A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Két dolog. 1, nem szabad előáztatást csinálni, a kazán leegedése (2. pont) nélkül pedig egyenes TILOS! 2, Csapolás előtt le kell engedni a kazánt. Itt nem a fej felmelegítése, hanem a kazánban lévő víz hőmérsékletének csökkentése a szerepe. Ha nem engedem ki a vizet addig amíg a lámpa ki nem alszik (vagyis újra el nem kezd fűteni a kazán) akkor túl magasról indul a víz hőmérséklete és elégeti az aromákat, keserű lesz a kávé még akkor is, ha a lefolyás egyébként jónak tűnik.
Örömmel írom e sorokat: krrrva jó kávét tudok csiholni a kis Delonghi-ból. :D Bizony időbe telt míg elszórakoztam vele, de addig szörfölgettem, szórakoztam vele amíg rá nem jöttem a titkára. Azóta minden egyes kávém mondhatni tökéletes, jobbak mint amiket a kávézókban szoktam kapni. Ha egy ilyen olcsó cuccal ilyen kávét lehet csinálni, el sem tudom képzelni, hogy mire képes pl. egy PID-es Silvia. A vicc az, hogy csak egy olcsó Pellini kávékeveréket használok, amit Freedom of mind ajánlott "a gép és a daráló kiismerésére és belövésére". Egyelőre csak a szimplát vittem tökélyre, a dupla szűrőkosár még hátravan.
Nekem sosem volt GC-m de a dolog két okból lehetséges. Az egyik, hogy a kosár belülről valamilyen védőlakk bevonatot kapott és az kezdett el öregedni. A másik, hogy az az ötvözet amiből a kosár van túl sok nikkelt tartalmaz ami az oxidáció során egyfajta fekete bevonatnak néz ki. Nyilván kopik is a használat során. Megjegyzem, a nikkel allergizáló fém, az étkezéssel bevitt is, úgyhogy ezzel jobb vigyázni.
Legtöbben GC tulaj nem használ duplafalú szűrőt, úgyhogy ha felveted, hogy neked olyan kell, biztos akad majd valaki aki jóáron megszámítja neked.
Szerintem ez mégis inkább gyárilag ilyen, mert - az enyémnek pl. - kizárólag a belső fala a fekete, ha patina lenne, akkor a többi rész miért nem ilyen? Már nem is emléxem, melyik gépemhez kaptam, de ebbe bele van ütve a "Gaggia 14" név. Amúgy én sem használom, csak megőriztem.
A PH fórumon volt válasz. Egyszerrűen ilyen. Vsz a fém és a tisztítószerek kölcsönhatása miatt alakul ki egy patina réteg. Bár nem ezért, de érdemes lecserélni egy VST/IMS/LM szűrőre. (expolygon, AVX fórum Kft, Danetti mint forrás szóba jöhet.)
Segitseget kernek gaggia classiccal kapcs. A szurokosar oldala fekete, olyan mintha be lenne festve. Talalkozott mar valaki ilyesmivel? Mi celt szolgalhat?
Nem tudom, engem a programozott gombok idegesítenek, nem is használom őket, a menü gombot megnyomva jön víz a fejből, avval szoktam kávét készíteni, de egy biztos, fényévekkel jobb kávét tudok készíteni vele mint a GC-vel! Egyelőre nem tudok rájönni arra, hogy ez minek köszönhető?! Sokkal lassabban jelenik meg a kávé, az tuti.
A Baby Dose kapható volt ebben a matt szürke színben, nem kopás vagy átfestés jele. Ilyen volt az enyém is, csak kopottabb, azért kapott egy metálfekete festést.