A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Nem, csak hasonlót: a képen szerintem egy Quick Mill jégdaráló gyűjtőtartálya van, de engem önmagában a víztartály nem segít ki, mivel a komplett hátulja és teteje is hiányzik a gépemnek.
Apropo -alig tömörit- ezt holnap kiprobálom a Carimalinámnál, ugyanis annyira szorosan megy rá a szűrő a felsőszűrőre, mármint ráhuzódik ~5-6 mm-t hogy ott marad. Ebből gondolom, talán nem megy közzé a kávé. Miaz, hogy ott marad, alig lehet kézzel leszedni. Tartottam is tőle - nem fogom tudni használni?- de a karjával, mármint a gépével megtaláltam a megfelelő technikát és simán lejön.
Kétszemélyesnél nálam nem szokott nyitni (pontosan 10-re van állítva, 8,5-9 környékén szeretek főzni, ha nyit, nincs tragédia, de nem ott a legjobb a kávé), egyszemélyesnél nyit.
vagy ha lesz, feltágított kétcsészés Marzocco szűrőt.
Még nincs,ma beszéltem Szilágyi úrral. Jelezni fogja felénk amikor lesz.
Viszont az egycsészésért,meg a profi kettesért elzarándoklom hozzájuk.
Ma a Rezső téren szemügyre vettem a rugós tampert,nem nyerte el a tetszésemet,viszont találtam egy megfelelőt. Holnap teszek fel képet róla. 57 mm az egyik fele 40mm a másik, acél és picit domború.
nem zavartam csak finoman es nevetve jeleztem, hogy attol mert kulfoldi vagyok ez az espresso nem eppen perfetto :)
es ranezett es vitte is vissza es jott a kivalo espresso kave... es a vegen nem engedte kifizetni csak az elsore jol elkeszult lattet amit azzzzaszony ivott :)
"Szeritnem(!) nem kell minden túlmisztifikálni és erre jó példa, ha megfigyelünk egy sima olasz kávéházban dolgozó barista-t. Nincs casadio-ja, nem tömörít mérlegen (többségük jóformán alig tömörít) és 5 másik dolgot csinál, miközben - egyébként kiváló - végeredmény folydogál befelé a csészébe.. :)"
Hm, hm ! Azért nem mindegy ilyen kávéból főz. Egy robusztás keverék sokkal toleránsabb tud lenni, darálási pontatlanság, s tömörítés hiánya tekintetében. Más kávék eléggé háklisok tudnak lenni, és "büntetnek" ha nem találsz telibe. Persze ettől függetlenül az olaszok tudnak kv-t főzni ! :)
Tehát akkor: nyitnia kell, nyitnia muszáj?:-)) Azaz az a jó, ha nyit? Mert arra képtelen az ember, hogy úgy daráljon és tömörítsen, hogy nehogy felszökjön a nyomás 9 bar fölé...!
Ascor DC-t használok már vagy 3 éve - anno a Saecóhoz (tudom, az acélbojleres), de a Gaggiához is. Igaz, mivel Brita-vízzel (illetve kb. 1 hónapja az andrew által ajánlott, 2x forralttal) itatom, nem viszem túlzásba a vízkőtlenítést - évente 2-3x, és tartom magam a csomagoláson megadott keverési arányhoz -, de a jelek szerint semmi baja a Classicnak:-)
Na, az egycsészés Gaggia szűrő helyett a Marzocco egycsészést, akár az Expolygonnál forgalmazottat is érdemes használni, mert azzal semmi baj nem volt!!! (a sok cirkusz a kétcsészés Marzocco szűrővel volt). Nagyon jó kávét lehet vele készíteni, és a Marzocco egycsészés szűrő teljes mértékben Gaggia-kompatíbilis, olvass vissza ebben a témában, bőségesen kitárgyaltuk. Én is a Marzocco egycsészést használom.
Továbbá: javaslom Neked kétcsészés profi Gaggia szűrő beszerzését az Expolygontól, vagy ha lesz, feltágított kétcsészés Marzocco szűrőt. A Gaggia ipari szűrőjével (a kétcsészéssel) nagyon jó tapasztalataink vannak...
Egyébk. itt a magyarázat a Gaggia-szűrőkhöz (a "C" betűre is felhívva a figyelmet), benne van a gép használati utasításában, de látom, azt senki nem olvassa el:-)) tehát: a "C" betűs a POD-os szűrő, na ezt tegyétek félre jó messze:-))
Nekem is az Ascort ajánlották, nem találtam az összetételéről semmit, de ennek ellenére már használtam egyszer. Valszeg elhasználom a 12 adagot, bár a hétvégén vettem a Plus-ban borkősavat 140 ruppóért. Most egy darabig azt fogom használni, hátha addig kiderül az Ascor összetétele. végül is ez a legkézenfekvőbb: mindenki ezt ajánlja és ez a legolcsóbb is. /mondjuk az Ascor egy évi adagja 1500-ért sem fog csődbe vinni :-)/
Áááá eszem ágában sem volt podossal próbálkozni,csak nem tudtam melyik az egy személyes szűrő, mondjuk úgy okoskodtam,hogy a nagyobb átmérőjű szita lehet az egy szem. Az is.
Nem szeretem a "mű" dolgokat, ha egy mód van rá nem fogyasztok feldolgozott élelmiszert.:-))
cleaning kit "Ascor DC: Use this to decalcify or simply clean out your espresso machine. Mix the entire contents of one packet with a full tank of water. Run the water through the grouphead and steam wand one cup at a time. Wait 5-10 minutes between drawing off water to allow the chemicals to heat up and clean out the boiler and water passageways. "
ez is kb olyan semmitmondo...
azert akarhogyan is nagyon fura ha egy ilyen szerre nincsen rairva, hogy mi van benne... es meg a forgalmazo sem arulja el, nem irja meg...
Azért gondoltam,mert nekem 3 szűrőm van, egy amit a géphez adtak/erre írta a használati, hogy pod-ra is jó/, egy profi gaggia amit utólag vettem és egy marzocco. A háromból az első a legalacsonyabb, ezért írtam. Viszont nekem egyiken sincs "c" betű! :-)))
Épp most tettem fel egy kérdést SiD-nek az OPV-vel kapcsolatosan, tőletek is kérdezem: az OPV minden főzésnél nyit, pontosabban kell nyisson? Mert azt vettem észre, hogy nálam a Gaggia Classicnál minden főzésnél - a darálásfinomság és tömörítéserősség függvényében - jobban-kevésbé, de nyit és van visszaáramlás a tartályba. (A visszáramlási csőben mozgó buborék nem jó diagnosztikai eszköz, mert ha a cső falához van tapadba a buborék, akkor abban az esetben sem mozog, ha körülötte áramlik a víz). Elvileg szinte természetes, hiszen az ULKA (vagy EATON) pumpák jóval nagyobb teljesítménnyel dolgoznak, melynek eredménye több mint 9 bar, és ha a tömörített pogácsán kialakul a nyomás (ez szinte törvényszerű hogy bizonyos mértékben 9 bar fölé emlekedjen), szinte törvényszerű az is, hogy nyisson az OPV minden esetben, előidézve azt, hogy a főzés teljes folyamátában a kávépogácsára menő nyomás 9 bar legyen... Tehát az OPV nem egy vészszelep, hanem egy interaktívan működő, a főzési FOLYAMATBAN aktívan, FOLYAMATOSAN résztvevő SZABÁLYOZÓ szelep... Rosszul gondolom? Érdekel a téma. (Merthogy volt itt korábban olyan vélemény is, hogy "ha nyit az OPV, akkor már rossz az elkészített kávé..."). Nos, mi az igazság?:-))
Egy jó tanács, hallgass rám: sose higgyj egy orvonak, legfeljebb több orvonak már hihetsz, ha már muszáj hinni:-)) És sose higgyj a szerelőknek, mestereknek se!!! Nézz utána magad, és akkor biztos jó döntést fogsz hozni...
Felejetsd el a POD-ot meg a podos szűrőt, én már a Pure-al is próbáltam meg a Classic-al is. Jó, lefő, krémes is, de nem tökéletes..., messze nem az! Persze egy próbát megér.
Well, a kávéfőzőm és én nem vagyunk egy szintre pozicionálva :) Azt gondolom, én vagyok a fontosabb, a gyógyszeres hasonlatra ez lehet a válaszom, ill. én konkrétan a Gaggia-hoz kértem anno ezt a csodaszert és tökre elégedett voltam, amikor ezt ajánlották, mert gondolom értenek hozzá, ahogy a dokibácsi is, amikor felírja Neked a gyógyszert..és Te beszeded, mert azt gondolod, ért hozzá :)