Keresés

Részletes keresés

haromegesztizennegy Creative Commons License 8 órája 0 0 177071

A gyári 2 személyes kosár ami a géppel jött az tényleg 14 g-os, de a Gaggiámon 18 g-os volt.

Így, hogy vékonyabb a KV réteg, zavarérzékenyebb a Szilvi.

Nem is csoda, mert nem mindegy hogy 10-12 mm vastag a darálmány tömörítve vagy 15-16 mm. 

 

A Gaggiával könnyebb volt egyenletes lefolyást produkálni (=vastagabb pogácsa), de a Szilvin készült az átlagosan finomabb.

Előzmény: GAgyiXyXy (177070)
GAgyiXyXy Creative Commons License 10 órája 0 1 177070

"Az 5-ös széria kikapcsol magától 30 perc után!" Gyárilag igen, de ki lehet iktatni ezt a felettébb bosszantó tulajdonságát. Én úgy tapasztalom, hogy a 35+ perc kell neki mire hőstabil lesz a gép (Fragola által elérhető minden tuninggal). Ugye a reggel a kritikus, így óracsörgés előtt 40 percre van állítva a bekapcsolása. Utána lehet vele lőni a sorozatokat :)

Az olasz espresso szabvány nálam is iránytű, hiszek is benne, de ha kell -és kell- eltérek tőle. Pl. a hőfok, vagy a mennyiség, de az idő is ilyen. De mindez azért van, mert én classic olasz kávét itthon nem fogyasztok. Nekem a világosabb (nem a világos!) pörkölések jönnek be, mert már nem égett kesere ízűek(tisztelet néhány üdítő kivételnek) és még nem savanyúak (a világosban is vannak üdítő kivételek szép számmal). Ezek általában (nem mind és a pörkölőtől is függ) picit hőigényesebbek, hogy a kioldódás megfelelő legyen. Aztán minél világosabb a pörkölés, általában annál fajsúlyosabb a kávé. Így súlyra több kell bele, hogy kitöltse a kosarat, márpedig azt ki kell tölteni. És még azt is megfigyeltem, hogy minél világosabb, annál háklisabb a kávé, vagyis érzékeny minden apró hibára. Nehéz ügy ez na.

Ha egyszer belőtted az időt, annak nem szabadna elmásznia. Akkor a mennyiség/őrlés finomság/tömörítés(rögmentes és oszlatott) triumvirátusból valamelyik biztosan hibádzik.

Előzmény: haromegesztizennegy (177068)
Katoczi Creative Commons License 12 órája 0 0 177069

Mert nincs ilyen szabvány. Kávékészítés terén max iránymutatás van. Meg egyébként is a világos pörkölés borított mindent amit megjelenése előtt hittünk a presszókészítésről.

Előzmény: haromegesztizennegy (177068)
haromegesztizennegy Creative Commons License 15 órája 0 0 177068

Az 5-ös széria kikapcsol magától 30 perc után!

-Én úgy vettem észre, hogy szoba hőmérsékletről bekapcsolva a második fűtési ciklus az kb 8-10 perc után jön, majd a 3. az olyan 25 perc. körül. 

20-25 perc után szinte mindig jó a KV még akkor is ha nem olyan meleg a gép. (=nem várom meg a 3. felfűtést)

 

Én úgy érzem, a jelenleg használt Lollo Classico ízére nagyobb hatással van a lefolyási idő mint a hőfok. (Siliván!)

Ha 25 másodperc alatt kész akkor szinte mindig nagyon jó ha 20 perc után csapolok, de ha ettől gyorsabb vagy lassabb akkor jó esetben egy átlagos valami lesz...

 

***

 

(Eléggé elcsodálkoztam amikor valaki írta nemrég hogy 93°C-ot mér csapoláskor ami elvileg kívül van az espresso szabvány 88 +/- 2°C tűrésén. http://www.espressoitaliano.org/files/File/istituzionale_inei_hq_en.pdf Kérdés, hogy akkor miért ilyen a szabvány?) 

 

Előzmény: GAgyiXyXy (177065)
GAgyiXyXy Creative Commons License 20 órája 0 0 177067

Sajnos a mai napig előfordul nagyritkán, ha elfelejtem előre beállítani a felfűtését és kapkodni kell. Márpedig ez a sport nem a kapkodásról szól :)

Előzmény: Feketeatt (177066)
Feketeatt Creative Commons License 1 napja 0 0 177066

...akkor anno te is készítettél már "alulszocializáltat"

Előzmény: GAgyiXyXy (177065)
GAgyiXyXy Creative Commons License 1 napja 0 0 177065

Nekem is Silviám van, de én 35-40 perc előtt hozzá nem nyúlok :)

Előzmény: Feketeatt (177064)
Feketeatt Creative Commons License 1 napja 0 0 177064

...igazad van, otthoni normál szintet tekintve nagyon jó anyagból van, PID hiányában ezt is melegíteni kell 15 percet legalább - persze PID-del is, de nem akartam hozzányúlni az előzőek miatt- ... Rocket, természetesen használtan. Tudom-tudom lassú, nagy, de mégis..

Előzmény: GAgyiXyXy (177063)
GAgyiXyXy Creative Commons License 1 napja 0 0 177063

Hét ez nagyon korrekt ár a 2 éves miss Silviáért. De valamiért érdemtelenül nincs piaca ennek a gépnek, valamiért mindenki az ősrégi GC-t keresi/kínálja pici pénzért. És milyen E61 fejes lesz helyette ha nem titok?

Előzmény: Feketeatt (177062)
Feketeatt Creative Commons License 1 napja 0 0 177062

Az ár 100.000 Ft fix. /E61 vásárlás miatt.

Előzmény: Törölt nick (177059)
lálá Creative Commons License 1 napja 0 0 177061

Sziasztok!

 

Eladó ÚJ Segafredo-s csészék alátéttel!

 

A nagyból 8-db van(1.500.-/db), a kicsiből 12-db (1.000.-/db).

 

Privát lehet érdeklődni.

 

 

 

Feketeatt Creative Commons License 3 napja 0 0 177060

Rancilióhoz...Fekete Attila, feketeat@upcmail.hu, 31/7811548.

 

Előzmény: Törölt nick (177059)
Törölt nick Creative Commons License 3 napja 0 0 177059

Sziasztok!

 

Szeretném eladni kétéves, újszerű Rancilio Silvia Miss V5 E gépemet, mindene gyári, fejtömítés cserélve. Az ár 120.000 Ft. Fix. Köszönöm.

www.octinfo.com Creative Commons License 4 napja 0 0 177058

Sziasztok!

 

Valaki nem tudja esetleg, hogy mi a különbség pl. a Delonghi EC156 és 351, esetleg a 820 között?

Mert a saját weboldalán annyit találok, hogy egyre nagyobb csészék férnek be a gép alá. De az árukban nagy különbségek vannak.

 

Nemrég olvastam, hogy az EC156-nak nyomásfokozós karja van... Most olvastam után, mi is az. Nem tudom, lehet-e a nyomásfokozó mondjuk passzív is? Vagy ha van a karban, akkor van rugó, mechanikai, ilyesmi?

 

Most egy Lidl-ös Silvercrest van, annak is összetett a kávéfiltere, az alja egy lyuggatott fémkorong, az alatt van egy műanyag összefolyó egy pici, lukas fémlappal a közepén, ez be van téve egy gumitömítés által összeszorítva az 1 vagy 2 személyesre méretezett fém tartóba, majd a kávétartó aljára kívülről van csavarozva még egy összefolyó, amelyen sűrű fémszita van középen.

 

Ez után folyik be a karba a kávé és a két kis "csöcsön" keresztül a csészébe.

 

 

Most azért akarok gépet cserélni, mert ennek a gépnek a karjában alul van a műanyag betét, amihez a "csöcsök" is tartoznak és a műanyag meg a kar fémje közötti részen letakaríthatatlan fekete, fehér, barna foltok vannak. A műanyagról lejön apró szemcsés por formájában de a fémről sehogy, csak ha csavarhúzóval kaparom.

Attól tartok, valójában reagál a fémmel a kávé és mi azt az oxidos kávét isszuk meg.

 

Acél fűtőegységes gépből kb. csak a Delonghi van, de nehéz úgy választani, hogy nem látszik a különbség köztük (csészemelegítő meg csészetartó nem ér nekem 30e helyett 53e Ft-ot, tejet se habosítunk).

mlas45 Creative Commons License 5 napja -1 0 177057

Ha már tekerés: az One-t leteszed az asztalra, leszorítod a bal kezeddel, és függőlegesen tekered a masszív karral.

A kommandantét viszont vízszintesen kell tekerni, levegőben tartva, az sokkal rosszabb. Direkt kerestem tyúbos videókat róla, hát eléggé kapaszkodnak bele, rángatják azt a kis filigrán karocskát, ami a kupakkal együtt van rátéve...

Az viszont biztos, hogy a Pharos a legrosszabb, pedig sztem az a legdrágább :D

... de mind1 is, igazából csak a véleményemet írtam le, aztán tőlem azt vesz, amit akar.

Előzmény: Katoczi (177056)
Katoczi Creative Commons License 5 napja 0 0 177056

Próbálta a Commandante-t ráadásul egy Pavonival, tehát feltételezhetjük, hogy tudja mibe vág bele. 1-2 dupla fölött valóban nem kényelmes, de ettől még nem csak hipsterségből, divatmajmolásból, stb vesz valaki kézi darálót. Gondolom te sem azért építettél magadnak egyet, mert jól mutat az Insta-n. 

A HG1-es hasonlatod meg ott sántít, hogy ha valamit nehéz tekerni, akkor az a HG-1. (bár a Pharos, Mahlgut lehet még annál is kényelmetlenebb).  

Előzmény: mlas45 (177055)
mlas45 Creative Commons License 5 napja -1 0 177055

Igen, le is írtam, hogy az egyiket nem használtam. A kérdező viszont egyiket sem

Ami 5x annyiba kerül, mint a másik, nyilván jobb minőség, de akkor is kézi daráló marad... és olyat használtam.

Tudjuk ugye, hogy ez nem úgy kézi, mint egy HG one, ezt még macerásabb tekerni, mert ugyan kisebb a kés, de nincs fixen egyik fele sem - szóval egy kezdő és hölgy sztem nem ilyet szeretne (ha lenne tapasztalata már vele :D)

 

Ui: jelenleg is kézi őrlőt használok, egy 68 mm-s San Marco kúpos késpárra épített saját tervezésűt.

Előzmény: blues_fan (177053)
Freedom of mind Creative Commons License 5 napja 0 1 177054

Ismerősömnek az elektromos őrlője mellett van egy Commandantéja is. Ő afféle szertartásos figura rászánja az időt a dolgokra. De ha egynél több vendége van, az elektromosat használja és akkor is, ha véletlenül nincs ideje rá. Új kávénál pedig nem lenne elég egyszer izmozni, ezért a belövést az elektromossal csinálja és akkor már tudja, hogy a kézit hová állítsa nulla ponthoz képest. 
Az egészből annyit akartam kihozni, hogy egyetlen darálónak egy kézit tartani legyen az bármilyen szuper minőségű, annak vannak bizonyos hátrányai, produkáljon az bármilyen szuper minőséget is. 
Az elektromos őrlője egyébként egy Graef CM802 és meg kell jegyezzem, hogy akárhányszor próbáltam összehasonlítani a kávékat az őrlő alapján, képtelen voltam különbséget tenni. Ilyen szempontból a Commandante jól megállja a helyét. 

Előzmény: Freeldiko (177043)
blues_fan Creative Commons License 5 napja 0 1 177053

Teljesen egyetértek. Csak az említi egy lapon a Hariot a Comandantével, aki vagy egyiket, vagy a másikat soha nem próbálta. Azt itt le sem írnám, hogy esetleg outsider az illető. Nekem mindkettő van(volt) a birtokomban és a kettő között kb. annyi a hasonlóság, mint a Trabant és a BMW között. A két jármű mindegyikének van 4 kereke és el lehet jutni velük A-ból B-be, mégis van némi minőségi differencia köztük.

A Comandante abszolút presszóképes. Van azonban néhány dolog, ami miatt kissé nehézkes lehet a használata. Először is nem fokozatmentes. A kés viszonylag kis átmérője miatt nem tudtak rá sok, fokozatot pozicionáló bemélyedést készíteni, ezért néha játszani kell a mennyiséggel is(+/- 0,5 g), hogy a megfelelő lefolyást elérjük. Az is igaz, hogy világos pörkölésű alapanyagnál bele kell kapaszkodni, hogy szakadozás mentesen tudjuk tekerni, azalatt a kb. 40 mp alatt, amíg egy duplára valót átkurblizunk. Vannak világosabb pörkölésű kávéfajták, amire érdemes 1-2 csepp vizet cseppenteni antisztatizálás céljából, különben feltapadhat az őrlemény az őrlőre, vagy az alsó, őrleményt tároló üvegedényre. Ez azonban mint tudjuk, sok más őrlőnél is így van. Ezen hátrányain kívül én egyebet nem véltem felfedezni, maximálisan korrekten megépített szerkezet, kotyogás mentesen csapágyazva. A kérdező hölgynek én is javasoltam valami egyszerűbb elektromos őrlőt ehelyett, de ő nem szeretne reggelente egy zörgő, búgó darálót használni. Lehet, hogy ez a véleménye a későbbiekben változik majd, de jelen esetben a Comandante egy abszolút racionális választás lehet.

Előzmény: Katoczi (177052)
Katoczi Creative Commons License 6 napja 0 2 177052

Konkrétan beleszállt egy frissen csatlakozott fórumozóba úgy, hogy gőze nincs arról amit írt. A Commandante kényelme, használhatósága és ára tekintetében sem hasonló a Hariohoz.

Azt meg hogy mire gondolt csak ő tudja, de nem vitázni akarok, csak egy tárgyi tévedést javítani, miszerint a Commandante nem lenne "rendes" daráló.

Előzmény: _MrB_ (177051)
_MrB_ Creative Commons License 6 napja 0 0 177051

Azért nem értelek. Ő a kényelme, használhatósága és az ára tekintetében írta, amit, te meg jössz folyamatosan a de az őrleménye ugyanolyan jó... Hát nem egy vonalon vagytok.

Előzmény: Katoczi (177050)
Katoczi Creative Commons License 6 napja 0 2 177050

"de 60-at ugyanazért..." na innen látszik, hogy gőzöd nincs az egészről, még hasonlót sem fogtál a kezedben, rendesen utána sem néztél, csak véleményt mondasz. Nem kell szeretni a kézi darálókat, de van köztük ami odaver a nagyoknak ami az őrlemény minőséget illeti. A Commandante az egyik ezek közül. A sebességen és a kényelmen kívül nincs amit jobban tudnak a hasonló árú elektromos darálók (mi is van 60k alatt? Lelit Fred, és klónjai, Graef, kicsit többért csili vili Sage stb csupa plasztik tündér ami a belsejét illeti).

Előzmény: mlas45 (177048)
ogrEicsab Creative Commons License 6 napja 0 0 177049

A kazánt azt mindenképp cseréld, 3000-3500.- Ft. A főzőfej a húzós, azért írtam, hogy azt lehet, hogy olcsóbb krómoztatni. De azt mondom, hogy cseréld ki a kazánt, a javasolt Norda vízzel használd és szedd szét mondjuk fél év múlva. Ha megint dzsuva akkor cseréld ki, vagy krómoztasd le a fejet!

Előzmény: -sanci- (177047)
mlas45 Creative Commons License 6 napja -7 2 177048

Pont ezt nem, csak hasonlót. Nekem mind1, csak majd meg fognak lepődni, milyen nehéz tekerni :))

Hario-m volt, kb. meg is éri azt a 10-12 ezret, de 60-at ugyanazért... persze tudom, frissebb, lágyabb, jobb :D meg ugye amérikán cserri.

Előzmény: Katoczi (177045)
-sanci- Creative Commons License 6 napja 0 0 177047

Köszi szépen a tippeket. A krómozásra nem sok tippet találtam itt a fórumban (max annyit, hogy előtte kapjon rézréteget is). Csinált valaki már ilyesmit? Ezzel érdemes foglalkozni, vagy inkább cseréljem a felső kazánrészt? 

Az alsó kazánfelet is muszáj cserélni, ha lejött a króm réteg? Úgy már elég húzós lenne a javítás. Azt a felét szépen le tudtam tisztítani.

A vizes és a beépítős tippet is köszönöm!

Előzmény: ogrEicsab (177041)
decca Creative Commons License 6 napja 0 1 177046

Na jó, esetleg hajlandó vagyok megválni a képeken látható Grimac Mini (vagy La Uno, mittomén) HX-es E61 fejes

kávégépemtől.

Simi átnézte, felújította, gőzcsövet, gőzgombot kicserélte. A csepptálca nem a legszerencsésebb konstrukció,

de minden működik remekül. Fejhőmérő beépítve, de ez úgyis látszik. Ez talán a legkompaktabb E61 HX gép.

Csapolás közben nagyon stabil a hőmérséklet, a fejhőmérővel szépen be lehet lőni, hogy hány fokon menjen a csapolás.

Ha érdekel, lehet bombázni az ajánlatokkal.

Katoczi Creative Commons License 6 napja -2 3 177045

Próbáltad, vagy csak kapásból szólod le. Az általad említett "rendes" daráló mivel tud többet a Commandante-nél? Már ha nem számítjuk, hogy tekerés helyett elég egy gombot nyomni egy kézzel (a másikkal meg tartani a darálót, hogy ne boruljon fel? Ha a csendesség vagy időtállóság a fontos akkor a Commandante köröket ver a belépő kis kúposokra, és a pangót is kiadja ütögetés és döntögetés nélkül. Szóval megvannak az előnyei a kézi hajtányoknak, csak el kell fogadni azt, hogy bele kell tenni némi kézi erőt a kávé élkészítésébe.

 

Freeldiko: tökéletesen beállítható a Commandante a pumpás gépekhez is, ne aggódj, nem fogsz csalódni benne 

Előzmény: mlas45 (177044)
mlas45 Creative Commons License 6 napja -5 1 177044

kb. ennyiért egy rendes darálót is tudnál venni - de ha csak hipszter kelléknek kell, nem szóltam.

Előzmény: Freeldiko (177043)
Freeldiko Creative Commons License 6 napja 0 0 177043

Kedves Szakértő pajtások!

 

Vettem egy pides Lelit Annát és - mivel kipróbáltam és nagyon is bejött - egy kézi őrlőt vásárolnék hozzá. Egy Comandantét. Viszont amikor kipróbáltam az őrlőt az egy kézi húzós Pavonival történt, ami azért talán kicsit jobban tolerálja, ha az őrleményt nem tudom pontosan beállítani megfelelőre. Viszont nem tudom, hogy a pumpás gépemmel hogy fog működni a Comandante őrlőbeállítása. Van tapasztalatotok? Használ valaki Comandante őrlőt pumpás géphez? 

 

KöszI

ogrEicsab Creative Commons License 6 napja 0 0 177042

 Ja és a Manométer: ha rézcsövezve van a géped akkor a rézcső végénél a víz bemenetre kell tenni a T idomot, ha nincs akkor a pumpába kell a T idomot betekerni.

Előzmény: -sanci- (177040)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!