Keresés

Részletes keresés

Katoczi Creative Commons License 10 órája 0 0 176364

Nem mélyültem el ennyire de főként itthon sörfesztiválon kóstoltam párat, de annyira nem fogott meg a különbség mint anno a Mantrában, hogy "uramanyám, ilyent is 🙆?". A különbséget éreztem, csak amíg nem tudok az utóbbi időben ránézni sem az Illyre pl egy kommersz sör is jól tud esni grillezéskor, ha más nincs.

Előzmény: Steiner VCF (176363)
Steiner VCF Creative Commons License 11 órája 0 0 176363

Én amúgy a mai napig is azon az állásponton vagyok, hogy amíg az ember nem ivott végig 3-4 teljes csapsort a Hopaholicban vagy próbált ki 30-40 féle üveges sört a Csakajósörben (lehetőleg ne cseheket meg egyéb lágert ha tényleg valami nagy váltásra vágyik) addig nem tudhatja milyen mélység van a témában.  (kérésre megindoklom miért ezt a két helyet mondtam)

Itthon körülbelül hasonlóan ritkák a jó helyek és jó sörök mint kávéban, és igazán jó főzdénk is annyi van mint jó pörkölőnk.

Előzmény: Katoczi (176362)
Katoczi Creative Commons License 12 órája 0 0 176362

Mint ahogy a nagy kávés multik is azt árulnak, nincs ebben semmi meglepő. A tömegtermelés sosem szólt a minőségről. Sokkal fontosabb, hogy durva mellékhatásoktól mentes legyen elfogadható ízben, és olcsón lehessen sokat előállítani. Bár biztosan velem van a baj, a sörben nem érzem azt az óriási különbséget, mint a kávé esetén. Ahol azért a laikus számára is óriási a különbség egy robusztás kommersz és egy kp pörkölésű so között. Biztosan azért mert nem iszom elég gyakran sört. :)

Előzmény: Janek__ (176361)
Janek__ Creative Commons License 12 órája 0 0 176361

Mert a sörgyárak (a nagyok )nem sört készítenek hanem ipari hulladékot

Előzmény: H_G (176351)
Freedom of mind Creative Commons License 15 órája -1 0 176360

"a nagy sörgyárak vízkezelő épülettel kezdődnek..." Na, erre emlékeztem én, csak azt nem tudtam, hogy utána visszasózzák saját recept szerint, pedig három sörgyárat is meglátogattam életem során. Az alacsony pH-t pedig a komlóban lévő savakból hallottam levezetni. A sauermalz-ról még csak nem is hallottam. Igaz német sörgyárban nem jártam. Lehet, hogy az ilyesmi már túlmegy a látogatóknak szánt információk halmazán.

Előzmény: Steiner VCF (176358)
Steiner VCF Creative Commons License 16 órája 0 0 176359

Mielőtt valaki elkezdene durrogni, hogy bezzeg a csehek meg az akárkik, azoknál RO víz jön a földből, nézzétek meg a Pilsen sort :D

 

Előzmény: Steiner VCF (176358)
Steiner VCF Creative Commons License 16 órája 0 0 176358

Én a kávés részébe nem folynék bele de sörfőzésben a következő fő kihívásokkal áll szemben a sörfőző a vízzel kapcsolatban:

 

- Világos sörök esetén (itthon még sötétnél is) ha a kezeletlen, amúgy ízre, szagra jó vízbe becefrézed a malátát akkor a ph nem áll be az ideális 5.2-5.4 körüli értékre hanem magasabb lesz a az eszméletlen magas bikarbonát/HCO3/puffer/alkalinity/kihogyhívja tartalmának köszönhetően a hazai csapvíznek. Itt tenném hozzá, hogy még a nullára leszűrt RO, deszt vagy akár Norda vizet is kell savazni kicsit, hogy lejjebb menjen a ph de mielőtt valaki úgy gondolná, hogy ez szentségtörés a germánok például sauermalz-al (savas maláta) oldják ezt meg, hogy be legyen tartva a tisztasági törvény.

- Újabban főleg IPA-knál fontos kérdés lett a SO4/Cl2 arány a vízben, az USA keleti partján (ahonnan a jelenlegi listák élén szereplő top 10 IPA-ból 10 származik) például 2:1 vagy nagyobb a Cl:SO4 arány. Van akik továbmennek és 100ppm/50ppm -re pontosítják ezt az értéket. Mivel ez jellemzően nem így folyik a csapból/szűrőből ezért sózni kell.

- legyen eltüntetve belőle a klór valahogy

 

Itt tenném hozzá, hogy a nagy sörgyárak vízkezelő épülettel kezdődnek ahol lágyítják vagy lenullázzák a helyi vizet és saját céljaikra sózzák. Olyan már nincsen magára valamit is adó helyen, hogy a helyi csapvízből főznek. Ez nem jelenti azt, hogy nem működnek ilyen helyek is, bár ne működnének.

 

Nálam pl. ozmózis szűrt vízbe megy kiszámolt mennyiségben sav és CaCl2.

Előzmény: Freedom of mind (176349)
GAgyiXyXy Creative Commons License 17 órája 0 0 176357

A 4. meg már maga az álom :)

Előzmény: Katoczi (176356)
Katoczi Creative Commons License 18 órája 0 0 176356

Cserébe meg lehet inni belőle zsinórban hármat, és garantáltan mindegyik jobb lesz az előzőnél :D

Előzmény: GAgyiXyXy (176355)
GAgyiXyXy Creative Commons License 20 órája -2 0 176355

OFF

Mert másképpen elérhetetlen? Vagy túlontúl drága?

A Fiam nagy sörfőző és elég költséghatékonyan, igazán jó söröket készít mindenféle receptek alapján. Ugyanolyan hobbi mint a miénk, csak az eredmény túl sokat késik az előkészületek után.... Sokkal komolyabb felkészülést igényel, sokkal több a változó és a rizikó faktor, amiről ráadásul a visszajelzés is késik.

Előzmény: H_G (176351)
djboriska Creative Commons License 20 órája 0 0 176354

http://daralopodcast.hu/2018/06/17/dpc040-melyviz-feat-kis-zoli/

Egy kis beszélgetés a kávés vizekről. Ha lehet ne keressünk benne “érvélési hibákat”, mert mostanában annyiszor használatba kerül ez a szószerkezet, hogy a végén elkopik...

Előzmény: Freedom of mind (176321)
Freedom of mind Creative Commons License 21 órája -1 0 176353

Logikus. :)

Előzmény: H_G (176351)
Freedom of mind Creative Commons License 21 órája -3 0 176352

Utánaolvastam és igazad van. Használnak ilyet is olyat is. Meg mertem volna esküdni rá, hogy kizárólag lágy vizet használnak, de még ez sem igaz. 

Előzmény: Janek__ (176350)
H_G Creative Commons License 21 órája 0 0 176351

OFF

 

Aki elégedett a sörgyárak receptjeivel, az minek főzné otthon?

 

Előzmény: Freedom of mind (176349)
Janek__ Creative Commons License 22 órája 0 1 176350

Persze nem tudod az arányokat,de jóégezhetsz.

A lényeg hogy totalisan nem minden mentes víz kell a jó sörfözéshez ez valami hatalmas tévedés lehet a részedről.

Ha érdekel a téma van a neten rengeteg info a főzdél vízkezeléséről.

 

Előzmény: Freedom of mind (176349)
Freedom of mind Creative Commons License 23 órája -2 0 176349

Tejóég. Ez hasonlóan hangzik ahhoz amikor az ihatatlanul savas bort mésszel kezelik. Borzalom. Bármit is csináltál az egészen biztos, hogy nem szerepel egyetlen sörgyár receptjében sem.

Előzmény: Janek__ (176347)
Katoczi Creative Commons License 1 napja 0 0 176348

Most kivételesen egyetértünk. Tényleg ne kezdjünk bele egy újabb vég nélküli vitába a tudomány és az alternatív világ között, eléggé szétoffoltuk a topicot. Hála a magyar törvényhozásnak az én gyerekemet egyetlen oltáskritikus sem veszélyezteti. A kanyaró járványról a szomszédunkban meg csak annyit, hogy zuhanó repülőn nincs ateista.

Előzmény: Freedom of mind (176345)
Janek__ Creative Commons License 1 napja 0 0 176347

Mi ha nordabol fozunk sört azt még kezeljuk sókkal savakkal ...

Freedom of mind Creative Commons License 1 napja 0 0 176346

Affene. Az előző hozzászólásomnak szürkével kellett volna megjelennie. Mi a fene van ezzel a fórum motorral? 

Freedom of mind Creative Commons License 1 napja -2 0 176345

Az oltás témát hagyjuk, mert amit leírsz abból látszik, hogy nem ismered a témát csak a központi propagandát. A fogkőnek pedig utána kéne nézned legalább mielőtt leírsz valamit.
(Olyan hülyeséget pedig nem írtam, hogy az "a víz kicsapódott ásványi anyag tartalma" volna. A fogkő téma egyébként a saját tapasztalatom volt anno, azért szerepelt a kutatásom bevezetőjében, ezt idézte Nibiru.)

Előzmény: Parci (176337)
Freedom of mind Creative Commons License 1 napja 0 0 176344

Ja, bocs, a mondatot nem fejeztem be. XD Azt akartam írni, hogy ... ha túl kemény, sós stb. ... A CSAPVÍZ.

Előzmény: H_G (176340)
_MrB_ Creative Commons License 1 napja 0 0 176343

Veszprémben a Tízen1 úgy döntött, bezár. :(

 

Parci Creative Commons License 1 napja 0 1 176342

igen, így van. emellett biztos vagyok benne, hogy te is hallottad már a tbc/bgc oltás kifejezést egynél többször életedben, meg láttad már a heget a válladon és mindenki más vállán.

 

"Hazánkban 1954 óta minden újszülöttet oltanak tbc ellen. A BCG oltás a csecsemőket és kisgyermekeket védi meg a mycobaktérium (a TBC kórokozója) által okozott gennyes agyhártyagyulladástól és a miliáris (egész testre kiterjedő) TBC-től"

 

 

Előzmény: H_G (176341)
H_G Creative Commons License 2 napja 0 1 176341

Psszt, a TBC-t baktérium okozza. Ennek persze csekély jelentősége van ahhoz képest, hogy az egész téma nem ide tartozik...

 

Előzmény: Parci (176337)
H_G Creative Commons License 2 napja 0 0 176340

Ha? A Nordára ezek egyike sem igaz.

 

Előzmény: Freedom of mind (176338)
Freedom of mind Creative Commons License 2 napja -2 0 176339

Ez így van de én sem írtam félre. A lágy víz = ásványi anyag szegény víz = alacsonyabb pH. Az esővíz pH-ja 5.5 körüli, az általad írt érték (5.2-5.6) pontosan ez a tartomány. Ugyanazt írtuk, csak másképpen. :)

Előzmény: Janek__ (176336)
Freedom of mind Creative Commons License 2 napja -2 0 176338

A Norda igazából csak szükségmegoldás, ha túl kemény, sós, vagy más szempontból nem felel meg a kávéfőzéshez. 
Nem tudok róla, hogy sokan használnának BWT szűrőket. Akit nem zavar a vízkő és általában véve az oldott anyag tartalom, csak a víz ízén akar javítani, hasonló működésű szűrőket töredék áron kaphat. Amiről a BWT igazán ismert az a vízlágyító berendezései. Azok viszont nem az ivóvíz kezeléshez valók, hanem a vízvezetékeket, vízmelegítőt, stb. védik a vízkövesedéstől. 
A sörfőzésnél nem a pH a lényeg, hanem alapvetően fontos a tiszta, ásványi anyagoktól mentes víz. Ahol ez nem elérhető megfelelő mennyiségben vagy minőségben, ott a sörgyárak vízdesztillálót üzemeltetnek.
A desztillált/Ro/esővíz víz pH-ja mindig a savas irányba tolódik el, mert a levegőből beoldja a CO2-t.

Előzmény: Janek__ (176335)
Parci Creative Commons License 2 napja 0 0 176337

"Az emberek nem véletlenül lettek oltáskritikusak (és nem ellenesek - micsoda különbség).  Mindez azok után történt, hogy valaki nyilvánosságra hozta a megbetegedési statisztikákat amit addig hét lakat alatt őriztek és ebből kiderült, hogy átverték az embereket. Aztán csak gyűltek-gyűltek az adatok..."

 

tényleg gyűlnek az adatok. van újra kanyaró, tbc, meg lehet halni benne. igaz, hogy az emberiség egyik nagy vívmánya volt ezen vírusok legyőzése, de mint látjuk, kellő tudatlansággal és meggyőződéssel ez is megfordítható.

 

a fogkő egyébként nem a víz kicsapódott ásványianyag-tartalma, hanem megkövesedett lepedék.

Előzmény: Freedom of mind (176324)
Janek__ Creative Commons License 2 napja 0 0 176336

Nos ez nem igaz a sör víz ph értéke valahol az 5,2-5,6 kozött van.

Előzmény: Nibiru (176305)
Janek__ Creative Commons License 2 napja 0 0 176335

Nos lehet a kérdésem nem volt tul egyszerű.

A szűrő azt szolgálja,hogy csapvizet igyunk.

ha rossz eszközt választottam akkor így jártam majd lecserélem.

a kv víz eddig norda volt ha ez kell maradjon marad ez nem gond napi ket duplát főzök nem izgat mekkora beruhazás a 2l-es a norda víz.

 

a sörfőzéshez kell sok víz ott csak a magas ph ertek ami nem jó a csapvízben.

 

na de akkor miert hasznalnak sokan bwt-t?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!