Keresés

Részletes keresés

Szilibetyár Creative Commons License 2010.06.02 0 0 2377
Húúú nem is rossz ezt megküldöm énis a szomszédoknak azt mellékelek egy szapant kötelet is hátha nem tud rajzolni gyorsan akkor így legalább adok nekik egy plusz esléyt is .XDXDXDXDXD
Előzmény: faqkac (2376)
faqkac Creative Commons License 2010.06.02 0 0 2376
Nálunk a piacon 1l tehéntej 160 Ft.- 1/2l kecsketej 250Ft.- Hol-mennyi!

Nekem is van 1ilyen kedves szomszédom, aki a kutyám miatt, szólt be!
Én csak annyit mondtam neki, hogy bármit +tehet, csak legyen nála 1tiszta papír, amin +tervezi a menekülés útvonalát!
Előzmény: genziana (2374)
Szilibetyár Creative Commons License 2010.06.02 0 0 2375
Nos nálunk a környéken a kecsi tejet úgy számoljuk ják ha nekem kéne vennem hogy.1l =300-500ig+oda vissza a busz 15km re 360 FT na így egy lityi tej 660-760 ig.Na mi is a drága??????????????Ha én eladóm és minden szabályt be akarnék tartani akkor max a tejet 150-250 vagy az alatt kéném adni na azt tuti hogy nem is adok el.A tehéntej háznál 1 l 150 ért megy több éve már .
Előzmény: genziana (2374)
genziana Creative Commons License 2010.06.02 0 0 2374
Heloka!

Hát ettől paff vagyok. 350- ért eladod? Nagyon ügyi vagy, minden elismerésem. Tőlem 250- ért se viszik el. Az utcából jött egy néni, mondta, hogy a lányának venne, és ő kifizeti érte az az árat amiért a pléhboci autónál veszi a tejet, és akkor nem mondhatom neki, hogy nem adta meg az árát. Erre mondtam neki, hogy na ne mondja, ennek literjét nem adom oda 250 alatt, és az a minimum, ettől csak több lehet. Adtam neki 1 liter kóstolót(én marha). Azt mondta majd jön tejért, na azóta is jön. Aztán egy nem szoptatós anyuka is vitt volna a babának, de neki se tetszett az ára, meg hogy mégiscsak megkérdezte a védőnőt, és azt mondta neki, hogy nem javasolja. Hiába mondtam, meg mutattam neki mindenféle írást a netről, hogy a babáknak milyen jó mégsem kellett neki. Pedig én se tudtam egyik gyerekemet se szoptatni. A kisebbik a bolti 1,5- ös tejtől sose lakott jól. Na a kecsitejtől nem üvöltött éjszakánként. Nekem is mondta a védőnő, hogy nem szabad, de hadd döntsem el én, nekünk bevált. Próbálkoztam a fiam iskolájában is, mert az osztálytársai között vannak szénanáthások, de" inkább megvesszük a gyógyszert", hát akkor vegyék, etessék csak azt a sok mérget a gyerekkel. Az én páromnál teljesen bevált, mi azóta nem költünk allergia gyógyszerre.
És a szomszéd bácsi meg tehet egy szivességet. Én akkor is szeretem őket, ha termelnek hasznot, ha nem....
Előzmény: Törölt nick (2369)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.02 0 0 2373
Ne félj, ahol szomszédhoz közel tart az ember kecskét, ott nekik a három darab is sok, miért nem elég kettő címszóval. :D Nekünk 11 anyakecskénk van plusz a bak, hat eladásra váró gida, két ugyanekkora, idei növendék gödölye, akiket megtartunk, meg egy eladásra váró gödölye. Az összesen 12 nagy plusz kilenc kicsi, szerintem nem is sok, de azért mindig megjegyzik, hogy milyen sok a légy, mióta ezek itt vannak, meg micsoda trágyaszag van. Három darab nyolcezer Ft-os légyfogót tettem ki, a rendes állattelepeken is hemzsegnek a legyek, itt csak kevés van, de a szomszédnak már az is sok, ha 10 db. beszáll a házába. :D Trágya meg... Miért, milyen szag legyen, ahol állat van? És a kecsketrágya nem is olyan éktelen, örüljenek, hogy nem disznót tartunk. És 3 kecskének is ugyanilyen szaga volna, ugyanakkora trágyafelület volna alattuk.
Előzmény: genziana (2367)
Szilibetyár Creative Commons License 2010.06.02 0 0 2372
Na egy szerü a matek első 5 +6 betű az utolsó és mögvané a nevem lakhelyem XD
Előzmény: Törölt nick (2371)
Szilibetyár Creative Commons License 2010.06.02 0 0 2370
ÓÓÓÓ igen megtenném csakhogy ahozz kéne az ötös lottó na azt akkor tuti .Igyis örülök hogy saját házban vok és ráadásul hogy mindenek elennére egy fillér tartozásunk sincs semerre.HÁLA AZ ÉGNEK
Szilibetyár Creative Commons License 2010.06.02 0 0 2368
Na nálam a szitú dettó szomszédilag minek 5 gyerek mellé ennyi állat .Na azt neféd elővettem a az afödi betyáros szám aztata megemondtama neki mint az esőő manapság a födekneke.Naazt azóta kussol is nefiíd
Előzmény: genziana (2367)
genziana Creative Commons License 2010.06.02 0 0 2367
Heloka!

Már megint szakad az eső!
A múlt héten megkaptam a szomszédomtól a magamét kecske ügyileg. Minek nekünk ennyi ?(még csak 10 van). Felesleges ennyi, mert nem termel hasznot, mert ő kiszámolta, (csak azt nem tudom hogyan), hogy a párom fizije elmegy takarmányra + egyebekre. Nem értem csak akkor lehet állatot tartani, ha hasznot termel. Na ezzel nagyon tele van a hócipőm....
Na hagyjuk..
Szóval az lenne a kérdésem, hogy akkor most milyen oltót, és kultúrát rendeljek a kecsitejhez? Oltóból, úgy vettem le talán a CHM pluszt kellene? Vagy ne?
És kultúra, csak egyszerű normális sajtot szeretnék, nem akarom túlragozni. Majd ha már jobban megy a dolog, akkor bonyolítok.
Bocsika mindenkitől, ha hülyeségeket kérdeztem volna!

Pettviki Creative Commons License 2010.06.02 0 0 2366
Na ne mondd, hogy fagyasztott tejszínből lehet csak vajat csinálni!
Egy háztartási kézi mixer (habverő) nem bírja a terhelést, egy nagykonyhai cucc pedig min. 50-100 ezer Ft (használtan).
Sovány kecsketejből még nem próbáltam sajtot csinálni, de kecskevajat már kerestek rajtam (sovány sajtot is). Valamit biztos ki lehetne hozni belőle.
Ha mégse, marad a tehénvaj, tejszín, stb.
Előzmény: elefada (2352)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.02 0 0 2364
Köszönöm. Tehát sajtra jobb lett volna a CHN-11? Hehe, vásárláskor megkérdeztem, mi a különbség. "Hát, izé, nem sok, a 22 erössebb kissé." Mondom, jó, akkor legyen a 22-es... Még azt is mondtam, hogy sajtra kellene. Lehet, hogy helyettesített valaki? :D Azért is furcsálltam, mert néhány éve, mikor csak egy kis oltót rendeltünk, az ügyintéző még ajánlotta is a különböző kultúrákat, mit mihez. (Amúgy megnéztem az adatlapot, egy baciban el is térnek egymástól, bár nem tudom, magát az érést az mennyiben határozza meg.)

Persze nem Edamit akarok csinálni, hogyan is lehetne, de azért a gomolyasajtnál szeretnék tovább is jutni. :) A joghurtos sajt már egész jól sikerült, mindössze kicsit tényleg joghurtos, kenhetőbb állagú. De legalább félkemény sajt ízvilágú, és jól olvad sütve. Fogalmam sincs, a vajkultúrával miért nem működik, mit kellene változtatni, hogy ne legyen kemény, porhanyós izé. Már próbáltam mindenféleképp, itt csökkentettem a hőmérsékletet, ott rövidítettem az időt, már vagy egy tucat variációt kipróbáltam, az eredmény nem ugyanaz, de hasonlóan rossz. :S Ha ezt tudom, nem veszek 2000 literre valót a CHN-22-ből. Lehet, hogy a CHN-11-el tényleg jobban működne? Megpróbálom majd fele mennyiségű kultúrával, de most néhány joghurtos következik, hogy ne csak a kutyák járjanak jól...

(Olyat csinált már valaki, hogy vaj- és joghurtkultúrát vegyítve adott a tejhez a sajtnak? :D)
Előzmény: elefada (2360)
elefada Creative Commons License 2010.06.02 0 0 2363
Én csak két fajtát láttam forgalomban, ebböl csak a D-kezdetú megbízható.
Előzmény: Törölt nick (2361)
ptibike Creative Commons License 2010.06.01 0 0 2362
OFF
Apropó kecsketej. Tud valaki adni egy egyszerű, használható kecsketejszappan receptet? Régóta keresem és nem találok sehol. Főleg NaOH és kókuszolaj beszerzése érdekelne még. Akár e-mailben is jöhet.
ON
elefada Creative Commons License 2010.06.01 0 0 2360
Különböző arányban vannak keverve a bacik, a kontinentálisnál az érést segítik elő, a 22 pedig aromaképző, intenzívebben savképző.
Na nekem más a tapasztalatom, maximálisan segítökészek.
Gauda,? Edámi,? Paranyica? Bár kihívás megcsinálni, nem ez a kecsketej világa, én úgy gondolom.
Előzmény: Törölt nick (2359)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.01 0 0 2359
Nekem is van, de még nem bontottam föl, csak a sima joghurtot. A Chr. Hansen-féle (mosonmagyaróvári) van nekem is, a csomagban vettem egy Chy-Max Plus folyékony oltót, CHN-22 vajkultúrát, YC-X11 sima és ABY-1 probiotikus joghurtkultúrát is.

Megvallom, 14 óránál még nem néztem rá, csak úgy 16-20 óránál, akkor már jó szokott lenni, csak sűrűbb lehetne. De már abszolút fogyasztható.

Azt nézem, hogy a CHN-11 nevű kultúrát írják úgy, hogy elsősorban kontinentális sajtokhoz használatos, míg a CHN-22-höz írja, hogy "érlelési lyukas sajtféleségek" és vaj készítésére alkalmas. Mi a lényegi különbség? Mindkettőnél említi az Edamit és Goudát... Erre amúgy rákérdeztem a rendeléskor is, de sokmindent nem tudott mondani az MTKI-s emberke - nyilván csak az ügyfélszolgálatot kezelte... :|
Előzmény: elefada (2358)
elefada Creative Commons License 2010.06.01 0 0 2358
Az enyém ABY1 12-14 órás, és 2* annyi kultúra kell, mint a CHN
Előzmény: Törölt nick (2356)
elefada Creative Commons License 2010.06.01 0 0 2357
Mi a neve?
Előzmény: Törölt nick (2356)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.01 0 0 2356
Már sok leszek így ennyiszer egymás után, de hát nem egyszerre jutnak eszembe a dolgok. :)

Szóval az jutott eszembe, hogy vajon miért lehet az, hogy a javasolt idő letelte után (6 óra) a tej még olyan, mintha nem aludt volna semmit sem? És ezen az egy napi hűtés sem segít aztán. Ez is a sűrűséggel függ össze? Ha azonban még otthagyom másnapig az inkubátorban, végül kialakul a joghurtíz és sűrűbb is lesz. Pedig mindent előírás szerinti menyniségben és módon adok hozzá. 45 fokon szoktam beleszórni a kultúrát, tíz percig keverni még, aztán kitöltöm kifőzött, meleg befőttes üvegekbe, amiket beteszek a 43 fokos inkubátorba.
Előzmény: elefada (2353)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.01 0 0 2355
Ahm, szóval keverni is kell, ezt senki nem mondta. :D Azon kívül a többi stimmel... De akkor miért írta szakkönyv, hogy lehet a tejet tejszínnel dúsítani a joghurthoz? o.O
Előzmény: elefada (2353)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.01 0 0 2354
Nekem ahhoz kéne tejszín, hogy a kecskejoghurt sűrűbb legyen. Meg nem is tudom, a tej íze alig különbözik a tehéntejétől (kicsit édesebb), a tejszínben jobban érződne a különbség?
Előzmény: elefada (2352)
elefada Creative Commons License 2010.06.01 0 0 2353
Jó az a tej, nem kell hozzá semmi adalék tejszín, az nem sűrítené, a tetején gyűlne fel. A technikádon változtass! Időigényes!
Fazékban fel a tej a tűzhelyre, s keverni, keverni, keverni, ne hagyd bebörözödni. Ha nincs hőmérőd, amikor vastagon habos a tej, attól kezdve 25-30 percet még keverd. Ettől fog sűrűsödni.( tudod, mint a lekvár) Lehűteni csak ez után kell, persze közben néha még keverni.Jó melegen, 42-45 fokon kultúrázni, és e körül inkubálni.Ha a kultúrához javasolt idö letelik, rakd hűtóbe, ott még tovább keményedik. Legalább 24 óra hidegérlelés szükséges.

Előzmény: Törölt nick (2335)
elefada Creative Commons License 2010.06.01 0 0 2352
Viki! A köpülő is csak kellően előkészített tejszínnel működik. Akkor meg már ólcsobb a habverő!
Kecsketejszin íze nekem nem jön be..., gondolom a vajé se, meg mit kezdenék a lefölözött kecsketejjel? Sovány, száraz kecsketúrót, na nem....
Előzmény: Pettviki (2348)
Szilibetyár Creative Commons License 2010.06.01 0 0 2351
Ja csak figyeljetek arra bármilyen jóóóó vétel is de az aminél előre kell fizetni mert bukta is lehet!!!!!!
Szilibetyár Creative Commons License 2010.06.01 0 0 2350
Szioka a veterán és hasonló oldalakon korrektebb áron lehet rozsdamentes tejesedényeket beszerezni mint a kukta.Sőt mér ujj eszközöket is .
Előzmény: Törölt nick (2349)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.01 0 0 2349
Idén eladtunk három nagy kecskét, és sok az egyéves, ráadásul kettőt nem sikerült időben, decemberben elapasztani, és nekik feleannyi tejük van. Úgyhogy most, mindent összevetve csak 20-25 litert adnak naponta, egyelőre még megy föl, nyáron talán elérjük a 30-at is. Ha háromszor fejnénk, több volna, úgy van 5 literes kecskénk is, de fog a fene szórakozni pár liter pluszért, még jobban bonyolítana... Amúgy egyrészt műanyagban nem szeretném tárolni, épp elég, hogy SPAR-os narancsos műanyag vödörbe fejünk (azon van mérce :D ), meg mint mondottam, ha nincs lezárva a hűtő, akármilyen jól takarítom is ki, egy idő után láthatatlan bacitenyészet, főleg, ha tejterméket tárolok benne. Egy 15 literes rozsdamentes kukta kellene talán.
Előzmény: Törölt nick (2340)
Pettviki Creative Commons License 2010.06.01 0 0 2348
Igen, mikor fagyott kint, tényleg gyorsabban ment.
Szeparálóm már van, csak a köpülő hiányzik a boldogsághoz :-))))
Kecsketejhez is! (Mi a baj vele?)
Előzmény: elefada (2346)
elefada Creative Commons License 2010.06.01 0 0 2347
Te írtad:" Farmer és Spar tejfölt próbáltam eddig. Meg activiát" ???????????
Előzmény: Törölt nick (2345)
elefada Creative Commons License 2010.06.01 0 0 2346
Sajnos nem!
Egy barátomnál paranyicázunk, heti egy alkalommal 100-120 l fölözetlen tejböl, (nem tiszta Jersey, de van benne bőven)
Eddig mindig kiöntöttük a savót. Vasárnap ott maradt, s a hétfői látvány kapcsán jött az ötlet.Ilyen pocsékolás többet nem lesz, az biztos!
Sima egyszerű konyhai habverővel fel lehet verni, pillanatok alatt. A gond, nyűglődés akkor van, ha a tejszín nincs megfelelően előkészítve.(ld. előző hsz)
Technikája:gyors fokozat ikrásodásig, majd lassabban, a fázisátfordulásig.
Hogyhaegyszersokpénzemlessz, én inkább a szeparálóra hajtanék rá, nem a köpűlőre, persze nem kecsketejhez!


Előzmény: Pettviki (2334)
elefada Creative Commons License 2010.06.01 0 0 2344
Nem értetted félre, savótejszinböl.
Előzmény: Törölt nick (2339)
elefada Creative Commons License 2010.06.01 0 0 2343
Ezt rég megspórolhattad volna magadnak! Jóval előrébb, a szájbarágos túrónál már írtam, hogy élöflórással müködik. A többi mű, holt anyag.
Előzmény: Törölt nick (2341)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!