Keresés

Részletes keresés

doc-holiday1912 Creative Commons License 10 órája 0 0 177518

Sziasztok!

 

Ha valakit esetleg érdekelne akkor eladósorba került egy Rancilio S27-es kávégép.

Jelenleg napi használatban van.

Irányár: 180000Ft

Teljesen átvizsgálva, szükséges dolgok cserélve.

Kérésre tudok küldeni képeket.

Szép napot mindenkinek!

Zs.

heted7 Creative Commons License 1 napja -1 2 177517

Nem ugyanaz véletlenül, mint az Iberitalé? Ez utóbbi van az expolygonban. Esetleg egy telefont megér.

Előzmény: haromegesztizennegy (177515)
Mylord3 Creative Commons License 1 napja -2 0 177516
haromegesztizennegy Creative Commons License 1 napja 0 0 177515

Hali!

 

Tudja valaki hol tudnék új késeket venni Ascaso iMini-be?

Mylord3 Creative Commons License 1 napja -1 0 177514

Annak idején én is "be voltam zsongva egy KV-s félkarú rablóért", volt is Siminél épp egy általa felújított, rendbe rakott, tuti kalapácsfényű :-) Pavoni. De aztán nálam megint működésbe lépett az a bizonyos önfékező rendszer! :)) Engem az, amit te is, meg többen is írtak, hogy ezek a kézikaros KV-gépek azért eléggé háklis gépek, igazából talán nem is érdekelt volna, szívesen szórakoznék ilyen kísérletezéssel, de miután a családban lényegében tényleg csak én szórakozgatok ezzel az egész eszpresszózással, és miután napközben nem is vagyok otthon, akkor minek álljon egy százezres gép a lakásban? Magyarán nem lenne kihasználva. A nyáron vett kis retro Quick Mill gépem viszont annyira tutira bejött nekem..., az, hogy reggel akár 3 percen belül üzemkész, könnyen kezelhető, hogy egyelőre a magam részéről le is tettem a Pavoni beszerzésről, de lehet persze, hogy azért mégis veszek majd egyet. :))

/...és akkor még nem is szóltam a hajnali neszpresszózásaimról! :D :D/

Előzmény: Katoczi (177510)
72lakiluk Creative Commons License 2 napja 0 0 177513

Találtam is e-mailt hozzá, kösz :)

Előzmény: 72lakiluk (177512)
72lakiluk Creative Commons License 2 napja -2 0 177512

Kösz neked is meg Katoczinak is. Frankó gyakorlatias tanácsok, tudnám ki a f.szom minuszolja az ilyeneket és miért (bocs ha durván hangzik )

Nem akartam én ilyen spec babbal kezdeni, de nem volt más és ha már ott voltam mindenképpen venni akartam vmit. Tegnap kifigyeltem egy kávézóban, hogy a világoshoz 90 fok, a közepes barnás brazilhoz 91 fok volt a gép . A világosat kérdésemre savanykás stb leirással jellemezte. Jó az, majd megszokom :) meg egyszer elfogy

 

apropó: az itt és máshol is sokat emlegetett simi, hogyan, milyen formában lelhető fel ?

Előzmény: GAgyiXyXy (177504)
M packet Creative Commons License 2 napja 0 0 177511

Köszönöm a válaszokat!

 

Katoczi Creative Commons License 2 napja 0 1 177510

Azt hiszem H_G nagyon jól összefoglalta. Nálam napi használatban van egy Olympia Cremina, amit fel lehet fogni egy tökéletesített Pavoniként (gyakorlatilag az is). Kell a használatához némi gyakorlat és nem szabad feladni a kezdeti nehézségeknél, és cserébe van egy örök élet + egy nap géped amin indent te szabályozol. A hőmérséklet beállítása a legmacerásabb ezeknél a gépeknél, a Pavonik egy része hajlamos túlmelegedni (itt gyakorlatilag stopperrel nézed, hogy mikor elég meleg), az újakon már van nyomáskapcsoló, de sajna nem minden generáció ajánlott. Ha komolyan gondolkodol egynek a megvételén akkor el kell menni valahova és megnézni működés közben, kipróbálni. A Cremináról állok rendelkezésedre ha az érdekel, de az már lényegesen drágább gép, és alig találni használtan (úgy sem olcsó). Pavonim sosem volt

Előzmény: M packet (177506)
LazacX Creative Commons License 2 napja 0 0 177509

Gaggia Evoban szeretnék cserélni gőzcsövet (Ranciliora), kérdésem, hogy mennyire kell lebontani a kávéfőzőt, azaz pár otthoni szerszámmal és minimális (de nem nulla :) ) műszaki érzékkel megoldhatom-e magam?

H_G Creative Commons License 2 napja 0 2 177508

Keresés?

 

Röviden, ezekkel abszolút csúcs minőséget lehet elérni, de nagyon sok gyakorlással lehet csak ráérezni a módjára, sőt egyfajta lelki alkat is kell hozzá, egyáltalán nem mindenki tudja megtalálni magában a szükséges türelmet vagy mit. (Én pl. föladtam.)

 

Mint sok más gépre, az Europiccolára is igaz, hogy használtan érdemes venni, jó állapotú régit, mert az idők során többször áttervezték és nem minden újítástól lett jobb, sőt. A 60-as évekből származók még nem elég kiforrottak, a 2000 utániak inkább kerülendők a fejnek egy elhibázott áttervezése miatt, marad a további 3 évtized. Ha jól emlékszem, a legjobb évjáratok a kalapácslakkos felületkezelésűek és két kapcsolósak.

 

Előzmény: M packet (177506)
GAgyiXyXy Creative Commons License 2 napja 0 0 177507

Én még nem, de tervezem :)

Előzmény: M packet (177506)
M packet Creative Commons License 2 napja 0 0 177506

Sziasztok!

 

Használtatok próbáltatok dugattyús kávéfőzőt? Milyen minőségben lehet ezekkel a gépekkel eszpresszót készíteni? Elég magas áron mozognak!

La Pavoni Europiccola

 

Köszi!

bömbiatti Creative Commons License 3 napja 0 0 177505

most kezdtem a presszózást mm+gc párossal. avx  brasil mogina kávéval.3 nap alatt 7-8 főztem duplát.alakul a dolog.most már talán eltaláltam az örlés finomságát,meg a pid-et is sikerült harmadjára beállítani.szerintem is könnyebb az olasz vonallal indítani.persze én nagy valószinűséggel maradok is ennél.

Előzmény: GAgyiXyXy (177504)
GAgyiXyXy Creative Commons License 3 napja -4 2 177504

Szerintem hanyagold még a speciality vonalat. Sok kezdő esik ebbe a hibába, hogy eljő a kánaán (gép, örlő, minden megvan), minden megváltozik egyszerre kávézási körülményiben és kudarcként éli meg (az is, mert nem ízlik a kávé) a sikertelen próbálkozásait. Legalább a kávéban ne változtass! Értem ezalatt azt, hogy olyan ízvilágú kávét vegyél csak FRISS pörkölésben amit egyébként is megszoktál és ízlett is. Azt kimaxolod és kész. Utána kísérletezhetsz. Ez az 1:2 arány is nagyban ízlés kérdése, a klasszikus olaszos vonal inkább 1:3 1:4 között van valahol. Abban nem fogsz csalódni, ha tudod 25mp környékén tartani a lefolyást.
Nekem, akinek 2 év után is az a tapasztalatom, az a kávé ami elsőre szép lefolyással is érezhetően savanyú, azzal sokat kezdeni már nem tudok, mert ki fogom érezni a savanyút bármit csinálok és az nekem nem pálya. Számomra max. iható lesz, de nem lesz sosem jó a presszó, amit szivesen fogyasztanék.
Én pl. spec. kávét szinte csak a JOHAN & NYSTRÖM pörkölőtől veszek/kapok, érdekes módon náluk még savanyú kávéval nem találkoztam. Na nem sokat és sokszor, pár havonta 250g befigyel és nekem elég is. Most a kenyai kávéjukat fogyasztom, de folyamatosan nem tudnám inni, annyira intenzív gyümölcsös édes a kávé, hogy hosszabb távon már bántó számomra. De nem savanyú picit sem. Még egy CM kávé volt ami ilyen volt, hirtelen nem emlékszem.

Ne szégyelld bevallani, ha a spec. kávézóban tökéletesen elkészített italt savanyúnak érzed, inkább vedd tudomásul, hogy neked nem való. Ez olyan mint a zenei ízlés, vagy mint a nemzetek konyhái. Vagy bejön, vagy nem, a divat miatt erőltetni viszont tök fölösleges, mert sosem lesz őszinte a mosolyod. Ez az én véleményem.

Előzmény: 72lakiluk (177498)
M packet Creative Commons License 3 napja -1 1 177503

Sziasztok!

 

A jófogáson hirdetik!! Ha valakit érdekel 2006-os! Itt úgy olvastam ez még a jobbik fajta konstrukció!

 

https://www.jofogas.hu/vas/Gaggia_Classic_kavegep_elado_86813888.htm

 

 

Katoczi Creative Commons License 3 napja -1 0 177502

Miért nem lenne ideális az 1-2 hetes pörkölés? Most van a csúcson a kávéd, ezzel a részével nem lesz gond. A hőfokkal nen tudsz játszani, így jobb híján játsz a darálóval és használd a dupla szűrőt. 1-2g-al vsz többet kell beletenni mint az olaszos kávéból szoktál és legyen cél a 25-45s alatti 1:2 arány (pl 18g kávéból-ból 36g ital -nem 2x36, hanem 2x18g). A lefolyási idő állítására használd a darálót (ha gyors a lefolyás finomíts, ha lassú akkor durvíts). Ha így sem jó, akkor vagy a kávé alkalmatlan a gépedhez, vagy egyszerűen neked nem jön be a specialty vonal.

Előzmény: 72lakiluk (177495)
ogrEicsab Creative Commons License 3 napja 0 0 177501

A Consacà-ra már nem emlékszem, hogy milyen volt, de mély nyomot nem hagyott bennem. A Bosque

viszont egy nagyon finom csokis-karamell vonalat hoz, viszonylag gyorsabb lefolyás áll jól neki.

Előzmény: 72lakiluk (177495)
72lakiluk Creative Commons License 3 napja 0 0 177500

Jól sejtettem :) 

Előzmény: M packet (177499)
M packet Creative Commons License 4 napja 0 0 177499

Szia Lukács!

 

Gyömrőn együtt jártunk edzeni kb 20-25 éve :) (Henke Szabolcs)  ezek szerint emlékszel rám! Én már 2002-óta nem lakom Gyömrőn jelenleg Csömörön! A kávéval kávézással most ismerkedem én is! Facebookon  nem vagyok fenn ha gondolod írj rám henkeszabolcs@gmail.com

 

Előzmény: 72lakiluk (177498)
72lakiluk Creative Commons License 4 napja 0 0 177498

Igen már gondoltam én is, hogy ott megkóstolnám milyen. Bár otthoni gépen akkor is más lenne, mint egy kávézós profi gépen. Tehát magasabb hőfokon jobb lehet, meg tekerek a darálón, bár elég finom így is, de még van 11 a skálán a nulla irányába :) kösz mindkettőtöknek.

 

(  Gyömrő ? )

Előzmény: M packet (177497)
M packet Creative Commons License 4 napja 0 0 177497

Szia!

 

Nekem a savanykás íz úgy lesz enyhébb, élvezhető ha kb 25-30 percet hagyom bemelegedni a gépet! És az őrlés finomságát, tömörítést összehangolva 25mp a csapolási idő 16g-nál! Egyébként a 100% arabikára szerintem jellemző a savanykás utóíz amit gyümölcsös cseresznye, meggy íznek szoktak hívni! Érdemes lett volna a vásárolt kávéból lefőzetned egy eszpresszót, a kávézóban! 

Előzmény: 72lakiluk (177495)
Giuseeppe Creative Commons License 4 napja -2 0 177496

Szerintem, ha az olaszos kávékat szereted, akkor (egyelőre) ne próbálkozz specialtyvel.  Keress olyan könnyen beszerezhető keverékeket, amelyekben van robuszta is, és nem világos pörkölésűek.

 

Én is az ilyeneket szeretem, és webáruházakból, vagy akár a Media Markt polcairól is be lehet szerezni némelyiket. Az utóbbi helyen nemrég pl. Hausbrandt Oro Casát vettem, de a Mattioni Rosso is bejött régebben, ugyanonnan (piros csomagolása van, zsákokat cipelő  rajzemberekkel).

 

Kellemes meglepetés volt a Lavazza Crema e Gusto (Gusto Forte) is, ami 20/80-as (ebből 80 a robuszta), azt ráadásul valami kis boltban vásároltam.

 

Webáruházból újabban Amigos Rossát (100% robuszta), Cartapani Espresso Casát, Mokasol Gran Bart, Il Mingardit rendeltem.

 

Ha már ezekkel (vagy hasonlókkal) sokat kísérleteztél, akkor még mindig elindulhatsz másfelé, de ha nem ízlik, nem érdemes erőltetni.

 

 

 

 

Előzmény: 72lakiluk (177495)
72lakiluk Creative Commons License 4 napja 0 0 177495

Némi tanácsra lenne szükségem. A napokban a Műterem felé jártam és gondoltam veszek két féle kávét is, mivel fogyóban volt az új géphez havertól kapott szemes. Azzal már kezdtem egész jó presszót főzni a Gaggián, szóval elindultam a jó irányba :) A barista srác mondta, hogy náluk is, mint ahogy most sokfelé divat, világosabb  a pörkölés. Ma már ebből főztem. Valamit. Próbáltam szimplát, duplát, 8g, 10g, 16gr. de csak egy gyorsabban lejövő, szőke, számomra savanykás ízű valamit kaptam. Ez nekem nagyon nem jön be és még a másikat fel sem bontottam :( Ha adtok valami használható tanácsot nagyon megköszönöm és kipróbálom, ha nem jön össze, akkor ez kuka. Ahogy olvasom ezek a specialty kávék egy nagy gépen kiadják amit tudnak, de az én Classicom még mezítlábas egyenlőre. Vehetem nyakamba a várost, hogy olaszos kávét vegyek, ezt nem fogom tudni meginni. Kösz előre is. Amit bontottam az a Consacá, ami még bontatlan az El Bosque. November 20.-i pörkölés, tehát már az is optimális a fogyasztáshoz. Elméletileg.

Nibiru Creative Commons License 4 napja -1 1 177494

Ha ezt a padlófűtéses dolgot nem írtad volna le, a büdös életben nem jöttem volna rá, hogy 20 éve miért konkrétan azt a termosztátot ajánlották nekem. Lehet, hogy magyaráztak valamit, hogy az PID-es, de akkor még fogalmam nem volt, hogy ami a fene az. Nem gondoltam volna, hogy egy kávés topicban világosodok meg. :D

Előzmény: heted7 (177487)
kgabor89 Creative Commons License 5 napja 0 2 177493
https://www.google.hu/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://junglist.org/silvia/Temperature%2520performance%2520study-Silvia.pdf&ved=2ahUKEwjNscX9nIvfAhUOmYsKHczlD5IQFjAGegQIAxAB&usg=AOvVaw1IBAFnmqq-qxJ7aUynV8_f

Itt van egy study a témában.
Előzmény: haromegesztizennegy (177465)
GAgyiXyXy Creative Commons License 5 napja 0 4 177492

Szerintem egy PID-től nem jobb/rosszabb lesz a kávé, hanem ugyanolyan (jól felfűtött, hőstabil rendszernél) lesz mindig a kávé, ceteris paribus. A PID ebben nagy, az pedig a reprodukálhatóság.

Előzmény: haromegesztizennegy (177491)
haromegesztizennegy Creative Commons License 5 napja -1 0 177491

-Nem a mérés oldaláról beszélek, az csak annyiban érdekes, hogy a KV íz"javulás" mi miatt következik be.

Többen leírták előttem ugyanazt, én az ok okozati összefüggésről beszéltem / beszélek te pedig arról hogy mit nyújt.

(A végeredmény szempontjából lehet hogy mindegy, de sokan vannak akik a saját kocsijukról is csak annyit tudnak hogy hol kell beletölteni a kúton azt az izét amitől megy. :)

 

A Gaggiám PID-es és rézcsövezett is volt. Valamivel jobb lett vele a kávé de az a főleg rézcsövezés és az állítható bojlerhőmérséklet miatt volt de ezt már írtam.

 

olaszpresszo.hu

Méregetni lehet a bojlerban de az a PID működése vagy "haszna" miatt érdekes, ha összehasonlítom egy sima hőfökszab.-val, vagy egy csupasz bojleres géppel. Ha szobahőmérsékletű gépekkel indítom a képzeletbeli tesztet, akkor fél óra múlva kb. minden gép eléri a stabil állapotot. Onnantól a csapolás végéig a hőtehetetlenség lesz a mérvadó.

 

endrepp

Szigorúan a matek / fizika oldaláról ez lenne a jó, de ez meg talán a másik véglet. :)

 

heted7

"ha egy kávéfőző kazánjában nagyon sok víz van, akkor tehetetlen a rendszer."

Inkább azt mondanám, hogy a sok "vas" csak lassan tud reagálni, pláne 25 mp. alatt. Ezért érvényesül kevésbé a közben bekapcsolódó "fűtés".

 

Előzmény: Katoczi (177488)
Swiss made Creative Commons License 5 napja 0 0 177490

Köszi a választ , Igen, én is ezt tapasztaltam, egy Mini vivaldi lenne az álom, annak van ilyen mérete.

Előzmény: Katoczi (177480)
heted7 Creative Commons License 5 napja -2 0 177489

Szerintem egy (kávé)malomban őrlünk. Pusztán csak annyit írtam, hogy ha a pid használ valamit (márpedig igen, ezt nem vitatom!), akkor az mérhető is kell legyen. Nyilván neked nincs szükséged a mérésre, hiszen te érzed, hogy finomabb így és kész. Tök igazad van. Mérnie annak kell, aki kávégépet gyárt. Ha én bemegyek egy kávézóba én sem kérdezem meg, hogy van-e pidjük vagy sincs. Nem érdekel. Az érdekel, hogy jó-e a kávé. De ha valamiért elkezd érdekelni, hogy mitől lesz jó a kávé (márpedig ez itt téma gyakran), akkor el lehet gondolkozni ezen is. Ennyi csak.

Előzmény: Katoczi (177488)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!