A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Köszönöm a felajánlást. Definiáld a jó kávét kérlek :) (csak magas labda volt, erről kár vitatkozni). Szokott lenni klasszikusabb ízvilágú is, de azért elég ritka. Egy RO víztisztítón elmélkedek egy ideje, és bár még nem győztem meg magam a szükségességéről, egyáltalán nem tartom fölöslegesnek. De csak és kizárólag visszasózással. Persze lehet az élelmiszerekből is fedezni az egyes ásványi anyagokat, de odafigyelést ígényel (kicsit mint a vegán étrend, lehet vele egészségesen élni, csak nagyon figyelni kell a részletekre). Az emberi szervezet sokat kibír. Ha egyébként egészséges nagyon sokáig tudja kompenzálni az eltéréseket, főleg ha lassan alakulnak ki. A kérdés, hogy akarjuk-e a szervezetet folyamatosan kompenzációra kényszeríteni. És a gyerekekről még nem is beszéltem, náluk a desztvíz itatása kb az oltás ellenességgel egyenértékű. Főleg a nyári meleg napokon, ahol izzadsággal veszíti a sót és folyadékot ezerrel a szervezet, és folyamatosan pótolod a folyadékot, ott előbb utóbb nagy lesz a baj.
Így van, jól írta Nibiru. És szívesen válaszolok ha van kérdésed, de a téma kiterjedt és szerteágazó mivolta miatt inkább e-mailben vagy még inkább telefonon, mert a tapasztalatom az, hogy egy kérdésnél nem szoktak megállni az emberek. De személyesen is lehet egy kávé mellett, ha elég jót tudsz főzni. ;-)
Ha te kértél anno tőlem tanácsot néhány hónapja, kár hogy nem pontosítottad, hogy mire gondolsz. Amikor ugyanis én beleástam magam a témába kb 9 éve, a BWT-nek még nem voltak sima vízszűrői csak ioncserélős vízlágyítókkal foglalkozott. Ezek szerint végig két malomban őröltünk. A lényeg, hogy a szűrő amit megvettél a magyar csapvízre teljesen fölösleges és értelmetlen beruházás volt. És a pofátlanságot is felülmúlóan drága. Míg egy RO szűrő teljes betétcseréje évente nem haladja meg a 10 ezer Ft-ot, a membrán pedig, mely csapvízre téve akár 4-5 évet is kibír ára mondjuk 15 ezer - addig az általad megvásárolt átverés félévente 40 ezer, azaz évente 80 rugó! Ezeket le kéne lőni, komolyan mondom. >:(
E-mailben megírtam neked mlg a telefonszámomat is, hogy hívj és mindenre válaszolok amire kíváncsi vagy. Ha ebből esetleg arra következtettél, hogy bármit el akarok neked adni, az nagy hiba volt.
A szűrt vizet nem érdemes bevizsgáltatni, az pont olyan lesz mint a csapvized, csak klór nélkül.
Nem KELL, de egészséges. Csak akkor nem javasolt, ha valaki krónikusan éhezik, mert akkor másképp működik a szervezet. A vízben lévő ásványi anyagok szükségessége pedig egy megalapozatlan tévhit, lobbi-kamu. Egy sor egészségprobléma elkerüli azokat akik a világon (nem kevesen) esővizet isznak. Már régebben is sejtettem ezt, de pár hónapja volt szerencsém egy topiclakó publikálatlan kutatási anyagát elolvasni és elképesztő dolgok voltak benne, amikre nem is gondoltam volna. Én nyilván nem tudnék minden kérdésedre válaszolni, meg egyébként is offtopic valamennyire meg nem is akarnék más tollával ékeskedni. Ha bővebb információt szeretnél, keresd Freedom of mind olvtársat. Nincs olyan víz a témájában amire ne tudna válaszolni.
".....átállsz RO szűrt vízre (normális táplálkozás mellett nem kell pufferpatron se bele)..." ezt kifejtenéd kérlek? A sima RO víz gyakorlatilag desztillált víz. Ha jól értem amit írsz, akkor szerinted normál táplálkozás mellett desztvizet kell inni.
Szia, a BWT Aquaboy változatlanul hagyja a csapvíz ásványi anyag tartalmát, azaz kávéfőzési szempontból nem lesz különbség. Hacsak nem őrülten klóros a víz nálatok. Az, hogy benne maradnak az ásványi anyagok területtől függően lehet jó, de lehet rossz is ha a kávéfőzést nézem, Pl. ha pl. Bp-n laksz, akkor azt úgy én nem használnám kávéfőzésre, mert állandóan vízkőtleníthetsz. Igazából minden attól függ, hogy hol laksz, attól függően érdemes kitalálni, hogy számodra mi volna jó. Én a kávéfőzéshez RO-t használok és azt hígítom felesben csapvízzel jelenleg.
Ha viszont sört akarsz főzni, akkor csakis RO jöhet szóba. A sörhöz lágy vízre van szükség, annál jobb minél lágyabb.
Kipróbáltam, hogy mi van akkor, ha nem a fejen keresztül végezzem el a hűtőcsapolást, hanem a gőzcsapot nyitom ki és zárom el amikor már nem köhög. Eszméletlen jóra sikerülnek így a kávéim, a lefolyás pedig megtévesztésig olyan mintha egy drága gépből jönne a nedű. Viszont nehezen indul meg ilyenkor. A szivattyú hangja pedig olyan a csapolás elején néhány másodpercig mintha üresen járna úgyhogy ez a módszer nem hiszem, hogy túl jót tesz neki. Mivel más nem nagyon lehet, úgy vélem hogy a gőz kiengedése a gőzcsapon keresztül azzal jár valamiért, hogy valahogy gőz kerül a szivattyúba vagy ilyesmi.
Próbáltad már ezt a módszert? Ha nem, tennél egy kísérletet, hogy ez normális-e, vagy csak az én gépem "levegősödik" fel ilyenkor?
Egyébként már 4(!) teljes kattintással finomabbra őrlöm ugyanazt a kávét szimplához mint előtte, pedig azóta sokat javult az otthoni páratartalom.
A fogkő eltávolítása nem károsítja a fogzománcot. Viszont ha nem szedeted le, akkor alatta a baktériumok szétbontják a fogad, vagy/és többnyire visszafordíthatatlan ínysorvadást okoznak ami aztán fogvesztéssel jár. Egyébként a fogkő, bár sokan azt gondolják, egyáltalán nem természetes jelenség. Azok körében "népszerű" akik kemény csapvizet esetleg ásványvizet fogyasztanak napi szinten, vagy szervetlen kálcimvegyületeket szednek kalciumpótlás címszóval. Olyankor a szervezet minden tőle telhető módon igyekszik tőle megszabadulni, mert felhasználni nem képes.
Ha a fogkő eltávolítása után átállsz RO szűrt vízre (normális táplálkozás mellett nem kell pufferpatron se bele) sosem lesz többé fogköved. És ez csak az egyik előnye.
A fogkő ha ott marad kiváló táptalajt jelent a baciknak, amik sokkal jobban károsítják a zománcot. Nem kell havonta, negyedévente fogorvoshoz rohangálni vele, de fél-egy évente azért érdemes.
Köszönöm a tanácsokat, ez a port megnézem, plusz én eddig szódabikarbónával próbálkoztam, de amint ittam megint kávét, visszarakódott a fogakra. Valamint a fogkő leszedésről azt hallottam, hogy károsítja a zománcot.
Tisztelt kávéimádók! Előre is elnézést a nagyon röhejes kérdésem miatt! De! Imádom a kávét, viszont fehérítő fogkrém, rágó semmi nem segít, úgy sárgul tőle a fogam! Feltételezem itt vannak profik, akik ugyanakkor adnak magukra és valahogyan ezt kiküszöbölik, vagy leszedik(?) valamivel... Kérdés mi a titkuk.? Nekem hófehér fogaim voltak, de mióta aktívabban lemegy napi 2-3 kávé, azóta drasztikus a helyzet... Megoldás? Hagyjak fel a kávéval?
Eladó egy 2012-es Gaggia Classic. Teljesen szét lett szedve, kitisztítva, tömítések cserélve. Opv 9 barra beállítva. Gyári szimpla, dupla és vakszűrő van hozzá.
Apróbb karcok, a használat nyomai felfedezhetők, de alapvetően szép állapotú. Az ára 63.000.- Ft.
Mindenképpen a személyes átvételt preferálom! Megtekinthető, kipróbálható esténként Érden.
Lehet, hogy a példám nem jó, viszont az tény, hogy sötétebb pörköléssel a kávé különbözőségét tüntetjük el (magyarul úgynevezett egyeníz irányába toljuk az kávét). Világosabb, (természetesen nem alul-pörkölt borsó fűízű, hanem édesség maximalizálásra törekedve a pörkölés íz karakterek megjelenése nélkül) illetve ugyanezen kávék sötétebbre pörkölve háromszög tesztbe berakva. 99%-ra biztos vagyok hogy még az itt fórumozók is hamarabb kiszednék a különbségeket világosabb de jól pörkölt kávék esetén mint sötébb pörkölés esetén. Javaslom próbálkozni ezekkel (én többször is megtettem és meg is teszem mert ez a kávé kóstolási oktatás része). A specialty kávés (és/vagy újhullámos) világ ezt szeretné bemutatni. Itt nem az a lényxweg hogy mi az én preferenciám hanem, hogy erről szól ez a világ. Az hogy ez most minőséget jelent ebbe a kérdésbe nem megyek bele. Ezt döntsétek el magatok, ítéljétek meg magatok. Az viszont, hogy a sötétebb pörkölés egyeníz irányba tolja a kávét nem hitvallás kérdése hanem tény. Ezt lehet szeretni vagy sem ezzel én nem akarok vitatkozni hogy kinek mi tetszik. Az ízlésetek a tiétek. Én inkább igyekszem tényekre korlátozódni azt leírni amit erről a témáról tudok illetve tapasztaltam.
Én pörköltem még a kezdetekben, már a szaga sem volt túl biztató. Pár próba után ment is a szülőkhöz automatába.
Illetve csatlakoznék Katoczihoz: ha egy kávé tejszínnel és cukorral lesz harmonikus, akkor annak már kalap, kabát. Ha már előtte is az volt, csak a fogyasztó megszokásból jobban szereti így, az már egy másik történet.
Azt akávét amibe tejszín (anyám borogass) és cukor kell, megette a fene. Mondhatni elmentél vadászni, lefejezted, kizsigetelted, hagytad állni a napon napokig és nagyon jó lett. Kösz, kihagyom.
Robusztás blend: én is sokáig osztottam Parci véleményét, aztán átvettem negyed kg-ot egy fórumtárstól egy friss bolti robis blendből, és isteni csokibombákat húztam belőle. Nem lett kedvenc, de kellemes emlék maradt.
Hát én ma ittam egy ilyet amilyet leírtál. Budán kószáltam és kóstolgattam a kávézók kínálatát. Valahogy kilyukadtam a Kemenes utcában a Pagony Kert nevű helyen. Ez nem kávézó, csak kíváncsi voltam, hogy mi lett a régi gyerekmedencés részből. Mivel rendes, kávézós felszerelést véltem felfedezni az egyik pult mögött, gondoltam ha már ott vagyok, megkóstolom mit szolgálnak fel. A kávébab illatából (kezembe adták a csomagot) tudtam, hogy savasabb élményben lesz részem mint ami az én ízlésem, de azért kértem egy ristretto-t és jól tettem. A kávé pont a határán volt a klasszikus és az újhullámos vonalnak. Ízre nem volt időm részletesen kielemezni, de a ristretto magában is fogyasztható volt, közepesen savasnak mondanám. Igazán izgalmassá viszont az tette, hogy aki a keserűt nem szereti, annak csak cukort kell beletennie. Akinek pedig a savakkal van baja, annak csak egy adag tejszínt. Amikor pedig mindkettőt beletettem, valami fantasztikusan harmonikus ital lett belőle, amiben még mindig érezni lehetett a maradék savakat, de a cukor kiemelte a kávé összes jó tulajdonságait. Hely: Pagony Kert (XI. Kemenes utca.) Keverék: 100% arabica Sajnos nem jegyeztem meg a kávé márkáját és származását, de még úgyis visszatérek ide mert nem hagy nyugodni a kíváncsiság.
szerintem a Károly által korábban tesztelt Amigos keverékek árban jóformán verhetetlenek. a piros zacskós 590-ért 70-30-as talán, ha emlékeim nem csalnak. teljesen okés blend, szinte lehetetlen rosszat csapolni, kezdőknek kifejezetten ajánlott. most rendeltem többfajta Amigos-t is, eddig még nem csalódtam egyikben sem. én például a robusztát jobban előnyben részesítem, de kinek a pap.
Sziasztok, milyen egyszemélyes karos presszóKVfőzőt érdemes venni? Saeco HD8425-t ismerem, az viszonylag jó eredményt ad. Hasonló árszint mellett milyen modellekben érdemes gondolkodni? Köszi
Egyszer főztem full robusztát is, kíváncsiságból, nagyságrendekkel jobb volt, mint némelyik bolti robi túlsúlyos keverék, amikből egy fél adag is kínzás, de azért kemény volt :). A két korábban említett robi azért nem olyan durván hozza a jellegzetes mocsári ízeket és inkább testet ad hozzá kis mennyiségben. Persze megértelek, mindenkinek más jön be, sokszor én is csak arabicát iszok.
Nem is pörköltél belőle? Egynek és is azt tettem bele, megpörkölve azért más az aromája :) Mondjuk 15-20%-nál többet nem tettem hozzá és a maragogype illata elnyomja viszont lesz crema rajta. Régebben vettem monsooned robustát is, amíg a német cég szállított ide is.
Ez egy nagyon szép kis Gaggia, habár ennek konkrétan most kicsit túlzó az ára szerintem. Mondjuk, szinte alig lehet látni ezt a színt a használt gépek placcán.