A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Olyan nagyon sokkal szebbnek én nem látom a Pavonit, mondjuk ez szubjektív, de alapvetően egy krómacél kocka mindkettő. (Nekem sosem volt bajom az Ikarus-stílusú billenőkapcsolókkal.) Még ha az lenne a kérdés, hogy érdemes-e a Silvia helyett régi Nancyt/Audreyt bányászni egy igazán karakteres dizájn kedvéért, azt megérteném.
köszi a tanácsot, nagyon sokat segítettél, ahogy Columbo is mondaná:) kicsit nagy ugrás lesz a QM0650 után...
volt is egy tiszavirág életű lépés közben, el is mesélem:
elhatároztam, hogy leváltam a qm-t. Egy közeli kávészervízben találtam egy Turmix kávéfőzőt, ami elvileg ugyanaz volt kívűlről-belülről, mint a Gaggia Classic. Csak turmix felirat volt rajta. Az eladói egyébként Gaggiát is írtak a garancia papírra, szóval gyakorlatilag egy az egyben ugyanaz volt. Használt gépként, de felújítottként volt eladó, alapból erre upgrade-eltem volna magam, nagyon megtetszett. meg is vettem, aztán itthon azonnal szétszedtem, és kiderült hogy a felső szűrő teljesen korrodált volt, a kazán alja szintén, hiányzott egy csavar is belőle, óriási csalódás volt :(
használható portfafiltert nem kaptam, ezt alapból utánkellett volna rendelnem, de így teljesen elment tőle a kedvem, azonnal visszavittem, annak ellenére, hogy nyilván lehetne ezeket a cuccokat cserélni, de egy ilyen kezdéssel a gép nálam már elvesztette a varázsát.
a boltban aztán egy kis vita alakult ki, mert ő szerintük áttisztították a gépet, szerintem meg a tisztítás nem egyenlő a felújítással, de lehet hogy ebben én tévedek. arra számítottam, hogy ha használt de felújított a gép, akkor nem találkozom a gépen belül korrózióval.
végül visszakaptam a pénzem és annyira felturbózott az eset hogy úgy döntöttem, elég volt, irány a Rancilio :)
hát ennyi a sztori, nagyon köszönöm még egyszer a segítséget:)
Nagyjából az lehet az oka, hogy a mostani gépeden tudsz habosítani a régi technikával, a régivel meg nem tudtál, hogy ennél más a lyukak szögállása. A habosítás fizikája egyszerű, de a lyukak szögállásának kérdését nem vizsgáltam. Nyilván kifelé nem állhatnad, de a párhuzamos sugártól befelé haladva egészen apró változtatás is sokat számít. Biztos van valami olyan szög ami megengedőbb a hibákkal szemben, de ez hidrodinamikai kérdés. Kíváncsi lennék, hogy a gépeden milyen szögben állnak a lyukat a csőhöz képest, de ezt nem fogod tudni megmérni házilagosan.
Ha jól látom pid a pavoniban sincs alapból. Tény, takarosabb, pofásabb gép mint a Silvia, nekem is jobban tetszik. Látok hozzá nyomifokis kart is, ami engem elriasztana.
A Silvia viszont 14+ kg, semmiképpen nem csúnya, ámde tekintélyt parancsoló a kinézete. Van benne anyag rendesen és hely is a tuningoknak (amelyek léteznek, kipróbáltak), ami (érzésem szerint) biztosan szükséges lesz később neked is, mivel egy egész jó kis QM-ről váltanál.
Érzelmi alapon Pavoni (csak egy Pavoni :) ), ésszerűség alapján Silvia (és használtan egy tuningoltat). Ez az én véleményem, de ez köszönhető a Pavoni dokumentálatlanságának is.
A többlyukúval sokkal hamarabb készen vagy, csak kicsit másképp kell használni. A többlyukúval jobban meg tudod mozgatni a tejet, ami fontos a habképződéshez, viszont nem szereti ha közel függőlegesen helyezed bele a csövet a tejbe, míg az egylyukúnál vagy az automatánál ezt büntetlenül meg lehet csinálni, legfeljebb tovább tart a dolog. Ezért aki egyetlen lyukhoz szokott és áttér a többlyukasra, nem érti miért nincs hab.
A csövet a kiöntő csőrnél érdemes az edénybe tenni, és kb. 45 fokos szögben, vagy amekkorába belefér, küldöd meg a tejet a felszíne alatt közvetlenül, majd szépen haladsz lefelé, megtartva az áramlást, nem mozgatod az edényt ide-oda. Ha sikít, túl mélyen vagy, akkor csak melegít, nincs habképződés. Gondolom amit írtam annak a többségét tudtad, csak hátha más is olvassa. :)
Megjegyzés:
Ha automata feje van valakinek és nem megy a habosítás, akkor eltömődött a levegőnyílás. Az egy lyuk, vagy rés a gőcsőre szerelt műanyag elemen valahol.
A brikka minőségén túlmutat, de élettartama max 3-4 év oscar vízlágyítóval használva. Kell hozzá egy párezer forintos tömörítő. illetve a kart is lehet hozzá szerezni csak nem érdemes, annyira nem hőstabil a gép. Így frissen darálva már kávéző szint (nyilván nem egy három misleny csillagos szpesölty) és sokan örömükben elsírnák magukat ha ilyet kapnának. Én gagguára ápgrédeltem, és már a poemia is nagyon ott volt. Persze a gaggia jobb.
A fogpiszkáló a home barista svájci bicskája :D. Legyen szó őrlemény homigenizálásról, egyenletesebb extrakcióról vagy jó tejhabról, a fogpiszkáló megkerülhetetlen. :))))
Jó kérdés, hogy mi az ok. A Cremina nem egy gőzgép, és nem is fektettem bele túl sok energiát a gőzölésbe. Az edény is csak egy szűk két dl lehet, kb 1 dl tejből habosítok úgy ahogy. De egy jukkal egész korrekt tejhab sikerül, ha tartósan van vendég aki igényli. Sokszor hónapokig nem gőzölök, lehet egy kis gyakorlással menne, de egyszerűbb a technikát hibáztatni.
minden nap próbálgatom még most is. reménytelen. a pavonié is borzalmas volt három lyukkal, eggyel tökéletes. ez is jó lesz, ha megoldódik, de úgy látszik, eddig nincs használható ötlet a fogpiszkálón túl... :-(
Ez a "lyukkérdés" részemről örök rejtély marad már azt hiszem. Tekintsünk most el attól, hogy nálam a catler cuccok jól működnek, tudom, értem hogy nem ez a normális! :-)))
DE: a gép gőzcsöve szintúgy gyárilag 3 lyukas, mint ahogy az előző hx e61 és egyéb gépeimen is. Minden eddigi esetben én is ledugóztam/forrasztottam egy lyukasra a végeket, kivéve ennél. Itt az első pillanattól tudtam gyári állapotban hibamentes mikrohabot gyártani, most már gyakorlatilag bármikor ilyen öntésre alkalmasat is, minimális odafigyeléssel:
Hogy ennek mi az oka, nem tudom...simán lehet hogy bármilyennel meg lehet tanulni, de nekem az eddigiekkel nem sikerült, és ipari nagy géppel sem tudok, csak ilyen otthoni kisebb gőzteljesítményűvel. Valószínű hogy gyakorlás kérdése lenne csak amúgy...nem a 3 lyukas gőzvégek baja ez. Mindenesetre az is tény, hogy nem vagyok/voltam egyedül ezzel a problémával.
Ha ilyen drága az alkatrész hozzá, akkor nem éri meg.10-15-ért kapsz egy másikat használtan. Legjobb tényleg ha szétszeded. Lehet, hogy csak valami szerelési, csatlakozási hiba, ha nem használtad a gőzcsövet.
Köszi. Igazából csak citromsavazáskor volt használva a gőzcső. Ez 8323-as darab, pont ehhez nem nagyon látok alkatrész, kivéve a gőzcsapot 10400-ért. Annyit meg nem költenék rá. Na mindegy is, szétborítom és okosabb leszek, hol ereszt pontosan.
sziasztok, egy kis segítséget szeretnék kérni. quick mill 0650-esről upgradelnék és két gép között hezitálok. Rancilio Silviában gondolkoztam eredetileg, sok jót hallottam róla, de sose tetszett igazán a dizájn része. Most viszont megakadt a szemem egy La Pavoni Gran Caffé GCM gépen, erről viszont sajnos nem sokat tudok, a leírásokban a gépről azt se nagyon találom, hogy mekkora a filter átmérője.
Tudnátok esetleg picit segíteni, hogy eligazodjak ebben a problémában:) nagyon köszönöm!
Illetve, én Pavonihoz rendeltem még régebben külföldről (talán ebay, még tavaly nyáron volt) 1 lyukút, és gyönyörű habokat készítettem vele, viszont horror volt: valami 4ezer forint (+szállítás) körül egy ilyen kis semmi alkatrészért -nekem legalábbis durva.
Szia, lehet hogy tévút, de én most ugyanezen gondolkodom a Fiorenzato Bricolettám kapcsán, és arra jutottam, hogy azonos menetű úgynevezett "zárt anya csavar" fedőnevű alkatrészt veszek az eredeti gőzcsővég helyett mondjuk 10 darabot (filléres tétel), és lakatossal furatok/magam fúrok rá 1mm, 1,5mm, ill. 2mm átmérőjű lukakkal 1, 2 ill. 3 lukú "mintázatot". Aztán kipróbálom, melyikkel lehet/tudok mikrohabot készíteni :).
Nem tudom, de ha találsz akkor rendelj kettőt, egyet átveszek. A jelenlegivel gyári formában csak tojáshabot tudok készíteni, így a fogpiszkáló tuning is többnyire alkalmazva van.
csak egy gyors kérdés: az Olympia Creminám három lyukú gőzkarját szeretném leváltani egylyukúra. Van valakinek ötlete ezzel kapcsolatban azon kívül, hogy dugjam be fogpiszkálóval? Ki gyártana nekem egy új gőzkart? Köszönöm!
A gőzcső tömítése attól kopik el, hogy ha sokat mozgatják, akkor meg pláne, ha a kemény víz a tömítések közé megy. Tömítéseket könnyű cserélni, ha van hozzá javító kit, érdemes javítani. Sok esetben az alkatrészek egymással kompatibilisek, érdemes rákérdezni az alkatrészeket forgalmazó cégnél.
Nem horror? 60$-ért micsoda dolgokat lehet venni Silviához :)
Ha már a poémia szóba jött. Az én régimet anyós örökölte meg és elkezdett folyni a gőzcső mellett. Csak vízkötlenítéskor volt nyitogatva a csap, egyébként nem. Mintha lötyögne a gőzcső. Érdemes lehet javítani, vagy kuka?
Igen, itthon is beszerezhető, de nem olcsó, lásd a linken 31-es sorszám mellett. nekem volt is ilyen rezes karom, és Saeaco Aromához használtam, de kivettem belőle az "epedát". Mondjuk, a mostani műanyag karos Saecokhoz nem biztos, hogy vennék biztos, hogy nem vennék ilyen kart.
Sokféle karos gépet próbáltam már, semmi baj nincs a Poemiával a maga helyén természetesen Egy ilyen olcsó gépnél a lehetőségek nyilván behatároltak, de ha megszokod, hogy mit lehet vagy érdemes és mit nem, a Brikka után nem fogsz benne csalódni. A Saeco karja elsőre tényleg kissé szargyanús, de jól működik, ilyen volt a népszerű Saeco Aromában is. Óriási előnye a többi gyártó termékeihez képest, hogy nagyon könnyen átalakítható nyomásfokozó nélkülire. Három csavar ki, nyomásfokozó kiszed. Teljesen normális szűrőkosár van benne, így onnantól kezdve tiéd a terep. (A többi gyártónál vagy csak roncsolással lehet a szűrőkosarat átalakítani, vagy egy gumitömítés szerencsétlenkedik a szűrőkosárban még akkor is, miután átalakítod.) Nincs tudomásom arról, hogy lehetne kapni hozzá a videón látott kart, de ha már kitanultad a csínját a nyomásfokozó nélküli kávéfőzésnek és még mindig nem akarsz egy szintet feljebb lépni, még rendelhetsz egyet a neten keresztül, ha zavar ahogy kinéz. Vagy kipróbálhatod más gyártók szűrőkosarait. De számíts arra, hogy míg a nyomásfokozós kar nagyon megbocsátó tud lenni bizonyos hibákkal szemben, addig ha kiveszed belőle a nyomásfokozót, minden hibáért megbüntet.
A SCA-s receptre gondoltam azt hiszem. Úgy tűnik nem töltöttem le, mert sehol nem találom a receptet. A Daráló podcast valamelyik adásában volt róla szó, ha végignézed a 38 rész tartalomjegyzékét megtalálod a vízről szóló részt. Esetleg kérdezz rá a Telegram csatornájukon, biztosan segítenek.