A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Ott voltunk egy kollégával, és majdnem megvettük, de 70k-ba nem fért nekik bele egy mezei dupla (vagy szimpla?) szűrő, csak egyiket akarták vele adni, így inkább nem kérte a srác. Gazdagabbak lettünk egy tapasztalattal. Azért jó, hogy végül visszavették.
:D Március 15-ös gőzcső :) Nahát, ezen meglepődtem. Én egész idáig abban a hiszemben voltam, hogy a lyukak egy irányba néznek, vagy egy picit befelé fordítva, Egy pillanatra sem merült föl bennem, hogy kifelé is állhatnak. Köszi, mindig tanul az ember valamit. :)
Laci, ha megtennéd, hogy te is ünnepi díszbe öltözteted a fúvókát össze tudnánk hasonlítani, hogy mi a különbség.
Félre szerintem, mert azt írtam hogy ez három lyukas és jó, meg azt is hogy a régebbiek is három lyukasak voltak, azzal meg nem ment, ott csináltam a leforrasztást meg az "egylyukasítást" anno.
nekem sem volt kifogásom a nespressoval, mint kávéitallal, naggggyon sok kávézó megirigyelheti azt, amit pár tízezerből kihoz. Baristáék szerint ugyanakkor ezt elsősorban adalékokkal érik el, ami már nem olyan vonzó.
nem, sajnos nem mükszik :-) a barista tanfolyamon a presszógépek voltak sok lyukúak, kevés lyukúak, és persze, nyomták a gőzt, mint állat. A cremina édes, csak úgy ad korrekt gőzt, ha a termosztátját max közelébe tekerem. De akkor meg kávét nem ad, csak égett löttyöt. Ki van ez találva...
Kedves Vick, sajnos a 0650 nem eladó :( ráadásul nálam kettő is van belőle, de egyelőre csak családon belül cserél helyet, nagy becsben tartjuk:) abszolút megértem, hogy fáj rá a fogad:)
Aki szereti a robusztás kávékat annak érdemes kipróbálnia a Dinzler Roma blendjét. Én eddig úgy tudtam, hogy nem szeretem, de ez a kávé valami csoda. Állítólag az extra lassú, kíméletes pörkölési folyamatnak köszönhetően. Ha lesz alkalmam kipróbálom más terméküket is. Jobbára klasszik vonalon nyomulnak.
Elsősorban új Silviában gondolkozom, és mivel megyek jövő héten Lengyelországba, ott lehet hogy olcsóbban el is csípem (vagy szóljon bárki ha tud olcsóbb megoldást:). nagyjából 140 ezer forint körül lehet kint venni egy Silviát, és a bolt szerint, akiktől venném van egy gép amit 1-szer használtak kiállításon, 130 ezerért megkapnám.
Mivel ilyen hosszú ideje nem reagáltál, joggal merül fel bennem, hogy alapból irtózol a kapszulástól és valahonnan átvetted ezt az "állott keserűség" dolgot anélkül, hogy megkóstoltad volna. Ha tévednék, továbbra is várom tőled az elmaradt leírást, hogy mit értesz "állott keserűség" alatt. Tudom, hogy kávésok között divat támadni a Nespresso-t (én meg amúgy is bojkottálom a cég termékeit) de legyünk tényszerűek. Továbbra sem érzem azt amiről írtál. Ha mégis kóstoltad, szerintem nem volt karbantartva a gép, vagy rossz összetételű volt volt a víz a gépben, vagy rejtély.
Szóval még mindig ezen az állott keserűség fogalmán rugózok, mert meglehet, hogy én, ahogy a többség általában nem érzek valamit amit néhányan igen. (Én pl. azonnal kiszúrom, ha a kazán vörösrézből vagy alumíniumból van, ha a víz túl lágy. A sárgarezet csak teljesen ásványmentes vízzel főzött kávénál érzem ki, de úgy nem is jó a kávé. Egyedül az acélnál nem érzek soha semmit.)
Szóval az én érzékelésem szerint van állottság és van keserűség. Állottságot én nem éreztem a Nespresso-s kávékon, pedig pár hete volt alkalmam egy szállodában újra végigkóstolni 7-et is a választékból. A gép már az új, lencse formájú, tiszta alu kapszulákkal működött, bár ennek nincs jelentősége, mert ugyanazok a kávék vannak bennük, a kapszula belseje pedig bevonatos. Szokásom szerint dupla ristretto formájában kóstoltam, hogy intenzívebben érezzem az ízeket. Az "intenzív" sorozat tagjait keserűbbnek éreztem mint ami az ízlésem, de egy kis cukorral - tudom ezt egyesek szentségtörésnek tartják - engedelmesen a háttérbe szorult. S bár a Nespresso egyik kávéjától sem voltam elájulva, mert nekem hiányztak az általam kedvelt keverékekben jelen lévő robuszta árnyalatai, állottságnak a nyomát sem találtam egyik kávéban sem.
Na ma szétkaptam, nem a gőzcsap a bűnös, hanem kazán tömítés türemkedett ki, az "O" gyűrűt kell cserélni. Ahogy nézem már eleve rosszul tehették bele, eddig bírta. Ünnep után úgy is megyek Kecskemétre, meglátogatom a kávébolt.hu-t. Náluk van. Ennyit megér, mert belülről teljesen újszerű, pedig 9 éve használatban van. Úgy nézem egész jól szerelhető a gép és egyszerű mint a faék :)
Olyan nagyon sokkal szebbnek én nem látom a Pavonit, mondjuk ez szubjektív, de alapvetően egy krómacél kocka mindkettő. (Nekem sosem volt bajom az Ikarus-stílusú billenőkapcsolókkal.) Még ha az lenne a kérdés, hogy érdemes-e a Silvia helyett régi Nancyt/Audreyt bányászni egy igazán karakteres dizájn kedvéért, azt megérteném.
köszi a tanácsot, nagyon sokat segítettél, ahogy Columbo is mondaná:) kicsit nagy ugrás lesz a QM0650 után...
volt is egy tiszavirág életű lépés közben, el is mesélem:
elhatároztam, hogy leváltam a qm-t. Egy közeli kávészervízben találtam egy Turmix kávéfőzőt, ami elvileg ugyanaz volt kívűlről-belülről, mint a Gaggia Classic. Csak turmix felirat volt rajta. Az eladói egyébként Gaggiát is írtak a garancia papírra, szóval gyakorlatilag egy az egyben ugyanaz volt. Használt gépként, de felújítottként volt eladó, alapból erre upgrade-eltem volna magam, nagyon megtetszett. meg is vettem, aztán itthon azonnal szétszedtem, és kiderült hogy a felső szűrő teljesen korrodált volt, a kazán alja szintén, hiányzott egy csavar is belőle, óriási csalódás volt :(
használható portfafiltert nem kaptam, ezt alapból utánkellett volna rendelnem, de így teljesen elment tőle a kedvem, azonnal visszavittem, annak ellenére, hogy nyilván lehetne ezeket a cuccokat cserélni, de egy ilyen kezdéssel a gép nálam már elvesztette a varázsát.
a boltban aztán egy kis vita alakult ki, mert ő szerintük áttisztították a gépet, szerintem meg a tisztítás nem egyenlő a felújítással, de lehet hogy ebben én tévedek. arra számítottam, hogy ha használt de felújított a gép, akkor nem találkozom a gépen belül korrózióval.
végül visszakaptam a pénzem és annyira felturbózott az eset hogy úgy döntöttem, elég volt, irány a Rancilio :)
hát ennyi a sztori, nagyon köszönöm még egyszer a segítséget:)
Nagyjából az lehet az oka, hogy a mostani gépeden tudsz habosítani a régi technikával, a régivel meg nem tudtál, hogy ennél más a lyukak szögállása. A habosítás fizikája egyszerű, de a lyukak szögállásának kérdését nem vizsgáltam. Nyilván kifelé nem állhatnad, de a párhuzamos sugártól befelé haladva egészen apró változtatás is sokat számít. Biztos van valami olyan szög ami megengedőbb a hibákkal szemben, de ez hidrodinamikai kérdés. Kíváncsi lennék, hogy a gépeden milyen szögben állnak a lyukat a csőhöz képest, de ezt nem fogod tudni megmérni házilagosan.
Ha jól látom pid a pavoniban sincs alapból. Tény, takarosabb, pofásabb gép mint a Silvia, nekem is jobban tetszik. Látok hozzá nyomifokis kart is, ami engem elriasztana.
A Silvia viszont 14+ kg, semmiképpen nem csúnya, ámde tekintélyt parancsoló a kinézete. Van benne anyag rendesen és hely is a tuningoknak (amelyek léteznek, kipróbáltak), ami (érzésem szerint) biztosan szükséges lesz később neked is, mivel egy egész jó kis QM-ről váltanál.
Érzelmi alapon Pavoni (csak egy Pavoni :) ), ésszerűség alapján Silvia (és használtan egy tuningoltat). Ez az én véleményem, de ez köszönhető a Pavoni dokumentálatlanságának is.
A többlyukúval sokkal hamarabb készen vagy, csak kicsit másképp kell használni. A többlyukúval jobban meg tudod mozgatni a tejet, ami fontos a habképződéshez, viszont nem szereti ha közel függőlegesen helyezed bele a csövet a tejbe, míg az egylyukúnál vagy az automatánál ezt büntetlenül meg lehet csinálni, legfeljebb tovább tart a dolog. Ezért aki egyetlen lyukhoz szokott és áttér a többlyukasra, nem érti miért nincs hab.
A csövet a kiöntő csőrnél érdemes az edénybe tenni, és kb. 45 fokos szögben, vagy amekkorába belefér, küldöd meg a tejet a felszíne alatt közvetlenül, majd szépen haladsz lefelé, megtartva az áramlást, nem mozgatod az edényt ide-oda. Ha sikít, túl mélyen vagy, akkor csak melegít, nincs habképződés. Gondolom amit írtam annak a többségét tudtad, csak hátha más is olvassa. :)
Megjegyzés:
Ha automata feje van valakinek és nem megy a habosítás, akkor eltömődött a levegőnyílás. Az egy lyuk, vagy rés a gőcsőre szerelt műanyag elemen valahol.
A brikka minőségén túlmutat, de élettartama max 3-4 év oscar vízlágyítóval használva. Kell hozzá egy párezer forintos tömörítő. illetve a kart is lehet hozzá szerezni csak nem érdemes, annyira nem hőstabil a gép. Így frissen darálva már kávéző szint (nyilván nem egy három misleny csillagos szpesölty) és sokan örömükben elsírnák magukat ha ilyet kapnának. Én gagguára ápgrédeltem, és már a poemia is nagyon ott volt. Persze a gaggia jobb.
A fogpiszkáló a home barista svájci bicskája :D. Legyen szó őrlemény homigenizálásról, egyenletesebb extrakcióról vagy jó tejhabról, a fogpiszkáló megkerülhetetlen. :))))
Jó kérdés, hogy mi az ok. A Cremina nem egy gőzgép, és nem is fektettem bele túl sok energiát a gőzölésbe. Az edény is csak egy szűk két dl lehet, kb 1 dl tejből habosítok úgy ahogy. De egy jukkal egész korrekt tejhab sikerül, ha tartósan van vendég aki igényli. Sokszor hónapokig nem gőzölök, lehet egy kis gyakorlással menne, de egyszerűbb a technikát hibáztatni.
minden nap próbálgatom még most is. reménytelen. a pavonié is borzalmas volt három lyukkal, eggyel tökéletes. ez is jó lesz, ha megoldódik, de úgy látszik, eddig nincs használható ötlet a fogpiszkálón túl... :-(