Keresés

Részletes keresés

Anakin a sith Creative Commons License 5 órája 0 1 8889

Inkabb a hohullam, mint ami Spanyolorszagban tortent tegnap. Ne kiabaljuk el, de egyelore ugy tunik, hogy Gorogorszag  az egyik legbiztonsagosabb nyaralohely , ebben a felfordult vilagban. 

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (8888)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 10 órája 0 1 8888

Nekem ez 2007-ben volt, amikor olyan hőhullám tombolt, hogy Plakiasban este 11kor 40 fok fölött volt a hő, nappal meg asszem 48 fok volt - és fújt a szél. A sima, borzasztó 35 fok fölötti, sugárzó hővel megtámogatott nagyon meleg az mindig van, imádom :-)

Előzmény: totopad (8887)
totopad Creative Commons License 11 órája 0 0 8887

Nekem inkább az északi rész mediterrán és a déli már-már afrikai/közelkeleti forró.

 

Idén pl Cipruson voltunk és annyira egyértelműen forró volt a levegő, hogy sokszor úgy éreztük, már nem is Európában vagyunk (amúgy is nagyon más Ciprus kultúrája). 20-30 perc után olyan volt a napon lenni, mintha valami sütőben lettél volna. Szabályosan perzselte a nap a bőröm -ilyet korábban még sehol sem éreztem- 

 

Előzmény: Pierr_Kardán (8883)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 11 órája 0 0 8886

:-)

Előzmény: Pierr_Kardán (8885)
Pierr_Kardán Creative Commons License 11 órája 0 0 8885

Elhiszem, mert olyan régen tanultam ilyesmit, hogy gyakorlatilag semmire sem emlékszem :-(

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (8884)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 11 órája 0 0 8884

A mediterrán az százazabb, mint a félszáraz. Nem akarok és nem is tudnék föciórát tartani, de a mediterrán éghajlat jellemzője a nyáron nulla közeli csapadék. A félszáraz, kontinentálisabb klímán előfordulnak záporok nyáron, ezért pl van fű.

Előzmény: Pierr_Kardán (8883)
Pierr_Kardán Creative Commons License 11 órája 0 0 8883

Krétán pl délen sokkal szárazabb és forróbb volt az idő, mint az északi részen.

 

Hát ez az!  A klímatérképen mégis Kréta van mediterrán éghajlatúnak írva, a Chalkidiki meg félszáraznak :-))

 

A képek meg pont fordítva mutatják.

 

Azt senki se vitatta, hogy van különbség az északi és a déli rész között, a vita azon pattant ki, hogy sokak szerint az északi rész az nem "igazi" Görögország.

 

(Amúgy pont Kréta az, ami egy csomó szempontból nagyon is különbözik Görögország többi részétől.)

Előzmény: totopad (8881)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 11 órája 0 1 8882

Bizony, a déli részen még decemberben is lehet fürdeni, ha jön az afrikai szél, északon meg már rég nem.

Előzmény: totopad (8881)
totopad Creative Commons License 11 órája 0 1 8881

Több mint 20 éve járom Görögországot és szerintem is van klíma beli különbség a tájak közt, sőt még egy adott szigeten is lehet.  Krétán pl délen sokkal szárazabb és forróbb volt az idő, mint az északi részen.

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (8880)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 11 órája 0 0 8880

Idézőjelbe volt téve az "igazi", nekem kell a durva meleg, a kopár táj, és minden, ami ezzel jár. De hogy nincs különbség?

 

Chalkidiki:

 

Kréta:

Előzmény: Boarhunter (8877)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 12 órája 0 0 8879

Bizony, bizony, köszi a nagyítást, most ültem csak le géphez.

Előzmény: zs_dtl (8872)
geodo1 Creative Commons License 13 órája 0 1 8878

És az is igaz, hogy ezt a különbség tevést azoknak nehéz elmagyarázni, akik nem jártak még olyan helyen, amire szokták használni az 'igazi' kitételt. Mihelyt járnak, mindjárt megértik, miről is van szó. Nem éghajlatról, nem a beszélt nyelvről, még csak nem is a növényzetről. Érdemes kipróbálni egyszer.

Előzmény: Boarhunter (8877)
Boarhunter Creative Commons License 14 órája 0 0 8877

Úgy van szinezve az a kis terület, hogy akár mikroklímáról is beszélhetünk...

Lehet darálni a fingot de az alapfeltevés, hogy ennek az északi régiónak még az éghajlata is más ezért ez nem is az igazi Görögország, téves.

Előzmény: zs_dtl (8872)
Boarhunter Creative Commons License 14 órája 0 0 8876

Ezekszerint Bujazliz kollégával is összefutottál...

(Nagy szőrmók kutya, hadihajó felszereltségű gumicsónak) :-)

Előzmény: K.Carlo (8873)
Pierr_Kardán Creative Commons License 14 órája 0 0 8875

Elírtam, a világos bézs szín (BSk) az a hideg félszáraz éghajlat, erre céloztam az öltözködéssel :-))

Előzmény: Pierr_Kardán (8874)
Pierr_Kardán Creative Commons License 14 órája 0 0 8874

Meg vagyok győzve.

 

Tehát amikor Asprovaltán nyaraltam, akkor jó kis mediterrán klímában volt részem (Csa jelű sárga szín), amikor Sartin, akkor viszont a kellemetlen forró félszáraz éghajlatban (BSk jelű bézs szín).

 

Legközelebb ennek megfelelően fogok öltözni.

 

(Amúgy az észak-dél felosztásba hogyan illeszkedik az, hogy Asprovalta északabbra van, mint Sarti, mégis Asprovalta a mediterrán, Sarti meg nem az?) 

Előzmény: zs_dtl (8872)
K.Carlo Creative Commons License 15 órája 0 0 8873

Sziasztok!

 

Röviden leírom a mi tapasztalatunkat Sithoniai utunkról, mivel én is sok hasznos információt kaptam innen tőletek.

Indulás: július utolsó vasárnapja, reggel 7 óra Budapest mellől. Fiat Scudo + lakókocsi. Utazósebesség 80-90 km/h között. Megtett összkilométer: 3200, átlagfogyasztás 12 l/100 km. Lefelé Tompát választottuk, a fb határfigyelők csoportjának bejegyzései alpján Röszke elesettnek tűnt. Sajnos mire odaértünk, Tompánál a két határ összeért, így 1.5 órát araszoltunk. A fizetőkapuknál is hatalmas sorok kígyóztak, így összességében 21:00 körül érkeztünk meg Dél-Szerbiába a tranzit kempingünkhöz. Camping Enigma Vranje, tökéletes válaszásnak bizonyult, grill ételeket tudunk vacsorázni helyi sörrel.Innen indulás reggel 7-kor, mi nyitottuk ki a kemping kapuját :). Macedóniában Makpetrolnál tankoltam, trükköztek a jégkrémmel, aminek nem volt kiírva az ára. Ajánlatos külön fizetni a tankolást és külön a jégkrémet.

Görög-Macedón határ kb 30 perc, célunk Sithonia volt, Valti kempingbe 16 óra körül értünk. Rendezett kis családi kemping, bolt nincs, főként görögök és szerbek voltak néhány magyar családon ívül.

13 éjszakát töltöttünk itt, kifejezetten tiszta vizesblokk, egy jelenség takarítónővel. Barátságos állandó bérlőik is vannak, hétvégente megtelik a kemping, hétközben kb 60-70%-os telítettséggel működött. Kifejezetten csendes, éjfél után sznte semmi nesz nem hallatszott. A kemping előtt napágyas, napernyős saját területtel rendelkezik, ahol fogyasztásért hűsülhettünk. A tenger tiszta, de aránylag hamar mélyülő. A kemping medencéjét csak külön engedéllyel lehet használni, alig üzemelt az ottlétünk alatt. Minden reggel jött a pék az autójával, a kemping mellett étterem. Legközelebbi bolt a Melissi kemping boltja, néhány km-re. A környéken ragyogó kis öblöket fedezhettünk fel:

Klimataria: zsúfolt, kiépített, tavernákkal. A legsekélyebb vizet itt találtuk, kisgyermekkel ideális volt, főként este, amikor már oszlott a tömeg. Két szélén kisebb sziklák, itt érdemes sznorkellezni. Találtunk az egyik tavernához tartozó zuhanyt (itt vacsoráztunk), ahol megengedték, hogy édesvízzel lefürödhettünk indulás előtt.

Tigania: részben földúton lehet ide jutni, magasan lehet parkolni. Hangos zene szól, nagy részén telepített napágyak. Zsúfolt. Viszont a víz alatti világ hihetetlenül gyönyörű, a legjobb sznorkellező hely, ahol jártunk. Az Athos látványa is sokat hozzáad a waoo érzéshez. A beachet kettéválasztja egy sziklás nyelv, mely kiálló részenin át lehet ugrálni és elég hosszan bemenni a tenger fölé.

Kriaritsi: széles homokdűne, melyen főként görögök sátoroznak. A forróság és a hirtelen mélyülő víz miatt mi csak megnéztük, de továbbálltunk.

Kalamitsi: zsúfolt, nehézkes parkolással. Az öböl nagy része kiépített, kifejezetten szép a közeli kis sziget, ahová át is lehet úszni.

Szarti: fél napot szántunk rá, mi kissé csalódtunk, bár előre tudtuk, hogy nem vagyunk oda a városi starndokért. A tenger tiszta, homokos parttal, az Athos látványa lenyűgöző. Több része kiépített. 

Kabourotrypes és Oragnge beach: a leginkébb zsúfolt, ezért kifejezetten késő délután indultunk ide. Gyönyörű hely, a víz alatt sziklákkal, ahol remekül lehet megfigyelni az élővilágot. Több halfaj mellett egy szemölcsös medúzával is találkoztunk, örök élmény marad!

Fave beach és Crocodile Stone beach: nagy hullámzásban fedeztük fel, több órán át megközelíthetetlenek voltak a kis öblei. Estére megnyugodott a tenger, így felfedezhettük a távolabbi részeit is. Kifejezetten csendes, Valti mellett a másik part, ahol nem találkoztunk tömeggel.

 

Hazaúton szintén megálltunk a Vranje melletti kempingben. Az utolsó szerb fizetőkapunál kb 1.3 km-es sor alakult ki, 45 percet araszoltunk. Ezek után inkébb Bácsalmást választottuk, senki nem volt előttünk.

 

Étkezés: a kempingben magunk főztünk, Sikiában két nagyobb boltban vásárultunk. A kemping melletti tavernában egyszer, a 5 steps in the Sand közeli tengeri étteremben kétszer vacsoráztunk. Finomakat ettünk, 4-5 adag étel + ital kb 50-60 Euro körül mozgott. Kifejezetten kedvesek voltak mindenhol, sok görög nyaral ebben a régióban.

Bolti árak (Euro): víz 6x1.5l: 1.5-1.7, kenyér 0.5 kg: 1 , sajt, felvágott, szalámi, tészta: mint itthon. Sör 1-1.5.

Beach árak: Víz 1.5 l: 1-1.5, frappe: 2.5-3.5, sör: 3-5!

 

Összességében jól éreztük magunkat, főszezonban azonban a régióban bővel akad nyaraló, mely nagy része legalább görög. Ezen kívül szerbek, bolgárok, románok, magyarok, németek, hollandok, lengyelek autóival találkoztunk. Szinte mindenki beszéli az angot, vagy legalább törekszik rá.

 

Szép utakat! 

zs_dtl Creative Commons License 23 órája 0 2 8872

Hát ha igazán belenagyítasz, akkor bizony-bizony nem ugyan az a szín.

Én Bertrand de Beaufourt igazára szavazok :)

Előzmény: Pierr_Kardán (8870)
Boarhunter Creative Commons License 26 órája 0 0 8871

Belenagyítottam. Ugyan elég elmosódott de bizony Chalkidiki és Thessaloniki sárga. Ez van...

 

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (8869)
Pierr_Kardán Creative Commons License 29 órája -1 4 8870

Mivel tudjuk, hogy utálod, ha valaki a wikipédiát hozza fel példának, ezért hozok én is wikipédia példát, hogy legyen mit kifogásolnod :-)

 

Itt van az eredeti, teljes Köppen féle klímatérkép, ha belenagyítasz, akkor láthatod, hogy Chalkidiki és Thessaloniki bizony-bizony mediterrán éghajlatú.

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (8869)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 29 órája 0 2 8869

Nagyíts bele, nem számít annak. A mediterrán nem attól van, hogy délebbre van :)

 

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Mediterranean_climate

Előzmény: Boarhunter (8865)
Katana750 Creative Commons License 1 napja -1 0 8868

Nem megsérteni akartalak, csak én is kifejtettem a gondolataimat. A mediterrán éghajlatról alkotott véleményeddel is vitatkoznék! Melyik hivatal szerint nem mediterrán szaloniki környéke? Egy mulatságos történetem is van. A nyaralás valahányadik napján, reggel a takarító nénink sivalkodva futott ki a szobánkból, kezében a párnám és valami szinyórt kiabálva futott felém. Valami volt a párnám belseje és a huzat között. Nézem, mozog de én csak a póktól félek úgyhogy egy életem egy halálom lerántottam a huzatot a párnáról. Egy tipikus mediterrán állatka volt ott. Egy fali gekkó. Törökország Földközi-tengeri részén már láttam ilyet meg az asszonyomnak is van egy leopárd gekkója, úgyhogy szépen elengedtem és ennyi. Sajnos ijedtében a farkát letörte, de azért biztos megmarad! Másnap egy imádkozó sáska volt a függönyünkön, na azt már elpusztítottam. Rusnya dög.

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (8864)
szalámi Creative Commons License 1 napja -1 0 8867

Ne reklámozd, hogy délen jobb, mert odaszoknak! :) Így már a Peloponésszosz déli részére kell mennünk, ha viszonylagos nyugalmat akarunk.

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (8860)
Pierr_Kardán Creative Commons License 1 napja 0 4 8866

Nyilván ez a te egyéni véleményed :-)

 

Hogy kinek mi jelenti az "igazi" Görögországot, az mindenkinek a saját benyomásaitól, tapasztalataitól függ.

 

Mondok egy élesebb példát. Melyik az "igazi" Olaszország? A havas hegyes Észak, ahol sielni lehet? A havas hegycsúcsok közötti tavak pálmafás partja? A szelíd lankás Veneto? A turistagyárak az Adria északi részén? Velence? A gazdagságot sugárzó Genovai tengerpart? A történelmi városok Róma fölött? Róma? Nápoly környéke? Puglia köves partjai? A kőkemény Calabria? Esetleg Szicília?

 

Ehhez a változatossághoz képest Görögország egy egyszerű ország, nem kéne észak - dél háborút indítani, mindenki menjen Görögországon belül oda nyaralni, ahol neki tetszik.

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (8860)
Boarhunter Creative Commons License 1 napja 0 2 8865

A másik ok, amiért nem igazi Görögország északon, az az éghajlat. Hivatalosan Thessaloniki környéke nem mediterrán, inkább kontinentális, az igazi mediterrán valahol Trikala-Larissza környékén jön meg.

 

Ez egy érdekes elgondolás. A horvát tengerpart az mediterrán noha a legdélibb pontja is cirka kétszáz kilométerrel északabbra esik mint Thesszaloniki.

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (8860)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2 napja -1 2 8864

Bocs, hogy hozzászóltam.

Előzmény: Katana750 (8863)
Katana750 Creative Commons License 2 napja -1 2 8863

Tisztában vagyok a leírt idegen szavak jelentésével. Jártam Krétán és Rodoszon is. Más a növényzet tényleg. Rodosz szerintem nem görög sziget, hanem egy görög fennhatóságú sziget. Anakin megjegyzése szerint mégis az "igazi Görögországhoz" tartozik, hiszen több mint 500 km.-re délre van Katerinitől.  Vagy mert görögök lakják túlnyomórészt? Nem vitaindító akartam lenni, csak ezt hozta ki belőlem a szakértői megjegyzés. Van egy pesti görög büfé tulajdonos barátom. Holnap bemegyek hozzá egy muszakára. Ő Lariszai. Kíváncsi vagyok a véleményére! Lehet, hogy ő csak Thesszáliai? 

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (8860)
Katana750 Creative Commons License 2 napja -1 1 8862

Igen tudom és pontosan ezért nem szeretem az ilyen sarkos véleményt szerintem nélkül olvasni. Jártam GR déli részein is de nem nyaralni. Tudom, hogy van különbség észak és dél között is. Hazánk mely része nem igazi magyar? Szabolcs vagy a "turistaparadicsom" Balaton? Budapesten a hősök tere? A X. ker. az igen? Szóval ilyen gondolatok miatt írtam amit írtam. Olyan lenézőnek érzem az ilyen véleményt azokra nézve akik nem engedhetik meg, hogy lemenjenek délre. Gondolom északon autózva te is láttál Makedónia Hellas vagy Greece mázolmányokat falon, táblákon! Túl sok van ahhoz , hogy csak hülye gyerekek firkálása legyen. A volt YU. köztársasággal szemben területi követeléseik nincsenek. Makedónok de görögök is. Így gondolom én. 

Előzmény: 409 (8861)
409 Creative Commons License 2 napja 0 1 8861

 

 Te is tudod, hogy nem a földrajzi értelemben vett Görögországról szól az a "vélemény". A turistaparadicsomok kontra igazán görög hangulatú helyekről van ott szó. Bevallom, magam is osztom ezt a véleményt, egészen más a hangulata a Peloponneszosz, vagy közép Evia turizmustól még érintetlen részeinek. Ilyet az északi felkapott helyeken, de mostmár sajnos a nyugati parton sem találsz.

 

 Aztán persze azon is hosszasan lehetne polemizálni, hogy ki is az igazi görög. Ahogy a történelem etnikai keverőtégelyét nézem, volt ott mindenfajta náció vagy 2ezer évig akikkel keveredtek.

Az ókori Görögország sosem volt egységes sem etnikailag, sem területileg. Az 1821-ben alakult újkori Görögországig nem is létezett.

Előzmény: Katana750 (8856)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2 napja -1 1 8860

Igen, mert Paralia tengerpartot jelent. Görögül. A magyar köznyelvben pedig Paralia Katerinit jelöli.

 

Több okból nem "igazi" a Thessaloniki környéki Görögország, egyrészt ide épültek az jellemzően alsóbb kasztok igényeit (idegennyelv-nemtudás, hazai kajákhoz ragaszkodás, olcsóság, könnyű megközelíthetőség busszal) kiszolgáló turistaipari komplexumok. Sarti és a félsziget eldugodtabb helyei talán jobbak, Thassos még jobb, Samothraki még annál is jobb. 

 

A másik ok, amiért nem igazi Görögország északon, az az éghajlat. Hivatalosan Thessaloniki környéke nem mediterrán, inkább kontinentális, az igazi mediterrán valahol Trikala-Larissza környékén jön meg. Persze attól még meleg van, meg minden, de mondjuk ha megnézel egy krétai növényzetet, akkor az durván más, mint a teljesen zöld Thassos, mondjuk.

Előzmény: Katana750 (8856)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!