Keresés

Részletes keresés

monyesz Creative Commons License 2008.12.02 0 0 38735
Megaztán a Balaton felső tíz centije a meleg, alatta a következő mondjuk 40 centi hűvösebb, aztán megy szépen lefelé. De a bojlerben a víz önmagában 10 centi magas, az alja és a teteje között nem lehet nagy hőmérséklet különbség. Plusz ha a bojler anyaga átmelegszik és képes a benyomott vizet felmelegíteni (itt jön a bronz és alu előnye) és nem kell a fűtőszálra "várni", akkor a hőstabilitással nincs gond.
Előzmény: nohab (38724)
end0 Creative Commons License 2008.12.02 0 0 38734
Ok, kösz! Vélhetőleg nem előre iszom a medve bőrére, mert a QM még darabokban.. :) Levelemet olvastad? Mi lehet ez a csatlakozó amit bejelöltem a rajzon?
Előzmény: SiD- (38732)
SiD- Creative Commons License 2008.12.02 0 0 38733

Szerintem a Venus hőstabilitásával nem lehet baj, inkább a lomha szabályozással. Valamihez viszonyítanod kéne a csapolás kezdését. (fűtés vége után 5-10mp, ilyesmi)

A Gaggiák a fürgébb hőfokszabályozásuk miatt tűnnek stabilabbnak.

Előzmény: nohab (38730)
SiD- Creative Commons License 2008.12.02 0 0 38732
1-2 főre pont ideális a 3.5dl-es.
Előzmény: end0 (38731)
end0 Creative Commons License 2008.12.02 0 0 38731

Üdv!

Szeretnék tejgőzöléshez inox edényt venni. Az expolygonnál többféle űrmértékű van, mit ajánlotok melyiket érdemes megvenni?

http://www.expolygon.hu/files/KVA_Altalanos.php

Kösz!

 

 

nohab Creative Commons License 2008.12.02 0 0 38730
Én is arra jutottam, hogy kell bele PID. Most a gőzkapcsolóval szörfölök, hogy érzek-e különbséget.
Előzmény: jobog (38729)
jobog Creative Commons License 2008.12.02 0 0 38729

 

"és a csapolás ideje alatt ez nem is nagyon változik"

 

Köszönöm, ebben bíztam:-) A többit meg bízzuk a PID-re.

 

 

 

nohab!

 

Én arra is emlékezni vélek, hogy Vén Resu a PID beszerelés után egyenletesebb kávé minőségről írt, + arról, hogy 92C körül lehet a legfinomabb édes ízeket kihozni a darálmányból, amit megintcsak a PID garantál.

 

Előzmény: Vén Resu (38728)
Vén Resu Creative Commons License 2008.12.02 0 0 38728

Mégis a víznél tapasztalunk, pl. hőfok szerinti rétegződést.

 

Pontosan így van a Silvia bojlerében is. Amikor a bojler teteje 109°C-os, akkor jön ki belőle ~93°C-os víz és a csapolás ideje alatt ez nem is nagyon változik, függetlenül attól, hogy a fűtés bekapcsol vagy nem. Ahhoz, hogy ezeknél a gépeknél a fűtéssel érdemben javítani tudjunk a hőstablitáson, brutális teljesítménytartalék és nagyon gyors hőmérő és szabályzás kellene. Egyébként a rétegződés biztosan nem lineáris, úgyhogy az alsó rétegekben kevésbé változik a hőmérséklet, mint a bojler tetején, nem beszélve arról, hogy a fűtőbetét is felül van.

Előzmény: jobog (38721)
jobog Creative Commons License 2008.12.02 0 0 38727
Még valami. SiD régebben azt írta a Gaggiákban ipari minőségű OPV van. Ha ez a háklisságával rákényszeríti a használóját a fokozott odafigyelésre az már önmagában is javíthatja a kávék színvonalát.
jobog Creative Commons License 2008.12.02 0 0 38726

 

"Én meg a Venusra vagyok kíváncsi, mert egyre inkább úgy érzem - nehéz ezt pláne most beismerni - . hogy a Gaggia Baby jobb kávét ad(ott)."

 

Ez kissé meglepő. Csak nem igazuk lenne a gágogistáknak:-)))

 

Én azt gyanítom (remélem) a Silvia-Venus csak az indítási hőfok tekintetében marad el a GC-től, remélem a csapolás hőstabilitása már ugyanolyan jó, netán jobb. Az előbbi hibát szokták PID-del orvosolni. Az persze + pont a Gágoginak, hogy az tuning nélkül helyből tudja ezt.

 

Viszont ha a PID elkel a Silviába akkor a Venusba sem árthat. (És amilyen olcsón sikerült beszerezned a Venusodat még azzal együtt is vastagon belül vagy a bestbuy kategóriában;-)

 

 

 

Előzmény: nohab (38719)
jobog Creative Commons License 2008.12.02 0 0 38725

 

Halványan valami rémlik, hogy Vén Resu írt régebben amikor a PID-jét beállította mérési eredményeket, ahol nagyonis különbözött a fönt és a lent.

 

Ugyanő berakta az Ulka jelleggörbéjét, minha az dupla kávénál éppen ideálisan, OPV nélkül nyomatná a szentháromságot.

Előzmény: nohab (38724)
nohab Creative Commons License 2008.12.02 0 0 38724
Hiába van sok víz a Balatonban, mégis a teteje meleg, lejjebb dermesztő hideg tud lenni. Ugyanez kávéfőző bojlerben hogyan alakul?

Ha a benne lévő vizet a vízfelszín felettről (kontaktus nélkül), pl. hősugárzóvasl melegíted, akkor ugyanígy :-) 
Előzmény: jobog (38721)
jobog Creative Commons License 2008.12.02 0 0 38723
"nem mártál volna" helyett nem mértél volna
Előzmény: jobog (38721)
nohab Creative Commons License 2008.12.02 0 0 38722
Én mint egykor mérnökként végző azt gondolom, hogy az OPV főzi a kávét. Ez persze túlzás, de mivel a pumpának egy adott jelleggörbéje van, nagyon kevéssé valószínű, hogy pont arra a görbére illeszkedik az optimális szentháromságot, azaz csak úgy jöhet létre a kívánt eredmény, hogy a pumpa tolja a vizet, mint süket a csengőt, az OPV meg elviszi a felesleget. Ha nem így lenne, akkor a duplához nem lenne elég vízszállítás és/vagy a szimplához túl sok lenne.

Szóval egy pont amellett, hogy minden főzésnél dolgoznia KELL.
Előzmény: andrew7 (38686)
jobog Creative Commons License 2008.12.02 0 0 38721

Fogalmak, PID, termosztát funkciója OK.

 

A fajhők tekintetében sincs vita. Mégis a víznél tapasztalunk, pl. hőfok szerinti rétegződést. Hiába van sok víz a Balatonban, mégis a teteje meleg, lejjebb dermesztő hideg tud lenni. Ugyanez kávéfőző bojlerben hogyan alakul?

 

Szóval kellenének valódi adatok, csodálkoznék ha Te még nem mártál volna ilyesmit:-)

 

 

 

Előzmény: Vén Resu (38720)
Vén Resu Creative Commons License 2008.12.02 0 0 38720
Jó lenne tisztázni a fogalmakat, mert egy kicsit keveritek őket. Én a hőstabilitáson azt értem, hogy a főzési folyamat alatt mennyire állandó a víz hőmérséklete. A termosztátnak (vagy PID-nek) meg inkább a pontos indítási hőmérsékletnél van szerepe, ezek (termosztát és PID) számottevően már nem befolyásolják a hőstabilitást, illetve ha hatással lennének rá, akkor nem hőstabil a szerkezet. Egyébként meg a réz jobb hővezető mint az aluminium és bár az alumíniumnak nagyobb a fajhője, ugyanolyan térfogat mellett, a réz több hőt tud tárolni és ez a hőstabilitás szempontjából döntő lehet. Természetesen a víz fajhője messze magasabb a fémekénél, ezért nagyobb térfogatú bojler jobb hőstabilitást eredményez.
Előzmény: jobog (38716)
nohab Creative Commons License 2008.12.02 0 0 38719
Én meg a Venusra vagyok kíváncsi, mert egyre inkább úgy érzem - nehéz ezt pláne most beismerni - . hogy a Gaggia Baby jobb kávét ad(ott).
Előzmény: jobog (38716)
_MrB_ Creative Commons License 2008.12.02 0 0 38718
Némi MoKambos kapcsolatot.
Előzmény: DJG (38715)
blaze73 Creative Commons License 2008.12.02 0 0 38717
oke, nagyon koszonom elore is :>
Előzmény: cumpika (38713)
jobog Creative Commons License 2008.12.02 0 0 38716

 

Ez a Gagia hőstabilitás szép. Különösen a csapolás megindítása utáni hőstab.  Valaki megmérhetné mi tud ugyanebben a versenyszámban a Silvila. Vagy tudtok rá hirtelen összehasonlítást, méréséseket tartalmazó cikket?

 

 

DJG Creative Commons License 2008.12.02 0 0 38715
És elárulnak valami nagy titkot?
Előzmény: _MrB_ (38712)
monyesz Creative Commons License 2008.12.01 0 0 38714
Ezért mondtam, hogy legyen akinek nyomásfokozós van, hajrá ! ;)
Előzmény: yorka (38704)
cumpika Creative Commons License 2008.12.01 0 0 38713
mert gondolom valami tisztitot is vennel hozza vizkotelenitesre

Nincs szükségem ilyesmire:-))

De rákérdezek az összetételére.
Előzmény: blaze73 (38707)
_MrB_ Creative Commons License 2008.12.01 0 0 38712
Érdekesség. A Mambo zacskójának seggén van egy sor, ami csak olaszul került fel, a másik 2 nyelven nem.
SiD- Creative Commons License 2008.12.01 0 0 38711
Nem, csak hasonlót: a képen szerintem egy Quick Mill jégdaráló gyűjtőtartálya van, de engem önmagában a víztartály nem segít ki, mivel a komplett hátulja és teteje is hiányzik a gépemnek.
Előzmény: portafi (38709)
portafi Creative Commons License 2008.12.01 0 0 38710
7,50 + 18 euro szállítás német ebay
Előzmény: portafi (38709)
portafi Creative Commons License 2008.12.01 0 0 38709
Sid! Ilyet keresel?

portafi Creative Commons License 2008.12.01 0 0 38708
Apropo -alig tömörit- ezt holnap kiprobálom a Carimalinámnál, ugyanis annyira szorosan megy rá a szűrő a felsőszűrőre, mármint ráhuzódik ~5-6 mm-t hogy ott marad. Ebből gondolom, talán nem megy közzé a kávé. Miaz, hogy ott marad, alig lehet kézzel leszedni. Tartottam is tőle - nem fogom tudni használni?- de a karjával, mármint a gépével megtaláltam a megfelelő technikát és simán lejön.
Előzmény: monyesz (38695)
blaze73 Creative Commons License 2008.12.01 0 0 38707
tamper is eleg sokfele van az expolygon-nal
azt is be tudtad volna naluk szerezni, sokkal olcsobban

ha mesz hozzajuk akkor majd azert rakerdeznel erre az ASCOR DC-re ?
:)

mert gondolom valami tisztitot is vennel hozza vizkotelenitesre hacsak nem te is borkosavval "esel" majd neki :)
Előzmény: cumpika (38702)
SiD- Creative Commons License 2008.12.01 0 0 38706
ok, de két karról van szó. szét tudom bontani kétfelé.
Előzmény: yorka (38704)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!