A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Ez a Gagia hőstabilitás szép. Különösen a csapolás megindítása utáni hőstab. Valaki megmérhetné mi tud ugyanebben a versenyszámban a Silvila. Vagy tudtok rá hirtelen összehasonlítást, méréséseket tartalmazó cikket?
Nem, csak hasonlót: a képen szerintem egy Quick Mill jégdaráló gyűjtőtartálya van, de engem önmagában a víztartály nem segít ki, mivel a komplett hátulja és teteje is hiányzik a gépemnek.
Apropo -alig tömörit- ezt holnap kiprobálom a Carimalinámnál, ugyanis annyira szorosan megy rá a szűrő a felsőszűrőre, mármint ráhuzódik ~5-6 mm-t hogy ott marad. Ebből gondolom, talán nem megy közzé a kávé. Miaz, hogy ott marad, alig lehet kézzel leszedni. Tartottam is tőle - nem fogom tudni használni?- de a karjával, mármint a gépével megtaláltam a megfelelő technikát és simán lejön.
Kétszemélyesnél nálam nem szokott nyitni (pontosan 10-re van állítva, 8,5-9 környékén szeretek főzni, ha nyit, nincs tragédia, de nem ott a legjobb a kávé), egyszemélyesnél nyit.
vagy ha lesz, feltágított kétcsészés Marzocco szűrőt.
Még nincs,ma beszéltem Szilágyi úrral. Jelezni fogja felénk amikor lesz.
Viszont az egycsészésért,meg a profi kettesért elzarándoklom hozzájuk.
Ma a Rezső téren szemügyre vettem a rugós tampert,nem nyerte el a tetszésemet,viszont találtam egy megfelelőt. Holnap teszek fel képet róla. 57 mm az egyik fele 40mm a másik, acél és picit domború.
nem zavartam csak finoman es nevetve jeleztem, hogy attol mert kulfoldi vagyok ez az espresso nem eppen perfetto :)
es ranezett es vitte is vissza es jott a kivalo espresso kave... es a vegen nem engedte kifizetni csak az elsore jol elkeszult lattet amit azzzzaszony ivott :)
"Szeritnem(!) nem kell minden túlmisztifikálni és erre jó példa, ha megfigyelünk egy sima olasz kávéházban dolgozó barista-t. Nincs casadio-ja, nem tömörít mérlegen (többségük jóformán alig tömörít) és 5 másik dolgot csinál, miközben - egyébként kiváló - végeredmény folydogál befelé a csészébe.. :)"
Hm, hm ! Azért nem mindegy ilyen kávéból főz. Egy robusztás keverék sokkal toleránsabb tud lenni, darálási pontatlanság, s tömörítés hiánya tekintetében. Más kávék eléggé háklisok tudnak lenni, és "büntetnek" ha nem találsz telibe. Persze ettől függetlenül az olaszok tudnak kv-t főzni ! :)
Tehát akkor: nyitnia kell, nyitnia muszáj?:-)) Azaz az a jó, ha nyit? Mert arra képtelen az ember, hogy úgy daráljon és tömörítsen, hogy nehogy felszökjön a nyomás 9 bar fölé...!
Ascor DC-t használok már vagy 3 éve - anno a Saecóhoz (tudom, az acélbojleres), de a Gaggiához is. Igaz, mivel Brita-vízzel (illetve kb. 1 hónapja az andrew által ajánlott, 2x forralttal) itatom, nem viszem túlzásba a vízkőtlenítést - évente 2-3x, és tartom magam a csomagoláson megadott keverési arányhoz -, de a jelek szerint semmi baja a Classicnak:-)
Na, az egycsészés Gaggia szűrő helyett a Marzocco egycsészést, akár az Expolygonnál forgalmazottat is érdemes használni, mert azzal semmi baj nem volt!!! (a sok cirkusz a kétcsészés Marzocco szűrővel volt). Nagyon jó kávét lehet vele készíteni, és a Marzocco egycsészés szűrő teljes mértékben Gaggia-kompatíbilis, olvass vissza ebben a témában, bőségesen kitárgyaltuk. Én is a Marzocco egycsészést használom.
Továbbá: javaslom Neked kétcsészés profi Gaggia szűrő beszerzését az Expolygontól, vagy ha lesz, feltágított kétcsészés Marzocco szűrőt. A Gaggia ipari szűrőjével (a kétcsészéssel) nagyon jó tapasztalataink vannak...
Egyébk. itt a magyarázat a Gaggia-szűrőkhöz (a "C" betűre is felhívva a figyelmet), benne van a gép használati utasításában, de látom, azt senki nem olvassa el:-)) tehát: a "C" betűs a POD-os szűrő, na ezt tegyétek félre jó messze:-))
Nekem is az Ascort ajánlották, nem találtam az összetételéről semmit, de ennek ellenére már használtam egyszer. Valszeg elhasználom a 12 adagot, bár a hétvégén vettem a Plus-ban borkősavat 140 ruppóért. Most egy darabig azt fogom használni, hátha addig kiderül az Ascor összetétele. végül is ez a legkézenfekvőbb: mindenki ezt ajánlja és ez a legolcsóbb is. /mondjuk az Ascor egy évi adagja 1500-ért sem fog csődbe vinni :-)/
Áááá eszem ágában sem volt podossal próbálkozni,csak nem tudtam melyik az egy személyes szűrő, mondjuk úgy okoskodtam,hogy a nagyobb átmérőjű szita lehet az egy szem. Az is.
Nem szeretem a "mű" dolgokat, ha egy mód van rá nem fogyasztok feldolgozott élelmiszert.:-))