A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Teljesen igazad van! Be fogom húzni a féket,csak még a kávéfőző projekt nincs megvalósítva és ezért teszek ilyen elhamarkodott lépéseket. Amikor elküldtem a hsz-t ,már meg is bántam, hiszen ez valóban nem az én árkategóriám. Egyébként a Graef 802 megvan köszönet a tanácsodért!
Új vagyok ebben a topikban és valójában nem is vagyok idevaló, hiszen nagyon ritkán/egyáltalán nem fogyasztok kávét. A családom többi tagját próbálom támogatni a megfelelő választásban. Régebben azt olvastam, hogy a minőségi kávé készítése a szemes kávé megfelelő darálón való ledarálásával kezdődik. Ezzel kapcsolatban kérdezném Mylord3 olvtársat: A Graef CM800 és CM702 között van e lényeges különbség? Számomra ami látható különbség , az őrlési minőség finombeállítása(az egyiknél 20 a másiknál 40 fokozat van). Ezen kívül milyen különbségek vannak még a két típus között? Laikus meglátásom szerint a fokozat nélküli és a fokozatos őrlési minőségbeállítás közül nekem a (nagyon sok) fokozatos a szimpatikusabb."
Lajos, a fenti itteni kezdésedhez képest, nem gyors egy kicsit ez a lenti tempó?? :-)
Még nem kezdtem bele a kis Graef alátétezésébe, mert millió dolgom volt és amúgy is csak jövő hét elején lesznek meg a nyomásfokozó nélküli szűrőim, gondoltam elhasználom az utolsó két őrölt csomag kávét. Az első amihez nyúltam, nagy csalódás volt. Lavazza Crema e Gusto. Gyönyörű crema, kellemes illat, viszont csak némi kesernyés, üres kávés íz semmi olyasmi amiért kávézni érdemes. Pedig ezt kifejezetten karos gépekhez csinálják.
Ha netán valami gond akadna a darálómmal bármikor, melyik az az őrölt kávé amit - nyomásfokozós szűrővel persze - ideiglenesen érdemes megpróbálni szerintetek? Csak úgy kíváncsiságból kérdezem, meg mert egy ismerősömnek pont egy ilyen Delonghi-ja van mint nekem és nem akar darálót venni egyelőre legalábbis, viszont valami iható őrölt kávét keres az alapgéphez én meg nem igazán tudtam neki mit mondani, mert csak hármat próbáltam ki eddig, ami közül pont egy noname 100% arabica volt viszonylag iható (valami akármi gold, már nincs meg a csomagja), az említett Lavazza nem ízlett és a Segafredo Intermezzo sem annyira, bár jobb volt mint a Lavazza. Van egy Segafredo Moka is még a szekrényben amit nem bontottam ki. Ezeken kívül csak olyan kávét kóstoltam amiket a késes darálómmal kaszaboltam, de azok mind jobban ízlettek a kaszaboltság ellenére mint az eddig kipróbált bármelyik őrölt csomagolt. Nem hiszem el, hogy ne legyen legalább egynéhány közepesen jó őrölt kávé a piacon de nem vagyok otthon ebben.
Lenne egy Solis Scala 166 darálóm eladó. Presszófinomságot épphogy nem tud, de nyomásfokozós géphez, illetve kotyogóshoz tökéletes. Állapota átlagos, teljesen jól működik. Előéletéről semmit sem tudok, úgy került hozzám. Ára legyen mondjuk fix. 8000.- Ft, ennyit szerintem bőven megér. Megvan a babtartály fedele is. e-mail címem publikus. Átvétel Érd, Budapest.
Hát sajnos igen, van pár millió történetem. De nem csak vendéglőkről, de kávézónak mondott helyekről is. Budapesten jobb a helyzet de innen is bőven tudnék mesélni. Sajnos a kávézók elszaporodása nem feltétlenül javított a kávé minőségén. Sokszor találkozom súlyos alaphibákkal, főleg vidéken ami arra enged következtetni, hogy a kávét nem baristák készítik, hanem betanított munkások akiknek megmutatják, hogy itt a gép meg a daráló. :(
Eladnám 2017. júniusában vásárolt Eureka Atom fekete színű darálómat. Kb. 1,5 kg. kávét őröltem rajta. Doboz, garanciapapír van. Tökéletes az állapota, de ha valaki kér, fotókat tudok küldeni. Kivettem belőle a sztatikus töltődés elleni lemezt és a behordó csigát, de vissza tudom tenni (ezek nélkül minimális a pangó őrlemény). Az őrlő Pannonhalmán lakik. Az eladás oka: azt hittem, hogy lusta vagyok reggelenként tekerni a HG-1-et, de mégsem...
Nyilván fogok rajta igazítani ha nem stimmel, de Ludovicus leírásából kiindulva sokkal hamarabb megleszek, és elég lesz max 10 deka kávé a belövésre. A segítsége nélkül meg biztosan eldarálgattam és -főztem volna akár fél kilót is ahogy magamat ismerem.
Köszi az infót. Nem tudom mikor érkeznek majd be a nyomifoki nélküli szűrők, de addig nem bírom ki. Megöl a kíváncsiság, úgyhogy hamarosan bejáratom a darálót valami olcsó szemeskávéval mielőtt aztán a kedvenceimmel is megpróbálom.
Használd egészséggel ;-) Gyárilag 2 db alátét volt benne, de azzal mindig 0 és 1. fokozat körül "egyensúlyoztam", így beraktam még 1 db-ot a plusz kettőből, amit adtak hozzá, így használom 6 és 8 között. Megnéztem, múltkor rosszul írtam, duplához állítom eggyel finomabbra az őrlőt, így tudok hasonló eredményt elérni a két szűrővel.
Kotyogóshoz biztosan durvább irányba kell állítanod, hogy mennyivel, nem tudom, mert nem próbáltam, de a fennmaradó legalább 15 fokozat szerintem elegendő lesz, ahogyan finomabb irányban is, nekem eddig 6-nál nem kellett lejjebb tekernem egyik típusú kávébabnál sem. Még egy alátéttel valahol 13 és 15 közé kerül az optimális finomság, mert 1 alátét 7 fokozatot jelent, de az előzőek alapján azt javaslom, kezdj te is 3 alátéttel.
Csak egy Delonghi EC156. :) Szóval nem itt a többség által használt kategória, de meglepően jók vele az eddigi tapasztalataim.
Rendeltem hozzá rendes nyomásfokozó nélküli szűrőket, most már van darálóm is, már csak egy rendes tamper hiányzik, de ez elég ritka méret, 52-es. A műanyagon kívül csak a Motta márkájút találtam itthon, viszont nem tudom, hogy meg merjem-e rendelni a neten keresztül, mert olvastam olyanokat, hogy nem voltak méretpontosak a tamperek, kotyogtak a szűrőben és nem szeretnék úgy járni.
Ezt már én is próbáltam. Nem egy bonyolult ízvilág, de abszolút szerethető, klasszik ligás fajta. Szerintem teljesen jó lehet nyomifokis gépbe, de akár kotyeszba is. Nekem a Bacchiban is kitűnően muzsikált és az ára is elfogadható.
Nézegetem a Kapucziner kínálatát, pár év kihagyás után valszeg újra rendelek tőlük, nézem ezt az espresso italianót, ez kifejezetten saeco nyomifokis gépekhez ajánlott blend, ugye? :))