A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Sziasztok! A konvex műanyag tamper egy rakás sz... , 10 Ft-ot nem ér. Ahol a mélyedés van az őrleményen a víz nem közvetlenül hatol be a kávéba, hanem egy "vízmosta terület" - biztos, hogy van valami rendes neve -keletkezik. Szóval egy ilyen, vagy hasonló 52 mm-es acél talpas tampert keresek. Nincs valakinek egy eladó véletlenül?
Közben találtam egy leírást, ahol azt írják hogy "a tölcsérszár újszerű kialakításával megoldottuk, hogy a forró víz nem hirtelen áramlással tör át a kávéőrleményen, hanem szakaszosan lúgozza ki a kávét. Ezzel a megoldással 92.5%-os mellékíz mentes, igezn jó ízű és erős kávé főzhető.
92,5%? Mépont? Nem fokosra gondolt az elvtárs? Mármint nem a szekercére hanem hogy 92,5 Celsius?
Meg szeretnék válni a kávés evolúciónk során felhalmozott eszközeinktől. Minden megkímélt, rendszeresen karbantartott, frissen kitisztított állapotú.
Hario mini mill, nagyságrendileg 5 kiló kávét darált le, 6.000Ft.
Bialetti Moka 3 személyes, 1 évet volt naponta használva, 4.000Ft. (mindig csak melegvízzel volt elmosva, vegyszer nem érte, ezért nem fémtiszta a képen)
Gaggia MDF eszpresszóképes kávédaráló, olasz gyártású. Ő használtan került hozzám Svájcból készlet részeként, kérésre adom hozzá a talapzatot amire egy Gaggia classic fér még rá. Ennek van kis fiókja, ahol lehet tárolni az elhasznált kávépogácsákat, kis farúd segítségével lehet kikopogtatni ezeket a kosárból. A dugvillája itthoni szabvány. 19.000Ft
Delonghi EC155 termoblokkos kávéfőző, nálunk 1 évet ment míg kinőttük, előző tulajánál is nagyjából 1-1,5 évet volt. Mindketten vigyáztunk rá, havonta volt citromsavval vízkőtelenítve. 14.000Ft
Nespresso tejhabosító: 2 hónapot volt használva mielőtt géppel kezdtem tejet habosítani, szinte új állapotú. Az új árának kevesebb mint felét szeretném kérni érte, 9.000Ft
Az árak alkuképesek, több termék esetén méginkább. Személyesen Debrecenben lehet átvenni, de minden postázok a vevő által választott módon.
Ez az "elég jó-e" kérdés az egyéni ízlés ködébe burkolózik, de aki rendszeresen fogyaszt kávét az általában felismeri a jót, még ha viszonylagosan is. Egyébként tartózkodom attól, hogy valakinek kávét ajánljak ha automatája van, ennek több oka is van, amibe most nem mennék bele, de az egyik épp az amit írtál, a supermarketek gyenge választéka. Az internetes vásárlás korában egyébként nem gond, ha a supermarketek polcain nem érhető el valami. Szabad tudnom melyik Lavazza-ra gondoltál amúgy?
Talán egy olyan blend van amit mertem régebben ajánlani nekik, de azzal meg elárasztották a piacot és ilyenkor felmerül az emberben a kérdés, hogy ez most azért van, mert nálunk ilyen népszerű, vagy mert máshol annyira népszerűtlen lett és ezért jelent itt meg tömegesen.
Molinarit még nem kóstoltam, valahogy eddig még kimaradt. Többször hallottam már emlegetni úgyhogy egyszer biztosan beugrom majd hozzájuk.
Na, ha egy (vagy kettő) ilyen esetleg feltűnik nálad a jövőben, és az ára is elfogadható lesz számomra, akkor Giuseeppe fórumtárs után én is vevő lennék rá. :-)
Az örök kérdés: elég jó, az elég jó? :) Ha jó az alapanyag az automaták is tudnak "elég jó" végeredményt adni. A gond az, hogy a supermarketek polcain nincs jó alapanyag. Nem feltétlenül a kézműves cuccokra gondolok, hanem a Molinari és hasonló frisspörköléssel. A Lavazzanak is van nagyon jó robusztás blendje, de valamiért a nagy láncoknál nem találni meg.
Bizony igencsak drága a kicsike ez kétségtelen. :) Annyiból már egy komoly cuccot lehet összeállítani. De ha átlagban olyan minőséget produkál mint amit tapasztaltam, akkor cégeknél nyerő lehet. Ott a karos nem jön be, mert nem tudják kezelni. A bérelt italautomatákból nem igazi kávé jön, a kapszulás meg horror áron van, ezért gyakoriak a darálós automaták. Egy ilyen magas árú masinával a gyártó is inkább a cégeket célozza meg, pláne nálunk.
Nekem inkább az jutott az eszembe, hogy ugyanez a technológia lehet az elektronikáját leszámítva persze az ennél jóval olcsóbb ECAM verziókban is. Ha pedig így fejlődnek, rendesen meg fogják szorongatni a ma még uralkodó kapszulás piacot.
Köszi a választ. Nem vagyok nagy szakértő, de némi keresés után arra jutottam, hogy ez a 0800 lehet. A 0650-esnek ugyanilyen szögletes háza van, de nincs gőzölőcsöve, a 0625-nél meg a ház felső része íves. Amennyire én tudom, ezek nagyjából egy időszakban készültek, ezért úgy sejtem, hogy a beltartalmuk is egyezik. Ha esetleg egy QM-ekhez értő olvassa ezt, volna kedve helyeselni, vagy szörnyülködni? Köszi
Üdv! Tudna nekem segíteni valaki, hogy Brasilia Lady-n milyenre szokták cserélni, módosítani a felsőszűrő-tartót, hogy szebben terítse a vizet? Esetleg milyen további további tuningokat érdemes megcsinálni rajta?
A válaszodból azt a sherlock holmesi következtetést vonom le, hogy azt a bizonyos Gaggiát te hirdeted, és még néhány Ranciliot meg Arrarexet, stb. Az elképzelhető, hogy lesz valamikor átvizsgált/felújított, régi Quick Milled is? 0625, 0650, ilyesmi?
...de kezdőknek tényleg bátran merem ajánlani, nekem legalábbis nagyon jó kis gépem volt ez a típus, kézre állt, könnyű volt tisztán tartani, csak a lefujó könyökre kellett vigyázni, nehogy elvesszen, ja és remek KV-kat adott a kis Graef cm 70-es mellett.
Hát, emberek, nem gondoltam volna, hogy egy automatán valaha is látok majd olyan lefolyást amit csak jobb karos gépeken szoktam, de megtörtént. Mindössze egy apróságért ugrottam be a Mediamarktba amit ugyan nem kaptam, de kicsit szétnézve arra tévedtem, ahol ezt a gépet promótálták. Leesett az állam amikor láttam a lefolyást, így nem kellett nagyon rábeszélni egy kóstolóra. Valami olcsóbb 60/40-es keverék volt a gépben, így a lefolyás tökéletessége után egy kicsit csalódtam, de ahhoz képest nem volt rossz. Szívesen kipróbáltam volna a gépet néhány általam ismert kávéfajtával hogy legyen összehasoníltásom.
Nézegetve a mostani KV-főzős használtpiaci kínálatot, elsőre ezt, a kapszulásból átalakított karos Gaggai Babyt tudnám esetleg javasolni az általad alkuképesnek gondolt lenti nagyvas helyett a Graef mellé. Nekem az összes eddigi és jelenelg is használt Gaggiáim közül ez volt a kedvencem, most már bevallhatom. :-) (Ezt még SID szerelte nekem.) A képekről nézve nagyon patikatisztaságú a belső. Ha még az eladó esetleg engedne is az árból, mert az az 50 rugó kicsit túlzó szerintem.. :-)
Ahoj. Nincs véletlenül valakinek egy felesleges alsó szűrője régi Kerszöv karos kávégéphez (Casino Mocca, Budapest stb neveken ismert). Átmérő 70mm magasság 20mm. Sajna az egyik elveszett a sok selejtraktárban hányódás közepette. (A szűrőtartó megvan.)
Teljesen igazad van! Be fogom húzni a féket,csak még a kávéfőző projekt nincs megvalósítva és ezért teszek ilyen elhamarkodott lépéseket. Amikor elküldtem a hsz-t ,már meg is bántam, hiszen ez valóban nem az én árkategóriám. Egyébként a Graef 802 megvan köszönet a tanácsodért!
Új vagyok ebben a topikban és valójában nem is vagyok idevaló, hiszen nagyon ritkán/egyáltalán nem fogyasztok kávét. A családom többi tagját próbálom támogatni a megfelelő választásban. Régebben azt olvastam, hogy a minőségi kávé készítése a szemes kávé megfelelő darálón való ledarálásával kezdődik. Ezzel kapcsolatban kérdezném Mylord3 olvtársat: A Graef CM800 és CM702 között van e lényeges különbség? Számomra ami látható különbség , az őrlési minőség finombeállítása(az egyiknél 20 a másiknál 40 fokozat van). Ezen kívül milyen különbségek vannak még a két típus között? Laikus meglátásom szerint a fokozat nélküli és a fokozatos őrlési minőségbeállítás közül nekem a (nagyon sok) fokozatos a szimpatikusabb."
Lajos, a fenti itteni kezdésedhez képest, nem gyors egy kicsit ez a lenti tempó?? :-)