Keresés

Részletes keresés

Nibiru Creative Commons License 12 órája -3 1 177541

Én világosnál az arányokat, sötétnél meg a lefolyást nézem. Amikor elkezd szőkülni, lekapcsolom, mert főleg ristrettózom. Ristrettot én még soha nem ittam 1:1-est, még világos pöriből sem. Saját tapasztalataim szerint ristretto az 1:2-tól van, a normál pedig egyértelműen 1:3, akkor is, ha a szabványt nézem, de az olasz blendek 1:4-et is elbírnak. A világosabb pörkölésű kávékból hiányzik a test ami ezt az arányt élvezhetővé tenné espresso esetében.

Előzmény: thomasrc (177529)
Katoczi Creative Commons License 20 órája 0 0 177540

Pedig lenne értelme egy Nemzeti Pálinkakutató Intézetnek :) 

Az olaszos lazasághoz illik is a megközelítés, és egy olasz espressonál vsz nem is okoz problémát ez a megközelítés. A specialty oldalon viszont minden gramm számít. A crema térfogata ráadásul csökken a kávé elkészülte után, ami újabb bizonytalansági faktor.

Előzmény: Giuseeppe (177539)
Giuseeppe Creative Commons License 21 órája 0 2 177539

Nekem sem tartozik az aktív szókincsemhez az INEI (Istituto Nazionale Espresso Italiano), a sloob hozzászólásában található linkre utaltam. Gondolom, ez olyasmi, mintha Magyarországon lenne Nemzeti Pálinkakutató Intézet, vagyis nem vallásos áhitattal borulok le a dolog előtt, de ha egy szakmai szervezet hajlandó milliliterben mérni, akkor nekem is megfelel. Ettől még elfogadom, hogy a tömeg mérése jobban szolgálja a reprodukálhatóságot, de én beérem azzal, hogy a kávéőrleményt lemérem.

Előzmény: Katoczi (177537)
72lakiluk Creative Commons License 22 órája 0 1 177538

Ezt alátámasztom, bár még csak 1x mértem, de ott a 2x18 gr őrleményből leeresztett egyik adagot mérve volt 7-8g eltérés, ugyanolyan mennyiségű csapvízhez képest. Tehát ha nem is másfél, de van különbség, nem elhanyagolható.

Előzmény: Katoczi (177537)
Katoczi Creative Commons License 23 órája 0 2 177537

Most lebuktam, gőzöm nincs mi az INEI. Azt viszont tudom, hogy két 30 ml-es presszó tömege között a cremában lévő levegő miatt lazán lehet egy másfeles szorzó, így kávé esetén a reprodukálhatóságot, összehasonlíthatóságot a térfogat mérése nem szolgálja jól (ellentétben a tömeggel).

Előzmény: Giuseeppe (177536)
Giuseeppe Creative Commons License 1 napja 0 0 177536

Jó, én ezt nem vonom kétségbe, de ha az INEI-nek jó a ml, akkor nekem is jó:)

Előzmény: Katoczi (177535)
Katoczi Creative Commons License 1 napja -1 0 177535

Ha a folyadék homogén .akkor jó a térfogat is, de a kávé cremája egy habos, laza szerkezetű valami, ami a térfogatmérést nagyob félreviszi.

Előzmény: Giuseeppe (177534)
Giuseeppe Creative Commons License 1 napja 0 0 177534

A folyadékokat hagyományosan literben/milliliterben/centiliterben mérik, a kavarodást inkább a gramm okozhatja. De valójában ez mind csak viszonyítási alap, kávét akkor érdemes inni, ha ízlik, nem akkor, ha éppen megfelelő értékeket mutat.

Előzmény: thomasrc (177529)
heted7 Creative Commons License 1 napja 0 1 177533

A crema miatt nehezebb mérni a térfogatot...

Előzmény: tujv99 (177532)
tujv99 Creative Commons License 1 napja 0 0 177532

Gondolom azért, mert 1g= 1ml (viz) Nem hiszem, hogy a kávé annyival sűrűbb lenne, hogy ne férjen bele ebbe az átváltásba.

Előzmény: thomasrc (177529)
peppino Creative Commons License 1 napja 0 0 177531

srácok, nincs meg valakinek az a pdf vagy kép, amin az espresso készítés lépései láthatóak, mint 7-9 g bab, 12 kg tamper, stb. Egy sima fehér oldalon volt fekete rajzolattal.

sloob Creative Commons License 1 napja 0 1 177530
Előzmény: thomasrc (177529)
thomasrc Creative Commons License 1 napja 0 0 177529

Én a következőképpen ismerem az arányokat:

 

Ristretto: 1:1 - 1:2

Normale: 1:2 - 1:3

Lungo: 1:3 - 1:4

 

És mindezt grammra értve, tehát pl. 16 g őrleményből egy normale az 32-48 g közötti csapolt kávét jelent.

 

Egyébként valaki tisztába tehetné ezt a ml mizériát, mert én is olvasom, hogy egyes cikkekben gramm helyett ml-t írnak. Ez a gyakorlat honnan jön?

Előzmény: horinori2 (177523)
GAgyiXyXy Creative Commons License 1 napja 0 0 177528

Kinek mi ízlik. Én az 1:3-ra esküszöm, mert az 1:2 nekem tömény.

A J&N kávét nekem úgy hozzák svédből ha ismerőseim jönnek haza, a webshopjukból még nem rendeltem. Mire ideér sincs 2-3 hétnél öregebb.
Itthon rendelni a kávétársaságtól tudsz, ott rákérdezhetsz a pörkölés dátumára és ha rendeled, másnap megkapod. Nagyon jó és udavarias csapat, minden kérdésedre válaszolnak gyorsan.

Előzmény: sörológus (177520)
GAgyiXyXy Creative Commons License 1 napja 0 0 177527

Helyesen "57-es Lelitet is használok" .

Előzmény: horinori2 (177526)
horinori2 Creative Commons License 1 napja 0 0 177526

"Üdv. a klubban! 57.5-ös tampert vegyél hozzá és persze kizárólag friss kávét! "

Ezek szerint Neked is 57-es Lelited van?  Kedden jött meg Graef702 ésa Lelit pl41tem.

Előzmény: GAgyiXyXy (177448)
horinori2 Creative Commons License 1 napja 0 0 177525

És Neked ez kb. 50-55g kávé az egy adagod vagy azt két főre érted.

Előzmény: 72lakiluk (177524)
72lakiluk Creative Commons License 1 napja 0 0 177524

Nekem 18g-ból két presszó, azaz 2x30ml ( néha 35ml ) = többnyire 2x26-32gramm kávét ad. Ennél kicsit lejjebb kell vinnem, de így is sokkal jobb, mint előtte bármi, amit én főztem. Tehát jó irányba haladok :) Ha úgy nézzük, akkor én kb 1:3-ban főzöm, a mostani kávémra igaz ez persze. De még hosszú út áll előttem, pár hete kezdtem, lesznek még érdekes tapasztalások. Remélem :)

Előzmény: sörológus (177520)
horinori2 Creative Commons License 1 napja 0 0 177523

Ja! Én is kiváncsi vagyok, hogy dupla kosár 16g 1:2, 1:3 arányba szánoltok egy adag presszót?

horinori2 Creative Commons License 1 napja 0 0 177522

Sziasztok! Lelit Annához szimpla készítéshez van ötlet, mi kell hozzá es van-e 57-es méretben?

Cichlid15 Creative Commons License 1 napja 0 0 177521

Sziasztok,

Jura E800/80/8 gépnél hogyan tudom megnézni, hány kávét főztek már le vele? Van előhívható szervízmenű? A sima menüben nem találtam semmi infot.

köszi előre is.

sörológus Creative Commons License 1 napja 0 0 177520

Két rövid kérdés a lentihez:

1: ugye javasolt a dupla kosár használata, jellemzően 18-20 grammokkal, ha csak a klasszikus 1:3 aránnyal számolok, akkor is féldeci egy adag, ez életszerű, mindenki így issza? Az 1:4 körülire nem is gondolnék :) Amúgy ki fogom próbálni, kíváncsi vagyok rá, mert 1:2 vel szoktam. 

2: JOHAN & NYSTRÖM kv-knál van ajánlott pörkölési dátum, aminél régebbi ne legyen a vásárláskor? Csak mert gondolom amíg ideér, az ajánlott 2-3 hétnél azért több telhet el, erre mi a tapasztalatod, köszi!

Előzmény: GAgyiXyXy (177504)
Mylord3 Creative Commons License 2 napja 0 0 177519

Új dizájnos Brikkát lehet kapni a Media Marktban, az Árkádban a 2 személyes 13 ezer valahány száz Ft. Ez is román.

doc-holiday1912 Creative Commons License 3 napja 0 0 177518

Sziasztok!

 

Ha valakit esetleg érdekelne akkor eladósorba került egy Rancilio S27-es kávégép.

Jelenleg napi használatban van.

Irányár: 180000Ft

Teljesen átvizsgálva, szükséges dolgok cserélve.

Kérésre tudok küldeni képeket.

Szép napot mindenkinek!

Zs.

heted7 Creative Commons License 4 napja -1 2 177517

Nem ugyanaz véletlenül, mint az Iberitalé? Ez utóbbi van az expolygonban. Esetleg egy telefont megér.

Előzmény: haromegesztizennegy (177515)
Mylord3 Creative Commons License 4 napja -2 0 177516
haromegesztizennegy Creative Commons License 4 napja 0 0 177515

Hali!

 

Tudja valaki hol tudnék új késeket venni Ascaso iMini-be?

Mylord3 Creative Commons License 4 napja -1 0 177514

Annak idején én is "be voltam zsongva egy KV-s félkarú rablóért", volt is Siminél épp egy általa felújított, rendbe rakott, tuti kalapácsfényű :-) Pavoni. De aztán nálam megint működésbe lépett az a bizonyos önfékező rendszer! :)) Engem az, amit te is, meg többen is írtak, hogy ezek a kézikaros KV-gépek azért eléggé háklis gépek, igazából talán nem is érdekelt volna, szívesen szórakoznék ilyen kísérletezéssel, de miután a családban lényegében tényleg csak én szórakozgatok ezzel az egész eszpresszózással, és miután napközben nem is vagyok otthon, akkor minek álljon egy százezres gép a lakásban? Magyarán nem lenne kihasználva. A nyáron vett kis retro Quick Mill gépem viszont annyira tutira bejött nekem..., az, hogy reggel akár 3 percen belül üzemkész, könnyen kezelhető, hogy egyelőre a magam részéről le is tettem a Pavoni beszerzésről, de lehet persze, hogy azért mégis veszek majd egyet. :))

/...és akkor még nem is szóltam a hajnali neszpresszózásaimról! :D :D/

Előzmény: Katoczi (177510)
72lakiluk Creative Commons License 5 napja 0 0 177513

Találtam is e-mailt hozzá, kösz :)

Előzmény: 72lakiluk (177512)
72lakiluk Creative Commons License 5 napja -2 0 177512

Kösz neked is meg Katoczinak is. Frankó gyakorlatias tanácsok, tudnám ki a f.szom minuszolja az ilyeneket és miért (bocs ha durván hangzik )

Nem akartam én ilyen spec babbal kezdeni, de nem volt más és ha már ott voltam mindenképpen venni akartam vmit. Tegnap kifigyeltem egy kávézóban, hogy a világoshoz 90 fok, a közepes barnás brazilhoz 91 fok volt a gép . A világosat kérdésemre savanykás stb leirással jellemezte. Jó az, majd megszokom :) meg egyszer elfogy

 

apropó: az itt és máshol is sokat emlegetett simi, hogyan, milyen formában lelhető fel ?

Előzmény: GAgyiXyXy (177504)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!