Keresés

Részletes keresés

H_G Creative Commons License 2018.05.22 0 0 176115

Az Electra nem hibás ebben. Bármennyire is vitatható, megéri-e az árát, de az azért egy jó gép. A holland pörkölőmester hamuvá égetett vackából egyetlen gép sem tudna ihatót varázsolni.

 

Előzmény: mlas45 (176112)
Kevin Creative Commons License 2018.05.22 0 0 176113

Nekem ott még nem sikerült iható kávét innom.

 

Előzmény: mlas45 (176112)
mlas45 Creative Commons License 2018.05.22 -2 0 176112

Az elvileg profi Freiben az elvileg klasszis Electrából ittam elvileg minőségi kávéból főzött presszót - gyakorlatilag egy lötty volt, de legalább drága.

Előzmény: Freedom of mind (176108)
Nibiru Creative Commons License 2018.05.22 0 0 176111

Vicces, anyámmal én is így jártam ahogy te. Azt azonnal érzékelte, hogy nálam finom a kávé és közölte, hogy "ha ilyen kávét tudsz főzni fiam, akkor megtartalak" de amikor felajánlottam neki, hogy segítek, hogy ő is olyan ihasson otthon, akkor elvetette, mondván, hogy már megszokta amit iszik, egész napra lefőzi a kávéját reggel és egy napig nincs több macera. Igaz 83 éves.
Mondjuk ő kis kiöntőben melegíti, nem mikróban, de a lényeg ugyanaz. 

Előzmény: Törölt nick (176109)
Freedom of mind Creative Commons License 2018.05.22 0 0 176110

Nagyjából így van. Azt még hozzá kell tenni, hogy manapság a kávéfogyasztók túlnyomó hányada valamilyen tejes kávét iszik, a tej pedig elfed minden hibát.

Előzmény: Törölt nick (176109)
Törölt nick Creative Commons License 2018.05.22 0 1 176109

"Nem is értem egyébként, hogy a kávézók tulajdonosai nem isznak kávét? Vagy semmilyen visszajelzést nem kapnak a vevőktől?"

 

Szerintem az emberek 90%-ának a kávé, fekete és keserű.

A mellékelt tejszín és a két cukrot belebassza, ennyi.

 

Anyámnak is oda akartam adni a saecomat és egy darálót, de neki jó a szarvasi bolti téglával.

Ráadásul két adagosat főz, a másodikat mindig úgy mikrózza pár órára rá.

 

Előzmény: Freedom of mind (176108)
Freedom of mind Creative Commons License 2018.05.22 -1 0 176108

A kávézókkal egészen biztos, hogy igaza van Nibirunak sajnos. Az, hogy 90% ahogy írtad xar - vagy legalábbis igen közel áll ahhoz, egyáltalán nem túlzás. A magam részéről ott tartok, hogy lassan már csak kézműves kávézókban merek kávét inni.  A kávékat készítő személyzet ugyanis javarészt képzetlen, betanított munkás, hogy nyomd meg ezt a gombot, és ezek természetesen a jó kis masinákkal sem képesek tiszetességes kávét készíteni. Nem értem, hogy a barista képzettség miért nem alapkövetelmény egy olyan helyen ahol nem automata készíti a kávét. Az egy dolog, hogy ha automatát vagy POD-os gépet látok, általában kifordulok, vagy nem kérek kávét, mert annyira bizonytalan a kapott minőség, de most már egy rendesen felszerelt kávégép sem jelent semmit, úgyhogy új, idegen helyen mindig végignézek legalább egy csapolást és úgy döntöm el, hogy az adott helyen rendelek-e kávét. Így többnyire (nem mindig) elkerülöm a csalódásokat.

Nem is értem egyébként, hogy a kávézók tulajdonosai nem isznak kávét? Vagy semmilyen visszajelzést nem kapnak a vevőktől? Csak egy barista tanfolyamra kéne elküldeni azokat akik kávét készítenek. Még egy alapszintű  tanfolyam is nagyot dobna az üzleten, de egy profi barista tanfolyam sem drága, szóval nem értem és nem értem.

Előzmény: mlas45 (176105)
Nibiru Creative Commons License 2018.05.22 0 0 176106

Köszi. :)  Egyébként Pellini Break Rosso a szóban forgó kávékeverék, ha ez számít. Hogy miket kóstolok majd végig, még nem tudom. Eddig a technikai részét tanulmányoztam a kávézásnak, beszereztem, beüzemeltem kitapasztaltam amit kellett. Most majd jönnek a különlegességek, kávétesztek vonzóbb keverékei. Meg arra gondoltam, hogy ha betérve egy kézműves kávézóba valami finom dologgal találkozom, akkor abból vásárolok egy keveset és otthon is kipróbálom majd.  Utóbbira máris van pár ötletem.

Előzmény: Katoczi (176104)
mlas45 Creative Commons License 2018.05.22 -1 0 176105

Én pont azon fogadkozom, hogy fekete csomagolású Pellinit soha többé... (hirtelen kellett, de megbántam, az olcsóbb piros zacskójú is jobb)

Viszont a kávézóval igaza lehet... a helyek 90%-ában xart adnak. Fáj a szívem, mikor látom a szuper nagy gépet, darálót, és akkor kapok egy, dózerben fél napja álló őrleményből tamperolás nélkül lefőzött fél deci löttyöt :(

Előzmény: Katoczi (176104)
Katoczi Creative Commons License 2018.05.22 0 0 176104

Mit fogsz majd írni egy jó kávét próbálgatva, ha a Pellinire ellőtted a superlativust :) 

Gratula a géppark kimaxolásához.

Előzmény: Nibiru (176100)
Törölt nick Creative Commons License 2018.05.21 0 0 176103

Ez érdekes, Saeco Xsmall-nál is bejött, első felfűtés után forró is meg levegős is amit a kávé előáztatáskor kap. Az előáztatást itt nem lehet megúszni, legjobb az eredmény, ha gőzölőcsövön forróvizet kiengedek kb 10ml-t, amikor már nem levegős, elzárom és várok 20mp-et, majd főzés (20ml).

Előzmény: Nibiru (176102)
Nibiru Creative Commons License 2018.05.21 0 0 176102

Két dolog. 
1, nem szabad előáztatást csinálni, a kazán leegedése (2. pont) nélkül pedig egyenes TILOS!
2, Csapolás előtt le kell engedni a kazánt. Itt nem a fej felmelegítése, hanem a kazánban lévő víz hőmérsékletének csökkentése a szerepe. Ha nem engedem ki a vizet addig amíg a lámpa ki nem alszik (vagyis újra el nem kezd fűteni a kazán) akkor túl magasról indul a víz hőmérséklete és elégeti az aromákat, keserű lesz a kávé még akkor is, ha a lefolyás egyébként jónak tűnik.
 

Előzmény: Törölt nick (176101)
Törölt nick Creative Commons License 2018.05.21 0 0 176101

És mi volt a titka?

Előzmény: Nibiru (176100)
Nibiru Creative Commons License 2018.05.20 0 0 176100

Örömmel írom e sorokat: krrrva jó kávét tudok csiholni a kis Delonghi-ból. :D  Bizony időbe telt míg elszórakoztam vele, de addig szörfölgettem, szórakoztam vele amíg rá nem jöttem a titkára. Azóta minden egyes kávém mondhatni tökéletes, jobbak mint amiket a kávézókban szoktam kapni. Ha egy ilyen olcsó cuccal ilyen kávét lehet csinálni,  el sem tudom képzelni, hogy mire képes pl. egy PID-es Silvia. A vicc az, hogy csak egy olcsó Pellini kávékeveréket használok, amit Freedom of mind ajánlott "a gép és a daráló kiismerésére és belövésére". 
Egyelőre csak a szimplát vittem tökélyre, a dupla szűrőkosár még hátravan.

H_G Creative Commons License 2018.05.20 0 0 176099

Hát akkor ez kihagyható.

 

Előzmény: Szabi32 (176098)
Szabi32 Creative Commons License 2018.05.20 0 0 176098

Ránézésre szerintem 250ml a bojler benne,, a kar mérete pedig 53mm..

Tudása ugyanaz lehet, mint egy régi rézbojleres Saeco-Jura kisgépnek.

Előzmény: _MrB_ (176097)
_MrB_ Creative Commons License 2018.05.20 0 0 176097

Igazság szerint nincs rá szükségem. Méretét nézve kérdéses, mekkora bojler van benne... arról valahogy nem találok infót.

Előzmény: halfpig (176096)
halfpig Creative Commons License 2018.05.20 0 0 176096

Lehet inkább mégis csak egy Silvia lesz felújítva és pidelve, szóval hajrá.

Előzmény: _MrB_ (176095)
_MrB_ Creative Commons License 2018.05.20 0 0 176095

Megveszem én, de utána már lehet nem lesz eladó. :D

Előzmény: halfpig (176094)
halfpig Creative Commons License 2018.05.20 0 0 176094

Ahhoz meg is kell vennem. :D

Előzmény: _MrB_ (176093)
_MrB_ Creative Commons License 2018.05.20 0 0 176093

Kipróbálni mindenképpen.

Előzmény: halfpig (176092)
halfpig Creative Commons License 2018.05.20 0 0 176092

Szembejött egy alig használt Pavoni Dolce DESPID 90e pénzért. Érdemes vele foglalkozni?

Giuseeppe Creative Commons License 2018.05.19 0 0 176091

Ha esetleg valakinek még nem volna Quick Mill 0650-ese, a Jófogáson van most egy. Nem én árulom, csak belefutottam.

fistic Creative Commons License 2018.05.19 0 1 176090

Leginkább sehonnan. DE ha olyanod lenne akkor itt mind azt tanácsolnánk, h vágd ki a p-be és használj normál kosarat.

Előzmény: figureout (176085)
mlas45 Creative Commons License 2018.05.19 -2 0 176089

Sztem egyszerűen csak a fém felületét megmarja a csersav. Teatojás is befeketedik.

Vagy nem :)

Előzmény: figureout (176085)
Freedom of mind Creative Commons License 2018.05.17 0 0 176088

Nekem sosem volt GC-m de a dolog két okból lehetséges. Az egyik, hogy a kosár belülről valamilyen védőlakk bevonatot kapott és az kezdett el öregedni. A másik, hogy az az ötvözet amiből a kosár van túl sok nikkelt tartalmaz ami az oxidáció során egyfajta fekete bevonatnak néz ki. Nyilván kopik is a használat során.
Megjegyzem, a nikkel allergizáló fém, az étkezéssel bevitt is, úgyhogy ezzel jobb vigyázni.

Legtöbben GC tulaj nem használ duplafalú szűrőt, úgyhogy ha felveted, hogy neked olyan kell, biztos akad majd valaki aki jóáron megszámítja neked.

Előzmény: figureout (176085)
Mylord3 Creative Commons License 2018.05.17 0 0 176087

Szerintem ez mégis inkább gyárilag ilyen, mert - az enyémnek pl. - kizárólag a belső fala a fekete, ha patina lenne, akkor a többi rész miért nem ilyen? Már nem is emléxem, melyik gépemhez kaptam, de ebbe bele van ütve a "Gaggia 14" név. Amúgy én sem használom, csak megőriztem.

 

Előzmény: Katoczi (176086)
Katoczi Creative Commons License 2018.05.17 0 0 176086

A PH fórumon volt válasz. Egyszerrűen ilyen. Vsz a fém és a tisztítószerek kölcsönhatása miatt alakul ki egy patina réteg. Bár nem ezért, de érdemes lecserélni egy VST/IMS/LM szűrőre. (expolygon, AVX fórum Kft, Danetti mint forrás szóba jöhet.)

Előzmény: figureout (176085)
figureout Creative Commons License 2018.05.16 0 0 176085

Sziasztok!

 

Segitseget kernek gaggia classiccal kapcs. A szurokosar oldala fekete, olyan mintha be lenne festve. Talalkozott mar valaki ilyesmivel? Mi celt szolgalhat?

Honnan erdemes rendelnem pressurised kosarat? Koszi!

Freedom of mind Creative Commons License 2018.05.16 0 0 176084

Tényleg ott van, csak a hirdetésblokkoló megfogta. Elég idióta egy webmester aki listázott tárhelyet használ a hirdetések megjelenítéséhez.

Előzmény: Giuseeppe (176083)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!