A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Nagyon régen aktívan olvastam a fórumot (kb. 8-10 éve), azonban az elmúlt évek teljesen kimaradtak.
Azt szeretném kérdezni, hogy egy új gaggia classic még mindig ajánlott kategória-e? Csak azért kérdezem, mert valahonnan az rémlik, hogy egy pár éve áthelyezték a gyártását Romániába, ami után tapasztalható volt egy kis minőségromlás az összeszerelésben.
És még az előzőhöz: természetesen minimum 20 percig bekapcsolt gépnél kell mérni úgy, hogy a hőmérős kar is rajta van a gépen, az is a géppel együtt melegszik!
Meg lehet mérni, de ez a mérés biztos hogy nem pontos! Attól hogy oda dugsz valamit - amit a környezeti levegő is hűt többekközött - attól még nem lesz pontos a mérésed! Pontosan mérni csak karba integrált hőmérővel (hőérzékelővel) lehet, a csapolás körülményeit a lehető legjobban imitálva. Gondolok ezalatt arra például, hogy a kar kifolyójára egy csapot teszel, amit éppen hogy csak annyira nyitsz meg, hogy 25 mp alatt kb. 30 ml víz jöjjön át rajta, hiszen kávéfőzésnél is kb. ez történik, és nem mindegy hogy a pid csapolás közben hogy fűt rá a hőmérséklet esésre. Végeztem már pár ilyen mérést, általában a pid által mutatott értéknél maximum 10 °-kal szokott hidegebb lenni a kilépő víz hőmérséklete tapasztalataim szerint. Ez függ általában a Pid típusától. Rex C 100 nál több, sestosnál és omronnál kevesebb szokott lenni az eltérés. És igen, 90 ° körüli víznek kell távoznia a fejből, és az hogy 110-re állított pidnél neked már gőz is jön, ez is azt támasztja alá hogy a mérésed pontatlan.
90 fokra állított PID-nél 70 fokos víz távozik a fejnél, mindent lebontva a fejről, csak a lyukból folyó vízre mérve.
Sok helyen olyanokat olvasok hogy 88-90 fokú víz kell ott távozzon. Ahhoz nekem mar 110re kell a PID-et állítanom, de ilyenkor már gőz is jön a fejen keresztül.
Igaz nem nekem szólt, de nem igazán értem ezt a kérdést?! Miért kéne valamit bármihez is viszonyítani? A pidet beállítod egy adott hőfokra, legyen ez mondjuk 90 °C. Az egyik szám mutatja a beállított értéket, a másik pedig a kazán aktuális hőmérsékletét. Azt, hogy valójában mennyi a kilépő vízhőfok, nem igazán tudod pontosan megmérni, hacsak nincsen hozzá speciális eszközöd. A hús hőmérő az nem az. De végülis onnantól fogva hogy PID van a gépedben, úgyis kóstolgatnod kell, hogy egy adott kávé hány fokon a legfinomabb számodra. Ezt megjegyzed és ezután ennyi fokon elkészítve iszod.
Eladó egy 2007-es Rancilio Silvia v2 dobozában. Szét lett szedve, kitisztítva. Új tömítések, új pumpa és új fejborítás. Jár hozzá egy gyári duplakifolyós kar, egy vakszűrő, egy gyári duplaszűrő, egy-egy utángyártott szimpla és duplaszűrő, valamint egy tartalék kartömítés. Normál állapot, a váz nem rozsdásodik, viszont a csészemelegítő karcos! Személyes átvétel Érden. Az ár fix 98.000.- Ft. További képek:
Én egy fillért sem adnék ezért, akkor már inkább pár ezerrel drágábban egy használt saeco poemiát, vagy bármilyen régebbi saeco "nyomifokis"karos gépet.
Ez egy gőzzel hajtott forróvizes kávéfőző. Ha csak a koffein számít és nem bánod, hogy maradéktalanul elégeti az ízeket, és amúgy a kazánja, tömítések, stb. rendben vannak, akkor megéri. Ha viszont igazi espressora vágysz, verd ki a fejedből.
Nem, amire licitáltam az még az a verzió volt, aminek krómozott sárgarézből volt a karja és ebben még OPV is volt. Az acélbojler nem zavar, az otthoni gépemben is az van és már kiismertem. A munkahelyemre jó lett volna. Mondjuk ez a Turmix jó vétel volt szerintem is, ennyiért. (Megjegyzem és kávégépet akarok venni, nem turmixot. XD )