A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Az öblítéssel eddig sem volt nekem gondom, a Gaggiáimnál is megvolt/megvan ez a művelet nálam rendesen /azoknál sem mindig vissza..., inkább "előre" öblítettem! :-)/, úgyhogy nincs ez másképp a QM esetében sem. Ami pedig az "üvegvázába" visszajutó szmötyit illeti, ott az a szerencse, hogy nagyon egyszerűen és praktikusan lehet a tartályt kiemelni, majd a friss, tiszta vízzel visszarakni a gépbe.
Karesz, esetleg egy ilyen kis QM-nek a podos változatát kellene majd vmikor szemre vételezned, ha találnál egy ilyen gépet. Csak javaslat persze!
Hááát igen, ez igaz, ennél a típusnál tényleg mehet vissza kávés víz a víztartályba. Ezért is tanácsoltam azt a cikkben hogy csapolás után kart rögtön le kell kapni és fejet öblíteni. A hőcserélő teljesen nyitott mindkét oldalon. Vagyis ha visszamegy a kávés víz a víztartályba, az sajnálatosan a hőcserélőn keresztül megy vissza. Ha a gépet ilyenkor bekapcsolva hagyod, előbb-utóbb el fog párologni az összes íz a hőcserélőből. Ami a kávés-vízből hátramarad, az meg ráéghet belülről, amitől hamarosan rossz szaga lehet a gépnek. Szóval tessék öblíteni :) ...
Már miért lenne gyengébb? A képen látható gép egy régi Classic, ami felépítésében megegyezik egy 2014-es Classic-kal, sőt! Vaskos réz solenoid és opv jellemzi. Csupán annyi a baj, hogy ezek a régebbiek a csepptálca, víztartály alatt igencsak rozsdásodnak.
Szerintem Te a Selecta Delux-ra gondoltál, nemde?!
Üdv mindenkinek! Meg tudnátok mondani, hogy a Gaggia Classic Coffee 1998-ban is gyártott változata működőképesen, szép esztétikai állapotban kb. mennyit érhet? (A fotó csak illisztráció, a gép nem ennyire szép...) Köszönöm!
Kösz mindenkinek itt lentebb a reagálásokat! Tul.képpen a KV ízében, minőségében eddig nem tapasztaltam, hogy ez a gyári csavarfej lényegesen beleszólt volna a végeredménybe. Csak talán épp Karesz egy korábbi gépfelújításánál mintha lett volna hasonló kérdés, ott is egy bazi nagy fej nyomta a pogácsát. Karesz biztosan emléxik erre a gépre, én most nem.
..és még az jutott eszembe, (erről is írt Karesz), hogy itt a fejről csapoláskor (vagy inkább talán az után?) a felesleges nyomás megy vissza az üvegvázába, és nálam bizony ez miatt rendszeresen kell a vizet cserélni, mert a szmötyi, igaz, hogy csak minimális mennyiségben, de mindig megjelenik a "váza" alján.
Megnéztem és ha a nettó árakat mondjuk, akkor a 201-es 52 Ft. (Tudtommal ennél olcsóbbjuk nincs, de ez teljesen jó.) De nem tudom, miért foglalkozunk a nettóval, nektek visszaadja valaki a kávépod áfáját?
Mióta a Rossa összetétele megváltozott, ízlésem szerint egyedül a Guatemala SO, amit érdemesebb lehet venni a drágább Musettikből, az tényleg jelentősen finomabb az olcsónál. Az Evoluzione továbbra is nagyon elegáns kávé, de abban nekem nem elég a koffein.
Hi, az az enyémen is ott volt. Gondolkodtam átalakításon, de eléggé nagy macera lenne és nem vagyok biztos benne, hogy megéri. Az a menet sajnos így néz ki, ezen van a záróanya, ami a helyén tartja a felső szűrőt:
Elméletben minden megoldható, ez is. felfúrni, menetet vágni bele, új felső szűrőt kitalálni hozzá stb.
A kávépogácsa az enyémben is így néz ki (0650-es). A napokban elgondolkodtam, hogy hol vásárolhatnék kiegészítőket szükség esetén, és ezt a német oldalt találtam:
Retro kis Quick Mill használóktól, ha esetleg erre járnak, kérdezem, hogy ilyennek kell-e kinéznie a KV pogácsának?? Engem ott középen az a lyuk zavar kissé, a felsőszűrő csavarrögzítő feje vajon gyárilag is ilyen, hogy ezt kell okoznia a pogiban?
Ja... és vhol lehet még venni szűrőkosarat, vagy akár szűrőkart is ezekbe a régi kisgépekbe??
Ma a melóhelyemről - hosszú idő után újra - átmentem a Manuelbe. Délelőtt..., teljesen üres KV-zó (hogy én mennyire rühellem, amikor ha bemegyek egy KV-zóba, rajtam kívül más vendég is van! :D :D)..., full kedves kiszolgálás mint mindig, ezt vettem, mert elfogytak az itthoni KV-s tartalékaim. Ugyanebből ittam (Manuel Capriccio) délelőtt is, és ebből csináltam az imént a kis Quick Millel, de az itthoni nekem mintha most egy kicsit savasabbnak tűnt, ezt azonban még "elviselem". Egészen jó kis KV, még ebben a hőségben is!
Nehéz megmondani, itt a fórumon valószínűleg még nem hirdettek ilyet (várom a cáfolatokat). Zavarban vagyok azzal kapcsolatban, hogy mi számít itt reklámnak, de ha ráguglizol arra, hogy a caffe35 rancilio s27, akkor fogsz találni egy felújított, eladó példányt.
Viszonyítási alapként megnézheted a Jófogást is, ahol vannak egykaros ipari Ranciliok, őrlővel vagy anélkül.