Keresés

Részletes keresés

Iván Gábor Creative Commons License 2001.07.19 0 0 22
Én pl egy nagyon erősen vallásos ember vagyok. Egy napot sem hagyok ki, hogy ne tartanám be vallásom előírásait.

Csak itt a fórumon nem az számít, hogy Te mi vagy, hanem, az, hogy hova akarnak besorolni.

Előzmény: Dorian Gray (-)
Törölt nick Creative Commons License 2001.07.19 0 0 21
Egy kis emlékeztető mindenkinek, aki még betéved ide:
filozófia és vallás
(Magyar értelmező kéziszótár, Akadémia kiadó, 1999)
Előzmény: Dorian Gray (-)
SPENDER Creative Commons License 2000.05.16 0 0 20
Off Hát ez már csak ilyen. :) Ki szettyózik a mohamedánokkal ? Már rég vótam a topicban, majd benézek. Szija ! ON
Előzmény: KÁGÉ (18)
Balázs Creative Commons License 2000.05.16 0 0 19
Kedves kanka!

Ha érdekelnek ezek a kérdések, olvasd el Weissmahr Béla Isten léte és mivolta című kis könyvét. Megjelent a Teológiai Kiskönyvtár Sorozatban 1980-ban, antikváriumban néha lehet kapni.

Üdv:
Balázs

Előzmény: kanka (15)
KÁGÉ Creative Commons License 2000.05.16 0 0 18
Off

Itthagytam a Filozófia asztalt, mert túlságosan elment hitgyüli fikázza keresztényeket, keresztények fikázzák hitgyülit, mindenki fikázza a mohamedánokat irányba.

Jól esik, hogy örölsz nekem! Köszönöm.

On

Előzmény: SPENDER (17)
SPENDER Creative Commons License 2000.05.16 0 0 17
off Üdv KÁGÉ ! Rég láttalak... Ritkán látni és akkor se mindig. :) Csákó ! on
Előzmény: KÁGÉ (16)
KÁGÉ Creative Commons License 2000.05.16 0 0 16
Nem ér lelőni a gondolatomat! :))))

Szóval ne legyünk ennyire szűklátókörűek. A HIT hangsúlyozása kifejezetten keresztény találmány. Zsidónak meg hindunak születni kell, buddhista, taoista vagy sintoista pedig egyenesen bárki lehet. A vallás nagyon tág fogalom, és csak igen szűk részén fontos a hit, mint eredendő megismerési mód (melyik szent mondta, hogy vannak dolgok, melyekhez csak a hiten keresztül lehet eljutni?). Egy keleti ember valószínűleg soha nem értené meg, hogy mi az, hogy eretnek. Egyszer azt olvastam a Japánokról, hogy általában Sintoista szertartás szerint házasodnak, és buddhista szerint temetkeznek (vagy fordítva, a lényeg szempontjából mindegy), mert olyan szépek ezek a szertartások.

A kizárólagosság csak a zsidó gyökerű vallásokban van jelen. A dalai láma egy interjúban mosolyogva mesélte, hogy gyerekkorában a szülei titokban mindig húst adtak neki, és ő nagyon szívesen ette meg a húst tőlük. Pedig az ő hitük szerint ez rossz dolog. És még a keresztény a megbocsájtó vallás?...

A témára visszatérve: szerintem is üti egymást a keresztény hit és a filozófia. A teológia legfeljebb használja a filozófia eszközrendszerét, de pont a lényeget veszti el, amikor egyes kérdések feltevését, vagy egyes állítások vitatását kizárja a saját kutatási területéről. Vagy hallott már valaki olyan teológiai értekezésről, ami Jézus isteni eredetét vitatta volna? Vagy ami tévedésnek mutatná be a szeplőtelen fogantatást? A filozófia legfőbb érdeme a kételkedés a magától értetődő dolgokban. Egy jó kérdés többet ér a rá adott válasznál (lásd Galakszis útikalauz stopposoknak)

Üdv

KÁGÉ

Előzmény: kanka (15)
kanka Creative Commons License 2000.05.16 0 0 15
Haliho....

Igazan bocsanat, hogy kozbeszolok...
"A vallások (általában) nem hasraütésszerűen keletkeznek" igen, ez igaz. Kiveve 3 vallast.
"töbnyire valamilyen isteni vagy annak tartott kinyilatkoztatás adja az alapjukat. " Ez is csak 3 vallas eseteben igaz.
Ha mar vallasrol esik szo, akkor szerintem nek kellene korlatozodni 3 vallasra.

Ezek a kerdesek engem is erdekelnenek:
"hogyan igazolható, ha egyáltalában, Isten léte; mi vagy ki az Isten; milyen tulajdonságok állíthatók istenről; milyen Isten és a világ kapcsolata; hogyan gondolható el a teremtés; honnan van, ha egyáltalában, az ember szabadsága; mit jelent az ember számára az erkölcs, miben leli meg az alapját stb."
Ahogy ezeket felsoroltad, a filozofiai istentan szamomra mint olyan nem letezik. A kerdesek egy resze erosen korlatozodik az egyistenhitre (marpedig a vallasnak nem szukseges es elegseges feltetele a monoteizmus), a masik reszevel valoban foglalkoznak a filozofusok (sot, szerintem *ezzel* foglalkoznak), es foglalkoznak vele a teologusok is annyiban, hogy kepet adjanak az embereknek (kesz dolgok, helyettesitik a gondolkodast).
Kihagytad belole: az ember es a vilag kapcsolata cimu fejezetet...

Udv
kanka

u.i. ha gondolod, vedd kotozkodesnek az egeszet, es dobd felre...

Előzmény: Balázs (14)
Balázs Creative Commons License 2000.05.16 0 0 14
Kedves Dorian Gray!

Bontsuk két részre:
1. A vallások (általában) nem hasraütésszerűen keletkeznek, hanem töbnyire valamilyen isteni vagy annak tartott kinyilatkoztatás adja az alapjukat. Ez a kinyilatkoztatás történhet egy konkrét személy, kisebb közösség vagy akár egy egész nép felé, de valamiféle karizmatikus vezetés mindig megtalálható. A kinyilatkoztatás eredményessége - vagyis az, hogy hányan fogadják azt el - nagyban múlik annak közvetítőjén. Ez a közvetítő többnyire valamilyen jelek segítségével kívánja legitimálni magát: csodákat tesz, tanít, gyógyít stb. A kezdeti, többnyire még nem teljes kinyilatkoztatás - mondjuk inkább meghívásnak, megszólításnak - aztán később kiteljesedik: újabb elemekkel egészül ki, reflexiók születnek, melyek hozzáadódnak a tanhoz stb. Ebbe a folyamatba lép be a filozófia, már ha van olyan fejlettségi szinten.
2. Ha a filozófia, vagyis a gondolkodás művészete elég differenciált ahhoz, hogy módszereivel hozzáférjen a vallási tanítások rendszeréhez, továbbá a vallás képviselői elég nyitottak ahhoz, hogy a filozófiát mint eszközt a jobb megismeréshez, elfogadják, a vallás rendszere - mondjuk így: az elmélete - tovább gazdagodhat, differenciálódhat. Néhány példa arra, hogyan segített a filozófia a vallási igazságok napfényre hozatalában (sajnálatos félműveltségem miatt kizárólag a kereszténység köréből tudok példákat hozni):
a. filozófiai megfontolások segítették szabatosan körüljárni Jézus Krisztus emberségének és istenségének problematikáját: mennyire kellett embernek lennie ahhoz, hogy megváltásának műve megvalósulhasson, és mennyire Istennek, hogy tartható legyen rá nézve az Isten Fia megállapítás.
b. a filozófiai istentan (teodicea) rengeteg apró és kevésbé apró megállapítása: hogyan igazolható, ha egyáltalában, Isten léte; mi vagy ki az Isten; milyen tulajdonságok állíthatók Istenről; milyen Isten és a világ kapcsolata; hogyan gondolható el a teremtés; honnan van, ha egyáltalában, az ember szabadsága; mit jelent az ember számára az erkölcs, miben leli meg az alapját stb.
c. a filozófiai istenfogalom és a vallásos kinyilatkoztatás egymásra hangolása: lehet-e különbség a "filozófusok" és a "teológusok" Istene között; a vallási kozmológiák ellentétesek-e a tapasztalattal stb.

Azt hiszem, ez a néhány rövid példa is alkalmas annak belátására, hogy a rendszerezett gondolkodás segítheti a vallási igazságok teljes virágjukban való kibontakozását.

Üdv:
Balázs

Előzmény: Dorian Gray (5)
Dorian Gray Creative Commons License 2000.05.16 0 0 13
Kedves Orltran!

Nem is mondtam, hogy van rossz, vagy jó út,meg, hogy nem jó az, ha itt vitatkoznak.
Csak éppen szeretném megfigyelni őket, ahogyan itt teszik ebben a topikban.

Szóval akkor volt itt egy névtestvérem, akit a vámpírok érdekeltek?

Előzmény: Törölt nick (12)
Törölt nick Creative Commons License 2000.05.15 0 0 12
Mondom, vampiros topicja doriangraynek volt:)
Az miert baj,hogy nem akarjak megerteni egymast?
Ugyis mindenkinek masok az elmenyei, mas a hattere, es szvsz olyan nincs, hogy rossz ut, csak olyan, ami nem az enyem, meg olyan, ami nehezebb.
Persze bizonyos nezopontbol ezek is lehetnek rossz utak.
Előzmény: Dorian Gray (11)
Dorian Gray Creative Commons License 2000.05.15 0 0 11
Sziasztok!

Örülök, hogy írtok a topikomba!
Mert ez az első topikom itt a Vallás, Filozófiában.Nem volt vámpíros topikom.Meg eddig a Tasztalon írtam, utánanézhettek.
Végül is azért nyitottam ezt a topikot, hogy írjatok az élményeitekről.Mindig látom, hogy vitatkoznak az emberek, nyilván mert különböző oldalról nézik a világot.És én úgy vettem észre, hogy nem is akarják egymást megérteni.

Előzmény: Törölt nick (9)
aszora Creative Commons License 2000.05.15 0 0 10
Kedves Balázs,
A Stormwitch szám nagyon jó, és paszzol az eredeti regényhez, olvasd csak el!

Nagyjából különben egyetértünk, annyit egészítenék ki, hogy a gondolkodás szabályaival a filozófia egyik ága, a logika foglalkozik.

A vallás pedig, például a kereszténység, értelmezi a bibliát (vagy annak részeit), de hogy hogyan, az már filozófia!

Előzmény: Balázs (4)
Törölt nick Creative Commons License 2000.05.13 0 0 9
jaja, a vampires only-t DorianGray nyitotta, igy egybeirva:)
Törölt nick Creative Commons License 2000.05.13 0 0 8
Kedves Dorian Gray,

Hm, az europai kultura is milyen? Eroszakosan terjesztett vallas pl?
(Egyebkent bizony ott is lehet a szavak moge nezni szvsz, es talalni filozofalnivalot:))

Előzmény: Dorian Gray (7)
Dorian Gray Creative Commons License 2000.05.13 0 0 7
Kedves Oltran!

Nem emlékszem, hogy vámpíros topikokat futtatam volna, de majd utánanézek.

Azért nem gondolom a vallást filozófiának, mert sokmindent hiányolok belőle, ami benne van a filozófiában.
Talán egyszer belenézek egy ilyen könyvbe , amit ajánlottál.
Elsősorban azonban az európai filozófia érdekel.Mert európai vagyok és ez a gondolkodásmód áll hozzám legközelebb.Persze ez nem jelenti azt, hogy teljesen megtagadok bármit is,ami ezen kívül van.

Előzmény: Törölt nick (6)
Törölt nick Creative Commons License 2000.05.13 0 0 6
Szia Dorian Gray,
off
Nem te futtattad a vampiros topicot?
on

Miert, szerinted a vallas nem filozofia? Bar neha en is furcsan nezek egyes hivokre, de vegulis az is filozofia, ahogy ok ertelmezik az ertelmezok szavait, illetve a szentiratokat. A sajat egyeni filozofiajuk:)))
Ajanlom figyelmedbe a Zen-t, esetleg a hindu iratokat.:) (Bar ebben a tekintetben vannak nalam sokkal szakavatottabb emberkek itt, hogy enyhen fejezzem magam ki). Mindenesetre azokon lehet filozofalgatni:)

Udv
Orltran

Előzmény: Dorian Gray (5)
Dorian Gray Creative Commons License 2000.05.12 0 0 5
Kedves Balázs!

Köszönöm szépen a hozzászólásodat!
A nickem egyenesen Oscar Wilde-tól van.:)

Azt nem egészen értem:
"nem hasraütésszerűen keletkezik"
Hogyan segíthetett a filozófia a vallások keletkezésében, vagy a filozófiai meggondolások?

Előzmény: Balázs (4)
Balázs Creative Commons License 2000.05.12 0 0 4
Kedves Dorian Gray!

(offtopic) A nicked nem egy Stormwitch-instrumentális címéből származik? (off off)

A filozófia és a vallás nem annyira a megismerés módjában vagy a kiindulási alapban hasonlít egymásra, hanem az általuk kutatott kérdések tekintetében.
A filozófia és a vallás egyaránt az "alapvető" kérdésekre szándékozik választ adni. Az egyik inkább újra és újra, egy "hermeneutikus spirál" módján tárgyalja a vissza-visszatérő kérdéseket, míg a másik jobbára kész válaszokat nyújt, melyek azonban nem hasraütéssel keletkeztek, hanem épp a filozófiai meggondolások segítették azokat a felszínre.
Nem hiába tartották a filozófiát a teológia szolgálólányának. A bölcseleti gondolkodás értette meg a hívővel - ugyan nem mindegyikkel -, hogy vallás és józan ész nem lehet ellentétes egymással, természettudomány és vallásos hit nem zárja ki egymást stb.
A filozófusok voltak azok, akik kezdettől bírálták a vallások hibáit, akik ki merték jelenteni, hogy az istenek, ha vannak is, nem úgy léteznek, ahogy addig gondolták. Filozófus volt az is, aki bölcseleti megfontolások révén eljuthatott a "filozófusok Istenéhez" (Arisztotelésznek hívták), de ahhoz már idő kellett, amíg egy vallás, pl. a kereszténység merte venni a bátorságot, és fel is használta a bölcseletet, hogy még inkább, még több oldalról megtámogassa rendszerét.
Még századunkban is külön hangsúlyoznia kell úgyszólván minden teodiceával foglalkozó könyvnek, hogy a "kinyilatkoztatás Istene" nem lehet más, mint a "filozófusok Istene", vagyis még mindig, és újra meg újra tudatosítani kell, hogy a hit és az ész egymást nem kizáró, hanem kiegészítő fogalmak.
Érdekes olvasmány Polányi Mihály Személyes tudás című könyve. Polányi szerint mindenfajta tudás végelemzésben valamiféle hiten alapszik.
A vallásos ember sem "ész nélkül" hisz. Tudja, miben, és tudja, miért (és azt is, kinek).
De a vallás igazságainak szabatos kifejezésére elégtelen a köznyelv szókincse, oda szakszavak kellenek, és következetes gondolkodás. Ebben viszont megint csak a filozófia tud segítségére lenni, amely foglalkozik a helyes gondolkodás szabályaival.

Hát, röviden:
Balázs

Előzmény: Dorian Gray (-)
Dorian Gray Creative Commons License 2000.05.12 0 0 3
Szia Gumicsiz!!!!

Mesélj csak miért nem jársz mostanában az Utolsó topik előre fussban?
(de ezt ott tedd meg)
Már szinte eltüntnek nyilvánítottunk.

Előzmény: gumicsiz man (2)
gumicsiz man Creative Commons License 2000.05.12 0 0 2
Hihiiiii, hinnye!

Ez aztán a meglepetés! Egy régi jó ismerős.
Üdvözöllek Dorian Gray! :)

Én vallásos vagyok, remélem rendületlenül hiszek, de megválogatom, hogy miben, és inkább meggyőződéssel mint gyermekiesen. Legalábbis úgy szeretném.

a csizmás

Előzmény: Dorian Gray (-)
Dorian Gray Creative Commons License 2000.05.12 0 0 1
Szia!

Pontosan ilyen véleményeket várok.
Felőlem akár a 0-ban is hihetsz.

csak megfigyeltem, ahogyan egyes emberek vitatkozni tudnak a topikokban.Egy HGY-s mondjuk meg egy filozófus, de olyat még nem láttam , hogy egyetértettek volna.

Előzmény: EgaMagE (0)
EgaMagE Creative Commons License 2000.05.12 0 0 0
Én hiszek a 0-ban. :)))
Amúgy meg a filozófia nem zárja ki automatikussan a vallásos hittel való létezés szépségeit. Elég ha csak a régi filozófusokra gondolsz , akik többségükben mélyen vallásosak voltak.
Dorian Gray Creative Commons License 2000.05.12 0 0 topiknyitó
Gyakran emlegetik együtt.
De miért?
A filozófus és a vallásos ember két úton indult el.A filozófiai gondolkodás alapja a kételkedés.A vallásos ember rendületlenül hisz, mint egy gyermek.

Akkor, most aki hozzá akar szólni,szóljon , vagy hallgasson mindőrökké és süllyedjen a topik.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!