Keresés

Részletes keresés

ZsuR Creative Commons License 30 perce 0 0 82882

...en csak nagymama vagyok toval - es a kicsi unokam rendszeresen van nalam... szorgos kisgyerek leven eteti a halakat - de soha nem volt meg csak veszely kozeleben sem... igaz, egyedul sem volt soha a kertben.

Előzmény: KicsiMongúz (82874)
Dogfüggő Creative Commons License 4 órája 0 0 82881

Nekem mind a négy gyerekem úgy nőtt fel, hogy volt tó a kertben; eszembe se jutott soha, hogy ebből baj

lehet, mert hát egész kicsi gyereket amúgy se hagy az ember felügyelet nélkül bóklászni, a kicsit nagyobb meg

tud már úszni. De ez persze mindegy, ha te nyugtalan vagy miatta. Mindenesetre még egy szavazat a bekerítés mellett.

Előzmény: tucsok13 (82877)
tucsok13 Creative Commons License 5 órája 0 0 82880

Én igen.. a telefonom kevésbé... de a mostani már vízálló:-D

Előzmény: pacsepa (82878)
Ladybee Creative Commons License 6 órája 0 0 82879

Nálam négy nagy tó van, 5 gyerek és 9 unoka. Eszük ágában sincs belemászni, de ha megnyugtat, akkor inkább kerítsd körbe. Betemetni marhaság. :-)

Előzmény: KicsiMongúz (82874)
pacsepa Creative Commons License 7 órája 0 0 82878

De szerencsére Te is tudsz úszni... :-)

Előzmény: tucsok13 (82877)
tucsok13 Creative Commons License 9 órája 0 0 82877

Mondjuk az is igaz hogy én soha nem hagytam a kisgyerekeket felügyelet nélkül a kertben, fél szemem mindig rajtuk volt. A kicsi egy pillanat alatt tudott köddé válni vagy felmászni valahova...  akkor lett tavunk amikor a kicsi 5 évesen megtanult úszni. Szerintem egyébként a kerti játszótér veszélyesebb a tónál, arról esett már le, a tóba nem pottyant soha. (bezzeg én, ugye...)

Előzmény: tucsok13 (82876)
tucsok13 Creative Commons License 9 órája 0 0 82876

Hát ez nehéz kérdés.. szerintem vagy kerítsétek körbe, vagy temessétek be úgy hogy felszeded a fóliát és megszünteted. Ez a betemetem de majd egyszer kiásom dolog szerintem nem igazán megoldható.

Nekünk medence volt a kertben míg kicsi volt a gyerek, körbekerítettük úgy hogy nem tudott bemenni.

Előzmény: KicsiMongúz (82874)
KicsiMongúz Creative Commons License 9 órája 0 0 82875

Elírásokért bocs, valami és nem állami. 

Előzmény: KicsiMongúz (82874)
KicsiMongúz Creative Commons License 9 órája 0 0 82874

Sziasztok! 

Segítséget szeretnék kérni. Úgy döntöttünk, hogy jó pár évre, de ideiglenesen megszűntetjük a kerti tavunkat, 3 kicsi gyerekünk van, nekem így megnyugtató. Kb 10m3-es, fóliás, nagyon vastag, jó minőségű tófóliából. Tudtok adni állami tippet, hogy mivel töltsük fel, amíg újra nem tudjuk csinálni a tavat? Olyan 6 évig biztos így maradna, egyrészt jó lenne, ha addig is kinézne valahogy, másrészt nem lenne a szükségesnél nagyobb nyűg kiásni.

Köszönöm! 

Lívia 

SzerdzsoCortez Creative Commons License 2018.10.13 0 0 82873

Szia 

De azt értetem hogy a L alakú akna , egy fajta szűrházként fog funkcionálni 

Mondhatni. Abban lennének elhelyezve a tartályok és minden a tóval kapcsolatos dolog (hálók, haltápok, kompresszor) és aminek árt a fagy azt télére bevinném a fagymentes pincében. Ebben az aknában kedvemre tudnék kísérletezni különböző szűrési módszerekkel, tartályokat lerakva még akár halakat vagy növényeket is tudnék ott tartani cserére vagy eladásra


Amit esetleg félre értettem , az az hogy azt hitem hogy a tartályokból akarod leengedni a vizet  , a tél közeledtével !

Igen olyan is lesz. Remélhetőleg a csap a tartály alján elégséges lesz a legtöbb víz leengedéséhez, de ha egyáltalán nem vagy marad az alján akkor jön a tóporszívó.


A tartályokba kerül valamilyen szűrőanyag igaz ?
Természetesen. A boltban volt különböző szűrő anyagok (biolabda, kefe, szivacs, kövek). Utóbbi háromból vettem elegendőt. Valaki itt mutatott képet is a szűrőjéről, aki szintén kefét használ és neki nagyon jól tisztán tartja a tavat. A zeolitot a könyvecskémben olvastam. A szivacs pedig olyan általános szűrő anyag. Az aknában lesz mód mindegyiket kipróbálni akár egyszerre is vagy bizonyos időközönként váltogatva.

Amiről beszélsz az az ülepítés
Mint ahogy nálam is , meg általában minden szűrő első tartálya az az ülepítés
Ülepítés végül is lenne minden tartályban. A gravitációs elv mellett döntöttem, hogy a nehezebb üledék hátha a tartály aljában marad és nem tud feljönni. Ami mégis feljebb merészkedik azzal elbánik a szűrőanyag. Pontosan amit te is írtál:

Az az a víz alul beérkezik , majd kupakokon (nálam a kupakok rachel hálóban vannak a gyorsabb takaríthatóság miatt    ) áthalad felfelé menet , így a sok fajta áramlat jön létre a tartályban , az eredmény a kosz lesüllyed , a tiszta víz gond nélkül átfolyik :)

Ahogy látom a befolyó részt 110es pcp-ből csinálod , a tartályok össze kötésére milyeneket használsz majd ?
Mindenhol 110-es PVC cső lesz kivéve a béléscsövek. Az akna falán 200-as, a födémen keresztül 315-ös KG cső. Azért kellettek ezek a méretek, mert a szivattyúnak a nyomó ága is 110-es és a szivattyút csak a 315-ös csövön tudom kényelmesen leengedni, hogy ne törjön a vezeték. Az igazából egy sziklakert közepét fogja képezni, ahol majd feljön a víz és a vízesésen visszacsorog. A födém alatt lesz egy IBC tartály (azért ekkora az akna szélessége és a födém magassága, hogy beférjen. A szivattyú pedig be lesz engedve a csövön keresztül a tartály aljába. Onnan csak egy 2 méteres 110-es PVC csövön fog feljönni függőlegesen a víz és egy 90-es könyökkel fog irányt változtatni. Mondom talán így van legkevésbé visszafojtva a szivattyú. A megelőző részén igazából azért döntöttem a 110-es PVC cső mellett, mert senkitől nem tudtam információt kérni a környéken azzal kapcsolatban, hogy ha esetleg az utánfolyó cső túl vékony, akkor nem lesz elég vízutánpótlás és a szivattyú lényegében szárazra szívja a tartályt. Ezért logikusnak gondoltam, hogy megegyező méretnek kell legalább lennie.

A fölötte lévő víznyomás ahogy én megfigyeltem , nem produkál semmilyen nyomást rá , legalábbis gravitációs elvnél nem igazán 
Ezért jó ha biztosítva van a kellő elfolyás útja a víznek   !
A 110-es méret remélem elegendő lesz. Bár ahogy eddig láttam a víz áramlását ezzel nem lesz gond, mert a tartályt rögtön feltölti a víz és már zúdul is át a következőbe.

Sajnos nekem nincs tóporszívóm , így igen elég nagy meló :)
 Én jelenleg egyszerűen felborítom a tartályokat és kislagozom  , nem vödrözök .
De jó lenne a sártenger havi megjelenésének helyét , kicsit áthelyezni , ezért gondolkodok egy leeresztő rendszerben !
Én az aknával ezt is szerettem volna megszüntetni nálam. Az előző tónál a tószűrő doboz fent volt a vízesés tetején. Volt egy gyári szintén tolózáras csap a trutyi leengedésére. Hogy ne rögtön alá folyjon egy szövetes gumi csövet húztunk a csonkra, hogy legalább a kis dombról levezesse, de a slagozás közben csak jött ki víz, amiből sár lett a fóliára felhordott föld miatt és lényegében csúsztam másztam. Utána mindig az lett a vége, hogy az összes szivacsot meg alkatrészt eltávolítottam a dobozból, hogy valami hordozható súlya legyen. Akkor a dobozt lehoztam onnan kislagoztam lent mindent és úgy cipeltem vissza. A derekam aztán fájt utána egész nap. Az aknában ott lesz előttem minden, fentről a porszívóval kiszívom a belsejét, amit megpróbálok hasznosítani növényi tápanyagként, a szivacsokat kint kimosom a tartállyal együtt és akkor mehet vissza minden. Szerencsére lebetonoztuk az alját is így ott sem kell sárra számítani (én csak le akartam teríteni kaviccsal egy két járólappal).

Gondolom a tartályokba a víz gravitációs szabad folyással   áramlik be , a végén meg a vízeséssel  megy vissza a tóba :)
Pontosan

igen sajnos befagyna és szétnyomná , ahogy mondod !
Még egyszer meg néztem a képeket , sajnos a tó felőli befolyó részre nem tehetsz egy tolózárat , pedig az lenne a legkézenfekvőbb :(

Igen oda szerettem volna csak oldalt nem férne el, ha  felső része belefagyna a tóba, akkor lehet, hogy tönkremenne, de a legjobban attól félek, hogy ha szükség lenne rá nem tudnám használni. Fel kellene verni a jeget vagy mi.


Lezárni a befolyó részt és így már csak a tartályokban lévő vizel van gond ! 

Azt kiszívatnám a porszívóval.


Mert gravitáció szerűen a csőből minden víz , ha van egy kis lejtése , a tartályokba folyik  .
De sajnos mivel nem tehetsz oda tolózárat , még ha a szűrőtartályok belépési pont előtt lezárod egy tolózárral a rendszert , a előtt lévő cső szétfagyna 
Igen oda biztosan teszek tolózárat az aknába rögtön ahogy beérkezik a víz.

Értem , tehát a levegő nyomná ki a vizet , kicsit nem bonyolult megoldás ? 
 Nekem egy kicsit bonyolultnak tűnik , de így elvben nem hangzik rosszul , bár nem tudom hogy tényleg működne e , attól is függ milyen a kompresszor , ha nem sikerül szét fagy a cső 
Szerintem .
Bocs ha rosszul látom a dolgot !

Igen benne van hogy ha télen elengedné a levegőt, akkor bejönne a víz és ugyanúgy szétfagyna. Ma csináltam rá egy kísérletet: egy fél méteres PVC cső két végére tettem egy- egy 90-es könyököt Azokat lefelé fordítva benyomtam a víz alá. Nem buborékozott folyamatosan. Néhány érkezett, de nem vettem észre, hogy különösen fogyna a levegő. Utólag akár még tél közben is lehetne utána nyomni levegőt. Vagy egy megfelelő szeleppel a téli tavi levegőztető kompresszort folyamatosan lehetne rajta járatni. Így a megfelelő levegőmennyiség meglenne, hogy a víz ne szökjön be, a többlet levegő pedig buborékok formájában jönne a felszínre, ahogy a levegőztető egyébként is működik.

Előzmény: KovesdiAti (82872)
KovesdiAti Creative Commons License 2018.10.13 0 0 82872

Szia 
Kicsit tényleg félreértettem 
De azt értetem hogy a L alakú akna , egy fajta szűrházként fog funkcionálni 
Már pedig hogy oda kerülnek a tartályok a szűréshez stb  

Amit esetleg félre értettem , az az hogy azt hitem hogy a tartályokból akarod leengedni a vizet  , a tél közeledtével !

A tartályokba kerül valamilyen szűrőanyag igaz ?
Mert ha nem , az egész úgy fog áthaladni a tartályon , ahogy az bement 

Amiről beszélsz az az ülepítés
Mint ahogy nálam is , meg általában minden szűrő első tartálya az az ülepítés

Az az a víz alul beérkezik , majd kupakokon (nálam a kupakok rachel hálóban vannak a gyorsabb takaríthatóság miatt    ) áthalad felfelé menet , így a sok fajta áramlat jön létre a tartályban , az eredmény a kosz lesüllyed , a tiszta víz gond nélkül átfolyik :)

Hát az iszap elég sűrű szokót  lenni , néha olyan majd nem az állaga mint a földnek , annyira össze álló 
Mondjuk én 1,5-2 havonta takarítók , talán ezért :D
Így szerintem a 50 leeresztő csap a legkisebb opció , különben adogathat pár kellemetlen pillanat !

Ahogy látom a befolyó részt 110es pcp-ből csinálod , a tartályok össze kötésére milyeneket használsz majd ?
Csak mert én nekem 40 mm-tere jön be  a víz és 50*-esek viszik tovább , de erre a hibára hogy nem tetem sokkal nagyobbakra a többi  idomot , egyszer kétszer jól ráfáztam
Konkrétan folyt ki a víz , utólag inkább  75mm-terest használtam volna már inkább !

Bár nem tudom hogy szavad befolyásnál , 110mm-teres csővel hogyan működik ez , de az ördög soha nem alszik 

A fölötte lévő víznyomás ahogy én megfigyeltem , nem produkál semmilyen nyomást rá , legalábbis gravitációs elvnél nem igazán 
Ezért jó ha biztosítva van a kellő elfolyás útja a víznek   !


Sajnos nekem nincs tóporszívóm , így igen elég nagy meló :)
 Én jelenleg egyszerűen felborítom a tartályokat és kislagozom  , nem vödrözök .
De jó lenne a sártenger havi megjelenésének helyét , kicsit áthelyezni , ezért gondolkodok egy leeresztő rendszerben !Gondolom a tartályokba a víz gravitációs szabad folyással   áramlik be , a végén meg a vízeséssel  megy vissza a tóba :)


igen sajnos befagyna és szétnyomná , ahogy mondod !
Még egyszer meg néztem a képeket , sajnos a tó felőli befolyó részre nem tehetsz egy tolózárat , pedig az lenne a legkézenfekvőbb :(
Lezárni a befolyó részt és így már csak a tartályokban lévő vizel van gond ! 
Mert gravitáció szerűen a csőből minden víz , ha van egy kis lejtése , a tartályokba folyik  .

De sajnos mivel nem tehetsz oda tolózárat , még ha a szűrőtartályok belépési pont előtt lezárod egy tolózárral a rendszert , a előtt lévő cső szétfagyna 


Értem , tehát a levegő nyomná ki a vizet , kicsit nem bonyolult megoldás ? 
 Nekem egy kicsit bonyolultnak tűnik , de így elvben nem hangzik rosszul , bár nem tudom hogy tényleg működne e , attól is függ milyen a kompresszor , ha nem sikerül szét fagy a cső 
Szerintem .
Bocs ha rosszul látom a dolgot ! 
 

Előzmény: SzerdzsoCortez (82869)
KovesdiAti Creative Commons License 2018.10.13 0 0 82871

Fél méter , renden köszi :)

Mondjuk ez nem egyszerű akváriumi porlasztó  ,de üsse kő :D

Előzmény: Ladybee (82868)
pacsepa Creative Commons License 2018.10.13 0 0 82870

És ez legalább garantáltan hatékony!

Előzmény: Ladybee (82868)
SzerdzsoCortez Creative Commons License 2018.10.13 0 0 82869

Szia Ati!

Tudtam, hogy félreérthető leszek, így megpróbálom pontosítani. Amit a képen látsz az nem a szűrő, hanem maga a tó. Körbe az L alakú aknában pedig nem lesz víz, ha minden rendeltetésszerűen működik. Bár fúrtunk két elszivárgó lyukat ha mégis kifolyna a víz, amiket már eddig is több alkalommal igénybe vettünk. Az aknában tartályok lesznek, amiken a tó vizét keresztül vezetve reményeim szerint megtisztul a víz. A bolti szűrőn is azt vettem észre, hogy tisztításnál az alja összefüggő iszap, így a kukákban is az első részt erre fogom kialakítani egy kamrával, amiből ki fog állni egy leeresztő csonk csappal. Bár az iszap nem tudom mennyire lesz sűrű, hogy ezen keresztül távozzon, de a fölötte lévő víznyomás talán elég erőt produkál. Mondjuk egy 200 literes kukából tényleg nagy meló lenne kivinni a vizet a csapon keresztül vödrökkel, de van itthon tóporszívó, így a kuka teljes tartalmát le tudom szívatni. Nem is ez a probléma.

 

Az a baj, hogy magából a tóból hogy akadályozom meg a télére, hogy kijöjjön a víz a tartályokba/csövekbe. Gondolom belefagyna és szétnyomná. Az akna belső felén lenne egy tolózár csak nem tudom, hogy az odáig kijött víz a falban is megfagyna-e. Kintről maximum vissza tudnád tolni a vizet a tóba egy rúddal, ahogy a golyós kerti kutakat szokták fagytalanítani, de ahhoz eszméletlenül pontos átmérő kell meg elég sok vízveszteségre lehet számítani. Valahogy a tó felől volna illő megoldani. A tok dugó pontosan zár, de a leszedése túl macerás azért gondoltam egy csattos tetőre vagy egy menetes sapkára:

Itt nem kell húzó, feszítő erőt kifejteni csak több helyszükséglet kell neki. Azért gondoltam, hogy a menetes részt beleragasztanám egy tetőbe és akkor az elég jó megoldást adna. Illetve most gondolkodtam még egy elég elegáns megoldáson, ami a korábbi ötleten alapul. Az aknából lehetne kiszorítani a vizet és nem lennénk vizesek: a 110-es csövet kifúrnám és vennék autókba való szelepet. A belső részen lenne egy könyök lefelé és kívül a tolózár. A tolózárat lezárnám és azon belül a szelepen keresztül elkezdenék levegőt nyomni kompresszorral a csőbe. Az kiszorítani a vizet vissza a tó felé és így lényegében víztelenítve lenne a cső szakasz. Télen pedig akár ezen keresztül levegőztetni is lehetne a tavat, amit az imént ajánlottak neked. Közben pedig nem kellene a csövet és a porlasztókövet a vízbe tenni.

Előzmény: KovesdiAti (82866)
Ladybee Creative Commons License 2018.10.13 0 0 82868

Egyszerű akvárium porlasztó elég, a csőre nem kell porlasztó, kb. fél méterre lesúlyozva elegendő léket tart.

 

Előzmény: KovesdiAti (82867)
KovesdiAti Creative Commons License 2018.10.13 0 0 82867

Én egy hasonló kérdéssel fordulnék hozzátok , vissza olvasva , megtaláltam hogy akik csináltak léktartót  ,azok Polisztirolhabból készítették
Ahogy vissza olvastam , írtátok hogy  a hungarocell hajlamos magát megszívni vízzel és így szétfagyni , így  csak a polisztirolhab marad 

A kérdéseim  pedig a következő , milyen fajta anyaggal tudom ragasztani ezt ?
Ami nem marja meg az  anyagot , és  a élővilágra sem káros !

És milyen vastagságú polisztirolhab vastagságot ajánlotok ?
Én 30-40mm-teresre gondoltam !

A másik kérdésem , hogy vajon  egy 1800as levegőztető elég e a légfenntartásra ?
Még kemény fagyokban is !
És hogy milyen mélyre tegyem le a vízben ?
Tavaly kb 1-1,5 méter mélyen volt , gondolom teljesen leengedni nem volna szerencsés !


Csak mert ha keveslenétek ezt akkor egy 1500-2500l/h-as szivattyúval oldanám meg ezt , kb 60-90cm-ter mélyre bemerítve a vízbe , egy polisztirolhabbal  meglebegtetve .
De őrölnék ha elég lenne csak a levegőztető , az csak 25w-ot fogyaszt :D

A vízesését és a szűrést erre nem merem inkább nem használnám , bár a vízesésnek van ereje , így valószínűleg el látná a célt , de ha befagynak az vízátjárok , hamar szárazon találná magát a szivattyú :)

Előre is nagyon köszönök minden segítséget ! 

KovesdiAti Creative Commons License 2018.10.13 0 0 82866

Én kisebb , nem földbe süllyesztett szűrővel nyomom , én is gondolkoztam már ezen hogy hogyan tudnám leereszteni a szűrőt , egyszerűen .

Én még ezt meg is tudnám oldani , egy levezető rendszer segítségével , amikre golyós csapokat szerelnék     , minden tartályra egy 50es tartály idom , rá egy 50es leeresztő csap , majd a csövek egybe futnak és a végén van egy szintén 50es csap , így  a víz kiereszthető a kertbe és nem kell a tartályokat borgigatini , csak leengedni kisallangozni   , majd megint lengeni 

De én ezt a problémát még egy plusz dologgal fejelném meg , szeretném ha ezt a víz tisztán , vissza jutna a tóba   , egy szezon alatt akár 13m3-ternyi vizet is jelenthet , egy része ami kilocsolásra kerül a kertbe , egy része ami meg ugye bár a tavat is vissza kel tölteni , mert a szűrő újbóli beindítása kivon a tóból 1m3-ter vizet

Úgy hogy ez nehéz .

Nálad még inkább ,mert ahogy nézem a te megoldásod a földbe süllyesztett verzió  , itt már meg kellet volna a betonozásnál csinálni a leengedő csövek és csapok rendszerét  .
De kb úgy kéne mint ahogy beengedted a vizet , csak a tartályok aljára (te esetedben az aljára jobb volna ) vagy az oldalára  kell egy leengedő csap , és így akkor ha a visszafolyó csapot lezárod (hogy a koszos víz ne folyon vissza a tóba ) a leeresztő csapok kinyitásával egyszerűen üríthetőek a tartályok 

Én is tervezek jövőre hasonlót , mert se a nagy sár tenger nem hiányzik amit okozok egy egy tisztításnál , a víz veszteség már egy másik téma , de az biztos hogy így könnyebb lenne 

A   idomokat lehet hogy így is cserélnem kellesz majd 70mm-teresekre , mert a 50esekkel sokszor majd nem kifutott a tartályokból a víz , nagy nehezen megoldottam egy T idomra szerelt 2 gömb csappal a í víz eloszlását , így nem fut ki , de nem egy életbiztosítás !

Ezen sajnos nekünk kell agyalni , hogy hogyan építjük ki a vízvezető leeresztő rendszert , de nálad már be kellet volna előre tervezni mindent és bebetonozni, így ha beakarod őket építeni , az bontás  jelent majd :(


Azt tudom javasolni , hogy nézegesd a tavas webáruházak oldalait és agyalj a kialakitáson , mert azt neked kell tudnod hogy a csöveket hogyan tudod elhelyezni 
Remélem tudtam segíteni  

Előzmény: SzerdzsoCortez (82865)
SzerdzsoCortez Creative Commons License 2018.10.11 0 0 82865

Üdv Mindenkinek!

Sajnálom, hogy eltűntem hosszabb időre, de tényleg megállásom sem volt. Ha éppen nem dolgoztam, akkor a tavat csináltam, álmomban pedig mindig a következő napot terveztem. Tavasszal, nyár elején készen lett a garázsfelújítás, így már csak a tó maradt. Alámerülve a víznek láttam, hogy rengeteg benne az iszap és nem akartam a telet így átvészelni, ezért nekifogtunk a munkának. Kerti tóból át lett alakítva fürdőtóvá, mert édesanyám mindig nehezményezte, hogy én már rég derékig matatok a tóban, amikor ők még csak pár nappal előtte állították fel a medencét, aminek a vize jég hideg. Amióta van víztisztító azóta mer belemenni ő is a tóba.

Ilyen volt előtte, amikor még tóra hasonlított az előző tervek alapján, félkész állapotban:

Mostanra pedig ilyen lett:

Sajnos a tél közeledtével újfent nem lettünk kész a tóval (a tavirózsákat 3 hordóban teleltetem a pincében), így jövőre már csak a kellemesebb része maradt hátra. Egyébként megfigyeltem, hogy mennyire kevés tapasztalatom van tóépítés terén (eddig csak a sajátomat alakítottam át kb. 4-5 alkalommal a 15 év alatt). Amíg az átlagos munkákat kellett végezni (ásás, betonozás, anyag beszerzés) addig minden flottul ment tényleg büszke vagyok rá, mert igényesen sikerült megvalósítani, de most hogy a tó rész következik úgy csak megy a kínlódás. Ebben szeretném a segítségeteket kérni. Aki esetleg előző életében vízvezeték szerelő volt vagy most is jó érzékkel rendelkezik hozzá az sokat tudna segíteni. Próbálom képekkel illusztrálni ha esetleg zavarosra sikerülne, amit írok.

 

A falba körbe lett öntve egy 200-as KG cső béléscsőnek:

Mind a két végén található 1-2 kupak. A közepe ki lett esztergálva 110-esre, hogy biztosan a cső közepén fusson és ne feszüljön:

Kívül dupla kupak van egymással szembefordítva. Közötte található a fólia és rozsdamentes csavarokkal van összehúzatva a két fél. Máshol is hasonlóképpen oldják meg a vízáttöréseket csak ez házi gyártmány:

 

Ez lett volna a terv, ami nagyon jól be is vált csekély mennyiségű szilikon felhasználásával, azonban eszembe jutott, hogy télre valamivel ezt le is kellene zárni, hogy a víz ne fagyjon bele. Először kupakot húztam a külsejére, de az is csak engedte a vizet bármilyen tömítés mellett is. Aztán megfordítottam a tokos részével befelé, amibe kapható lezáró dugó a saját gumigyűrűjével. Ez nagyon jól bevált, de utána a 110 cső külső kerületén kezdett el átszivárogni a víz. Azt mostanra kikentem ragasztóval azonban tavasszal problémás lesz kivenni a kupakot a helyéről, mert a kövek miatt majd nehezebben is férek hozzá, illetve ahogy most is húzgáltam a 110-es csövet a 200-as KG kupak lejött a bélés csőről és így lényegében már a fóliát is húztam. Volna valakinek valami praktikus és esztétikus megoldása a cső téli víztelenítésére ?

 

Valahogy a béléscsőben egy bilinccsel gondoltam lerögzíteni a 110-es csövet, hogy ne tudjam kihúzni a kupakkal együtt, de jobb volna valami kifinomultabb megoldás a cső végére. Gondoltam, hogy veszek egy csatornatisztító idomot, aminek van egy lecsavarható kupakja és azt egy jó erős ragasztóval összeragasztom a kupakkal, mintha így lenne gyárilag és akkor húzás nélkül le tudom csavarni a kupakot vagy nem tudom ide van-e olyan megoldás, mint a csattos kupak a sörökön. Valakinek van valami ötlete erre vagy csinált már ilyen átmeneti cső lezárást? Vettem a tóhoz tolózáras csapot is, de az meg nem férne el, illetve nem tudom mennyire nagy baj ha belefagy a tóba és nem tudom használni. Már vagy 8-10 ötletet próbáltam ki, de még mindig nem az igazi és csak ebbe beleöltem már rengeteg energiát.

 

Köszönöm előre is és még egyszer üdvözlök mindenkit.

Dezodoros Ede Creative Commons License 2018.10.10 0 0 82864

Ilyenkor már ki kell dobálni őket a vízből,mert 20 fok alatt nem tetszik nekik (vizijácint stb) és csak rohadnak bele a vízbe...átteleltetni  nem érdemes macerás,sok fény és 20 fok feletti hőmérséklet kell  nekik.Nem úgy van hogy a sufniba beledobod egy diszperzites vödörbe és áttelel...annál jóval kényesebbek.

Előzmény: Mantidea (82858)
tucsok13 Creative Commons License 2018.10.10 0 0 82863

Igen, én is elcsodálkoztam rajta hogy ez akár jogos is lehet :)

Előzmény: Dogfüggő (82862)
Dogfüggő Creative Commons License 2018.10.10 0 0 82862

Nahát, a bomlásával járó szennyezésre nem gondoltam, teljesen igaz.

Viszont ahol áttelel, ott veszélyes csak igazán, mert az őshonos növények

labdába se rúghatnak mellette.

Előzmény: KovesdiAti (82860)
KovesdiAti Creative Commons License 2018.10.10 0 0 82861

Amúgy elküldtem kb egy hete a farmos cégnek a rossz Levegőztetőmet , a napokban érkezett meg a vadi új , meg is lepődtem hogy ilyen gyorsan  , és tényleg  igazán gyorsan elintézték , ezért egy nagy pacsit érdemelnek :)

Úgy döntöttem , hogy a vízesés (ami 6000l vizet zúdít óránként a vízre ) kiegészítve a 450es levegőztetővel + a szűrőből vissza folyó víz ,  nyáron bőven elég lesz , a erősebbet meg télire használom majd 1800 l/óra 

Tavaly is igen necces volt már a 450esel is a dolog , pedig nem is volt olyan vészes a tél !
Egyszóval majd nem befagyott , úgy kelet bottal törni a hártya jeget !

A kérdésem a következő , szerintem a kis ponteces lék nem túl jó , mert elég kicsi és nem is elég  magas .
Szóval szeretnék házilag készíteni egy nagyobbat , legalább 60*60-sat és ami minimum 20cm-teren magasodik a vízszint főlé és 20ra a vízbe !

Mivel láttam hogy többen is csináltak már ilyet , a kérdésem milyen anyagból csinálhatom meg és hogyan ?
Tehát pl ragasztva stb !
Persze csak víz barát megoldások érdekelnek 

Köszönök minden választ :)

KovesdiAti Creative Commons License 2018.10.10 0 0 82860

Pont ezért lett betiltva , olvastam hogy más országokban úgy elszaporodott , a csatornákban , folyókban , és tavakban ,  hogy a télen való pusztulása az ökológia teljes pusztulását vitte magáéval ! 
Mert ugye a bomlás oxigén elvonással jár , ami meg a végét jelenti minden élőlénynek ami a vízben él és oxigén fogyaszt !

Szóval logikus hogy be lett tiltva , ha a Magyarország az agyelintő mentén terülne el , vígan tarthatnánk :)

Előzmény: Dogfüggő (82859)
Dogfüggő Creative Commons License 2018.10.09 0 0 82859

Nálunk teljesen veszélytelen, mert biztos, hogy a szabadban nem telel át.

Előzmény: Mantidea (82858)
Mantidea Creative Commons License 2018.10.09 0 0 82858

Amúgy jól elkomolytalankodtam a dolgot, de biztosan nem véletlenül nyilvánították invazívnak. Kár volna ha -akár évtizedek alatt is- kiszorítaná az őshonos fajunk egyikét (víziboglárkát, a sulymot, a kolokánt, a vízitököt vagy a békalencsét). Szóval részemről a viccelődéssel leplezem a lelkiismeret furdalásom.

Előzmény: Mantidea (82857)
Mantidea Creative Commons License 2018.10.09 0 0 82857

A mai világban már ki tudja... Maga Soros (vagy Orbán, tök mindegy) rám uszítja a vizijácint rendőrséget. Lecsapolják a tavamat és eltemetnek családostul. Szóval arra gondoltam, hogy akinek kell vizijácint, mondjuk teleltetési szándékból, az jelentkezzen. (...és kérek a szakállastól. Nézzétek mennyi van neki!)

Előzmény: Dezodoros Ede (82856)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2018.10.09 0 0 82856

Hát ezt jól körbekerítetted... :D :D egyszerűbben is fogalmazhatsz,pl a szomszédod ad neked 3 db vizijácintot,meg 3 db kagylótutajt,a "lőtéren ugató papírkutyát nem érdekli mi van a tavadban :D magyarul a kutya nem foglalkozik vele,te mivel telepíted be a tavadat. Nekem volt benne mind a 2  :D most dobáltam ki mert már hideg a víz, azon nem őshonos fajtáknak.Remélem kielégítő választ kaptál,máskor ennyire ne tekerd túl a kérdésedet :D  nem fog fejbelőni senki érte.

Előzmény: Mantidea (82855)
Mantidea Creative Commons License 2018.10.09 0 0 82855

Sziasztok,

Mivel nem ismerem az ide vonatkozó jogszabályokat, vagy törvényi előírásokat, így egyelőre csak egy homályos kérdéssel nyitnék.

Ha, nem is tudom... mondjuk a szakállas szomszédom saját, szeparált tavamban élne -néhány éve- Magyarországon invazív fajnak nyilvánított növénye, azzal jogsértést követne el? Illetve ha mondjuk -mert ő ilyen jó fej szakállas szomszéd- anyagi ellenszolgáltatás nélkül felajánlana a túlszaporulatból nektek ööö nekünk belőle, azzal vétene a törvény ellen?

pacsepa Creative Commons License 2018.10.04 0 0 82854

A kút mélysége tök mindegy. Az már annál lényegesebb, hogy milyen talajviszonyok között (hol) van?

Az erős algásodást okozhatja például a magas vasoxid, vas szulfát tartalom.

A kemény víz szintén bárhol, bármely mélységben lehet. Nem szabad általánosítani.

Előzmény: leo.nyeg (82853)
leo.nyeg Creative Commons License 2018.10.04 0 0 82853

Úgy 25-30 méter mély lehet, de ez már egy 100-150 éve készült ásott kút. Használva nemigen volt, így az első feltöltésnél itt is jött az agyag, a víz teljesen opálossá vált tőle, mostanra azonban kitisztultak az erek. Az első töltés után vártuk, amíg leülepszik a szennyeződés, majd vizesporszívóval ki lett szívatva az üledék, azóta ilyen. A víz természetesen itt is nagyon kemény, szinte kopog :) Légvonalban ettől kb. 5-600 méterre lakom én, nekem egy fúrt kutam van (amit házilag készített fúrófejjel és vascsövekkel, kínszenvedések árán, puszta kézzel fúrtam ki), 20 méter mély, 110-es pvc-vel csövezve, szűrő és kavicságy nélkül, 5 méteres vízoszloppal. A vízhozam jó, még sosem fogyott ki, pedig nagy teljesítményű csőbúvár szivattyú van benne. Mivel ezek talajvizes kutak, így elkerülhetetlen, hogy utántöltésnél folyamatosan tápanyag kerüljön a tóba, ez okozza elsősorban az algásodást (mármint a túlzott tápanyag), a víz keménységére ebben az esetben nincs megoldás sajnos, marad a vízkő. Én is küzdök mindkettővel, de nem fogok 8-900 forint/köb.-ös hálózati vízzel tavat tölteni, épp elég azzal a mósógépet, a mosogatógépet és a hátunkat locsolgatni, hogy legalább az ne legyen vízköves "annyira" :)   Sok-sok hínárt és úszó növényt javaslok bele tenni, ami közvetlenül a vízből vonja ki a tápanyagot, illetve az árnyékolás is fontos, valamint az elhalt-belehullott növények folyamatos eltávolítása.

Előzmény: VBence81 (82852)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!