A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Lenne pár 2004ben gyártott Gaggia Classical kapcsolatos kérdésem, előre is elnézést, ha már 1000x ki lett tárgyalva.
Rávettem magam, s lecseréltem az összes tömítését, kapott szép új pumpát. Viszont meglepődtem, mennyire vízköves belül a kazán, hiába citromsavaztam, tersoneteztem.
Egy szerelési videon láttam, milyen szép krómozottan néz ez ki, na ennek a közelébe sem tudtam hozni, hosszas sikálás ellenére sem, itt ott egyenetlen belül a felület, krómozásnak nyoma sincs.
Ezt a felső részt (ilyen leromlott állapot esetén) érdemes inkább lecserélni? Vagy a krómozás elég hamar eltűnik?
Milyen gyakran szokás ezt a gépet szétborítani ilyen mélységig? Most már van gyakorlat, megcsinálom szívesen sűrűbben is.
A tetején lévő gőzcsap nekem meg sem moccant, mintha oda lett volna forrasztva, bár egyértelműen levehető a képek alapján. Ezzel még majd küzdök egy sort legközelebb.
Más: szerettem volna még a gaggia manométer kitet is beépíteni. Időben megcsúsztam tegnap szereléssel, így ez elmaradt, de első blikkre nem jöttem rá, ezt most hova kell csatlakoztatni. Ebben tudna valaki segíteni?
igen,már utána néztem egy hónap alatt.teljesen bizonytalan vagyok.reggel 3-4-5 óra körűl egyszerűbb volna egy gombot megnyomni,ha napközben van időm,akkor meg gondolom minőségibb kávé készülne a gc-vel.most egy bialetti mini expressel nyomom nyár óta,de már ennél is észrevehető az ugrás a szarvasi kotyihoz képes.esztergomi fuvarnál voltam a pacificnél,vettem kávét,és megcsapott a minőségi kávézás szele.
Nem egy kategória a kettő. Az automatával pillanatok alatt kapsz egy presszószerű italt, míg a Gaggiával foglalkozni kell (darál, adagol, egyenget .tömörít stb) és kell minimum egy Graef702 darálónak, cserébe sokkal jobb a végeredmény.
szevasz!én is "kávé csináló" vételén gondolkodom.nagy még a bizonytalanság.egyik nap automata a befutó/talea ring/másik nap a gaggia classic.a mai nap a gc a nyerő.de meghallgatok más ajánlatot is.attila
Egyébként érdekelne akár használt kávéfőző is, ha valakinek van/tud eladó gépet (gaggia classic/baby, vagy akár faema family, rancilio nancy). Tkp. édesanyámnak szeretnék venni egy új, vagy pedig megfelelően karbantartott, felújított használt kávéfőzőt. Ha tudtok esetleg más hasonlóan jó és megbízható konstrukciót (3 járatú mágnesszelep, opv, adott kategóriához mérten megfelelő hőstabilitás, stb...), amelynek nagyjából az említett gépekkel egyező az árfekvése, akkor azt is szívesen venném.
Érdekes, hogy 93 fokra állított PID esetén hogyan változik a kazán hőmérséklete a PID szerint, miközben a vízé meg stabilan 93 fok a hőmérő szerint, ha jó vettem ki. A PID hőmérője melyik pontra van téve?
Néhány kérdéssel fordulnék hozzátok, bízom benne, hogy van köztetek olyan szaktudással rendelkező fórumozó, aki maradéktalanul meg tudja válaszolni őket!
Nem rég vettem egy Saeco Aroma gépet (a régi, buszkapcsolós típus), aminek főzés közben folyik a víz a tejgőzölő csövéből. Az ehhez tartozó kapcsoló nincs bekapcsolva és a csapot amennyire lehetett, elzártam, de feszegetni tovább már nem merem. A kérdéseim:
- Mennyibe kerül ennek a hibának a javítása?
- Bp, XVII. ker környékén tudtok-e szerelőt, aki meg tudná csinálni?
Nagyon régen aktívan olvastam a fórumot (kb. 8-10 éve), azonban az elmúlt évek teljesen kimaradtak.
Azt szeretném kérdezni, hogy egy új gaggia classic még mindig ajánlott kategória-e? Csak azért kérdezem, mert valahonnan az rémlik, hogy egy pár éve áthelyezték a gyártását Romániába, ami után tapasztalható volt egy kis minőségromlás az összeszerelésben.
És még az előzőhöz: természetesen minimum 20 percig bekapcsolt gépnél kell mérni úgy, hogy a hőmérős kar is rajta van a gépen, az is a géppel együtt melegszik!
Meg lehet mérni, de ez a mérés biztos hogy nem pontos! Attól hogy oda dugsz valamit - amit a környezeti levegő is hűt többekközött - attól még nem lesz pontos a mérésed! Pontosan mérni csak karba integrált hőmérővel (hőérzékelővel) lehet, a csapolás körülményeit a lehető legjobban imitálva. Gondolok ezalatt arra például, hogy a kar kifolyójára egy csapot teszel, amit éppen hogy csak annyira nyitsz meg, hogy 25 mp alatt kb. 30 ml víz jöjjön át rajta, hiszen kávéfőzésnél is kb. ez történik, és nem mindegy hogy a pid csapolás közben hogy fűt rá a hőmérséklet esésre. Végeztem már pár ilyen mérést, általában a pid által mutatott értéknél maximum 10 °-kal szokott hidegebb lenni a kilépő víz hőmérséklete tapasztalataim szerint. Ez függ általában a Pid típusától. Rex C 100 nál több, sestosnál és omronnál kevesebb szokott lenni az eltérés. És igen, 90 ° körüli víznek kell távoznia a fejből, és az hogy 110-re állított pidnél neked már gőz is jön, ez is azt támasztja alá hogy a mérésed pontatlan.
90 fokra állított PID-nél 70 fokos víz távozik a fejnél, mindent lebontva a fejről, csak a lyukból folyó vízre mérve.
Sok helyen olyanokat olvasok hogy 88-90 fokú víz kell ott távozzon. Ahhoz nekem mar 110re kell a PID-et állítanom, de ilyenkor már gőz is jön a fejen keresztül.
Igaz nem nekem szólt, de nem igazán értem ezt a kérdést?! Miért kéne valamit bármihez is viszonyítani? A pidet beállítod egy adott hőfokra, legyen ez mondjuk 90 °C. Az egyik szám mutatja a beállított értéket, a másik pedig a kazán aktuális hőmérsékletét. Azt, hogy valójában mennyi a kilépő vízhőfok, nem igazán tudod pontosan megmérni, hacsak nincsen hozzá speciális eszközöd. A hús hőmérő az nem az. De végülis onnantól fogva hogy PID van a gépedben, úgyis kóstolgatnod kell, hogy egy adott kávé hány fokon a legfinomabb számodra. Ezt megjegyzed és ezután ennyi fokon elkészítve iszod.
Eladó egy 2007-es Rancilio Silvia v2 dobozában. Szét lett szedve, kitisztítva. Új tömítések, új pumpa és új fejborítás. Jár hozzá egy gyári duplakifolyós kar, egy vakszűrő, egy gyári duplaszűrő, egy-egy utángyártott szimpla és duplaszűrő, valamint egy tartalék kartömítés. Normál állapot, a váz nem rozsdásodik, viszont a csészemelegítő karcos! Személyes átvétel Érden. Az ár fix 98.000.- Ft. További képek: