A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Én pörköltem még a kezdetekben, már a szaga sem volt túl biztató. Pár próba után ment is a szülőkhöz automatába.
Illetve csatlakoznék Katoczihoz: ha egy kávé tejszínnel és cukorral lesz harmonikus, akkor annak már kalap, kabát. Ha már előtte is az volt, csak a fogyasztó megszokásból jobban szereti így, az már egy másik történet.
Azt akávét amibe tejszín (anyám borogass) és cukor kell, megette a fene. Mondhatni elmentél vadászni, lefejezted, kizsigetelted, hagytad állni a napon napokig és nagyon jó lett. Kösz, kihagyom.
Robusztás blend: én is sokáig osztottam Parci véleményét, aztán átvettem negyed kg-ot egy fórumtárstól egy friss bolti robis blendből, és isteni csokibombákat húztam belőle. Nem lett kedvenc, de kellemes emlék maradt.
Hát én ma ittam egy ilyet amilyet leírtál. Budán kószáltam és kóstolgattam a kávézók kínálatát. Valahogy kilyukadtam a Kemenes utcában a Pagony Kert nevű helyen. Ez nem kávézó, csak kíváncsi voltam, hogy mi lett a régi gyerekmedencés részből. Mivel rendes, kávézós felszerelést véltem felfedezni az egyik pult mögött, gondoltam ha már ott vagyok, megkóstolom mit szolgálnak fel. A kávébab illatából (kezembe adták a csomagot) tudtam, hogy savasabb élményben lesz részem mint ami az én ízlésem, de azért kértem egy ristretto-t és jól tettem. A kávé pont a határán volt a klasszikus és az újhullámos vonalnak. Ízre nem volt időm részletesen kielemezni, de a ristretto magában is fogyasztható volt, közepesen savasnak mondanám. Igazán izgalmassá viszont az tette, hogy aki a keserűt nem szereti, annak csak cukort kell beletennie. Akinek pedig a savakkal van baja, annak csak egy adag tejszínt. Amikor pedig mindkettőt beletettem, valami fantasztikusan harmonikus ital lett belőle, amiben még mindig érezni lehetett a maradék savakat, de a cukor kiemelte a kávé összes jó tulajdonságait. Hely: Pagony Kert (XI. Kemenes utca.) Keverék: 100% arabica Sajnos nem jegyeztem meg a kávé márkáját és származását, de még úgyis visszatérek ide mert nem hagy nyugodni a kíváncsiság.
szerintem a Károly által korábban tesztelt Amigos keverékek árban jóformán verhetetlenek. a piros zacskós 590-ért 70-30-as talán, ha emlékeim nem csalnak. teljesen okés blend, szinte lehetetlen rosszat csapolni, kezdőknek kifejezetten ajánlott. most rendeltem többfajta Amigos-t is, eddig még nem csalódtam egyikben sem. én például a robusztát jobban előnyben részesítem, de kinek a pap.
Sziasztok, milyen egyszemélyes karos presszóKVfőzőt érdemes venni? Saeco HD8425-t ismerem, az viszonylag jó eredményt ad. Hasonló árszint mellett milyen modellekben érdemes gondolkodni? Köszi
Egyszer főztem full robusztát is, kíváncsiságból, nagyságrendekkel jobb volt, mint némelyik bolti robi túlsúlyos keverék, amikből egy fél adag is kínzás, de azért kemény volt :). A két korábban említett robi azért nem olyan durván hozza a jellegzetes mocsári ízeket és inkább testet ad hozzá kis mennyiségben. Persze megértelek, mindenkinek más jön be, sokszor én is csak arabicát iszok.
Nem is pörköltél belőle? Egynek és is azt tettem bele, megpörkölve azért más az aromája :) Mondjuk 15-20%-nál többet nem tettem hozzá és a maragogype illata elnyomja viszont lesz crema rajta. Régebben vettem monsooned robustát is, amíg a német cég szállított ide is.
Ez egy nagyon szép kis Gaggia, habár ennek konkrétan most kicsit túlzó az ára szerintem. Mondjuk, szinte alig lehet látni ezt a színt a használt gépek placcán.
Azért a házasítással is ki lehet hozni a termőhely jellegzetességeit, ha megfelelő borokat tudsz házasítani. Egyszer egy borász hölgy mondta, hogy ez az igazi művészet, mert jó bort készíteni mindenki tud, aki megtanulja az elkészítés folyamatát, míg a házasításhoz érzék kell, tudni, hogy a+b+c eredménye mi lesz, és érzék hozzá, hogy finomhangold. Kávénál is lehet olyan blendet készíteni, ami megőrzi a hely jellegzetességeit, mégis hoz új ízeket, amik külön-külön nem voltak. Vagy én sokszor próbálom az ázsiai és afrikai savasabb kávékat közép- vagy dél-amerikai kávékkal és minőségi robusztával lágyítani több-kevesebb sikerrel. (Csak amatőr szinten csinálom, ezért nem ér megszólni a kísérletezéseimet :)).
Veszít gyümölcsösségben (a csonthéjasokra még ez sem igaz), nyer csokoládésságban. Szerintem, aki kb. 10 csokira eszem egy friss gyümit, határozottan jó üzlet.
A srác tesztelt egy hibás darabot, amit a gyártó nem tudott kezelni, majd küldtek neki egy másik hibásat, majd talán még egyet. Ugyanakkor Paljocnál évek óta megy, nem épp otthoni felhaszálással. Kis lutri van, de ennyiért vihető ha jó. A külföldi vásárlás meg zsákbamacska mindenképp.
Egyébként a borászatban és a kávéban is a legnagyobb kihívás a tökéletes és reprodukálható blendek elkészítése, szerintem az a szakma csúcsa, ha létre tudsz hozni újat, nem létezőt (és most nem a semleges ízű tömegtermékekre gondolok). Egyébként vicces, hogy életem első otthoni pörkölésénél sikerült egy olyan blendet megalkotni, aminek intenzív, pörkölt mogyoró illata lett a keverés után, de tényleg annyira, mintha leöntöttem volna aromával. Na ez volt a kezdők szerencséje, azóta sem sikerült olyat alkotni.
A 9010 a paramétereit tekintve kiváló gép, DE. A döntéshez ajánlom azt a régi összehasonlítást amit itt érsz el. Arra figyelj, hogy két cikkből áll. Hogy miért, majd meglátod.
Én is csak azért rendeltem, mert itthon a nyerskávé drágább volt, mint Hamburgból venni. (Azóta lehet, hogy van már itthon is korrekt áron, nem néztem szét, most fogok rendelni, szóval ha valaki tud jó árú zöld kávét itthon vagy külföldön, annak megköszönném az elérhetőséget :)). A másik ok, hogy az asszonynak kell koffeinmentes is és az meg jóval drágább volt itthon nyersként.
Képzeld mit érne majd 20 év múlva amikor az avas kávé lesz a divat! XD Én nem szoktam külföldről rendelni. Akkora a választék itthon is, hogy annak sem tudnék soha a végére érni. :)
Azért valld be őszintén, a szürke soraid elég vaskos érvelési hibától szenvednek. A fekete résszel nagyjából egyet tudnék érteni, de az megint dupla érvelési hiba, hogy összemosod az olasz pörkölést a kizsákmányolással meg a rossz minőséggel. Itt van az a pont amikor inkább feladom.
Továbbra se értem hogy miért nem Nespresso vagy Omnia van a magát minőséginek nevező akár új hullámos akár olasz típusú kávézókban kávézókban.
Ezzel piacot vesztenek. Itthon ezekre a márkára pl. nagyon buknak az emberek.
Ezt a dolgot kár kivesézni közgazdaságtanilag. Ha valaki hisz valamiben és úgy lesz sikeres szerintem nincs abban baj.
Annyit még érdemes tudni a specialty kávéról illetve a az újhullámos világról, hogy ez a terület próbál az egész folyamatra figyelni a termesztőtől a baristáig.
Ezen kívül célja a területre jellemző fajtajelleg íz megmutatása. Ebbe pont nem fér bele az amin alapszik az olasz kávékultúra. Kizárólag a csésze a vendég előtt és a mediterrán életérzés, semmi más. Az olasz pörkölés azon alapszik, hogy a világháborúk után nem volt túl gazdag az ország, így a silány minőségű alapanyagokat ízhibákat a sötét pörköléssel szépen ihatóvá tették. Azóta ez nyilván változott és természetesen minőségi alapanyagokkal dolgoznak, de továbbra is ezeket az egyedi ízeket elfedő, kihozó pörkölési stílust tartották meg. Az hogy ezt szereti valaki vagy sem az más dolog, az legyen mindenki egyéni preferenciája. Viszont az, hogy a pörkölés mit művel az ízekkel az nem szubjektív ez tény. Áttérve a újhullámos világ savanyú kérdésre. Ezzel egyet tudok érteni, de ez nem amiatt van mert alapban ilyen egy újhullámos kávé, hanem mert a piaci szereplők nagy részének sajnos fogalma sincs, hogyan kellene elérni ezt az savas de közben komplex édes ital világot (beleértve a magyar újhullámos kávézók nagytöbbségét - sajnos...). Az hogy egy újhullámos ital nem lehet édes ezt meg kell cáfoljam (hallottam többször), maximum aki ezt állítja nem találkozott még ilyennel, a korábban leírt ok miatt sajnos ez elég valószínű. Miért merem ezt ilyen bátran állítani? Nagyon sokat képeztem magam kávékostolás terén illetve azóta már hivatalos specialty kávé szenzori oktatóvá is váltam. Az, hogy édes vagy nem édes valami az nem specialty vagy újhullámos kérdés. (Ez olyan mint amikor egy meggyet kóstolsz és van közöttük édes meg nem édes csak savanyú meggy) Az oktatások egy nemzetközi intézet eljárásain alapszanak. Nem ez az intézet nem specialty nem is újhullámos. Sőt ők robusztákat is gradelnek(osztályoznak-pontoznak), gyakran közepes pörköléssel. Szóval maga az ízlelés eléggé jó standardokon alapszik (nem ízlés!). Sajnos az újhullámnak van egy olyan rétege akinek csak az számít, hogy világos legyen a pörkölés ha vadsavanyú akkor már ok. Az se számít hogy friss alapanyagokkal dolgozzanak (friss szüret). A lényeg, hogy új hullám nem olasz. Ennél azért sokkal többről van szó. Ez a világ is természetesen folyamatos fejlődésben van. Viszont amit a nem specialty kávékultúra(beleértve olasz) megtestesít az az szöges ellentéte ennek a szemléletnek. Kizsákmányoló ültetvények-országok, kétes eredetű alapanyagok. A lényeg, hogy a vendég boldogan szürcsölhesse a kávéját és meglegyen a boldogsága nem számít mi van mögötte. Lehet ezt elbagatellizálni vagy elfogadni vagy tagadni vagy bármi. És természetesen vannak elfogadóbb kevésbé elfogadóbb tagjai ennek a világnak is. Viszont fontos, hogy ez nem áll korrelációban az ízléssel ezek szimpla tények. Ízlésessel kapcsolatban bárkivel leállok vitázni szívesen, abban elég komfortosan érzem magam, viszont ízléssel sose. Ízlésekről sose vitatkozunk.
Kínai kávéval még nem találkoztam. Szerintem amit nem szív fel a saját egyre csak bővülő piaca az olyan gyártókhoz kerül akik nem tüntetik fel a származási országot.
Úgy tűnik, hogy kezd ebből egy olyan hitvita kialakulni itt, mint amikor a különböző autós fanokat összeeresztik és jön a csak az én autóm márkája jó. Egy ideig nem olvastam a fórumot, de mintha még mindig ott tartana, mint 1-2 éve, annyi különbséggel, hogy jópár ismert és elismert kávés arc már nem szól hozzá. Én elvagyok otthon a kávéimmal, pörizek hol világosat, hol sötétebbet, rendelek a világ minden tájáról, próbálgatok blendeket és élvezem és nem szólom le azt, aki máshogy főzi le. Minden elkészítési módnak megvan a maga előnye és hátránya. Casanova is kiröhögött volna, ha bizonygatod neki, hogy csak a szőke, és nagy puha mellű nők a tutik. Ha már hitvitáztok, akkor a kávé vs. tea jobban illene egy pozitív szemléletű csoporthoz :)
Tényleg, ha már kávé: próbált már valaki kínai kávékat? Egyre nagyobb területen termesztenek, és mintha a nagy gyárak előszeretettel vásárolnánk onnan az ár miatt.
Szia! Nem tudom, aktuális-e még, én gyárilag két alátéttel szerelve kaptam az őrlőt és még kettő volt zacskóban, ezekből egyet tettem be pluszban, így kb. 5-7 fokozat között jön presszó finomság. Tehát, ahogy a többiek is írták, tegyetek be még egy alátétet és szereljétek össze pontosan. Aztán írd meg, mi lett az eredmény ;-)
Nem "demagóg", hanem elemi közgazdaságtan. A rántott hús és a tejes italok hozzáfűzése pedig némi önigazolásnak tűnik a részedről, de egyben tükrözi a hibás hozzáállást is a kérdéshez.
A kávé nem vallás, de sokan hitvitát csinálnak belőle, ezzel van a baj. A különböző pörkölésű kávékat előnyben részesítő kávékedvelő emberek nagyon jól elkávézgatnának egy olyan helyen ahol ilyen is van meg olyan is és nem tennének megjegyzéseket egymás közt, hogy a másik asztalnál "milyen sz@rt" iszik valaki. A társasági tapasztalatom, hogy a kávé inkább összehozza az embereket, csak a kávésznobok folytatnak vérre menő és értelmetlen hitvitákat. Hitvita, mert aki szereti a kávét, annak úgysem fog megváltozni az ízlése. Ha a rántott húst szereti, akkor azt fogja keresni, ha a szőkéket akkor azt. Nem csak emberi, de üzleti hiba is amikor valaki úgy nyit kávézót, hogy kizárólag a saját ízlését veszi figyelembe és alapból lenézi azokat akik nem olyan kávét isznak mint ő.
Egyébként meg nem vagyok ellensége az új hullámnak,sőt örülök, hogy kiszínesedett a paletta és nagyobb a választási lehetőség. Az én bajom egyrészt azzal van, hogy teljesen értelmetlenül szétválasztják az olasz espresso híveit és az új hullámos világ kedvelőit. A másik pedig, hogy lassan már alig van kávézó (legalábbis Bp-en) ahol egy finom klasszikus epsressot ihat az ember, mert az új kávézók teljesen elkötelezték magukat a világosabb pörkölések mellett. Fejlődésnek érzékeltetik az abból főzött espresso-t, pedig egyszerűen csak más egy kicsit, ám sosem fogja felváltani, kiszorítani a régit.
Az általad megvetett tejes italok egyébként nem kis részben azért annyira népszerűek mostanában, mert az emberek sokszor eleve nem is lennének képesek tisztán meginni egy újhullámos kávét, annyira savas.