A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Espresso gépen főzött kávé esetében ez úgy igaz ahogy írod, de ebben az esetben szerintem más a helyzet. Azért biztos, hogy nem a forralt víz által elégetett kávé keserűségét érzem, mert olyankor az első néhány percben még iható a kávé, legfeljebb nem ízlik. Csak utána válik szépen lassan ihatatlanná ahogy egyre több koffein oldódik ki az őrlelényből. Legalábbis elképzelésem szerint. És ez a keserűség nem is az a keserűség. Úgy értem az égett keserűséget és a koffeinkeserűséget másnak érzékelem. Az égett keserűség olyan ismerős füstös-keserű íz, amit a sötét pörköléseknél megszokott, ismer az ember. A koffein keserűsége ellenben enyhe undort vált ki nálam ha elér egy szintet. Ilyen módon arabicából főzött kávé akár ki is hűlhet a bögrémben akkor sem lesz soha olyan borzalmas ízű amiről beszélek, azért jutottam arra, hogy a koffeint érzem. Persze ha van rá más magyarázat, azt megköszönöm, hogy ne hirdessek hülyeséget. :D
"...Az így készült kávéból azonnal kiderül a robusta túlsúly egyébként mert a magasabb koffeintartalom miatt kellemetlenül keserű lesz."
Nem azért keserű egyesek számára a KV, mert az mondjuk robusta, amelynek magasabb a koffeintartalma, azaz alapból nem a koffein mennyisége befolyásolja a KV keserűségének a mértékét.
Kényszerből véletlenül rájöttem hogy tudom gyorsan összehasonlítani a kávékat gép nélkül. Lehet nevetni! Forrásban lévő vizet öntök egy jó nagy púpos teáskanálnyi őrölt kávéra és azt kb 30-40 másodpercig kevergetem, majd teszek bele egy csapott teáskanálnyi cukrot és azt is elkeveremmajd hagyom ülepedni. Ha az így kapott ital ízvilága tetszik, akkor a belőle készült espresso is mindig ízlik. Annyira bevált a dolog, hogy ellenkező esetben meg sem próbálom már karossal. Csak a víz és a kávé van, nem lehet technikailag hibázni vele, minden így készüt kávé ugyanolyan jó, vagy ugyanolyan rossz.
Nem az espresso világa, de a módszer nekem annyira bejött nekem, hogy llyen (törökös jellegű) kávét iszom már egy ideje akkor is, ha nem kóstolgatok éppen, csak valahol vidéken, vagy szabadságon töltöm az időt. Karos gép szinte sehol nincs a szállásokon, a kotyogós meg szinte mindig 4 személyes, de vízforralót mindenhol találok.
Az így készült kávéból azonnal kiderül a robusta túlsúly egyébként mert a magasabb koffeintartalom miatt kellemetlenül keserű lesz.
már láttam tegnap, azt hiszem, innen a fórumról (vagy PH-ról) újította fel valaki, még tippeket is kért. :) a festés miatt nincs már Gaggia felirat, egy ennél picit újabb típus volt nálam fél évig, az is szerethető gép, szép csapolásokkal. nekem volt GC-m, de a milleniumi Baby-vel esküszöm jobbakat csapoltam.
Gyári a PID és igazatok van. El is felejtettem, hogy mennyit tököltem vele míg úgy gondoltam, hogy na, most már jó. Gyári beállításokkal is használható volt, csak aztán a fejembe vettem, hogy miért ne lehetne akár pontos is.
Nem fog stimmelni. Ha csak nem olyan véletlen áll fenn, hogy ugyanolyan gépet használtok, ugyanolyan PID-del és szenzorral, utóbbi pedig ugyanarra a helyre került mindkét gépben, amit programozáskor még össze is kalibráltatok.
Mindenkinek ki kell tapasztalnia a saját gépét. Nálam például az alja 86 °C kijelzett hőmérsékletnél szokott lenni, világos pörit meg húztam már 96-on is. Igaz a kezdeti próbálkozások óta nem vettem robusztás blendet, de 88-on kezdeném a tesztelgetést.
Most már napok óta fogyasztom : aki kedveli a klasszikus, Észak-Olasz kávét az nem nyúl vele mellé. Fél kilós kiszerelés, 90/10 blend. Könnyen csapolható, nem háklis kávé : közepes hőfokot szereti (víz) - a magas hőfokon hajlamos keserű ízeket mutatni. Dominál a kakaós-étcsokis íz, mellé masszív barackmag íz. (mandula) Bátran ajánlható kategória, ár/érték aránya is kiváló.
Próbálgatom az új szerzeményt, sajnos most nincs igazán friss KV-sem (ebben a kánikulában nagyon nem is hiányzik nekem a KV), amivel most próbálkoztam, egy régi szállítmány Velencei gondolásokból való. Maga gép szerintem nagyon rendben van, de azért Simihez elviszem majd, mert az biztos, ami tuti! :-) Attól az üvegvázától a gép hátulján egyszerűen elájulok! :)) Karesz írását is újra olvastam a témában, jók és hasznosak az ő "sorvezetői"!!:-)
Sziasztok. Ha esetleg valaki keresne egy tökéletesen működő La Pavoni Professional-t akkor az kérem szóljon nekem. 95-ös gyártmány.Réz dugattyú és réz persely.Adok mellé pár darab gyári tömítést, gyári Cappuccinatore fejet csatlakozóval illetve egy Gaggia MDF őrlőt. 130 a szett. Emailben vagy telefonon keressetek. veerminaar1981@gmail.com 304032972 Viberen is elérhető vagyok.Köszönöm.
Ha csak ez a két versenyző játszik, akkor inkább a Lelitet vedd. Kb. ugyanazt tudja mindkettő, csak az Anna olcsóbban. Nekem is volt ilyen és szerettem. Ha tuningot is tervezel majd(kosár, tamper, őrlemény egyengető), az 58-as kosármérettel rendelkező típusokat keresd. Újban mondjuk Rancilio Silvia, Lelit Gilda, Victoria, használtban ugyan ezek, vagy Gaggia Classic, esetleg Baby.