Keresés

Részletes keresés

endrepp Creative Commons License 2020.10.25 0 3 181455

Lassabban kell felmelegíteni, hogy átmelegedjen az egész főző. Az indukciós a főző aljában generál hőt, annyira hatékony, hogy a felső rész hideg marad, az hűti vissza a lefőtt kávét. Gáz vagy villanytűzhely által termelt hő körbenyalta az egész készüléket, mire megindult.

Előzmény: CS0ki77 (181453)
H_G Creative Commons License 2020.10.25 0 0 181454

A csészét előmelegítetted?

 

Előzmény: CS0ki77 (181453)
CS0ki77 Creative Commons License 2020.10.25 0 0 181453

Sziasztok!

 

Indukciós főzőlap miatt vettünk egy Bialetti Moka Inductiont. Most kipróbáltuk, és az a probléma vele, hogy konkrétan hideg a kávé, mire kiöntjük. Lefő kellően hamar (több beállítással is próbálkoztunk, 5-ösön, 7-esen, 9-esre állítva a főzőlapot), de kapásból kiöntve is maximum langyos. A korábbi, normál bialetti mokkával nem volt soha ilyen probléma a villanytűzhelyen vagy gázon. Mi a titok, hogy kell ezt megoldani, hogy jó hőmérsékletű kávét kapjunk?

 

CS0ki

ogrEicsab Creative Commons License 2020.10.24 0 2 181452

Annyi kávéból amennyivel nincs sem túl, sem alultöltve a szűrő. A tömörített kávépogácsa és a felsőszűrő között legyen 2 mm rés, hogy amikor megduzzadnak a kávészemek a forróvíztől, épphogy elérjék a felsőszűrőt.

Előzmény: Törölt nick (181444)
Giuseeppe Creative Commons License 2020.10.23 0 0 181451

Ja, nem gond, csak a tényszerűség okán jegyeztem meg. Az idézőjel többcélúsága nem is jutott eszembe.

Előzmény: Trafi Pax (181450)
Trafi Pax Creative Commons License 2020.10.23 -1 0 181450

Gondoltam, csak segíteni próbáltam. Velem is előfordul néha, hogy nem jut eszembe egy megfelelő kifejezés, de amivel helyettesítem, az már csak olyan "idézőjeles".

 

Azt hittem, neked sem ugrott be.

Előzmény: Giuseeppe (181448)
Nandi977 Creative Commons License 2020.10.23 0 0 181449

Sziasztok!

 

Wmf 450-es kávéfőzőnél a daráló megy de nem darálja le a kávét. Sajnos leírást se találok róla, hogy tudnám szétszedi. Nem akarok neki esni, hátha tud valaki itt segíteni.

 

Giuseeppe Creative Commons License 2020.10.23 0 0 181448

Gondolom, a "főzési idő" kifejezés miatt írtad. Éppen azért tettem idézőjelbe, mert világos, hogy nem főzzük az eszpresszót.

Előzmény: Trafi Pax (181447)
Trafi Pax Creative Commons License 2020.10.23 -1 0 181447

Extrakció, kivonás, kioldás.

 

Tisztán csak az okoskodás kedvéért jegyzem meg.

Előzmény: Giuseeppe (181446)
Giuseeppe Creative Commons License 2020.10.23 0 3 181446

"Látatlanban" nehéz megmondani, érdemes próbálgatni. Ha ugyanannyi vizet, ugyanannyi idő alatt engedsz át az őrleményen, akkor a 18 grammos adag végeredménye töményebb lesz, a 14-esé meg ahhoz  képest vizesebb. Hogy neked mi ízlik jobban, az végképp rajtad múlik. Az eszpresszónak vannak általános mérőszámai (1 szimpla minimum 7 gramm kávéból, kb 9 bar nyomáson, 88-92 Celsius fokos vízzel, kb 25  másodperc "főzési idő" alatt készül, és a végeredmény kb 25 ml), de ez semmit nem mond arról, hogy milyen ízű a kávé.

Előzmény: Törölt nick (181444)
H_G Creative Commons License 2020.10.23 -3 0 181445

Gépfüggő.

Előzmény: Törölt nick (181444)
Törölt nick Creative Commons License 2020.10.23 0 0 181444

Köszönöm az előző hozzászólásokat

Lenne még egy,szerintetek (dupla espresso 14-18g) hány grammon a legfinomabb a kávé ?

Katoczi Creative Commons License 2020.10.19 -2 2 181443

Ha jól van darálva és tömörítve a kávé a nyomásfokozós karon nem jön le semmi. Jelentősen durvábbra kell őrölnöd a nyomásfokozós karhoz, és a végeredmény is sokkal rosszabb lesz. Bár az említett Gaggia eléggé belépőszint a presszózás világába (hyanítom, hogy a burkolat alatt is a Philips/Saeco Poemia lelke lakik) egy sötétebb pörkölésű arabica vagy egy robusztás blend sokkal jobb lesz a nyomásfokozó nélküli szűrővel (miután belejöttél a használatába, és kikukáztál minimum negyed kiló friss kávét. Bolti kávékkal jobban jársz a nyomásfokozós karral. A friss pörkölésű kávét nem úszod meg ha jót akarsz inni, és olyant boltban vsz nem találsz.

Előzmény: Törölt nick (181438)
ogrEicsab Creative Commons License 2020.10.19 0 0 181442

Ebben az esetben mondható , hogy nyomásfokozó nélkül fényévekkel jobb kávét fogsz inni :)

Előzmény: Törölt nick (181441)
Törölt nick Creative Commons License 2020.10.19 0 0 181441

Graef CM702

Előzmény: ogrEicsab (181440)
ogrEicsab Creative Commons License 2020.10.18 0 0 181440

A legelső és legfontosabb kérdés: milyen darálód van?

Előzmény: Törölt nick (181438)
H_G Creative Commons License 2020.10.18 0 0 181439

Óriási. A gondos darálás és tamperolás kárba veszett fáradság, amíg megvan a nyomásfokozó, mert úgysem ezek foglák meghatározni a nyomást.

Előzmény: Törölt nick (181438)
Törölt nick Creative Commons License 2020.10.18 0 0 181438

Sziasztok 

Adott egy Gaggia Viva Style.A kérdésem az lenne,hogy ha jó le van darálva a kávé és jó van tamperálva akkor a nyomásfokozó kar és a sima kar közt mekkora a különbség ?

heted7 Creative Commons License 2020.10.17 -3 2 181437

"az itt összegyűlt tapasztalatokra alapozva az lenne a kérdésem, hogy nagy átlagban melyik otomatával lenne kevesebb műszaki probléma"

 

Ez nem az a topik... A kérdés amúgy jó, csak aki itt van, az nem nagyon iszik automata kávét, ha teheti.

 

Amúgy nálunk a cégnél egy Jura van, szerintem meglepően iható lötyit ad, azaz adna, ha nem Segafredot tolnának bele, hanem valami normálisat. Eszméletlen igénytelen, meg szól mindenért (kevés a víz, tele a zacctartály, stb), szerintem az nem rossz választás. Ráadásul az automata kávéfőző elég környezetbarát és gazdaságosan üzemeltethető, mert vehetsz kilós kávét, nincs agyoncsomagolás.

 

Szóval ha automata, akkor szerintem a Jura nem egy rossz választás.

Előzmény: big snake (181428)
ogrEicsab Creative Commons License 2020.10.16 0 0 181436

Jól  csináltad, mással nem igen lehet. Ha Budapesti vagy akkor pl. o-ring Kft. a Szinyei Merse Pál utcában, vagy csapágy boltok árulnak még általában bárhol az országban.

Előzmény: silver25 (181435)
silver25 Creative Commons License 2020.10.16 0 0 181435

Mivel lehet amúgy a kúpot normálisan megcsinálni én kézzel vízpapírral csináltam.

Milyen boltba keressem az O gyűrűt?

Előzmény: ogrEicsab (181434)
ogrEicsab Creative Commons License 2020.10.16 0 0 181434

Igen, minden mérete ugyanaz. Ha a kúpot helyre tetted , akkor gondolom levágtad róla a peremezést, hogy ki lehessen tekerni?! Van rajta egy viton o-gyűrű , azt kell kicserélni. 5x1,8 a mérete. Ha nem tudsz venni vitont , jó lesz a szilikon is.

Előzmény: silver25 (181431)
twineka Creative Commons License 2020.10.16 0 0 181433

Kösöznöm a választ, sajnos a Leone-ról semmi infóm nincs, ha úgy adódna presszóban szolgálna a választott gép (eredetileg mind kettő ugyan abban a szállodában szolgált)

Előzmény: Giuseeppe (181362)
silver25 Creative Commons License 2020.10.16 0 0 181432
Előzmény: silver25 (181431)
silver25 Creative Commons License 2020.10.16 0 0 181431

És a többi mérete az jó lehet vajon?

 

Régen csöpögött, aztán találtam neten egy videót hogy a kúpot kell "helyreállítani".

Ezt megcsináltam,de most már szerintem a menet is kivan kicsit, meg a rajta levő tömítés mellett is ereszti a gőzt. :(

Te milyen módot tudsz?

Előzmény: ogrEicsab (181429)
H_G Creative Commons License 2020.10.16 -1 0 181430

Ettől tartottam... Ilyen esetben az ESE podos gépeket szoktuk ajánlani inkább, sokkal finomabb eszpresszóra képesek az automatáknál, majdnem olyan jóra, mint a hagyományos gép + daráló pároson, időt rászánva készített. Az alapanyag akkor drágább lesz valamivel, mint a szemes és szűkebb a választéka, de azért nem annyival drágább, mint a népszerű kapszulásak, és még mindig elég sok finom fajta kapható ehhez is.

 

Példa, ezek igen jó árban vannak: https://www.lollo.hu/kavegep

 

A kizáró ok itt, ha ragaszkodik valamelyik csak szemesben elérhető kávéfajtához. És ha az eddigi gépen használta a tejhabosító csövet, akkor persze itt is figyelni kell a meglétére!

 

Előzmény: big snake (181428)
ogrEicsab Creative Commons License 2020.10.16 0 0 181429

Végül is jó hozzá, mert az Evo-én van ugyan egy tágulási szelep, amit mondjuk mindenki le szokott dugózni, mert kb. semmi értelme. Miért kell kicserélned? Ha az a baj, hogy csöpög, fel lehet újítani.

Előzmény: silver25 (181426)
big snake Creative Commons License 2020.10.16 0 0 181428

A munka része eszembe sem jutott. Kérdeztem, nem akar darálni, neki erre nincs ideje reggel, be akar nyomni egy gombot aztán amíg sertepertél elkészül a kávé. Tehát automatát kell vennem, a várhatóan rosszabb eredmény ellenére.

Manapság mindent gariidő vége + 1 napig csinálnak viszonylag működőképesre, ennek ellenére az itt összegyűlt tapasztalatokra alapozva az lenne a kérdésem, hogy nagy átlagban melyik otomatával lenne kevesebb műszaki probléma? Illetve ezek közül melyik az, ami már valami kávéra hasonlító eredményt tud produkálni normális alapanyagból? Gondolom van közös része a két halmaznak.

Előzmény: H_G (181423)
xAgentK007 Creative Commons License 2020.10.16 0 2 181427

Ilyen a hozzáállása, attitüd.  A pénz mellé gyakran társul alázatosság, sajnos.  Itt a szakértelem is nagyon kérdőjeles, az erőből való nyomulás, okoskodás és megmondás megy nagyon helyette.

Ő úgy van vele, hogy pénze van dögivel így aztán mindenből a legdrágább kell és jó, a többi meg hülye aki ennek nem hódol be, illetve vele bármilyen módon és helyen ellent mer mondani.   (ahol meg tudja tenni, ott azonnal törli is az őt vagy termékeit kompromitáló bejegyzéseket)    (fórum, FB)

 

Előzmény: silver25 (181424)
silver25 Creative Commons License 2020.10.16 0 0 181426
Előzmény: silver25 (181425)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!