Keresés

Részletes keresés

ogrEicsab Creative Commons License 5 órája 0 0 175577

Nem az enyém, én csak közvetítek 😊 Én el nem adnám mert semmi alternatívát nem tudok ebben az árkategóriában...

Előzmény: _MrB_ (175576)
_MrB_ Creative Commons License 8 órája 0 0 175576

Mi lett helyette?

Előzmény: ogrEicsab (175573)
Freedom of mind Creative Commons License 8 órája 0 0 175575

Látom, még az eredeti tamper is megvan hozzá. XD

Előzmény: ogrEicsab (175573)
Freedom of mind Creative Commons License 8 órája 0 0 175574

Nem felejtettem ki a pszichológiai részét. Ott volt az utolsó mondatomban. :) 
Láttam már ilyen darálót, de fene drága ahhoz képest, hogy csak egy kézihajtány.
(Én pörkölni egészen biztosan nem fogok nekiállni soha.)

Előzmény: H_G (175572)
ogrEicsab Creative Commons License 10 órája 0 0 175573

2013-as Gaggia Classic eladó kis szépséghibával, egyébként patika állapotban.

Ára fix. 68.000.- Ft. Email címem publikus.

 

H_G Creative Commons License 11 órája 0 0 175572

Az, antikot utánzó modern darab (P. Brésil).

 

"A kézi darálásnak csak egyetlen előnye lehet, hogy nem melegíti a kávészemcséket."

 

Kifelejted a pszichológiai részét. Sokan szeretjük ezt a csendes reggeli tornamutatványt meg azt az érzést, hogy a saját izmainkkal állítottunk elő valamit, nem csak gombot nyomva egy sivító gépen. Ez egészíti ki jól a mechanikus kar lehúzását. Amellett a kézi darálás közben kapsz egy kis visszajelzést is a pörkölésről, a megszokottnál gyanúsan könnyebb járás túlpörkölt szemeket jelez és fordítva.

 

Előzmény: Freedom of mind (175570)
Freedom of mind Creative Commons License 12 órája 0 0 175571

5 évesen? Hááát. Azon már bizony átmehetett jópár kiló bab. Csakis kipróbálva érheti meg.

Előzmény: lajospista (175568)
Freedom of mind Creative Commons License 12 órája 0 0 175570

Még az lehet, hogy ahogy írtam egyel lejjebb, akkoriban egy nyf-s gépet használtam. Más már nem maradt. Az a Peugeot daráló valami antik, vagy azokhoz hasonló darab egyébként? Mert csak azoknál láttam, hogy a tengely a kúpos rész fölött és alatt is meg volt fogva.
A kézi darálásnak csak egyetlen előnye lehet, hogy nem melegíti a kávészemcséket. De egy lassú fordulatú acélkéses őrlő is lehet tökéletes. A fém elviszi a hőt, az ember pedig többnyire amúgy is csak kis mennyiséget őröl meg egyszerre. Ha meg nem, akkor egyes darálóknál még a fordulatszámot is szabályozni lehet. Ha jól emlékszem valamelyik Mazzernél olvastam ilyet. 
Na, jó, lehet darálás közben meditálni. :)

Előzmény: H_G (175567)
Freedom of mind Creative Commons License 12 órája -1 0 175569

Akkor szerencse plusz olaszos pörkölés, plusz lehet, hogy egy kis nosztalgia is van benne, tekintve, hogy már 4 éve nem használtam. Már arra sem emlékszem, hogy kinek ajándékoztam oda..
Mondjuk annyit azért hozzá kell tegyek, hogy akkoriban még nekem is csak egy nyomásfokozós gépem volt. A késeshez képest pedig  de még a gyárilag őrölthöz képest is leírhatatlan különbséget hozott a kis Hario. Szóval valahol érthető a nosztalgia. :)

Előzmény: paljoc (175566)
lajospista Creative Commons License 13 órája 0 0 175568

Sziasztok

Mi a véleményetek? Megvehetek egy használt (5 éves) Graef 702 darálót? Elkophatnak a daráló pofái? VAgy ne kockáztassak és megvegyem ugyanezt újonan?  A kézi HArio nem az igazi. Kell egy rendes daráló...

Kösz

H_G Creative Commons License 13 órája -1 0 175567

Nem ez a válasz. Én csakis olasz pörkölést iszom, de a Mini Millt (amit valamennyire szeretek, mert gyorsan pörgethető) mégis csak a Brikkához tartom igazán alkalmasnak. Amíg megvolt a NYF nélküli DeLonghi, ahhoz még úgy-ahogy elment, de érezhetően jobb eredményt adott a jobbik kézi darálómmal. (Peugeot, amit csak lassabban, asztallapra leszorítva lehet használni.) A mostani karos gépem (Zerowatt) elmegy a Peugeot-val, de azért kicsit érezni, hogy az őrlemény gyenge szem a láncban.

 

Időközben fordult meg nálam Europiccola és Quick Mill, azoknal már egyértelműen nem volt elég a Peugeot képessége sem. Az Iberital daráló elég lett volna (Graefem még nem volt), annak az őrleménye még nagyobb minőségi ugrás fölfelé, mint ami a Mini Mill és a Peugeot között van. Csak sajnos a kézzel darálást továbbra is sokkal jobban szeretm a gépinél, így ennek a két jobb sorsra érdemes kávéfőzőnek kellett mennie.

 

Előzmény: Freedom of mind (175564)
paljoc Creative Commons License 14 órája 0 0 175566

"Hát akkor én szerencsés volt vele anno, vagy toleránsabbak az ízlelőbimbóim. Én egy használt iparira váltottam a Mini Mill-ről. Egy ekkora váltás nagy különbség volt, de azt nem tudtam volna elképzelni, hogy olyan nagy legyen a differencia egy Graef és a Mini Mill között, hogy valakinek pusztán az őrlési minőség miatt eszébe jutna váltani."

 

Nem lehetnek azok az ízlelőbimbók azért olyan toleránsak, ha saját víz kikísérletezésén gondolkodsz meg ásványi anyag összetételt analizálsz, akkor tuti érezned kell különbségeket a darálók csereberéjénél is!:-) 

Előzmény: Freedom of mind (175562)
Freedom of mind Creative Commons License 14 órája 0 0 175565

Jut eszembe, van valakinek karba őrlős La San Marco  SM92/97 Instant-ja? A pangó őrlemény érdekelne.

Freedom of mind Creative Commons License 14 órája 0 0 175564

Akkor meg is van a válasz. Ugyanis megrögzött sötét pörkölés hívő vagyok. :) No nem spanyol, elsősorban olasz, de a francia még belefér. Pont erről vitatkoztam valakivel, hogy én sosem csinálnék espressot annál világosabb pörkölésű kávéból. Egyébként egy ősöreg, ütött-kopott La San Marco-m van még. Le alkarom cserélni, de nehéz a választás. 
A beragadó őrlemény miatti macerát akarom elkerülni. Találtam olyat amiben az innovatív kialakítása miatt nem marad pangó őrlemény, (Baratza Sette sorozat) de amikor megnéztem, valahogy olyan plasztik feelingem volt. Úgyhogy most egyelőre marad a régi.

Előzmény: Katoczi (175563)
Katoczi Creative Commons License 16 órája 0 0 175563

A kérdés, hogy milyen használt iparira váltottál (és az milyen állapotban volt)? Jó eséllyel nagyobb a különbség a Mini Mill és a Graef között, mint a Graef és a használt ipari között. Persze az is sokat számít, hogy milyen kávéval használja az ember. Robusztás kávét pl nem vettem kb 3 éve, az lehet, hogy nem annyira kényes, de a közepes és világos pörkölésű kávék büntetnek a kis Harioval.

Előzmény: Freedom of mind (175562)
Freedom of mind Creative Commons License 28 órája 0 0 175562

Hát akkor én szerencsés volt vele anno, vagy toleránsabbak az ízlelőbimbóim. Én egy használt iparira váltottam a Mini Mill-ről. Egy ekkora váltás nagy különbség volt, de azt nem tudtam volna elképzelni, hogy olyan nagy legyen a differencia egy Graef és a Mini Mill között, hogy valakinek pusztán az őrlési minőség miatt eszébe jutna váltani.

Előzmény: Katoczi (175558)
Ruskizene Creative Commons License 30 órája 0 0 175561

köszönöm mindenki segítségét! rárepülök a 3ezres kazánra:)

Előzmény: Katoczi (175545)
coxycanon Creative Commons License 1 napja 0 1 175560

Előttem meg is válaszolták már a "kérdést".
Mini millel toltam eddig itthon főleg filterhez és kotyeszra.
Espressóra alkalmatlan!

Oda igenis egy jó örlő kell.

Min. az említett Graef. Ár érték aránya miatt jó választás lehet. (Én nem próbáltam).

 

Előzmény: Freedom of mind (175557)
coxycanon Creative Commons License 1 napja 0 0 175559

Sziasztok!

Milyen egykaros gépet tudnátok ajánlani, ami nem otthoni használatra lenne.
Haknizni kellene vele :D
Azért nem egy DC Minára gondolok :D

Köszi!

Katoczi Creative Commons License 1 napja 0 2 175558

Nem csak a több százezres darálóktól, de a harmincezres Graeftól is megkülnbözteti bárki aki kicsit is komolyabban presszózik. Annyi port generál a lötyögő tengelyével, hogy presszóra csak komoly kompromisszumokkal alkalmas. Kotyeszben állhat amit írtál, azt nem próbáltam. A kis Graef és a nagyobb darálók között már nehezebb megérezni a különbséget, de ha tudod, hogy mit keress akkor az sem feketeöves kóstolóbajnok feladat.

Előzmény: Freedom of mind (175555)
Freedom of mind Creative Commons License 1 napja 0 0 175557

Nyilván nem hozza egy újonnan negyedmillás ipari daráló minőségét, de annyira nem vészes az a porolás.
Szerintem aki meg tudja különböztetni hogy egy Mini Mill-el vagy egy drága, otthonra készült darálóval készült a kávéja, annak már koffein folyik az ereiben vér helyett. :D

Előzmény: H_G (175556)
H_G Creative Commons License 1 napja 0 0 175556

Nem annyira jó annak a minősége, porol. Mondjuk csoda is lenne, ha tökéletes lenne a lötyögős tengelyével.

Előzmény: Freedom of mind (175555)
Freedom of mind Creative Commons License 1 napja 0 0 175555

Mi bajod a kis Harioval? Nekem is volt, imádtam. Csak idővel nem győztem amikor családi összeröffenés volt.

Előzmény: H_G (175551)
Freedom of mind Creative Commons License 1 napja 0 0 175554

Ha rá tudod szánni az időt és az izmot az őrlésre, vegyél egy Hario Mini Mill-t. Tökölős, de nagyon jó minőségben őröl. Anélkül nem érdemes sima egyfalas szűrőkkel kísérletezni szerintem. Vagy ott a kis Graef.

Előzmény: Nibiru (175541)
Freedom of mind Creative Commons License 1 napja 0 0 175553

Egyetértek. Csak annyira adta magát az összehasonlítás, hogy nem hagyhattam ki. XD

Előzmény: GAgyiXyXy (175549)
Freedom of mind Creative Commons License 1 napja 0 0 175552

Nem ittam még soha kávét ilyen újratölthető fém kapszulából, de olyat már igen, amikor a tulaj töltötte újra a használt kapszulát. Sokat próbálkozott állítólag, de végül ahhoz képest egészen iható kávékat csinált.
A szemcseméret megtalálása nem gond, de a tamperelés igen. Egy deszkát csinált amin kapszula méretű lyukak voltak, azt használta töltéshez és tampereléshez. A youtube-ról vette az ötletet.

A többiből amit írtál arra következtetek, hogy még egyáltalán nem döntötted el mit szeretnél, vagy hogy meddig akarsz elmenni. A Gaggia Baby és az Europiccola elég messze állnak egymástól. de főleg az ár tekintetében.
Az Europiccola árába már számtalan kiváló gép belefér, melyekkel boldogok az emberek. A masina csak azoknak való, akik a tökéletesnél is jobbat akarnak alkotni. A különbséget halandó már nem igazán érzi (én biztosan nem) azt viszont annál inkább amikor a legapróbb hiba miatt rossz a kávé. Ez a kontroll ára.
Egy ilyen eszköz szvsz mániásoknak való, akik hajlandók bevállalni, hogy bizony sokáig kell gyakorolni míg az a kávé átlagosan megfeleő minőségű lesz, 

Előzmény: pinotnoir777 (175548)
H_G Creative Commons License 1 napja 0 0 175551

"Kapszulás gépet ha nagyon jó kávéval etetekk akor egy inox újratölthető kapszula esetén hol állhat meg a történet vége?"

 

Még ehhez a szükségmegoldáshoz is jobb darálóra lenne szükséged.

 

Előzmény: pinotnoir777 (175548)
Mylord3 Creative Commons License 1 napja 0 0 175550

Én a pécsi Danettit választanám, megbízható, korrekt vállalkozás, "sallang mentesen, felesleges ajnározástól, önimádattól megkímélve az érdeklődőket" árusító cég, a webshopja a gaggiások számára tele van alkatrésszel (nem csak a bojlert említem), tartozékkal, nagyon jók az árai és gyorsan szállítanak. 

Előzmény: Ruskizene (175543)
GAgyiXyXy Creative Commons License 1 napja 0 0 175549

Na akkor pontosítok, mert sikerült kiragadnod a lényeget. "..ami nálam meghatározó és ha nem tetszik, jobbára nem is ízlik" helyesen ", összességében nem is olyan jó, mert nem az ízlésemnek megfelelő..." Szerintem értetted Te, hogy miről beszélek. Nem csapom be magam, miért tenném? Én a kávénak nem csak az ízére koncentrálok. Az, hogy az eszpresszóról lekanalazzák a crema-t mert az szar(és ezt alapvetésként ki is jelentik), azzal meg végképp nem tudok azonosulni. Ez már nagyon hipszter.

Előzmény: Freedom of mind (175535)
pinotnoir777 Creative Commons License 1 napja 0 0 175548

Sziasztok! Nos, elkapott a gépszíj...sok év lappangás után. Egyelőre van egy Hario mini millem, egy aeropressem és egy dolce gusto gépem:) ezekkel kapcsolatban is lenne egy pár gyors kérdésem. Kapszulás gépet ha nagyon jó kávéval etetekk akor egy inox újratölthető kapszula esetén hol állhat meg a történet vége? A kapott minőséget már lehet eszpresszónak nevezni vagy attól távol lesz még? De nyilván jobb lehet mint a készen kapott kapszulák, gondolom...

De vonz persze a továbblépés is, egyelőre olvasgatok, hol lépjek be, számomra egy pidelt baby Gaggia tűnik a legjobb első lépésnek, de azt szeretném kérdezni, hogy ettől lefelé és felfelé mi lehet még az alternatíva, ami kevés tudással is könnyebben ad örömöt, de azért lehet vele fejlődni? Az Europiccola látványra instant szerelem, de ahogy olvasom azt már mesterszint szint profin kezelni. Persze gondolom csak karos gépben érdemes gondolkodni. Köszi előre is a válaszokat!

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!