A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Köszönöm, biztosan jó kis gép az is, sőt, ha bojlereset keresnék, akkor már jelentkeztem volna a Rancilio Betsyért. Azért vagyok ilyen válogatós, mert kifejezetten kicsi és thermoblokkos gépet keresek, a Quick Millt pedg fórumszerte dícsérik. Jelenleg egy közel 30 éves ipari Ranciliom van, ha kicsit eltolom valamerre, akkor még talán befér mellé egy nagyon keskeny gép. Ezen felül, szintén helyhiány miatt (zsúfoltság az elosztóban), nem tudok időzítőt használni a bekapcsoláshoz. Emiatt két lehetőség van: vagy felkelek 3/4-1 órával felkelés előtt (he-he), hogy bekapcsoljam a gépet, vagy már lefekvéskor bekapcsolom. Jeleneg az utóbbi megy, de ha megjön az igazi kánikula, akkor attól elmegy majd a kedvem. Emiatt jött képbe a thermoblock. Szóval, ha éppen szembe jön egy, akkor ne tartsd magadban, de azért ne tekintsd ezt feladatnak, csak azért írtam rád, mert láttam, hogy sokféle gépet hirdetsz.
Köszönöm a segítséget. IMS felsőszűrőt már raktam rá, meg kapott egy opv-t is. Az lehetséges, hogy gyárilag ipari felsőszűrővel szerelték? Mert ezen az volt. 2003-as évjárat
Szia,nekem egy Rancilio Nancy-m van és egy hozzá tartozó Rocky örlő. Mi a gubanc azzal az örlővel,úgy tudtam,jó cucc...? Miben más egy másik örlővek a kávéd? Köszönöm!
Nekem az említett Bezzera bb05 darálóm van, E61-es géppel használom. Ipari őrlővel nincs tapasztalatom, de nekem bejött a kis őrlő. A fokozatmentesség adott, a skálázhatóságot megoldottam egy szabó centivel amit ráragasztottam a tartály alsó forgó szárára, és egy kis nyíl mutatja éppen milyen fokozaton állok. A garatban kis mennyiség valóban benne szokott maradni. Mivel fém én ezt egy-két oldalütéssel szoktam kiszedni belőle.
Egyébként ami miatt anno ezt választottam és nem a Graef és hasonló társai az a hangja volt, mert ez halkabb volt tőlük.
Nem volt összezavaró tanács! Köszönöm. Kizárólag espressot fogyasztunk így reményeim szerint csak egyszer kell belőni az Örlőt (illetve nyilván ha kávét váltunk utána állítani, vagy az oxidáció miatt kellett csitt finomítani)
Ez az őrlő-dolog nehéz kérdés. A belinkelt gépek paramétereik alapján valóban megérdemelnének egy ipari őrlőt, ugyanakkor én ismerek olyan Giotto-tulajt, aki sokáig használt a gépéhez egy kis Ascaso őrlőt. Ez a kis Bezzera szép darab, de én 3 okból nem ezt választanám:
1. A képek alapján úgy néz ki, hogy fokozatmentes (ami jó), viszont nincs rajta semmilyen skála, ami alapján fogalmad lehetne arról, hogy mennyivel vetted finomabbra/durvábbra az őrleményt.
2. A kis gombos tekerés menőnek néz ki, de ha nem csak eszpressóhoz használod, hanem időnként kotyogóshoz/french presshez, stb is, akkor utálni fogod. Az első őrlőm egy Iberital Challenge volt, azzal is ez volt a helyzet: eszpresszónál még csak-csak elment a dolog, de ha pl eszpresszó és kotyogós között akartam váltani, akkor nem győztem tekerni a kis gombot.
3. A kivezető csőr kialakítása ránézésre lehetetlenné teszi, hogy kipiszkáld a garatban maradt őrleményt. Egy ipari őrlőnél egy kis ecsetet be tudsz dugni a garatba, ami nem elegáns, de célravezető.
Ha Mazzert nem is, de pl Quamart, Macapot, Fiorenzatót kapsz 200 körül újonnan is, a Jófogáson hirdetett Expobarral még árban is belül maradsz azon az összegen, amit pl a Giotto - Bezzera párosra elköltenél.
Ha csupán 6-8 adag espresso-hoz kell, ezek ahhoz túl nagy gépek, hatalmas víztartályokkal, kazánokkal gyors felfűtéssel, ami rengeteg energia/kávé. De ha ragaszkodsz ehhez a kategóriához, mindkét gép igen jó. Ha e kettő közül kéne választanom a Rocket mellett tenném le a voksom. A daráló viszont valóban nem értékazonos párja egy ilyen kaliberű gépnek. Pedig a daráló mindig fontosabb mint maga a gép. Egy Mazzer tényleg jó választás lehet, de rajta kívül még van egy rakás szóba jöhető márka. Ezen még gondolkodnék kicsit a helyedben.
Nem, mégse rózsafa! Csak a név körüli zavarra emlékeztem jól, de most kikerestem az eredeti bejegyzésemet: "myrtlewoodból, ami cseles módon nem mirtuszfa magyarul, mégcsak nem is rokona a mediterrán mirtusznak (utánanéztem), hanem kaliforniai borsfa".
Rózsafa = többféle afrikai trópusi keményfa félét is neveznek így de az igazi az nem sárga,hanem vörös és csodálatosan mintázott. Anno az egyik gitárom volt ilyenből, gyönyörű volt. Ez a tamper a fenntarthatóságot jelentené számomra, ha nem lenne az igazi rózsafa (Bubinga) ma már sajnos veszélyben szinte az összes lassan növő, különleges mintázatú trópusi keményfával együtt. Amúgy csípem az ilyen kézműves dolgokat, az acél viszont mindent űberel tartósság szempontjából és jóval olcsóbb is, valljuk be.:)
Egy amerikai kézműves terméke, nem is volt olcsó, de nagyon jó. Belül egy elrejtett súly pompásan kiegyensúlyozza. A talp mindig sivatagi vasfa (a létező legkeményeb fa), a többi választható több szép rajzolatú fajtából. (Az enyém rosewood, amiről már elfelejtettem, mi magyarul, de nem rózsafa.) Persze így is gyorsabban amortizálódik az évek során, mint egy fémből készült, de tényleg öröm vele dolgozni.
Biztosan elmegy kisebbel is, de ha már úgyis vennem kell egy tampert, nem sok logikát látok benne, hogy kisebbet vegyek. XD Ezt a tamper egyébként te csináltad? Csak mert elég szokatlan a formája. Nem csúnya, csak szokatlan.
Tökéletesen bejött amit írtál. Az az őrölt Lavazza Crema e Gusto ami a szimpla kosárban fantasztikusan finom volt, a duplában nem sikerült még akkor sem, ha rátehénkedtem a tamperre. Tényleg finomabb kell neki. :) Holnap nekiállok végre és beüzemelem a darálót.
Elnézést, félreérthetően fogalmaztam (és még a hogy is lemaradt futtában) Nem a kisméretű kosaraknál kell erősebben tömöríteni, hanem általában akkor, ha nem pontos méretű a tamper, hanem egy picit kisebb. A nyomás így oldalirányban is tömörít annyit, hogy ne legyen csatornásodás. Én anno amikor hasonló cipőben jártam, mégse ezt csináltam, hanem először körbejártam a szűrő szélét a kisebb tamperrel, majd utoljára még egyet rányomtam középen. Különösen a szimplánál. De én nem éreztem az igazinak. Nem a kávé ízét, csak a lelkem miatt. :)
Azért nem baj, ha pontosan illik a tamper a kosárba, de igaz: minél kisebb a kosár átmérője, annál kevésbé számít, hogy halálpontos legyen a tamper átmérője. A kicsi kosarak sokkal kevésbé hajlamosak az oldalfal mentén csatornásodásra, mert magasabb bennük a kávékupac. Viszont ezesetben nem biztos, elég a szokásos erővel tömöríteni.
Bocs, ez kimaradt: 52-es tampert csak a Motta gyártmányút találtam itthon. Van barna, fekete és piros nyelű. A piros olcsóbb egy helyen (megírom neked, hogy hol, ha kell), de a másik kettő jobban tetszik. A piros az olyan..... piros, na. :D Egyelőre nem sietem el, próbálom olcsóbban megúszni (kissé aránytalannak érzem az árát a géphez képest) de ha meglesz a normális szimpla szűrőm, nem várok vele tovább.
Azóta beszéltem velük és abszolút normálisan álltak hozzá, jövő héten visszavisszük a rosszat és legfeljebb elküldik futárral ha megjön a másik. A 145-ös "pöckös" szimpla szűrőnek az a kódja amit írtál, úgyhogy valószínűleg a Delonghi nézte be a dolgot.