Keresés

Részletes keresés

Nibiru Creative Commons License 1 órája 0 0 176380

Agyaltam egy kicsit. Ha úgy van ahogy Freedom of mind leírta lejjebb, akkor egy kis visszacsapó szelep közbeiktatásával meg lehetne oldani ezt a problémát.

Előzmény: Ludovicus (176377)
Nibiru Creative Commons License 1,5 órája 0 0 176379

Köszi szépen, sejtettem, hogy ez valami konstrukciós hiba, csak biztos akartam benne lenni. Inkább vigyázok vele akkor. 

Előzmény: Ludovicus (176377)
Ludovicus Creative Commons License 4 órája 0 0 176378

Mivel utólag nem lehet szerkeszteni, kiegészítés: Freedom of mind kapcsolódó elmélete nekem logikusnak tűnik.

Előzmény: Ludovicus (176377)
Ludovicus Creative Commons License 4 órája 0 0 176377

Nálam is ez a helyzet, tejhabosítás után több másodperces késéssel indul meg a lefolyás és közben olyan a szivattyú hangja, mintha szárazon járna. Én viszonylag ritkán tapasztalom ezt, mert először a kávét főzöm le (előtte a fejen át engedek ki vizet) és utána habosítok, ha kell.

Előzmény: Nibiru (176334)
Freedom of mind Creative Commons License 15 órája 0 0 176376

Világos pörkölésűvel sosem kísérleteztem. De a hűtős megoldásoknál a nedvesség volt a probléma, igaz nem csatosban tettem be a kávét, a vákuumos edénynél meg úgy éreztem, hogy az aroma illant el sokkal hamarabb. Bár annál lehet, hogy volt némi malőr ezért nem mernék megesküdni rá, de többet nem vacakoltam vele.
Az igazi megoldás a nitrogénnel lezárás volna talán, de ilyesmivel még nem próbálkoztam.  

GAgyiXyXy Creative Commons License 27 órája -2 0 176375

Egyet értek, a világos pöri nagyon gyorsan döglik, még mélyhűtve is 1 hónap már érzik rajta rendesen. Én jórészt közepest veszek nagyobb tételben, azzal van tapasztalatom, ami a következő:

Felbontás után azonnal szétosztom 80-100g üvegekbe és be a fagyóba. Azért ekkorákba, mert ennyi egy, max. 2 nap alatt elfogy, a minőségromlás elenyésző a sok üveg és hűtőnyitogatáshoz képest jobban vállalható. Volt már amikor nem fért be mind a 14-16 üveg a fagyóba, így ment a spájzba sötét hűvös helyre. Persze először ezeket használtuk el, nem is volt gond amíg egy üveg nem kallódott el hátra és 1,5 hónap után került előtérbe. Ekkor a fagyóhoz képest markáns eltérés mutatkozott, ahhoz képest kifejezetten döglött, de egyébként iható (én sem dobok ki semminemű élelmiszert, csak ha egészségre ártalmas) italt kaptam, főleg ha a fagyasztottal kevertem.

És ez nálam a közepes- malabar volt, ami nem egy háklis, nem egy különleges kávé.

Persze egy esetből nem érdemes nagy következtetéseket levonni, de én levontam :) Kell az a fagyasztás jól záródó üvegben na. Rosszabb nem lesz tőle a kávé.

Előzmény: Katoczi (176374)
Katoczi Creative Commons License 30 órája 0 0 176374

Sötétebb pörkölés talán kibírja azt, de már egy közepes is érezhetően veszít értékéből (és feneketlen karral olyan rumlit csinál, hogy takaríthatok konyhapultot). 50-60 ml-es üvegekben kb másfél adag fér el, azokban tartom a fagyasztóban. A kb egy hete bontott Paljoc Rwanda pl nem kapott helyet a fagyóban, és nem is az igazi már (igaz ezzel a kávéval nincs fagyasztós tapasztalatom, lehet úgy is gyengélkedne már). Macerás, de némelyik kávénál megéri, egy ideje minden kávé ott landol 10-14 naposan ha van hely.

Előzmény: Freedom of mind (176372)
ogrEicsab Creative Commons License 1 napja 0 0 176373

Egy világosabb pörkölésű kávé így pikkpakk ledöglik - szerintem ... feltéve, hogy nem 2 nap alatt iszol meg negyed kilót?!

Előzmény: Freedom of mind (176372)
Freedom of mind Creative Commons License 1 napja -4 0 176372

A fagyóban tartod a kávét? Valaha nálam is ott volt, de végül többféle tárolási megoldást és azok kombinációját is kipróbálva (mélyhűtő, hűtő, vákuumodoboz és vákuumos kávésdoboz) az egyszerű csatos üvegedényeknél kötöttem ki, melyeket a spájzban tartok. Sötét, max 25 fokra melegszik fel a levegő augusztusban. A nagyobb kiszerelésű kávékat felbontáskor szétöntögetem a csatosokba és csak a felhasználáskor nyitom fel. 
Egyedül arra kell figyelni, hogy a tetőn lévő záróguminak ne legyen szaga.

Előzmény: Katoczi (176371)
Katoczi Creative Commons License 1 napja 0 0 176371

Nálam alapból nincs vendégkávé, mindenki azt issza ami van. De ételt nem dobok ki, így ha kapok kávét ami annyira nem ízlik, az adagonként elrakva pihen, és ha valaki tejjel cukorral kér akkor abból kap. Persze ha csak szikrája is van benne az érdeklődésnek akkor jöhet a fagyóból a kávé 

 

Nibiru: ajándék kávé volt, nem emlékszem már milyen. Szaga és a crema mennyisége alapján már bontáskor döglött volt, de a keserét leszámítva finom, csokis kávét tudok kihozni belőle.

Előzmény: blues_fan (176369)
Adam.Clayton Creative Commons License 1 napja 0 0 176370

szerintem vendégkv-nak ezek jók.. aki nem érzi, annak teljesen mind1

 

én is próbálkoztam a széles családdal megszerettetni a jó kv-t, de mikor a casmo-s presszóba beletoltak minden alkalommal 2 kanál cukrot, azóta én is tartok vendégkv-t - eco megfontolásból :D

Előzmény: blues_fan (176369)
blues_fan Creative Commons License 2 napja 0 0 176369

Nem tudom, miért gondolják többen is, hogy cappuccino alá minden mehet. Mi reggel mindig tejes italt iszunk és bár persze igaz, hogy a tej mossa az ízeket, de tisztán érezni lehet az alatta lévő kávé minőségét. Döglöttet viszont tej alá sem teszek senkinek, akár értékeli a jó kávét, akár nem.

Előzmény: Katoczi (176367)
Nibiru Creative Commons License 2 napja 0 0 176368

Melyik az a kávé ha szabad kérdeznem? Szeretem az aszalt szilvát! :)

Előzmény: Katoczi (176367)
Katoczi Creative Commons License 2 napja 0 0 176367

Nekem is van megyed kg döglött kávvém ami szépen adja az aszalt szilvát, csak a keserűséget nem tudom hova tenni. Afféle vendégkávé cappuccinonak.

Előzmény: Nibiru (176366)
Nibiru Creative Commons License 2 napja 0 0 176366

Hozzámvágott valaki egy doboz Lidl-ös Uganda Erussi arabikát. Pontosabban ki akarta dobni, mert elfeledkezett róla és már fél éve lejárt a szavatossága, én meg elkaptam, gondoltam csak úgy kíváncsiságból megnézem mit lehet ezzel kezdeni.
A zacskószelepen keresztül már semmit nem lehetett érezni de akkor sem nagyon amikor kibontottam, így nem sok jóra számítottam, de megpróbálkoztam vele, legfeljebb gyakorolok egy kis darálóbeállítást. Hát a darálót 5-ösre kellett állítani (azaz több mint 10 egységgel finomabbra mint az olcsó Pellinimet normális páratartalom mellett. Cremát minimálisan produkált, illatra semmi extra, de ízre! Teljesen olyan volt mintha meggylevet tettem volna a kávémba. Milyen lehet ez frissen???  Régebben kaptam ugyanebből a sorozatból egy hondurasit, de attól nem voltam elájulva. 

Parci Creative Commons License 2 napja 0 0 176365

sokkal jobb kávé az illy, mint amennyire jó sör akár a soproni ;)

Előzmény: Katoczi (176364)
Katoczi Creative Commons License 2 napja 0 0 176364

Nem mélyültem el ennyire de főként itthon sörfesztiválon kóstoltam párat, de annyira nem fogott meg a különbség mint anno a Mantrában, hogy "uramanyám, ilyent is 🙆?". A különbséget éreztem, csak amíg nem tudok az utóbbi időben ránézni sem az Illyre pl egy kommersz sör is jól tud esni grillezéskor, ha más nincs.

Előzmény: Steiner VCF (176363)
Steiner VCF Creative Commons License 2 napja 0 1 176363

Én amúgy a mai napig is azon az állásponton vagyok, hogy amíg az ember nem ivott végig 3-4 teljes csapsort a Hopaholicban vagy próbált ki 30-40 féle üveges sört a Csakajósörben (lehetőleg ne cseheket meg egyéb lágert ha tényleg valami nagy váltásra vágyik) addig nem tudhatja milyen mélység van a témában.  (kérésre megindoklom miért ezt a két helyet mondtam)

Itthon körülbelül hasonlóan ritkák a jó helyek és jó sörök mint kávéban, és igazán jó főzdénk is annyi van mint jó pörkölőnk.

Előzmény: Katoczi (176362)
Katoczi Creative Commons License 2 napja 0 0 176362

Mint ahogy a nagy kávés multik is azt árulnak, nincs ebben semmi meglepő. A tömegtermelés sosem szólt a minőségről. Sokkal fontosabb, hogy durva mellékhatásoktól mentes legyen elfogadható ízben, és olcsón lehessen sokat előállítani. Bár biztosan velem van a baj, a sörben nem érzem azt az óriási különbséget, mint a kávé esetén. Ahol azért a laikus számára is óriási a különbség egy robusztás kommersz és egy kp pörkölésű so között. Biztosan azért mert nem iszom elég gyakran sört. :)

Előzmény: Janek__ (176361)
Janek__ Creative Commons License 2 napja 0 0 176361

Mert a sörgyárak (a nagyok )nem sört készítenek hanem ipari hulladékot

Előzmény: H_G (176351)
Freedom of mind Creative Commons License 2 napja -1 0 176360

"a nagy sörgyárak vízkezelő épülettel kezdődnek..." Na, erre emlékeztem én, csak azt nem tudtam, hogy utána visszasózzák saját recept szerint, pedig három sörgyárat is meglátogattam életem során. Az alacsony pH-t pedig a komlóban lévő savakból hallottam levezetni. A sauermalz-ról még csak nem is hallottam. Igaz német sörgyárban nem jártam. Lehet, hogy az ilyesmi már túlmegy a látogatóknak szánt információk halmazán.

Előzmény: Steiner VCF (176358)
Steiner VCF Creative Commons License 2 napja 0 0 176359

Mielőtt valaki elkezdene durrogni, hogy bezzeg a csehek meg az akárkik, azoknál RO víz jön a földből, nézzétek meg a Pilsen sort :D

 

Előzmény: Steiner VCF (176358)
Steiner VCF Creative Commons License 2 napja 0 0 176358

Én a kávés részébe nem folynék bele de sörfőzésben a következő fő kihívásokkal áll szemben a sörfőző a vízzel kapcsolatban:

 

- Világos sörök esetén (itthon még sötétnél is) ha a kezeletlen, amúgy ízre, szagra jó vízbe becefrézed a malátát akkor a ph nem áll be az ideális 5.2-5.4 körüli értékre hanem magasabb lesz a az eszméletlen magas bikarbonát/HCO3/puffer/alkalinity/kihogyhívja tartalmának köszönhetően a hazai csapvíznek. Itt tenném hozzá, hogy még a nullára leszűrt RO, deszt vagy akár Norda vizet is kell savazni kicsit, hogy lejjebb menjen a ph de mielőtt valaki úgy gondolná, hogy ez szentségtörés a germánok például sauermalz-al (savas maláta) oldják ezt meg, hogy be legyen tartva a tisztasági törvény.

- Újabban főleg IPA-knál fontos kérdés lett a SO4/Cl2 arány a vízben, az USA keleti partján (ahonnan a jelenlegi listák élén szereplő top 10 IPA-ból 10 származik) például 2:1 vagy nagyobb a Cl:SO4 arány. Van akik továbmennek és 100ppm/50ppm -re pontosítják ezt az értéket. Mivel ez jellemzően nem így folyik a csapból/szűrőből ezért sózni kell.

- legyen eltüntetve belőle a klór valahogy

 

Itt tenném hozzá, hogy a nagy sörgyárak vízkezelő épülettel kezdődnek ahol lágyítják vagy lenullázzák a helyi vizet és saját céljaikra sózzák. Olyan már nincsen magára valamit is adó helyen, hogy a helyi csapvízből főznek. Ez nem jelenti azt, hogy nem működnek ilyen helyek is, bár ne működnének.

 

Nálam pl. ozmózis szűrt vízbe megy kiszámolt mennyiségben sav és CaCl2.

Előzmény: Freedom of mind (176349)
GAgyiXyXy Creative Commons License 2 napja 0 0 176357

A 4. meg már maga az álom :)

Előzmény: Katoczi (176356)
Katoczi Creative Commons License 2 napja 0 1 176356

Cserébe meg lehet inni belőle zsinórban hármat, és garantáltan mindegyik jobb lesz az előzőnél :D

Előzmény: GAgyiXyXy (176355)
GAgyiXyXy Creative Commons License 3 napja -2 1 176355

OFF

Mert másképpen elérhetetlen? Vagy túlontúl drága?

A Fiam nagy sörfőző és elég költséghatékonyan, igazán jó söröket készít mindenféle receptek alapján. Ugyanolyan hobbi mint a miénk, csak az eredmény túl sokat késik az előkészületek után.... Sokkal komolyabb felkészülést igényel, sokkal több a változó és a rizikó faktor, amiről ráadásul a visszajelzés is késik.

Előzmény: H_G (176351)
djboriska Creative Commons License 3 napja 0 0 176354

http://daralopodcast.hu/2018/06/17/dpc040-melyviz-feat-kis-zoli/

Egy kis beszélgetés a kávés vizekről. Ha lehet ne keressünk benne “érvélési hibákat”, mert mostanában annyiszor használatba kerül ez a szószerkezet, hogy a végén elkopik...

Előzmény: Freedom of mind (176321)
Freedom of mind Creative Commons License 3 napja -1 0 176353

Logikus. :)

Előzmény: H_G (176351)
Freedom of mind Creative Commons License 3 napja -3 0 176352

Utánaolvastam és igazad van. Használnak ilyet is olyat is. Meg mertem volna esküdni rá, hogy kizárólag lágy vizet használnak, de még ez sem igaz. 

Előzmény: Janek__ (176350)
H_G Creative Commons License 3 napja 0 0 176351

OFF

 

Aki elégedett a sörgyárak receptjeivel, az minek főzné otthon?

 

Előzmény: Freedom of mind (176349)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!