Keresés

Részletes keresés

Katoczi Creative Commons License 30 perce 0 0 174785

Ha valaki szeretné, a Kopy Luwakon spórolt pénzt most Panama Geishára költeni :) akkor írjon mailt. A Colonnánál most jelent meg a shopban, én mindenképp rendelek.

szigetbecse Creative Commons License 1,5 órája 0 0 174784

Fákk!!!

 

Rendeltem a jó öreg Peldzsok-tól...

_MrB_ Creative Commons License 1,5 órája 0 1 174783

Ha ez kávéknál úgy megy, mint pálinkáknál, akkor ez nem hogy semmit nem jelent, de inkább "elgondolkodtató"...

Előzmény: szigetbecse (174782)
szigetbecse Creative Commons License 2 órája 0 0 174782

Azért gondoltam rá,mert írják,hogy többszörös aranymedál díjas kávé és megkapta az "Esspresso Italiano" matricát is...

Előzmény: krizsi_l (174781)
krizsi_l Creative Commons License 2 órája 0 1 174781

Maradva a Veronesi vonalon: Veronesi Super Bar, vagy árban picivel feljebb a Veronesi Alta Caffeteria.

Nekem a La Genovese egyik blenje sem jött be.

Előzmény: szigetbecse (174780)
szigetbecse Creative Commons License 2 órája 0 0 174780

Egy 3 hónapos LaGenovese Qualita Oro kávé öreg már szerintetek? Szeretnék venni valami igazán finom "olaszos" ,hagyományos ízvilágú kávét. A Veronesi Ciok Cream is nagyon finom,azt már próbáltam. De kipróbálnék mást is,azért gondoltam a LaGenovese-re. Esetleg valami javaslatotok van ilyen jellegű kávéra? 70-30 vagy 80-20-as keverékre gondoltam...

Köszönöm!

szigetbecse Creative Commons License 2 órája 0 0 174779

Sziasztok!
Tegnap olvastam az olaszpresszón,hogy mennyire kell feltölteni a szűrőkosarat,hogy jól terítsen a gép (Rancilio Nancy az enyém). Nagyon hasznos volt a cikk,most reggel így tettem,nem is volt permet a nyitott karnál,szépen lefolyt,bár egy nevenincs szűrőt tettem az eredeti (Lelit) helyére... Írta a cikk,hogy a Rancilio-nak rossz a vízterítése és tett bele egy IMS felsőszűrőt,de nem volt sokkal jobb tőle. Valakinek van még tapasztalata ezzel kapcsolatban? Érdemes beszerezni egy ilyen szűrőt? Egyébként az enyémnek kimondottan jó a vízterítése-látván a cikkben feltett fotókat..

Katoczi Creative Commons License 3 órája 0 0 174778

Már hogyne számítana, hogy helybéli vagy nem? Ha helybéli, akkor elmehet a kávézóba, megkóstolja, és tudja milyen kéne legyen amit otthon elkészít. De még akkor is ha belefut valamilyen problémába nem tudunk neki segíteni, mert nem ismerjük az alapanyagot amiből dolgozik (pl azért savanyú mert aluloldott vagy azért mert egy olyan kávét válsztott). Ez esetben max a kávézóba tudna elmenni a gondjával, ha ott segítenek tizedszerre neki az ok, de egyáltalán nem biztos. Ha győrben lakna simán ajánlanám a Kapuczinert, de egy számomra ismeretlen pörkölőt nem tudok ajánlani csak mert közel van (ettől lehet jó, csak mivel nem ismerem ne várd, hogy ajánljam). Különösen most, hogy naponta jelentkezik újabb pörkölő a piacon, a "kézműves" jelző nem garancia semmire.

Előzmény: Mylord3 (174775)
Bazs09 Creative Commons License 3 órája 0 0 174777

Még ha odavalósi is lenne, akkor is osztom Katoczi fórumtárs véleményét. Érdemes egy bizonyított, bevált kávéval kezdeni, amiről tudhatja, hogy ha nem hozza a kötelezőt, akkor nem a kávéval van a baj. Neki minden új, nem ildomos még egy ismeretlent behozni az egyenletbe.

Előzmény: Mylord3 (174776)
Mylord3 Creative Commons License 3 órája 0 0 174776

Ja, közben látom, hogy Hajdúszoboszló, bocs..., de szerintem ez a lényegen sokat nem változtat.

Előzmény: Mylord3 (174775)
Mylord3 Creative Commons License 3 órája 0 0 174775

Ha jól értelek (és jól értelek!), akkor Lazacx fórumtárs, aki egyébként balmazújvárosi, a most beszerzett kezdő gépparkjához még véletlenül se menjen el KV-t kóstolni az amúgy neki helyben lévő, de még általa nem ismert KV-zóba, csak azért ne, mert még "kezdő" a KV-zás területén, és az ő "ízlelési fejlettsége" biztosan nem üti meg azt a mértékét, amelynek megléte esetén simán el tudná dönteni magának, hogy a kérdéses KV-zó bármelyik terméke jó-e, vagy rossz? 

Előzmény: Katoczi (174774)
Katoczi Creative Commons License 4 órája 0 1 174774

Igen más az ízlelés, mivel egy tanulható, fejleszthető dolog. De nem azért ajánlottam amiket tettem, hanem mert nem büntetnek annyira ha elhanyagolod az előkészítést mint egy Casino Mocca kávé pl. Ráadásul sok kézműves kávé citromlészerűen savanyú ha elrontod. Egy Malabar v. Indian choco max kevésbé balanszos, nem annyira krémes, de nem lesz citromlé.

És mire alapozom, hogy ízlene neki? Kb arra, hogy Omnia után minden klasszikus ízvilágú friss kávé megváltás lesz.  A "savanyú" kávék meg vagy bejönnek vagy nem.

Előzmény: Mylord3 (174772)
djboriska Creative Commons License 5 órája 0 0 174773

Az ízlelés ízérzékelés teljes mértékben íz és illatmemórián alapszik. Ezért kijelenthető hogy egy kezdő teljesen máshogy érez ízeket illatokat.

Erre nagyon jót tudja trénelni az ember magát. Nem véletlenül az SCAA cupping protocol azzal kezdődik, hogy a kiváló kávékóstolás - érzékelés inkább gyakorlattal és sok kóstolási tapasztalattal érhető el mintsem különleges genetikai ízérzékelő képességgel.

Mylord3 Creative Commons License 5 órája 0 0 174772

A "teljesen kezdőnek" más lenne az ízlelőérzéke? :-) Mi a garancia - szerintem semmi - hogy az általad javasolt KV-k ízlenek úgymond "egy kezdőnek" is?

Nyugodtan ki lehet próbálnia egy kezdőnek-haladónak-profinak is az ismeretlen KV-zók szemeseit, mert szerintem semmit nem veszít, viszont nyerni nyerhet vele.

 

Csak legyen megbízható a pörkölőüzem! :))

Előzmény: Katoczi (174771)
Katoczi Creative Commons License 5 órája 0 0 174771

Persze, hogy ki lehet (kell) próbálni. De ajánlani teljesen kezdőnek olyan kávét amit nem próbáltam, nem tudok. A legelején szerintem ragaszkodjon a megfelelő minőségű kávékhoz, amiket írtam az mind ilyen, és nem is kényes. Ha megvan a rutin akkor jöhet a kísérletezés. Azzal, hogy sokaknak ízlik nem tudok mit kezdeni, az Omnia is sokaknak ízlik.

Előzmény: Mylord3 (174764)
x/mz Creative Commons License 6 órája 0 0 174770

Sajnálom, nem személyeskedés akart lenni.

Csupán egy gondolatmenet, ami ezek szerint téves.

Aminek leírására, "tudjuk kinek" folyamatos ellenségeskedése mindenkivel szemben, vezetett.

Tőled pedig még egyszer elnézést amennyiben személyesen érintett. 

Előzmény: BURN27 (174769)
BURN27 Creative Commons License 6 órája 0 0 174769

Sziasztok!

 

Tök jó, hogy velem dobálózol, természetesen névtelenül. Gerinces húzás.

Szerintem senki, de senki nem tiltja, hogy mintákat pörköljek. Vagy akkor zúzzuk be az összes otthoni kis pörkölőt és teflonserpenyőt?

 

Ha meg nem gyakorolnék addig (jelezd, ha valahol a képeken több 100 kiló kávét látnál, amennyi a shop fogyása, nem pedig 2-3 kilót), akkor meg jönnétek a szokásos, "kezdő balfasz" című nótával, amikor majd kezdünk. Kérlek, ha már így megcsináltad a kötelező szemétkedést, akkor házi feladatként add össze az összes kávét, amit a képeimen látsz. Persze játszhatnak a kávézókban készültek is, ki tudja lehet mindet én pörkölöm és add össze. Na ha annyi kávét adnánk el, amennyit itt pörkölgettem, akkor éhen halnánk. De jó, bevalljuk, ezen kívül az összes tejes italhoz itt tartjuk a teheneket hátul a fészerben, engedély nélkül, Kínából importált GMO-s kukoricával etetve.

 

Szóljatok, ha bárkinek is ártottam volna és akkor jogosnak tartanám, hogy engem pécéztek ki alanynak.

Minden pörkölőre/forgalmazóra érkeznek panaszok. Ránk is volt/van, régebben is és lesz is. De hogy én legyek a felelős? Enyhén szólva is nevetséges.

Nem pörköljük itt a kávénkat. Saját fogyasztása, mintára meg azt csinálunk amit akarunk.

 

Köszi a megértést!


Tibi

Előzmény: x/mz (174766)
Epsilon Creative Commons License 6 órája 0 0 174768
Meg lehet kerdezni mirol/kirol beszeltek? Milyen vevoi panaszok vannak melyik webshoppal kapcsolatban?
Előzmény: x/mz (174766)
Bazs09 Creative Commons License 6 órája 0 0 174767

Hivatalosan még nem. Aztán ki tudja. :) De a beírást már törölték, biztos leesett, hogy öngól volt.

Előzmény: x/mz (174766)
x/mz Creative Commons License 6 órája 0 0 174766

Valószínűleg már egy ideje a Szegeden pörkölnek..

https://www.instagram.com/tibormondok/

Aki olvassa a szegedi fórumot, találkozhatott a pörkölésre vonatkozó, vevői panaszokkal.

Gondolom nem véletlen változott a kávék pörkölése, hanem mert már helyben pörkölték "titokban".

 

 

Előzmény: Bazs09 (174765)
Bazs09 Creative Commons License 8 órája 0 0 174765

Éppen most reflektált hazai pályán az írásodra. Arról persze mély hallgatás van, hogy oda a Kapucziner pörköl, aki ha jól tudom, szintén nem üzemszerűen végzi tevékenységét, ergo ő sem árulhatna webshopban, vagy pörkölhetne nekik bérbe. De ez már csak ilyen, megszoktuk, amíg neki pörköl addig üdítő kivétel, ami erősíti a szabályt. 

Előzmény: Mylord3 (174764)
Mylord3 Creative Commons License 9 órája 0 0 174764

"Soha nem is hallottunk róla, így sem pro sem kontra nem tudunk érvelni...."

 

Ami természetesen nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a kérdezett cégnek is vannak, lehetnek jó KV-is, vagy hogy ne lenne érdemes kipróbálni ezen KV-kat is, pláne akkor, ha viszonylag könnyen el lehet érni az üzletet, megspórolva akár a postaköltséget is. :-) 

/Legalábbis addig lenne érdemes próbát tenni ezekkel a KV-kkal is, amíg - kizárólag a fogyasztók védelme érdekében, persze :)) - egyszercsak  be nem záratják ezt a pörkölőt./

Előzmény: Katoczi (174763)
Katoczi Creative Commons License 9 órája 0 0 174763

Soha nem is hallottunk róla, így sem pro sem kontra nem tudunk érvelni. Amit merek ajánlani a kezdéshez:

Paljoc (pallyotzcoffee.hu): Locavore, Java mix (ezek robusztásak, de finomak), valamint Indian Choco és Choco maddness. Következő lépcsőnek a Spicy Italy

India Monsooned Malabar (én AVX-est kóstoltam, de a többi is vsz  jó).

Ezek kiváló, és eléggé megbocsájtó kávék ami az előkészítést illeti.

Előzmény: LazacX (174761)
decca Creative Commons License 10 órája 0 0 174762

Mégis raknék szűkítőt a BFC Classica (HX E61) gépbe. Fogalmam sincs azonban, hogy hány mm-es

lenne jó bele. Nincs valakinek felesleges/eladó, hogy kipróbálhassam?

LazacX Creative Commons License 10 órája 0 0 174761
E hónapban és februárban nem költök további hardverre ha nem muszáj. Még ha nem is nagy összeg az eddigiekhez képest. Mindenképpen esedékes lesz, mert leltárt tartottam és már csak 2 ép van meg 2 csorba, szóval nem igazán vendégképesek. 3 hét múlva meg kávéváltás. Ez most jobban piszkálja már az orrom. Az említett kávépörkölő nem ismerős valakinek?
Előzmény: Mylord3 (174760)
Mylord3 Creative Commons License 10 órája 0 0 174760

Ha ragaszkodsz a régi megszokott kis virágos csészédhez, én aztán tényleg nem beszéllek le róla (az ember igenis kötődjön azokhoz a tárgyakhoz, amelyekhez szép emlékek fűzik! :-)  ), de ha majd később esetleg mégis keresnél másfajta KV-s csészéket magadnak, csak javasolni tudom a kaposvári asszem, Brando Kft-t (?), és annak is a dancap csészéit.

 

Előzmény: LazacX (174755)
LazacX Creative Commons License 11 órája 0 0 174759
A kávéra visszatérve. A tamper még mindig nem jött meg, a foxpost már másfél napja ül rajta. Kb. ennyit tudok kihozni az Omniából egyelőre, ami a képeken látszik. Egy olcsó beszerzési forrást találtam még, az ismerősök dicsérik, vagy ez már gyanúsan olcsó? Egy hajdúszoboszlói pörkölő, littlecharlescoffe. hu, ismeritek?
Előzmény: H_G (174758)
H_G Creative Commons License 12 órája 0 0 174758

(Talán mondanom se kell, én magam is próbálkoztam egy ideig nem megfelelő csészével, macskás minibögrével, amihez amúgy kötődtem vmennyire, sőt az is csehszlovák volt... Ezeket a köröket mindenki lefutja. Minél előbb törődsz bele, hogy az olasz eszpresszó-kultúrában felhalmozódott sok tapasztalatot nem lehet lesöpörni, annál rövidebben szivatod önmagadat...)

 

Előzmény: LazacX (174755)
H_G Creative Commons License 12 órája 0 0 174757

Mégis le kéne róla mondanod, ez nem alkalmas eszpresszóhoz.

 

Előzmény: LazacX (174755)
LazacX Creative Commons License 15 órája 0 0 174756
Ja, inkább tízzel osztva, 3-3.5 cl.
Előzmény: LazacX (174753)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!