Keresés

Részletes keresés

ogrEicsab Creative Commons License 5 perce 0 0 176128

Itt is megkérdem, hátha....

Régi Babyhez keresnék gumikönyököt, ami solenoidból visszafolyó vizet a csepptálcába vezeti.

Külföldi elérhetőség sem akadály!

Erről lenne szó:

djboriska Creative Commons License 1,5 órája 0 0 176127

Alapban zabtej van. Pult alatt van tehéntej is. De azt csak külön kérésre adják. :)

Előzmény: Katoczi (176126)
Katoczi Creative Commons License 2 órája 0 0 176126

Meg egy jó tejes filtert esetleg egy cold brew-val :D 

Na jó, ekkora troll azért nem vagyok, pedig megnézném a reakciót.

Előzmény: djboriska (176123)
Katoczi Creative Commons License 2 órája 0 0 176125

Vsz jövő hétre csúszik, de iszok egy presszót és egy filtert is. Csak előtte beszedek némi lassítót :)

Előzmény: djboriska (176123)
Freedom of mind Creative Commons License 3 órája 0 0 176124

A Frei-t nem beszélve a Starbucks-ról, nem is érdemes minősíteni. (Mondjuk a Freinél legalább a koncepció jó volt.) Amúgy én ha először térek be valahová és merek kávét rendelni, mindig egy ristretto-val indítok. Abból minden kiderül, pozitív és negatív értelemben egyaránt. Tudnék mesélni. :-/

Előzmény: mlas45 (176112)
djboriska Creative Commons License 5 órája 0 0 176123

Menjetek Dewlához a Flow-ba. 

Van gésapresszó. (Vagy inkább nevezzük short blacknek)

Dewla ügyesen kivezette ezeket az olasz kávémegnevezéseket.

A héten már nyitva van a Flow (soft opening) kicsit rövidített nyitvatartás.

Előzmény: Parci (176118)
tzh Creative Commons License 13 órája 0 1 176122

in general teaban sem jobbak, mert azt is ugyanugy megtejezik, mint a feketet, oszt jovan. Kollegak sohasem ertik peldaul hogyan vagyok kepes izesites nelkul - ertsd sok cukor ill. tej - inni a teat.

 

Pedig igazan kiprobalnek egy top cat teahazat itt is, csak ehhez olyan review-t kellene talalnom, aminek hinni is lehet.

Előzmény: heted7 (176120)
tzh Creative Commons License 13 órája 0 0 176121

Akkor en csak balszerencses voltam, hogy pont egy hulladekot fogtam ki. Tobbre meg nem volt idom, mert csak mentem-jottem, utlevel intezes miatt.

Előzmény: Surda :D (176119)
heted7 Creative Commons License 21 órája -2 0 176120

Teában jobbak, nem? :)

Előzmény: tzh (176116)
Surda :D Creative Commons License 22 órája 0 1 176119

+1
Két éve voltam Londonban, kollégákkal nagyon jó kávékat ittunk utcáról találomra betévedve szinte mindenhol.

Előzmény: Parci (176118)
Parci Creative Commons License 23 órája 0 0 176118

azért londonban - természetesen - vannak abszolút felső ligás kávézók is..

Előzmény: tzh (176116)
tzh Creative Commons License 24 órája 0 0 176117

cream:= crema

Előzmény: tzh (176116)
tzh Creative Commons License 24 órája 0 0 176116

"...lassan már csak kézműves kávézókban..."

UK-ban en mar azt se. Maradok a jol bevalt has-bean -tol rendelessel is a csinald magad modszernel, mert legutobb Londonban is es Coventry-ben is kiprobaltam egy kezmuves felet, es az a helyzet, hogy cream ide-vagy oda, ujra ertelmeztek a fos fogalmat. Az albertalfai cukraszdaban Omnia feliratu gepbol kapott crema nelkuli fekete is tobb osztallyal magasabb minoseget kepviselt emlekeim szerint.

Az angolok se nagyon tudjak, mi minden letezik kave cimszo alatt, el is lehet adni nekik a keseru valamit. De meg itt eleve fel literes kiszerelesu energia italon elnek, nem is emlekszem, mikor lattam akar csak red bullt egyaltalan.

Előzmény: Freedom of mind (176108)
H_G Creative Commons License 26 órája 0 0 176115

Az Electra nem hibás ebben. Bármennyire is vitatható, megéri-e az árát, de az azért egy jó gép. A holland pörkölőmester hamuvá égetett vackából egyetlen gép sem tudna ihatót varázsolni.

 

Előzmény: mlas45 (176112)
Parci Creative Commons License 26 órája 0 1 176114

végülis nem lehet ezt tudni outsiderként, de insiderként igen: a frei messzire kerülendő, igazi átverőshow, nagy mellénnyel és igényeskedéssel csinálnak konstans szuper vacak kávét.

Előzmény: mlas45 (176112)
Kevin Creative Commons License 27 órája 0 0 176113

Nekem ott még nem sikerült iható kávét innom.

 

Előzmény: mlas45 (176112)
mlas45 Creative Commons License 30 órája -1 0 176112

Az elvileg profi Freiben az elvileg klasszis Electrából ittam elvileg minőségi kávéból főzött presszót - gyakorlatilag egy lötty volt, de legalább drága.

Előzmény: Freedom of mind (176108)
Nibiru Creative Commons License 30 órája 0 0 176111

Vicces, anyámmal én is így jártam ahogy te. Azt azonnal érzékelte, hogy nálam finom a kávé és közölte, hogy "ha ilyen kávét tudsz főzni fiam, akkor megtartalak" de amikor felajánlottam neki, hogy segítek, hogy ő is olyan ihasson otthon, akkor elvetette, mondván, hogy már megszokta amit iszik, egész napra lefőzi a kávéját reggel és egy napig nincs több macera. Igaz 83 éves.
Mondjuk ő kis kiöntőben melegíti, nem mikróban, de a lényeg ugyanaz. 

Előzmény: Horyk777 (176109)
Freedom of mind Creative Commons License 30 órája 0 0 176110

Nagyjából így van. Azt még hozzá kell tenni, hogy manapság a kávéfogyasztók túlnyomó hányada valamilyen tejes kávét iszik, a tej pedig elfed minden hibát.

Előzmény: Horyk777 (176109)
Horyk777 Creative Commons License 1 napja 0 1 176109

"Nem is értem egyébként, hogy a kávézók tulajdonosai nem isznak kávét? Vagy semmilyen visszajelzést nem kapnak a vevőktől?"

 

Szerintem az emberek 90%-ának a kávé, fekete és keserű.

A mellékelt tejszín és a két cukrot belebassza, ennyi.

 

Anyámnak is oda akartam adni a saecomat és egy darálót, de neki jó a szarvasi bolti téglával.

Ráadásul két adagosat főz, a másodikat mindig úgy mikrózza pár órára rá.

 

Előzmény: Freedom of mind (176108)
Freedom of mind Creative Commons License 1 napja 0 0 176108

A kávézókkal egészen biztos, hogy igaza van Nibirunak sajnos. Az, hogy 90% ahogy írtad xar - vagy legalábbis igen közel áll ahhoz, egyáltalán nem túlzás. A magam részéről ott tartok, hogy lassan már csak kézműves kávézókban merek kávét inni.  A kávékat készítő személyzet ugyanis javarészt képzetlen, betanított munkás, hogy nyomd meg ezt a gombot, és ezek természetesen a jó kis masinákkal sem képesek tiszetességes kávét készíteni. Nem értem, hogy a barista képzettség miért nem alapkövetelmény egy olyan helyen ahol nem automata készíti a kávét. Az egy dolog, hogy ha automatát vagy POD-os gépet látok, általában kifordulok, vagy nem kérek kávét, mert annyira bizonytalan a kapott minőség, de most már egy rendesen felszerelt kávégép sem jelent semmit, úgyhogy új, idegen helyen mindig végignézek legalább egy csapolást és úgy döntöm el, hogy az adott helyen rendelek-e kávét. Így többnyire (nem mindig) elkerülöm a csalódásokat.

Nem is értem egyébként, hogy a kávézók tulajdonosai nem isznak kávét? Vagy semmilyen visszajelzést nem kapnak a vevőktől? Csak egy barista tanfolyamra kéne elküldeni azokat akik kávét készítenek. Még egy alapszintű  tanfolyam is nagyot dobna az üzleten, de egy profi barista tanfolyam sem drága, szóval nem értem és nem értem.

Előzmény: mlas45 (176105)
Parci Creative Commons License 1 napja 0 1 176107

hát, ha a break rossóról írtad ezeket, akkor szerencsés ember vagy: hosszú, finomságokkal kikövezett út áll még előtted :)

Előzmény: Nibiru (176106)
Nibiru Creative Commons License 1 napja 0 0 176106

Köszi. :)  Egyébként Pellini Break Rosso a szóban forgó kávékeverék, ha ez számít. Hogy miket kóstolok majd végig, még nem tudom. Eddig a technikai részét tanulmányoztam a kávézásnak, beszereztem, beüzemeltem kitapasztaltam amit kellett. Most majd jönnek a különlegességek, kávétesztek vonzóbb keverékei. Meg arra gondoltam, hogy ha betérve egy kézműves kávézóba valami finom dologgal találkozom, akkor abból vásárolok egy keveset és otthon is kipróbálom majd.  Utóbbira máris van pár ötletem.

Előzmény: Katoczi (176104)
mlas45 Creative Commons License 1 napja -1 0 176105

Én pont azon fogadkozom, hogy fekete csomagolású Pellinit soha többé... (hirtelen kellett, de megbántam, az olcsóbb piros zacskójú is jobb)

Viszont a kávézóval igaza lehet... a helyek 90%-ában xart adnak. Fáj a szívem, mikor látom a szuper nagy gépet, darálót, és akkor kapok egy, dózerben fél napja álló őrleményből tamperolás nélkül lefőzött fél deci löttyöt :(

Előzmény: Katoczi (176104)
Katoczi Creative Commons License 1 napja 0 0 176104

Mit fogsz majd írni egy jó kávét próbálgatva, ha a Pellinire ellőtted a superlativust :) 

Gratula a géppark kimaxolásához.

Előzmény: Nibiru (176100)
PABOTHNK Creative Commons License 2 napja 0 0 176103

Ez érdekes, Saeco Xsmall-nál is bejött, első felfűtés után forró is meg levegős is amit a kávé előáztatáskor kap. Az előáztatást itt nem lehet megúszni, legjobb az eredmény, ha gőzölőcsövön forróvizet kiengedek kb 10ml-t, amikor már nem levegős, elzárom és várok 20mp-et, majd főzés (20ml).

Előzmény: Nibiru (176102)
Nibiru Creative Commons License 2 napja 0 0 176102

Két dolog. 
1, nem szabad előáztatást csinálni, a kazán leegedése (2. pont) nélkül pedig egyenes TILOS!
2, Csapolás előtt le kell engedni a kazánt. Itt nem a fej felmelegítése, hanem a kazánban lévő víz hőmérsékletének csökkentése a szerepe. Ha nem engedem ki a vizet addig amíg a lámpa ki nem alszik (vagyis újra el nem kezd fűteni a kazán) akkor túl magasról indul a víz hőmérséklete és elégeti az aromákat, keserű lesz a kávé még akkor is, ha a lefolyás egyébként jónak tűnik.
 

Előzmény: PABOTHNK (176101)
PABOTHNK Creative Commons License 2 napja 0 0 176101

És mi volt a titka?

Előzmény: Nibiru (176100)
Nibiru Creative Commons License 2 napja 0 0 176100

Örömmel írom e sorokat: krrrva jó kávét tudok csiholni a kis Delonghi-ból. :D  Bizony időbe telt míg elszórakoztam vele, de addig szörfölgettem, szórakoztam vele amíg rá nem jöttem a titkára. Azóta minden egyes kávém mondhatni tökéletes, jobbak mint amiket a kávézókban szoktam kapni. Ha egy ilyen olcsó cuccal ilyen kávét lehet csinálni,  el sem tudom képzelni, hogy mire képes pl. egy PID-es Silvia. A vicc az, hogy csak egy olcsó Pellini kávékeveréket használok, amit Freedom of mind ajánlott "a gép és a daráló kiismerésére és belövésére". 
Egyelőre csak a szimplát vittem tökélyre, a dupla szűrőkosár még hátravan.

H_G Creative Commons License 2 napja 0 0 176099

Hát akkor ez kihagyható.

 

Előzmény: Szabi32 (176098)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!