A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Sziasztok! Asszem nem tilos a saját hirdetésemet ide is betenni. Eladóvá vált a Turmix TX-10-em. Nektek asszem nem kell bemutatnom a gépet :) Sajnos van baja, de akár 1 Ft-ért elvihető.
Lassabban kell felmelegíteni, hogy átmelegedjen az egész főző. Az indukciós a főző aljában generál hőt, annyira hatékony, hogy a felső rész hideg marad, az hűti vissza a lefőtt kávét. Gáz vagy villanytűzhely által termelt hő körbenyalta az egész készüléket, mire megindult.
Indukciós főzőlap miatt vettünk egy BialettiMoka Inductiont. Most kipróbáltuk, és az a probléma vele, hogy konkrétan hideg a kávé, mire kiöntjük. Lefő kellően hamar (több beállítással is próbálkoztunk, 5-ösön, 7-esen, 9-esre állítva a főzőlapot), de kapásból kiöntve is maximum langyos. A korábbi, normál bialetti mokkával nem volt soha ilyen probléma a villanytűzhelyen vagy gázon. Mi a titok, hogy kell ezt megoldani, hogy jó hőmérsékletű kávét kapjunk?
Annyi kávéból amennyivel nincs sem túl, sem alultöltve a szűrő. A tömörített kávépogácsa és a felsőszűrő között legyen 2 mm rés, hogy amikor megduzzadnak a kávészemek a forróvíztől, épphogy elérjék a felsőszűrőt.
Gondoltam, csak segíteni próbáltam. Velem is előfordul néha, hogy nem jut eszembe egy megfelelő kifejezés, de amivel helyettesítem, az már csak olyan "idézőjeles".
Wmf 450-es kávéfőzőnél a daráló megy de nem darálja le a kávét. Sajnos leírást se találok róla, hogy tudnám szétszedi. Nem akarok neki esni, hátha tud valaki itt segíteni.
"Látatlanban" nehéz megmondani, érdemes próbálgatni. Ha ugyanannyi vizet, ugyanannyi idő alatt engedsz át az őrleményen, akkor a 18 grammos adag végeredménye töményebb lesz, a 14-esé meg ahhoz képest vizesebb. Hogy neked mi ízlik jobban, az végképp rajtad múlik. Az eszpresszónak vannak általános mérőszámai (1 szimpla minimum 7 gramm kávéból, kb 9 bar nyomáson, 88-92 Celsius fokos vízzel, kb 25 másodperc "főzési idő" alatt készül, és a végeredmény kb 25 ml), de ez semmit nem mond arról, hogy milyen ízű a kávé.
Ha jól van darálva és tömörítve a kávé a nyomásfokozós karon nem jön le semmi. Jelentősen durvábbra kell őrölnöd a nyomásfokozós karhoz, és a végeredmény is sokkal rosszabb lesz. Bár az említett Gaggia eléggé belépőszint a presszózás világába (hyanítom, hogy a burkolat alatt is a Philips/Saeco Poemia lelke lakik) egy sötétebb pörkölésű arabica vagy egy robusztás blend sokkal jobb lesz a nyomásfokozó nélküli szűrővel (miután belejöttél a használatába, és kikukáztál minimum negyed kiló friss kávét. Bolti kávékkal jobban jársz a nyomásfokozós karral. A friss pörkölésű kávét nem úszod meg ha jót akarsz inni, és olyant boltban vsz nem találsz.
Adott egy Gaggia Viva Style.A kérdésem az lenne,hogy ha jó le van darálva a kávé és jó van tamperálva akkor a nyomásfokozó kar és a sima kar közt mekkora a különbség ?
"az itt összegyűlt tapasztalatokra alapozva az lenne a kérdésem, hogy nagy átlagban melyik otomatával lenne kevesebb műszaki probléma"
Ez nem az a topik... A kérdés amúgy jó, csak aki itt van, az nem nagyon iszik automata kávét, ha teheti.
Amúgy nálunk a cégnél egy Jura van, szerintem meglepően iható lötyit ad, azaz adna, ha nem Segafredot tolnának bele, hanem valami normálisat. Eszméletlen igénytelen, meg szól mindenért (kevés a víz, tele a zacctartály, stb), szerintem az nem rossz választás. Ráadásul az automata kávéfőző elég környezetbarát és gazdaságosan üzemeltethető, mert vehetsz kilós kávét, nincs agyoncsomagolás.
Szóval ha automata, akkor szerintem a Jura nem egy rossz választás.
Jól csináltad, mással nem igen lehet. Ha Budapesti vagy akkor pl. o-ring Kft. a Szinyei Merse Pál utcában, vagy csapágy boltok árulnak még általában bárhol az országban.
Igen, minden mérete ugyanaz. Ha a kúpot helyre tetted , akkor gondolom levágtad róla a peremezést, hogy ki lehessen tekerni?! Van rajta egy viton o-gyűrű , azt kell kicserélni. 5x1,8 a mérete. Ha nem tudsz venni vitont , jó lesz a szilikon is.
Kösöznöm a választ, sajnos a Leone-ról semmi infóm nincs, ha úgy adódna presszóban szolgálna a választott gép (eredetileg mind kettő ugyan abban a szállodában szolgált)
Ettől tartottam... Ilyen esetben az ESE podos gépeket szoktuk ajánlani inkább, sokkal finomabb eszpresszóra képesek az automatáknál, majdnem olyan jóra, mint a hagyományos gép + daráló pároson, időt rászánva készített. Az alapanyag akkor drágább lesz valamivel, mint a szemes és szűkebb a választéka, de azért nem annyival drágább, mint a népszerű kapszulásak, és még mindig elég sok finom fajta kapható ehhez is.
A kizáró ok itt, ha ragaszkodik valamelyik csak szemesben elérhető kávéfajtához. És ha az eddigi gépen használta a tejhabosító csövet, akkor persze itt is figyelni kell a meglétére!
Végül is jó hozzá, mert az Evo-én van ugyan egy tágulási szelep, amit mondjuk mindenki le szokott dugózni, mert kb. semmi értelme. Miért kell kicserélned? Ha az a baj, hogy csöpög, fel lehet újítani.
A munka része eszembe sem jutott. Kérdeztem, nem akar darálni, neki erre nincs ideje reggel, be akar nyomni egy gombot aztán amíg sertepertél elkészül a kávé. Tehát automatát kell vennem, a várhatóan rosszabb eredmény ellenére.
Manapság mindent gariidő vége + 1 napig csinálnak viszonylag működőképesre, ennek ellenére az itt összegyűlt tapasztalatokra alapozva az lenne a kérdésem, hogy nagy átlagban melyik otomatával lenne kevesebb műszaki probléma? Illetve ezek közül melyik az, ami már valami kávéra hasonlító eredményt tud produkálni normális alapanyagból? Gondolom van közös része a két halmaznak.
Ilyen a hozzáállása, attitüd. A pénz mellé gyakran társul alázatosság, sajnos. Itt a szakértelem is nagyon kérdőjeles, az erőből való nyomulás, okoskodás és megmondás megy nagyon helyette.
Ő úgy van vele, hogy pénze van dögivel így aztán mindenből a legdrágább kell és jó, a többi meg hülye aki ennek nem hódol be, illetve vele bármilyen módon és helyen ellent mer mondani. (ahol meg tudja tenni, ott azonnal törli is az őt vagy termékeit kompromitáló bejegyzéseket) (fórum, FB)