A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
...de kezdőknek tényleg bátran merem ajánlani, nekem legalábbis nagyon jó kis gépem volt ez a típus, kézre állt, könnyű volt tisztán tartani, csak a lefujó könyökre kellett vigyázni, nehogy elvesszen, ja és remek KV-kat adott a kis Graef cm 70-es mellett.
Hát, emberek, nem gondoltam volna, hogy egy automatán valaha is látok majd olyan lefolyást amit csak jobb karos gépeken szoktam, de megtörtént. Mindössze egy apróságért ugrottam be a Mediamarktba amit ugyan nem kaptam, de kicsit szétnézve arra tévedtem, ahol ezt a gépet promótálták. Leesett az állam amikor láttam a lefolyást, így nem kellett nagyon rábeszélni egy kóstolóra. Valami olcsóbb 60/40-es keverék volt a gépben, így a lefolyás tökéletessége után egy kicsit csalódtam, de ahhoz képest nem volt rossz. Szívesen kipróbáltam volna a gépet néhány általam ismert kávéfajtával hogy legyen összehasoníltásom.
Nézegetve a mostani KV-főzős használtpiaci kínálatot, elsőre ezt, a kapszulásból átalakított karos Gaggai Babyt tudnám esetleg javasolni az általad alkuképesnek gondolt lenti nagyvas helyett a Graef mellé. Nekem az összes eddigi és jelenelg is használt Gaggiáim közül ez volt a kedvencem, most már bevallhatom. :-) (Ezt még SID szerelte nekem.) A képekről nézve nagyon patikatisztaságú a belső. Ha még az eladó esetleg engedne is az árból, mert az az 50 rugó kicsit túlzó szerintem.. :-)
Ahoj. Nincs véletlenül valakinek egy felesleges alsó szűrője régi Kerszöv karos kávégéphez (Casino Mocca, Budapest stb neveken ismert). Átmérő 70mm magasság 20mm. Sajna az egyik elveszett a sok selejtraktárban hányódás közepette. (A szűrőtartó megvan.)
Teljesen igazad van! Be fogom húzni a féket,csak még a kávéfőző projekt nincs megvalósítva és ezért teszek ilyen elhamarkodott lépéseket. Amikor elküldtem a hsz-t ,már meg is bántam, hiszen ez valóban nem az én árkategóriám. Egyébként a Graef 802 megvan köszönet a tanácsodért!
Új vagyok ebben a topikban és valójában nem is vagyok idevaló, hiszen nagyon ritkán/egyáltalán nem fogyasztok kávét. A családom többi tagját próbálom támogatni a megfelelő választásban. Régebben azt olvastam, hogy a minőségi kávé készítése a szemes kávé megfelelő darálón való ledarálásával kezdődik. Ezzel kapcsolatban kérdezném Mylord3 olvtársat: A Graef CM800 és CM702 között van e lényeges különbség? Számomra ami látható különbség , az őrlési minőség finombeállítása(az egyiknél 20 a másiknál 40 fokozat van). Ezen kívül milyen különbségek vannak még a két típus között? Laikus meglátásom szerint a fokozat nélküli és a fokozatos őrlési minőségbeállítás közül nekem a (nagyon sok) fokozatos a szimpatikusabb."
Lajos, a fenti itteni kezdésedhez képest, nem gyors egy kicsit ez a lenti tempó?? :-)
Még nem kezdtem bele a kis Graef alátétezésébe, mert millió dolgom volt és amúgy is csak jövő hét elején lesznek meg a nyomásfokozó nélküli szűrőim, gondoltam elhasználom az utolsó két őrölt csomag kávét. Az első amihez nyúltam, nagy csalódás volt. Lavazza Crema e Gusto. Gyönyörű crema, kellemes illat, viszont csak némi kesernyés, üres kávés íz semmi olyasmi amiért kávézni érdemes. Pedig ezt kifejezetten karos gépekhez csinálják.
Ha netán valami gond akadna a darálómmal bármikor, melyik az az őrölt kávé amit - nyomásfokozós szűrővel persze - ideiglenesen érdemes megpróbálni szerintetek? Csak úgy kíváncsiságból kérdezem, meg mert egy ismerősömnek pont egy ilyen Delonghi-ja van mint nekem és nem akar darálót venni egyelőre legalábbis, viszont valami iható őrölt kávét keres az alapgéphez én meg nem igazán tudtam neki mit mondani, mert csak hármat próbáltam ki eddig, ami közül pont egy noname 100% arabica volt viszonylag iható (valami akármi gold, már nincs meg a csomagja), az említett Lavazza nem ízlett és a Segafredo Intermezzo sem annyira, bár jobb volt mint a Lavazza. Van egy Segafredo Moka is még a szekrényben amit nem bontottam ki. Ezeken kívül csak olyan kávét kóstoltam amiket a késes darálómmal kaszaboltam, de azok mind jobban ízlettek a kaszaboltság ellenére mint az eddig kipróbált bármelyik őrölt csomagolt. Nem hiszem el, hogy ne legyen legalább egynéhány közepesen jó őrölt kávé a piacon de nem vagyok otthon ebben.
Lenne egy Solis Scala 166 darálóm eladó. Presszófinomságot épphogy nem tud, de nyomásfokozós géphez, illetve kotyogóshoz tökéletes. Állapota átlagos, teljesen jól működik. Előéletéről semmit sem tudok, úgy került hozzám. Ára legyen mondjuk fix. 8000.- Ft, ennyit szerintem bőven megér. Megvan a babtartály fedele is. e-mail címem publikus. Átvétel Érd, Budapest.
Hát sajnos igen, van pár millió történetem. De nem csak vendéglőkről, de kávézónak mondott helyekről is. Budapesten jobb a helyzet de innen is bőven tudnék mesélni. Sajnos a kávézók elszaporodása nem feltétlenül javított a kávé minőségén. Sokszor találkozom súlyos alaphibákkal, főleg vidéken ami arra enged következtetni, hogy a kávét nem baristák készítik, hanem betanított munkások akiknek megmutatják, hogy itt a gép meg a daráló. :(
Eladnám 2017. júniusában vásárolt Eureka Atom fekete színű darálómat. Kb. 1,5 kg. kávét őröltem rajta. Doboz, garanciapapír van. Tökéletes az állapota, de ha valaki kér, fotókat tudok küldeni. Kivettem belőle a sztatikus töltődés elleni lemezt és a behordó csigát, de vissza tudom tenni (ezek nélkül minimális a pangó őrlemény). Az őrlő Pannonhalmán lakik. Az eladás oka: azt hittem, hogy lusta vagyok reggelenként tekerni a HG-1-et, de mégsem...
Nyilván fogok rajta igazítani ha nem stimmel, de Ludovicus leírásából kiindulva sokkal hamarabb megleszek, és elég lesz max 10 deka kávé a belövésre. A segítsége nélkül meg biztosan eldarálgattam és -főztem volna akár fél kilót is ahogy magamat ismerem.