Keresés

Részletes keresés

GAgyiXyXy Creative Commons License 2018.08.09 0 0 176620

Igen, igazad van. Írnak ilyet is, meg az ellenkezőjét is szép számmal. Angol oldalakon "tasteless", vegyész irodalomban olyat is olvastam, hogy a kávé keserűségének csak <10%-ért felel a koffein.

Na igazodj el ezen.

Előzmény: suitup (176619)
suitup Creative Commons License 2018.08.09 0 0 176619

A wiki szerint van "A koffein metilxantin-származék (1,3,7-trimetil-xantin, C8H10N4O2), fehér, keserű ízű, kristályos vegyület."

Előzmény: GAgyiXyXy (176617)
Teeo Creative Commons License 2018.08.09 0 0 176618

Sziasztok!

Tudnátok ajánlani Budapesten estleg Pest megyében kv daráló beállításával, szervizelésével foglalkozó szakembert? 

GAgyiXyXy Creative Commons License 2018.08.08 0 0 176617

Én úgy tudom, hogy a koffeinnek nincs íze...

Előzmény: Nibiru (176615)
_MrB_ Creative Commons License 2018.08.08 0 0 176616

Igen, így kóstolnak kávét...

Mondjuk full cukor nélkül.

Előzmény: Nibiru (176615)
Nibiru Creative Commons License 2018.08.08 0 0 176615

Espresso gépen főzött kávé esetében ez úgy igaz ahogy írod, de ebben az esetben szerintem más a helyzet. 
Azért biztos, hogy nem a forralt víz által elégetett kávé keserűségét érzem, mert olyankor az első néhány percben még iható a kávé, legfeljebb nem ízlik. Csak utána válik szépen lassan ihatatlanná ahogy egyre több koffein oldódik ki az őrlelényből.  Legalábbis elképzelésem szerint. 
És ez a keserűség nem is az a keserűség. Úgy értem az égett keserűséget és a koffeinkeserűséget másnak érzékelem. Az égett keserűség olyan ismerős füstös-keserű íz, amit a sötét pörköléseknél megszokott, ismer az ember. A koffein keserűsége ellenben enyhe undort vált ki nálam ha elér egy szintet. 
Ilyen módon arabicából főzött kávé akár ki is hűlhet a bögrémben akkor sem lesz soha olyan borzalmas ízű amiről beszélek, azért jutottam arra, hogy a koffeint érzem. Persze ha van rá más magyarázat, azt megköszönöm, hogy ne hirdessek hülyeséget. :D 

Előzmény: Mylord3 (176611)
Epsilon Creative Commons License 2018.08.08 0 0 176614
Haha, igen. :)
De legalább ez is alátámasztja, hogy a módszer jó!
Előzmény: Nibiru (176613)
Nibiru Creative Commons License 2018.08.08 0 0 176613

Akkor bocsi, ezek szerint feltaláltam a spanyolviaszt. :D

Előzmény: Epsilon (176610)
blaze73 Creative Commons License 2018.08.08 0 0 176612

Ahogyan az előttem szóló írta : ha ismered már a géped+PID-et akkor középre lődd be : onnan indulj.   Ha keserű ízjegyek vannak : sok a hő.

Előzmény: Freedom of mind (176606)
Mylord3 Creative Commons License 2018.08.08 0 0 176611

"...Az így készült kávéból azonnal kiderül a robusta túlsúly egyébként mert a magasabb koffeintartalom miatt kellemetlenül keserű lesz." 

Nem azért keserű egyesek számára a KV, mert az mondjuk robusta, amelynek magasabb a koffeintartalma, azaz alapból nem a koffein mennyisége befolyásolja a KV keserűségének a mértékét.

Előzmény: Nibiru (176609)
Epsilon Creative Commons License 2018.08.08 0 0 176610
Nagyjából ez a 'cupping' kóstolás.
Előzmény: Nibiru (176609)
Nibiru Creative Commons License 2018.08.08 -1 0 176609

Leírom, hátha kedvet kap valaki hozzá. 

Kényszerből véletlenül rájöttem hogy tudom gyorsan összehasonlítani a kávékat gép nélkül. Lehet nevetni!
Forrásban lévő vizet öntök egy jó nagy púpos teáskanálnyi őrölt kávéra és azt kb 30-40 másodpercig kevergetem, majd teszek bele egy csapott teáskanálnyi cukrot és azt is elkeveremmajd hagyom ülepedni. Ha az így kapott ital ízvilága tetszik, akkor a belőle készült espresso is mindig ízlik. Annyira bevált a dolog, hogy ellenkező esetben meg sem próbálom már karossal. Csak a víz és a kávé van, nem lehet technikailag hibázni vele, minden így készüt kávé ugyanolyan jó, vagy ugyanolyan rossz. 

Nem az espresso világa, de a módszer nekem annyira bejött nekem, hogy llyen (törökös jellegű) kávét iszom már egy ideje akkor is, ha nem kóstolgatok éppen, csak valahol vidéken, vagy szabadságon töltöm az időt. 
Karos gép szinte sehol nincs a szállásokon, a kotyogós meg szinte mindig 4 személyes, de vízforralót mindenhol találok. 

Az így készült kávéból azonnal kiderül a robusta túlsúly egyébként mert a magasabb koffeintartalom miatt kellemetlenül keserű lesz. 

Törölt nick Creative Commons License 2018.08.08 0 0 176608

már láttam tegnap, azt hiszem, innen a fórumról (vagy PH-ról) újította fel valaki, még tippeket is kért. :) a festés miatt nincs már Gaggia felirat, egy ennél picit újabb típus volt nálam fél évig, az is szerethető gép, szép csapolásokkal. nekem volt GC-m, de a milleniumi Baby-vel esküszöm jobbakat csapoltam.

Előzmény: Mylord3 (176607)
Mylord3 Creative Commons License 2018.08.08 0 1 176607

Na, akkor erre csapjál le! :-) 

Én mostanában nem veszek új gépet, de ettől függetlenül ez Gaggia típus az én örök kedvencem.

https://www.jofogas.hu/budapest/Gaggia_Baby_Primo_Modello_felujitott__Rancilio_szinvonal__82464885.htm

Előzmény: Törölt nick (176586)
Freedom of mind Creative Commons License 2018.08.08 0 0 176606

Gyári a PID és igazatok van. El is felejtettem, hogy mennyit tököltem vele míg úgy gondoltam, hogy na, most már jó.  Gyári beállításokkal is használható volt, csak aztán a fejembe vettem, hogy miért ne lehetne akár pontos is.

Előzmény: Bazs09 (176605)
Bazs09 Creative Commons License 2018.08.08 0 0 176605

Nem fog stimmelni. Ha csak nem olyan véletlen áll fenn, hogy ugyanolyan gépet használtok, ugyanolyan PID-del és szenzorral, utóbbi pedig ugyanarra a helyre került mindkét gépben, amit programozáskor még össze is kalibráltatok. 

 

Mindenkinek ki kell tapasztalnia a saját gépét. Nálam például az alja 86 °C kijelzett hőmérsékletnél szokott lenni, világos pörit meg húztam már 96-on is. Igaz a kezdeti próbálkozások óta nem vettem robusztás blendet, de 88-on kezdeném a tesztelgetést.

Előzmény: Freedom of mind (176604)
Freedom of mind Creative Commons License 2018.08.08 0 0 176604

De mégis Te konkrétan hová állítottad? Ha PID jó, akkor a hőfoknak is stimmelnie kell.

Előzmény: blaze73 (176603)
blaze73 Creative Commons License 2018.08.08 0 0 176603

PID-től függ.  Nem mérvadó én mit írnék.  Közép hőfokon kezdj hozzá, és figyeld.  Nem kell neki nagyon meleg :)

Előzmény: Freedom of mind (176602)
Freedom of mind Creative Commons License 2018.08.07 0 0 176602

Szia, hány fokon érdemes megpróbálni?

Előzmény: blaze73 (176601)
blaze73 Creative Commons License 2018.08.06 -2 0 176601

Go Caffé : Black Selection

 

http://www.caffegoriziana.com/public/componenti/639/f1/selection1-01.png

 

Most már napok óta fogyasztom : aki kedveli a klasszikus, Észak-Olasz kávét az nem nyúl vele mellé.
Fél kilós kiszerelés, 90/10 blend. Könnyen csapolható, nem háklis kávé : közepes hőfokot szereti (víz) - a magas hőfokon hajlamos keserű ízeket mutatni.
Dominál a kakaós-étcsokis íz, mellé masszív barackmag íz. (mandula)
Bátran ajánlható kategória, ár/érték aránya is kiváló.

 

 

horinori2 Creative Commons License 2018.08.05 0 0 176600

Köszönöm! Ez az idő teljesen elfogadható a minőségi kávé érdekébe.

blues_fan Creative Commons License 2018.08.05 0 0 176599

Kb. 20-25 perc, de egy időzítő kapcsoló beiktatásával jól kezelhető, ha nagyjából egy időben kávézol reggelente.

Előzmény: horinori2 (176598)
horinori2 Creative Commons License 2018.08.05 0 0 176598

Sziasztok!

Mennyi a felfűtési ideje reggel a nulláról Lelit Anna pl41tem? Van-e valakinek erről vagy hasonló praméterű

gépről tapasztalata ezen a téren?

MBTibi Creative Commons License 2018.08.05 0 0 176597

Eladó egy SM90A, Mazzer SuperJolly gyári késeivel.

Hibája nincs, egy lali.hu által moddolt SM95 jött a helyére.

 

 

A karbaőrlőssé tétel elkezdtem, a tölcsér megvan hozzá, a faragását is elkezdtem. A gyári babtartálya is megvan Ezekkel együtt 50e Ft az irányára.

Dunaújváros-Székesfehérvár-Tatabánya-DélBuda-Érd környékére eltudom vinni. Természetesen kipróbálható és postázom is szükség esetén.

GT-V6 Creative Commons License 2018.08.05 0 0 176596

Üdv!

Megvan még?

köszi:-)

Előzmény: Kevin (175815)
Mylord3 Creative Commons License 2018.08.05 0 0 176595

Próbálgatom az új szerzeményt, sajnos most nincs igazán friss KV-sem (ebben a kánikulában nagyon nem is hiányzik nekem a KV), amivel most próbálkoztam, egy régi szállítmány Velencei gondolásokból való.  Maga gép szerintem nagyon rendben van, de azért Simihez elviszem majd, mert az biztos, ami tuti! :-) Attól az üvegvázától a gép hátulján egyszerűen elájulok! :)) Karesz írását is újra olvastam a témában, jók és hasznosak az ő "sorvezetői"!!:-)

 

 

 

 

trollcsi Creative Commons License 2018.08.03 0 0 176594

köszi mindenkinek a podos tanácsokat, végül blaze meggyőzött egy kis lollo la lollinát javasolva, az lett.

http://lollo.hu/kaveparna/a-lollina-ese-podos-kavegep/

pár nap használat után elég meggyőző, simán felveszi a versenyt az általam használt nagyobb gépekkel.

Előzmény: GAgyiXyXy (176521)
A Laci Creative Commons License 2018.08.03 0 0 176593

Sziasztok. Ha esetleg valaki keresne egy tökéletesen működő La Pavoni Professional-t akkor az kérem szóljon nekem. 95-ös gyártmány.Réz dugattyú és réz persely.Adok mellé pár darab gyári tömítést, gyári Cappuccinatore fejet csatlakozóval illetve egy Gaggia MDF őrlőt. 130 a szett. Emailben vagy telefonon keressetek. veerminaar1981@gmail.com  304032972  Viberen is elérhető vagyok.Köszönöm.

blues_fan Creative Commons License 2018.08.03 0 0 176592

Ha csak ez a két versenyző játszik, akkor inkább a Lelitet vedd. Kb. ugyanazt tudja mindkettő, csak az Anna olcsóbban. Nekem is volt ilyen és szerettem. Ha tuningot is tervezel majd(kosár, tamper, őrlemény egyengető), az 58-as kosármérettel rendelkező típusokat keresd. Újban mondjuk Rancilio Silvia, Lelit Gilda, Victoria, használtban ugyan ezek, vagy Gaggia Classic, esetleg Baby.

Előzmény: horinori2 (176591)
horinori2 Creative Commons License 2018.08.03 0 0 176591

Sziasztok!

Lelit anna pl41tem és la pavoni dolce espresso pid. Érvek, ellenérvek, tapasztalatokra lenne szükségem a döntéshez.

Előre is köszönöm!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!