Keresés

Részletes keresés

RJancsi Creative Commons License 3 napja 0 0 81213

De azért mondok vidámabb (és a topicba illő) hírt is. Rászántam magam és méla undorral kézzel kiszedtem a tavunkból annyi fonalas algát amennyit csak tudtam. Kb. 4 vödörrel termeltem ki. Sziszifuszi munka volt a rengeteg csigát "leszemezgetni" róla. Egy vödör  vízben átlögyböltem az algát így rengeteg - gondolom - minirákot sikerült megmenteni. Olyan rákformájú fél-egy centis kis szürkésbarna izék.  

Azóta látom a halainkat is, eddig nem tudtak a rengeteg algától a felszínre úszni.

RJancsi Creative Commons License 3 napja 0 0 81212

Ebben tökéletesen egyetértünk! Nemrég jöttünk haza nyaralásunkból (Adria). Rossz volt nézni a standokon a rengeteg elhízott férfit, nőt és ami a legszomorúbb: gyereket 5-15 éves korig. Nem sok jövőt jósolok így az emberiségnek. :(

Előzmény: vitorla123 (81211)
vitorla123 Creative Commons License 3 napja 0 0 81211

Nem arról van szó, hogy ne fűtsön fával, hanem arról, hogy rokonságomban is van akinél télen bent 30 fok van, és meg kell rohadni a melegtől, legszívesebben még rövidnadrágot is húznál atlétával. Nekem ne mondja senki ,h. nem lehet 20-22 fokban áttelelni, a mi gyerekkorunkban 15 fok sem volt ritka télen a szobába, és mégis élünk. Ha választani kell, inkább jól felöltözve legyek bent ,de kint lenne friss , élhető levegő tavaszig! Ezért van ennyi dagadt eltespedt, vérkeringés nélküli ember, ha futva pár kört a hidegben biztos nem fázna annyira a házba. Cserébe meg kib..szik azzal is, aki szeretne kint sportolni vagy levegőzni, egészségesen élni. 

Előzmény: RJancsi (81210)
RJancsi Creative Commons License 3 napja 0 0 81210

Amíg "odafent" döntik el, hogy mennyiért kapja a polgár a gázt (természetesen drágán, miközben a világpiaci ára évek óta csökken), és a korszerű, hatékony "olcsó" távfűtésért üzleti alapon többet kell fizetni mint a tűzifáért ugyan mi oka lenne a lakosságnak, hogy ne az olcsóbb (és rugalmasabban szabályozható) egyedi fűtést válassza? Lehet papolni a környezetszennyezésről meg CO kibocsátásról, de legfeljebb egy jóléti társadalomban (pl. Svájcban) lenne ennek foganatja. De ha körülnézel a neten, az osztrák és svájci házak nagy része mellett is ott a nagy fakupac, mert még ők is azzal fűtenek.

Persze van erre megoldás: jól meg kell adóztatni a kéményeket, és rákényszeríteni a népet, hogy még többet fizessen a feneketlen vödörbe. Lehet, hogy fázni fognak, de lesz stadionjuk ahová soha nem vesznek jegyet és további adóforintokból tartják fent.  

Előzmény: vitorla123 (81209)
vitorla123 Creative Commons License 3 napja 0 0 81209

Légszennyezést se ártana nézni....tudod lassan indul a fűtés szezon. Kandallók, napi egy erdőnyi fa eltüzelése, bent 40 fok. stb.

Előzmény: Jahno (81208)
Jahno Creative Commons License 4 napja 0 0 81208

"eleve miért kellene tudniuk róla"

 

Pár hete írtam meg. Aztán ha valmi szarul kivitelezett kút miatt elindul valami fertőzés, akkor vakarhatjuk a fejünket, hogy vajon honnan a mi.

Előzmény: békástó (81204)
RJancsi Creative Commons License 4 napja 0 0 81207

"Lukfúróból" sok van, hozzáértő "kútfúróból" kevés. Utóbbit meg nem fizetik meg, hisz van olcsóbb. Aztán szidják a talajvizet, hogy nitrátos meg büdös, miközben lehet, hogy épp a saját kút ereszti a felső szennyezett talajvizet a mélyebben fekvő valaha tiszta rétegvízbe.

Előzmény: Rezsee (81206)
Rezsee Creative Commons License 4 napja 0 0 81206

A locsolóvíz utáni talajterhelési díj valóban elég vicces, ennyi erővel szedhetnének a csapadék után is a lehullott mm függvényében! :-S Azért van a kútfúrásnál egy elég komoly gond, amit legtöbben nem vesznek komolyan, amolyan ,,amit nem látok, az nem fáj" hozzáállással ill. kivitelezőként az olcsóbb, gyorsabb munkavégzés okán. Ez pedig egy mélyebb kútnál az egyes vízrétegek, leginkább a talajvíz az alatta lévő egyéb rétegvizektől való szakszerű elkülönítése. Ennek komoly technológia folyamata lenne, ehelyett még be is szűrözik a különböző vízrétegeket, magyarul összenyitják, ezáltal elszennyezik a lejjebb lévő tisztább vizeket! Persze ezt ilyen-olyan címen beszedett sarc nem oldja meg, amúgy is nehezen ellenőrizhető egy kész kúton, közben meg nem fog minden kútfúró mellett egy hatósági személy állni. Arról nem is beszélve, hogy több 10ezer ilyen kút lehet már jelenleg is!

Előzmény: békástó (81204)
RJancsi Creative Commons License 5 napja 0 0 81205

Igen, jól emlékszel! Sajnos. Nem az sajnos, hogy emlékszel rá, hanem hogy létező dologról van szó. :(

Előzmény: Rezsee (81203)
békástó Creative Commons License 5 napja 0 0 81204

Igen, valóban a vízóráról volt szó, de ez nem változtat a tényen, hogy elmennek a ..csába, akik ilyen díjakat találnak ki két kávézás közepette! Araboknál 10 évesen már sportautót kapnak az olajból ami befolyt, mi meg víznagyhatalomkénz fizessük a vizet ezerrel.. Vagy a talajterhelési díjat...de ha az is eltűnik, akkor legyen mondjuk gumi előállítási díj a slag miatt? Na nem is adok ezeknek tippeket..

A kutakat meg jobb is ha nem tudják, hogy léteznek, eleve miért kellene tudniuk róla????? Hogy meg lehessen adóztatni regisztrációs díjként? Még jó, hogy letettek róla...

Előzmény: Rezsee (81203)
Rezsee Creative Commons License 5 napja 0 0 81203

Szerintem valamit félre olvastál! Ha jól emlékszem, pont arról volt szó, hogy a vizvezetékről, locsoló órán keresztül elfogyasztott víz után kell talajterhelést fizetni! Reméljük nem azért, mert olyan rossz a vízminőség! :-)) Magyarul nem lesz nagyon olcsóbb a locsolás, talán még a plusz óra után is kell fizetni valami alapdíjat is, de ezt csak feltételezem, az állapotokat ismerve. Háztáji fúrt kútnál én nem tudok ilyenről, főleg hogy egy csomóról azt se tudják, hogy létezik!

Előzmény: békástó (81202)
békástó Creative Commons License 5 napja 0 0 81202

A kútfúrásról olvastam itt, hogy talajterhelési díjat számítottak fel aki kedvezményt kért locsolás címszóval... Ekkora nettó baromságot régen hallottam, komolyan mondom aki ilyeneket kitalál, hogy ilyen díjat számít fel, arra nincsenek szavak. Ennyi erővel akkor talajterhelési díjat annak is fel lehetne számolni, aki nem kér kedvezményt, hiszen az is locsol a kertben.... És ilyen embereket alkalmaznak, kemény pénzekért, akik ilyen adókat, díjakat szabnak/találnak ki...Felháborító!

RJancsi Creative Commons License 6 napja 0 0 81201

Bocsi, ha félreérthető voltam. A "szokásos" nem a tavasoknál elterjedt hanem szigorúan véve a mi tavunknál évente alkalmazott rituális alga csökkentő hitélet. Eddig tényleg úgy tűnt, hogy elég tavasszal egy zsák "kombi" szalma/tőzeget (4 kg) belelógatni a tóba és elég egész évre. Úgy tűnik az idei nyár melegebb/naposabb volt, mert kiemeltem a hálót a vízből és csak néhány üres csigaház csörgött benne, a hatóanyag szőrén-szálán eltűnt. Ezek szerint én voltam a figyelmetlen, valamikor augusztus környékén be kellett volna lógatnom egy újabb adagot az algák ellen. 

 

Nálam a lófarkak simán a kavicsok-kövek közé vannak pontosabban voltak bedugva azért, hogy ne ússzanak fel a felszínre. Azóta sincs másképp, a szaporulat a kövek között gyökerezik és azt eszi amit a vízből kap. Ültető anyag nincs körülötte, legfeljebb némi természetes iszap. Szívós növények, idén kb. 20-22 cm jég volt  a tavunkon ezért a sekély rész fenékig befagyott az ottani növényekkel együtt. Sajnos a vizitök és a süllőhínár nem élte túl, a lófarkak vidáman kibújtak tavasszal a vízből.

Előzmény: Amita13 (81187)
csoer Creative Commons License 6 napja 0 0 81200

Bocsi Mea Culpa a fórumos csörtéért. Sajnos nem tudtam a páston kívülre vinni a kardvívást. Többet sem.

 

Néhány hete úgy döntöttem, hogy a kis csobogómon "vánszorog" a víz és még le is algásodik.

Ezért lecseréltem (vettem egy másikat) a CTP-3800 (20w) szivattyút egy CTP 5000 (40w) szivattyúra. Elsőre látványos lett a különbség, a víz végre rendesen folyik.

 

Közeleg a tél és a kerti tavam vízfelülete így néz ki. Gondoltam nem maradhat így a befagyásig.

Amita13 Creative Commons License 6 napja 0 0 81199

Leginkább a rovarok, madarak itatójának szántam, meg hogy kicsit párásabb legyen az áfonyák körül a levegő. :)

Előzmény: caterina3 (81197)
Amita13 Creative Commons License 6 napja 0 0 81198

Sajna képem nincs, de lehet tényleg elfogyott a tápanyaga, amiben érkezett cserép, annál nem sokkal nagyobba tettem át, mondván, majd a vízből vesz tápanyagot. Egyébként nem kéne neki? Mármint akvarisztikai múltamból rémlik, hogy a vízben élők elsősorban nem a gyökerükön át vesznek fel tápanyagot. Már mint az ilyen hínárfélék...

Előzmény: vitorla123 (81190)
caterina3 Creative Commons License 6 napja 0 0 81197

Akkor tényleg nem. Azt hittem, a miénknél nem kisebb.

Előzmény: Amita13 (81196)
Amita13 Creative Commons License 6 napja 0 0 81196

Mennyire kicsi? Dézsatónak hívnám, ha dézsában lenne. :) Szóval abszolút nem lesz fagyálló, a vizet le is engedem. 

A vízilófarok szerintem már így sem érzi túl jól magát, de remélem, azért túléli a telet.

Előzmény: caterina3 (81193)
Amita13 Creative Commons License 6 napja 0 0 81195

Hmm... Azt gondoltam volna,a sás strapabíróbb, de akkor belőlük is szedek fel. 

Előzmény: vitorla123 (81190)
caterina3 Creative Commons License 6 napja 0 0 81194

Nálam ezek (vízilófarok, sások) mind cserép nélkül, a kavicsok közé vannak beültetve. A vízilófarok -- az idén először! -- elkezdett terjedni, mint a bolond, még a sima vízbe lógatva a gyökerét is helyet foglal.

 

Előzmény: vitorla123 (81190)
caterina3 Creative Commons License 6 napja 0 0 81193

Minek szeded fel a tündérrózsát? Ha az elmúlt telet kibírta, mindent kibír... Nálunk kibírta, mindegyik... mennyire kicsi a tavad? A miénk 2,5×1,5 méteres, egy méter mély, és abban teleltek ezek mind. A vízilófarkat pláne nem bolygatnám, mert szerintem nem szereti.

Előzmény: Amita13 (81187)
caterina3 Creative Commons License 6 napja 0 0 81192

:-D Az unkák igazén diszkrétek. :-) Nálunk évekig voltak, sajnos a tél elvitte őket.

Előzmény: vitorla123 (81186)
caterina3 Creative Commons License 6 napja 0 0 81191

:-))

Előzmény: RJancsi (81185)
vitorla123 Creative Commons License 6 napja 0 0 81190

A lófarok jobban bírja, mint a sások. Idén télen 10 éves sásaim fagytak ki, 2 méteresek voltak, mindig virágoztak. Ez még nekik is sok volt. Én amondó vagyok, ha kicsi a tavad, akkor minden fajból pár tövet vigyél le a pincébe. Képet tudsz feltenni a tóról? Lehet a cserép a baja a lófaroknak, azért állt le, "megette"a földet benne.

Előzmény: Amita13 (81189)
Amita13 Creative Commons License 6 napja 0 0 81189

Köszi! Mondjuk nekem a vízilófarokkal lehet nincs szerencsém, eléggé nyűglődik. Két cseréppel vettem, jól is indultak, aztán leállt a nagy szaporodás. Lehet, az nem tetszett neki, hogy eléggé napos helyen volt. Szóval menekítek akkor belőle a pincébe, mert amilyen nyamvadt, tuti kifagy.

Tavirózsából törpe fajta van, mindenképp védett helyen akarom tudni. A pince nem fűtött, igazi borospince, aránylag jó páratartalommal. Egy vödörbe szándékozom betenni a tartóval együtt a tövet, nem szárazon, de nem is víz alatt tartva. 

Törpe sások vannak még a parti részen, onnan leengedem a vizet, de meghagyom mocsarasnak, aztán remélem, a sások bírják. Tényleg minitó az enyém, ha teraszom lenne, ott tartanám. :) 

Előzmény: vitorla123 (81188)
vitorla123 Creative Commons License 6 napja 0 0 81188

A vízilófarok simán megél állítólag még az Északi Sarkkörnél is. Szerintem az nem tud elfagyni, de biztos ami biztos a felét levinném a pincébe, a többi meg kint hagynám. A tavirózsa meg ha nem kerül a töve jégbe, akkor nem fagy el, bár vannak kényesebb fajták amik nem szeretik a nagyon hideg vizet sem, és károsodnak, tavasszal jóval kisebbről indulnak. A fagymentes pince attól függ mennyire hideg, mert ha fűtött, akkor már víz is kell a növényeknek, hogy ne száradjanak ki, mert elpusztulnak. Még pár fokos pincében is kell nedvesen tartani a földjüket pont a kiszáradás miatt. Van aki hagyja kiszáradni, de tavasszal sokkal kisebbről indul, ha megmarad.

A lófarok idén télen nekem 20 centis jégbe volt fagyva a cserép aljáig, és megmaradt, sőt az volt a legelső ami tavasszal elkezdett nőni. Bár a cserép fala rengeteget számít, mert volt olyan n9vényem ami kifagyott, de a cserépbe tartott fajtársa simán áttelelt jégbe fagyva, mert a cserép fala megvédte valahogyan a jégtől.

Előzmény: Amita13 (81187)
Amita13 Creative Commons License 6 napja 0 0 81187

Szia! Megkérdezhetem a "szokásos" szalma-tőzeg keverék mibenlétét? Milyen szalmát használsz alga ellen, és miért kell hozzá a tőzeg? Amiről én hallottam, és jövőre tervezem kipróbálni, az árpaszalma. De ott nem volt szó tőzegről. Illetve esetleg más szalma is jó (búza, zab...)?

 

Más kérdés, bárkihez, ha van tapasztalata. Én a mini tavamat kipakolom télire, úgy terveztem. Mikor érdemes felszedni és bevinni a tavirózsát? Illetve a vizílófarkat is kivenném. Vagy az bírná a szabadban, de nem víz alatt, hanem a mocsári zónában nedvesen tartva? Próbáltam utánaolvasni a dolgoknak, de sajna egyértelmű infót nem találtam, hogy érdemes a téli tartást lebonyolítani... A tavirózsát a pincébe vinném, ott nincs fény, viszont állandó a hőfok és fagymentes. 

Előzmény: RJancsi (81165)
vitorla123 Creative Commons License 6 napja 0 0 81186

Inkább elvinném valami természetes tóhoz, ahol vannak fajtársai.... Valahogy nem szeretnék csoportos orgiára hazamenni..

Előzmény: caterina3 (81184)
RJancsi Creative Commons License 6 napja 0 0 81185

Lehet, hogy nem a békára hanem a szomszéd  nénire mondta. Annak nem menyasszoy hanem svéd cseppek kellenek. Csak ne legyen túl öreg a svéd. ;)

Előzmény: caterina3 (81184)
caterina3 Creative Commons License 6 napja 0 0 81184

:-))

 

Hát kell neki intézni egy menyasszonyt. :-D

Előzmény: vitorla123 (81183)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!