A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
A szűrőtartó belsejében a krómot a kávé is lemarja idővel, ha nincs gondozva, takarítva a szűrőtartó. Erős citromsavas oldat kikezdi a gyengébb krómozást, ha hosszabb ideig (1+ nap) ázik benne a munkadarab.
nekiálltam megtisztítani a Gaggia Espresso kávéfőzőmet, citromsavba beáztattam pár alkatrészt köztük a szűrőtartót is. A szűrőtartóról lejött a kosz de vele együtt más (krómréteg?) is, a belseje rézszínű lett. Az lenne a kérdésem, hogy használható-e így tovább vagy cserélni kell? Köszönöm a segítséget, üdv: János
Monyesz, igen, minket is meglepett az előredarált Nannini "viselkedése". Engem meglepett a félkilós szemes is, mert bevallom, hogy amikor láttam, hogy nincs a zacskón egyirányú szelep, hanem csak egy "natúr" lukacska, hát hadd ne mondjam, miket mondtam:-)) De furcsamód a kávé íze mégis friss, krémképzése extrém, és ezt nem csak én vettem észre, itteni két Topictársnak is adtam a kávéból és nem panaszkodtak rá:-)) Árat sajnos most én nem tudok mondani, de hétfőn rákérdezek a darált és a szemes árára is. (Talán mintha Molinari-árban lenne, de ebben nem vagyok biztos...)
Igen, kóstoltam a Miramax-nál kapható Nannini szemeskávét, 0,5 és 1 kg-os kiszerelésben kapható. Kóstoltam az előredarált változatot is. Állítólag 80% arabica, 20% robusta (eddigi tapasztalataim szerint a valóságban a robusta arány magasabb a keverékben, mint 20%). Egy nagyon kellemes, mindennapos használatra tökéletes keverék; lágy, kiegyensúlyozott ízvilág, de mégis jelen van egyfajta határozott, jól érvényesülő testesség. Szerethető, de szerintem egyébként ne várjunk tőle semmi extrát... Talán ez előnyére is válik, nem túlzottan érzékeny a darálásra és a vízhőmérsékletre sem, próbáltam többféle vízhőfokkal készíteni, ha nagyon "hideg" a víz, kesernyés ízek jönnek elő. Temp. surf-el, magasabb vízhőfokon lágy, és nem keserű marcipános, mandulás ízek is előjönnek. Egyébként határozottan kakaós-keserűcsokoládés és pörkölt gabonás ízeket fedeztem fel benne. Furcsa, és szokatlan (a minőségi kávék között) hogy a csomagoláson nincs egyirányú szelep, hanem egyszerűen egy tűhegynyi lukat ütöttek a zacskók tetején. Ennek ellenére úgy tűnik, a kávé mégis friss, nagyon erős crema-képzéssel. Érdekes, hogy az előredarált Nannini kávé, amit fémdobozban árusítanak a Miramax-nál (túlnyomásos doboz, és nem vákuumcsomagolt tégla!) nagyon finomra, valóban "espresso-minőségűre" van darálva, és szépen, krémesen folyik le még a Gaggián is - ez nagyon meglepett, tehát pl. nyomásfokozós Saecokhoz nagyon javasolható ez az előredarált kávé, de ott ne tömörítsük túl! Érdemesnek tartom megkóstolni a Nannini kávéját.
Így van, a Demoka az utódvállalata annak a cégnek, aki gyártotta a Mini Gaggia-t. Még kapható hozzá alkatrész és az Ascaso katalógusban is van hozzá szinte minden.
Nannini (fehér zacsi, piros betűkkel) kávét vettem ma a Miramaxban. Néhány szó már esett itt róla, de még senki sem írta le kóstolós tapasztalatait! Gondoltam kiváncsiskodom, mielőtt kibontom!
Vidéki vagyok, a salgótarjáni Pennyben, elég sok volt belőle, nme hiszem h sokan gerjednének felénk a szemeskávéra, ez megis látszik az áruházak kávékínálatán:S:S.........jó tudom nekünk itt van Feri:):):)
Nekem az volt az első kávé amit próbáltam,igaz téglában. Ízlett, de akkor még semmi közöm sem volt a jó kávéhoz, igaz most sem sok de erősen dolgozom rajta:):)
Tegnap vettem a Pennyben Magico Espressot, délután bontom, kíváncsi leszek rá, egyébként a munkahelymre szántam, csak hát már nagyon fizetés előtt vagyok, meg daráló vásárlás is volt....meg a Jura is:):).......az asszony még tűr:P:P:P