Keresés

Részletes keresés

Ladybee Creative Commons License 2018.10.25 0 0 82897

Ez nem jó ötlet. A csapadék lassan, de biztosan tölti a tavat, a jég pedig nagy pusztítást végez. Nem érdemes próbálkozni.

 

Előzmény: Rezsee (82895)
ZsuR Creative Commons License 2018.10.25 0 0 82896

Koszonom - regi a to nagyon... es az allatvilag nem tiszteli a magantulajdont....

Előzmény: TazazTibi (82894)
Rezsee Creative Commons License 2018.10.25 0 0 82895

Háááát...10m3-nyi lyukat nem lesz könnyű megtölteni ,,tartalommal"! Talán valóban a pet palackos dolog tűnik a legköltséghatékonyabbnak! Én mindenképpen leteregetném a fóliát valami elválasztó anyaggal. Sima fólia, vagy az erősebb, szabott méretben (pl.3x4m) kapható szövött, zsákszerű anyagból lévő ponyva. Ez védené majd a kitermelésnél a tófóliát és megkönnyítené az elválasztást!

Azért arra is gondoljatok, hogy ez a 10m3-nyi cucc pár év múlva nem némi homok és tiszta pet palack lesz, hanem egy nagy mocskos katyvasz, amit ki kell termelni és eltüntetni valahová! :-(

Arra nem gondoltatok, hogy üresen hagyni? :-) Lehet hülye ötlet, de valami jópofa megoldással valami funkciót adni neki. Leháncsozni és sziklakert vagy nem tudom...

 

Előzmény: KicsiMongúz (82884)
TazazTibi Creative Commons License 2018.10.25 0 0 82894

Szép a természetessé vált mesterséges "közeged" :)

Előzmény: ZsuR (82892)
TazazTibi Creative Commons License 2018.10.25 0 0 82893

Hát sajnos tényleg durva volt a szél tegnap,most,hogy megcsináltam a nagyobbik tavat a halaknak,visszafoglaltam az eredetileg szauna fürdőtónak készült tavamat,így most 2 tóból kellett a faleveleket kihalásznom :) + mivel most készült el nemrégiben a halak mélyebb tava,még csak helyenként terheltem le a tófóliát,hogy ha akar még igazodjon a vízben,mire hazamentem esőben munkából látom a tófólia egy jórészét belefordította a tóba a szélvihar (: hú az ideg majd megevett,esőben visszaigazítani leterhelni a fóliát,közben meglátom,hogy a levegőztetőpumpám 3/4-ig merülve úszkál a vízben,jó hogy nem volt bedugva,mert a napelemes pumpa ment,és mivel még nincs kész a járófelület a tó körül,így simán a tófólián volt egy kúpcseréppel letakarva a levegőztető,és cseréppel együtt belefordította a szél...és vagy 10 centivel lejjebb volt a vízszint...naa mondom ez kellett még,totózgattam magamban,hogy most ahol belefordította a szél a fóliát ott folyt ki a víz,vagy szétkapta a hegesztésnél a fóliát a szél ahogy belevágta a vízbe? Szerencsére csak a fólia mögé folyt be a víz,mára megfigyeltem nem csökkent a vízszint,a levegőztetőt kiszárítottam és ma kipróbáltam hibátlanul működik...szóval ilyen szintű "beavatásban részesített az ÉLET az új tavacskával...hát nem volt alacsony a vérnyomásom...nálatok minden rendben? Másnál nem remekelt a szélvihar?

Előzmény: pacsepa (82890)
ZsuR Creative Commons License 2018.10.25 0 0 82892

A termeszetnek nagy a vonzasa!

Nekem csak egy es kis tavam van, de latom, hogy az allatvilag megtalalta es feltette a terkepere... jonnek inni, enni, uszni...

A legutobbi vendegek... pedig meg nincs tel, es sok a termeszetes viz is a kozelben...

 

Furdenek, esznek, usznak...

 

Ami a leveleket illeti - nem nagy a to, igy lehetseges, hogy letakarjam haloval.  Oktober kozepe fele letakarom es november vegen, december elejen leveszem a halot.

Előzmény: Ladybee (82891)
Ladybee Creative Commons License 2018.10.24 0 0 82891

Nálam a tavakat birtokba vette a természet. Egyiket a kacsák amortizálták, leengedtem ugyan, de annyi iszapot képtelenség kitermelni, így visszatöltöm, mert nem tudott a nyáron kiszáradni. Mocsári biotóp lesz, annak megfelelő növényzettel és élővilággal. Ahogy teltek az évek egyre jobban beárnyékolták a többi tavat a fák, a tündérrózsa már nem virágzik, én is öregszem, az időmet a baromfiak, a nyulak, a kert foglalja. Halak vannak, néha horgászunk párat, de ez már más világ.

Előzmény: janos 77 (82886)
pacsepa Creative Commons License 2018.10.24 0 0 82890

Ma kiugrottam a telekre. A szélvihar telehordta falevéllel a tavamat. Szomorú látvány volt. Hétvégén szedhetem le, de addigra sajnos egy része biztosan lesüllyed az aljára.

Jahno Creative Commons License 2018.10.24 0 0 82889

Én is éppen ilyesmit akartam mondani gányolásnak, hogy ládával kikockázni amennyire lehet, teherautó ponyva, oszt tulipánt rá. Pár év múlva meg kibontani.

Előzmény: SzerdzsoCortez (82888)
SzerdzsoCortez Creative Commons License 2018.10.24 0 0 82888

Sziasztok!

Sajnos korábban nagyon sok rossz hírt lehetett hallani arról (nyaranta minimum egy alkalom), hogy egy kisgyermek fulladt bele a kerti tóba. Még belegondolni is rossz, nem hogy átélni. Sajnos mindig olyankor történik meg a tragédia, amikor a legkevésbé sem számítanánk rá. A gyerekek már pedig kreatívak és ha ez még szófogadatlansággal is társul, akkor az a legrosszabb. Sokszor még talán a körbekerítés sem tökéletese megoldás. Nálunk rendszerint a köveket dobálták be eleinte a tóba, utána már csak a partján építettünk kisebb építményeket. Körbekerítve sosem volt, a kisebbek nem mertek közel menni hozzá, de a nagyobb már pancsolt is benne.

 

Kedves KicsiMongúz engedj meg kérlek egy ötletet. Interneten keress rá a "szikkasztó blokk" kifejezésre. Ilyenre kell gondolni:

Ez lényegében olyan, mint egy zöldséges láda/rekesz, csak a teljes kocka ki van töltve, mint egy hálós szerkezet. Nem tudom mennyibe kerül egy és mennyivel lehetne megtölteni a tavatokat, de talán még mindig olcsóbb annál a rengeteg anyagmozgatásnál és még könnyebben is kezelhető. Nem szórod tele "szeméttel" a tómedret. A funkciója némiképp átalakulna a tónak, mert így ez esővízgyűjtőként lenne jelen, de nem veszítené el jellegét. A legmélyebb pontra pedig el tudsz helyezni egy szivattyút, így az összegyűlt vízzel tudsz locsolni a kertben vagy az udvarban. Ha egymásra rakod akkor nem kell elkeríteni a tavat sem, mert lényegében a gyermek nem tud beleesni a vízbe, mert nincs hova. Takarás gyanánt pedig a felületét be tudod szórni megfelelő mérető kövekkel, így továbbra is dekoratív maradna a kert. A halakat/növényeket esetleg erre az időre odaadod valakinek vagy kitelepíted valahova, így ha a tó ismét funkcionálna, akkor ha nem is pont ezeket a halakat, de esetleg az ivadékait vissza tudod hozni.

 

Remélem tudtam segíteni.

 

Dezodoros Ede Creative Commons License 2018.10.24 0 0 82887

Egy komolyabb zár az ajtón és egy elektromos kerítés megoldja viszonylag fájdalom mentesen a biztonságos "távolság tartást" a tó körül...még a kutyátok is hamar megtanulná,hogy mi a "tisztes távolság" :) és máris nem kell a jövőbeni Bobcates vagy kézi kiásással foglalkozni.Minden maradhat az eredeti szépségében.

Előzmény: KicsiMongúz (82884)
janos 77 Creative Commons License 2018.10.24 0 0 82886

Hali!

 

 

Hogy vannak a tavaid (képek):D? Veteránnal mi van ezer éve nem láttam itt fent?

Előzmény: Ladybee (82879)
janos 77 Creative Commons License 2018.10.24 0 0 82885

Hali!

 

Nekünk anno a hátsó kert volt keresztben elkerítve.... de értelme nem sok volt, mivel akinek van gyermeke tudja hogy ha valami el van kerítve az valahogy baromi érdekes lesz aztán, a fiunkat egyszerűen megtanítottuk hogy nem mehet oda egyedül persze fél szemmel mindig rajta voltunk de ez van nem is ment oda persze ez volt nálunk, nem tanácsként írom csak tapasztalat!

 

a tóra visszatérve levágtam a nádat meg a gyékényt a tavirózsa nagyrészt lerohadt a hínárral együtt 

 most elég üresnek tűnik 

Előzmény: KicsiMongúz (82884)
KicsiMongúz Creative Commons License 2018.10.24 0 0 82884

Köszönöm, hogy ilyen sokan hozzászóltatok és megosztottátok a tapasztalatokat.

Már körbekerítettük, de a lányaim szinte egyből nyitogatták teljes természetességgel a gyerekzár jellegű kallantyút. (Az utolsó kerítésszakaszt már csak az öreg labradorunk miatt csináltuk meg, akkor már nagyon nehezen járt, ő biztosan nem mászott volna ki a tóból, ha beleesik.) 

Nagyon sokat gondolkodtunk, hogyan oldjuk meg a biztonság kérdést, szereztünk biztonsági hálót, terveztünk hozzá vasrácsot, de utóbbi irreálisan drága, előbbit nem tudtuk kellő biztonsággal megcsinálni.

A fő gondot az okozza, hogy a 3 gyerek még mind annyira kicsi (1,5; 4 és 5 évesek) hogy nem elég megbízhatók. 2-t még szemmel tudtam tartani, de 3-nál már nagyon oszlik a figyelmem és sokat vagyok velük egyedül, sokat vagyunk kint a kertben. Ráadásul rá sem látok a kert nagy részéből a tó környékére, az égész kialakítása nem túl gyerekbarát, mély, meredek parttal.

Egyébként megszakad a szívem, annak idején gyakorlatilag az egészet én ástam ki kézzel, nagyon szerettük és annak ellenére, hogy tök amatőrök vagyunk és mindent mi csináltunk nem is lett nagyon rossz, bár a tökéletestől messze van.

Teljesen felszámolni nem szerettük volna, a tófólia akkora, hogy fogalmam sincs hova tettük volna, nem is tenne jót neki a tárolás. És az a legértékesebb része az egésznek, elkótyavetyélni nem akartam. Úgy gondolom, hogy egy próbát megér, hátha sikerül megóvni és visszaállítani pár év múlva az eredeti állapotot. Szeretnék még tavat a jövőben, nem is tudnánk megcsinálni már újra, annyira körbe van építve, növényesítve, hogy a legkisebb munkagép sem tudna bejönni rombolás nélkül. Kézzel meg biztos nem ásnánk ki még egyszer.

Tudom, hogy ez nem jó megoldás, nem is biztos, hogy ésszerű, de a kocka el van vetve. A helyzet jelenleg annyi, hogy a meder nagyjából ki van pucolva. Ha valakinek van valami ötlete, innentől hogy lehet viszonylag fájdalommentesen megoldani a többit, az jó lenne. Olyasmi merült fel bennem, hogy az alját zsákokba csomagolt hungarocellel vagy pillepalackokkal töltenénk meg, közé homok, a tetejére pedig némi homok vagy föld. Tennénk bele egy kilyukasztgatott csatornacsövet, amin keresztül az alján felgyűlő esővizet ki tudnánk szivattyúzni szükség esetén. Ez amolyan klasszikus sufnituning megoldás. :)

sz_attila Creative Commons License 2018.10.24 0 0 82883

Én "csak" egy kertész vagyok és tavam nincsen, de nagyon sokat láttam már munkáim során.

Tény, hogy nagyon sokan pont emiatt nem akarnak tavat készíttetni a kertbe, amitől te is félsz. Sok fiatal családnál dolgozunk, kerteket építünk, de alig tudok valakit meggyőzni arról, hogy építhessünk kerti tavat.

Ahol van, ott szinte mindenhol bekerítették, mert talán ez az egyetlen normális ideiglenes megoldás. Neked is ezt javaslom, szerintem az ára kijön egy betemetésből és újra kiásásból... 

ZsuR Creative Commons License 2018.10.24 0 0 82882

...en csak nagymama vagyok toval - es a kicsi unokam rendszeresen van nalam... szorgos kisgyerek leven eteti a halakat - de soha nem volt meg csak veszely kozeleben sem... igaz, egyedul sem volt soha a kertben.

Előzmény: KicsiMongúz (82874)
Dogfüggő Creative Commons License 2018.10.23 0 0 82881

Nekem mind a négy gyerekem úgy nőtt fel, hogy volt tó a kertben; eszembe se jutott soha, hogy ebből baj

lehet, mert hát egész kicsi gyereket amúgy se hagy az ember felügyelet nélkül bóklászni, a kicsit nagyobb meg

tud már úszni. De ez persze mindegy, ha te nyugtalan vagy miatta. Mindenesetre még egy szavazat a bekerítés mellett.

Előzmény: tucsok13 (82877)
tucsok13 Creative Commons License 2018.10.23 0 0 82880

Én igen.. a telefonom kevésbé... de a mostani már vízálló:-D

Előzmény: pacsepa (82878)
Ladybee Creative Commons License 2018.10.23 0 0 82879

Nálam négy nagy tó van, 5 gyerek és 9 unoka. Eszük ágában sincs belemászni, de ha megnyugtat, akkor inkább kerítsd körbe. Betemetni marhaság. :-)

Előzmény: KicsiMongúz (82874)
pacsepa Creative Commons License 2018.10.23 0 0 82878

De szerencsére Te is tudsz úszni... :-)

Előzmény: tucsok13 (82877)
tucsok13 Creative Commons License 2018.10.23 0 0 82877

Mondjuk az is igaz hogy én soha nem hagytam a kisgyerekeket felügyelet nélkül a kertben, fél szemem mindig rajtuk volt. A kicsi egy pillanat alatt tudott köddé válni vagy felmászni valahova...  akkor lett tavunk amikor a kicsi 5 évesen megtanult úszni. Szerintem egyébként a kerti játszótér veszélyesebb a tónál, arról esett már le, a tóba nem pottyant soha. (bezzeg én, ugye...)

Előzmény: tucsok13 (82876)
tucsok13 Creative Commons License 2018.10.23 0 0 82876

Hát ez nehéz kérdés.. szerintem vagy kerítsétek körbe, vagy temessétek be úgy hogy felszeded a fóliát és megszünteted. Ez a betemetem de majd egyszer kiásom dolog szerintem nem igazán megoldható.

Nekünk medence volt a kertben míg kicsi volt a gyerek, körbekerítettük úgy hogy nem tudott bemenni.

Előzmény: KicsiMongúz (82874)
KicsiMongúz Creative Commons License 2018.10.23 0 0 82875

Elírásokért bocs, valami és nem állami. 

Előzmény: KicsiMongúz (82874)
KicsiMongúz Creative Commons License 2018.10.23 0 0 82874

Sziasztok! 

Segítséget szeretnék kérni. Úgy döntöttünk, hogy jó pár évre, de ideiglenesen megszűntetjük a kerti tavunkat, 3 kicsi gyerekünk van, nekem így megnyugtató. Kb 10m3-es, fóliás, nagyon vastag, jó minőségű tófóliából. Tudtok adni állami tippet, hogy mivel töltsük fel, amíg újra nem tudjuk csinálni a tavat? Olyan 6 évig biztos így maradna, egyrészt jó lenne, ha addig is kinézne valahogy, másrészt nem lenne a szükségesnél nagyobb nyűg kiásni.

Köszönöm! 

Lívia 

SzerdzsoCortez Creative Commons License 2018.10.13 0 0 82873

Szia 

De azt értetem hogy a L alakú akna , egy fajta szűrházként fog funkcionálni 

Mondhatni. Abban lennének elhelyezve a tartályok és minden a tóval kapcsolatos dolog (hálók, haltápok, kompresszor) és aminek árt a fagy azt télére bevinném a fagymentes pincében. Ebben az aknában kedvemre tudnék kísérletezni különböző szűrési módszerekkel, tartályokat lerakva még akár halakat vagy növényeket is tudnék ott tartani cserére vagy eladásra


Amit esetleg félre értettem , az az hogy azt hitem hogy a tartályokból akarod leengedni a vizet  , a tél közeledtével !

Igen olyan is lesz. Remélhetőleg a csap a tartály alján elégséges lesz a legtöbb víz leengedéséhez, de ha egyáltalán nem vagy marad az alján akkor jön a tóporszívó.


A tartályokba kerül valamilyen szűrőanyag igaz ?
Természetesen. A boltban volt különböző szűrő anyagok (biolabda, kefe, szivacs, kövek). Utóbbi háromból vettem elegendőt. Valaki itt mutatott képet is a szűrőjéről, aki szintén kefét használ és neki nagyon jól tisztán tartja a tavat. A zeolitot a könyvecskémben olvastam. A szivacs pedig olyan általános szűrő anyag. Az aknában lesz mód mindegyiket kipróbálni akár egyszerre is vagy bizonyos időközönként váltogatva.

Amiről beszélsz az az ülepítés
Mint ahogy nálam is , meg általában minden szűrő első tartálya az az ülepítés
Ülepítés végül is lenne minden tartályban. A gravitációs elv mellett döntöttem, hogy a nehezebb üledék hátha a tartály aljában marad és nem tud feljönni. Ami mégis feljebb merészkedik azzal elbánik a szűrőanyag. Pontosan amit te is írtál:

Az az a víz alul beérkezik , majd kupakokon (nálam a kupakok rachel hálóban vannak a gyorsabb takaríthatóság miatt    ) áthalad felfelé menet , így a sok fajta áramlat jön létre a tartályban , az eredmény a kosz lesüllyed , a tiszta víz gond nélkül átfolyik :)

Ahogy látom a befolyó részt 110es pcp-ből csinálod , a tartályok össze kötésére milyeneket használsz majd ?
Mindenhol 110-es PVC cső lesz kivéve a béléscsövek. Az akna falán 200-as, a födémen keresztül 315-ös KG cső. Azért kellettek ezek a méretek, mert a szivattyúnak a nyomó ága is 110-es és a szivattyút csak a 315-ös csövön tudom kényelmesen leengedni, hogy ne törjön a vezeték. Az igazából egy sziklakert közepét fogja képezni, ahol majd feljön a víz és a vízesésen visszacsorog. A födém alatt lesz egy IBC tartály (azért ekkora az akna szélessége és a födém magassága, hogy beférjen. A szivattyú pedig be lesz engedve a csövön keresztül a tartály aljába. Onnan csak egy 2 méteres 110-es PVC csövön fog feljönni függőlegesen a víz és egy 90-es könyökkel fog irányt változtatni. Mondom talán így van legkevésbé visszafojtva a szivattyú. A megelőző részén igazából azért döntöttem a 110-es PVC cső mellett, mert senkitől nem tudtam információt kérni a környéken azzal kapcsolatban, hogy ha esetleg az utánfolyó cső túl vékony, akkor nem lesz elég vízutánpótlás és a szivattyú lényegében szárazra szívja a tartályt. Ezért logikusnak gondoltam, hogy megegyező méretnek kell legalább lennie.

A fölötte lévő víznyomás ahogy én megfigyeltem , nem produkál semmilyen nyomást rá , legalábbis gravitációs elvnél nem igazán 
Ezért jó ha biztosítva van a kellő elfolyás útja a víznek   !
A 110-es méret remélem elegendő lesz. Bár ahogy eddig láttam a víz áramlását ezzel nem lesz gond, mert a tartályt rögtön feltölti a víz és már zúdul is át a következőbe.

Sajnos nekem nincs tóporszívóm , így igen elég nagy meló :)
 Én jelenleg egyszerűen felborítom a tartályokat és kislagozom  , nem vödrözök .
De jó lenne a sártenger havi megjelenésének helyét , kicsit áthelyezni , ezért gondolkodok egy leeresztő rendszerben !
Én az aknával ezt is szerettem volna megszüntetni nálam. Az előző tónál a tószűrő doboz fent volt a vízesés tetején. Volt egy gyári szintén tolózáras csap a trutyi leengedésére. Hogy ne rögtön alá folyjon egy szövetes gumi csövet húztunk a csonkra, hogy legalább a kis dombról levezesse, de a slagozás közben csak jött ki víz, amiből sár lett a fóliára felhordott föld miatt és lényegében csúsztam másztam. Utána mindig az lett a vége, hogy az összes szivacsot meg alkatrészt eltávolítottam a dobozból, hogy valami hordozható súlya legyen. Akkor a dobozt lehoztam onnan kislagoztam lent mindent és úgy cipeltem vissza. A derekam aztán fájt utána egész nap. Az aknában ott lesz előttem minden, fentről a porszívóval kiszívom a belsejét, amit megpróbálok hasznosítani növényi tápanyagként, a szivacsokat kint kimosom a tartállyal együtt és akkor mehet vissza minden. Szerencsére lebetonoztuk az alját is így ott sem kell sárra számítani (én csak le akartam teríteni kaviccsal egy két járólappal).

Gondolom a tartályokba a víz gravitációs szabad folyással   áramlik be , a végén meg a vízeséssel  megy vissza a tóba :)
Pontosan

igen sajnos befagyna és szétnyomná , ahogy mondod !
Még egyszer meg néztem a képeket , sajnos a tó felőli befolyó részre nem tehetsz egy tolózárat , pedig az lenne a legkézenfekvőbb :(

Igen oda szerettem volna csak oldalt nem férne el, ha  felső része belefagyna a tóba, akkor lehet, hogy tönkremenne, de a legjobban attól félek, hogy ha szükség lenne rá nem tudnám használni. Fel kellene verni a jeget vagy mi.


Lezárni a befolyó részt és így már csak a tartályokban lévő vizel van gond ! 

Azt kiszívatnám a porszívóval.


Mert gravitáció szerűen a csőből minden víz , ha van egy kis lejtése , a tartályokba folyik  .
De sajnos mivel nem tehetsz oda tolózárat , még ha a szűrőtartályok belépési pont előtt lezárod egy tolózárral a rendszert , a előtt lévő cső szétfagyna 
Igen oda biztosan teszek tolózárat az aknába rögtön ahogy beérkezik a víz.

Értem , tehát a levegő nyomná ki a vizet , kicsit nem bonyolult megoldás ? 
 Nekem egy kicsit bonyolultnak tűnik , de így elvben nem hangzik rosszul , bár nem tudom hogy tényleg működne e , attól is függ milyen a kompresszor , ha nem sikerül szét fagy a cső 
Szerintem .
Bocs ha rosszul látom a dolgot !

Igen benne van hogy ha télen elengedné a levegőt, akkor bejönne a víz és ugyanúgy szétfagyna. Ma csináltam rá egy kísérletet: egy fél méteres PVC cső két végére tettem egy- egy 90-es könyököt Azokat lefelé fordítva benyomtam a víz alá. Nem buborékozott folyamatosan. Néhány érkezett, de nem vettem észre, hogy különösen fogyna a levegő. Utólag akár még tél közben is lehetne utána nyomni levegőt. Vagy egy megfelelő szeleppel a téli tavi levegőztető kompresszort folyamatosan lehetne rajta járatni. Így a megfelelő levegőmennyiség meglenne, hogy a víz ne szökjön be, a többlet levegő pedig buborékok formájában jönne a felszínre, ahogy a levegőztető egyébként is működik.

Előzmény: KovesdiAti (82872)
KovesdiAti Creative Commons License 2018.10.13 0 0 82872

Szia 
Kicsit tényleg félreértettem 
De azt értetem hogy a L alakú akna , egy fajta szűrházként fog funkcionálni 
Már pedig hogy oda kerülnek a tartályok a szűréshez stb  

Amit esetleg félre értettem , az az hogy azt hitem hogy a tartályokból akarod leengedni a vizet  , a tél közeledtével !

A tartályokba kerül valamilyen szűrőanyag igaz ?
Mert ha nem , az egész úgy fog áthaladni a tartályon , ahogy az bement 

Amiről beszélsz az az ülepítés
Mint ahogy nálam is , meg általában minden szűrő első tartálya az az ülepítés

Az az a víz alul beérkezik , majd kupakokon (nálam a kupakok rachel hálóban vannak a gyorsabb takaríthatóság miatt    ) áthalad felfelé menet , így a sok fajta áramlat jön létre a tartályban , az eredmény a kosz lesüllyed , a tiszta víz gond nélkül átfolyik :)

Hát az iszap elég sűrű szokót  lenni , néha olyan majd nem az állaga mint a földnek , annyira össze álló 
Mondjuk én 1,5-2 havonta takarítók , talán ezért :D
Így szerintem a 50 leeresztő csap a legkisebb opció , különben adogathat pár kellemetlen pillanat !

Ahogy látom a befolyó részt 110es pcp-ből csinálod , a tartályok össze kötésére milyeneket használsz majd ?
Csak mert én nekem 40 mm-tere jön be  a víz és 50*-esek viszik tovább , de erre a hibára hogy nem tetem sokkal nagyobbakra a többi  idomot , egyszer kétszer jól ráfáztam
Konkrétan folyt ki a víz , utólag inkább  75mm-terest használtam volna már inkább !

Bár nem tudom hogy szavad befolyásnál , 110mm-teres csővel hogyan működik ez , de az ördög soha nem alszik 

A fölötte lévő víznyomás ahogy én megfigyeltem , nem produkál semmilyen nyomást rá , legalábbis gravitációs elvnél nem igazán 
Ezért jó ha biztosítva van a kellő elfolyás útja a víznek   !


Sajnos nekem nincs tóporszívóm , így igen elég nagy meló :)
 Én jelenleg egyszerűen felborítom a tartályokat és kislagozom  , nem vödrözök .
De jó lenne a sártenger havi megjelenésének helyét , kicsit áthelyezni , ezért gondolkodok egy leeresztő rendszerben !



Gondolom a tartályokba a víz gravitációs szabad folyással   áramlik be , a végén meg a vízeséssel  megy vissza a tóba :)


igen sajnos befagyna és szétnyomná , ahogy mondod !
Még egyszer meg néztem a képeket , sajnos a tó felőli befolyó részre nem tehetsz egy tolózárat , pedig az lenne a legkézenfekvőbb :(
Lezárni a befolyó részt és így már csak a tartályokban lévő vizel van gond ! 
Mert gravitáció szerűen a csőből minden víz , ha van egy kis lejtése , a tartályokba folyik  .

De sajnos mivel nem tehetsz oda tolózárat , még ha a szűrőtartályok belépési pont előtt lezárod egy tolózárral a rendszert , a előtt lévő cső szétfagyna 


Értem , tehát a levegő nyomná ki a vizet , kicsit nem bonyolult megoldás ? 
 Nekem egy kicsit bonyolultnak tűnik , de így elvben nem hangzik rosszul , bár nem tudom hogy tényleg működne e , attól is függ milyen a kompresszor , ha nem sikerül szét fagy a cső 
Szerintem .
Bocs ha rosszul látom a dolgot ! 
 

Előzmény: SzerdzsoCortez (82869)
KovesdiAti Creative Commons License 2018.10.13 0 0 82871

Fél méter , renden köszi :)

Mondjuk ez nem egyszerű akváriumi porlasztó  ,de üsse kő :D

Előzmény: Ladybee (82868)
pacsepa Creative Commons License 2018.10.13 0 0 82870

És ez legalább garantáltan hatékony!

Előzmény: Ladybee (82868)
SzerdzsoCortez Creative Commons License 2018.10.13 0 0 82869

Szia Ati!

Tudtam, hogy félreérthető leszek, így megpróbálom pontosítani. Amit a képen látsz az nem a szűrő, hanem maga a tó. Körbe az L alakú aknában pedig nem lesz víz, ha minden rendeltetésszerűen működik. Bár fúrtunk két elszivárgó lyukat ha mégis kifolyna a víz, amiket már eddig is több alkalommal igénybe vettünk. Az aknában tartályok lesznek, amiken a tó vizét keresztül vezetve reményeim szerint megtisztul a víz. A bolti szűrőn is azt vettem észre, hogy tisztításnál az alja összefüggő iszap, így a kukákban is az első részt erre fogom kialakítani egy kamrával, amiből ki fog állni egy leeresztő csonk csappal. Bár az iszap nem tudom mennyire lesz sűrű, hogy ezen keresztül távozzon, de a fölötte lévő víznyomás talán elég erőt produkál. Mondjuk egy 200 literes kukából tényleg nagy meló lenne kivinni a vizet a csapon keresztül vödrökkel, de van itthon tóporszívó, így a kuka teljes tartalmát le tudom szívatni. Nem is ez a probléma.

 

Az a baj, hogy magából a tóból hogy akadályozom meg a télére, hogy kijöjjön a víz a tartályokba/csövekbe. Gondolom belefagyna és szétnyomná. Az akna belső felén lenne egy tolózár csak nem tudom, hogy az odáig kijött víz a falban is megfagyna-e. Kintről maximum vissza tudnád tolni a vizet a tóba egy rúddal, ahogy a golyós kerti kutakat szokták fagytalanítani, de ahhoz eszméletlenül pontos átmérő kell meg elég sok vízveszteségre lehet számítani. Valahogy a tó felől volna illő megoldani. A tok dugó pontosan zár, de a leszedése túl macerás azért gondoltam egy csattos tetőre vagy egy menetes sapkára:

Itt nem kell húzó, feszítő erőt kifejteni csak több helyszükséglet kell neki. Azért gondoltam, hogy a menetes részt beleragasztanám egy tetőbe és akkor az elég jó megoldást adna. Illetve most gondolkodtam még egy elég elegáns megoldáson, ami a korábbi ötleten alapul. Az aknából lehetne kiszorítani a vizet és nem lennénk vizesek: a 110-es csövet kifúrnám és vennék autókba való szelepet. A belső részen lenne egy könyök lefelé és kívül a tolózár. A tolózárat lezárnám és azon belül a szelepen keresztül elkezdenék levegőt nyomni kompresszorral a csőbe. Az kiszorítani a vizet vissza a tó felé és így lényegében víztelenítve lenne a cső szakasz. Télen pedig akár ezen keresztül levegőztetni is lehetne a tavat, amit az imént ajánlottak neked. Közben pedig nem kellene a csövet és a porlasztókövet a vízbe tenni.

Előzmény: KovesdiAti (82866)
Ladybee Creative Commons License 2018.10.13 0 0 82868

Egyszerű akvárium porlasztó elég, a csőre nem kell porlasztó, kb. fél méterre lesúlyozva elegendő léket tart.

 

Előzmény: KovesdiAti (82867)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!