A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
A fogpiszkáló a home barista svájci bicskája :D. Legyen szó őrlemény homigenizálásról, egyenletesebb extrakcióról vagy jó tejhabról, a fogpiszkáló megkerülhetetlen. :))))
Jó kérdés, hogy mi az ok. A Cremina nem egy gőzgép, és nem is fektettem bele túl sok energiát a gőzölésbe. Az edény is csak egy szűk két dl lehet, kb 1 dl tejből habosítok úgy ahogy. De egy jukkal egész korrekt tejhab sikerül, ha tartósan van vendég aki igényli. Sokszor hónapokig nem gőzölök, lehet egy kis gyakorlással menne, de egyszerűbb a technikát hibáztatni.
minden nap próbálgatom még most is. reménytelen. a pavonié is borzalmas volt három lyukkal, eggyel tökéletes. ez is jó lesz, ha megoldódik, de úgy látszik, eddig nincs használható ötlet a fogpiszkálón túl... :-(
Ez a "lyukkérdés" részemről örök rejtély marad már azt hiszem. Tekintsünk most el attól, hogy nálam a catler cuccok jól működnek, tudom, értem hogy nem ez a normális! :-)))
DE: a gép gőzcsöve szintúgy gyárilag 3 lyukas, mint ahogy az előző hx e61 és egyéb gépeimen is. Minden eddigi esetben én is ledugóztam/forrasztottam egy lyukasra a végeket, kivéve ennél. Itt az első pillanattól tudtam gyári állapotban hibamentes mikrohabot gyártani, most már gyakorlatilag bármikor ilyen öntésre alkalmasat is, minimális odafigyeléssel:
Hogy ennek mi az oka, nem tudom...simán lehet hogy bármilyennel meg lehet tanulni, de nekem az eddigiekkel nem sikerült, és ipari nagy géppel sem tudok, csak ilyen otthoni kisebb gőzteljesítményűvel. Valószínű hogy gyakorlás kérdése lenne csak amúgy...nem a 3 lyukas gőzvégek baja ez. Mindenesetre az is tény, hogy nem vagyok/voltam egyedül ezzel a problémával.
Ha ilyen drága az alkatrész hozzá, akkor nem éri meg.10-15-ért kapsz egy másikat használtan. Legjobb tényleg ha szétszeded. Lehet, hogy csak valami szerelési, csatlakozási hiba, ha nem használtad a gőzcsövet.
Köszi. Igazából csak citromsavazáskor volt használva a gőzcső. Ez 8323-as darab, pont ehhez nem nagyon látok alkatrész, kivéve a gőzcsapot 10400-ért. Annyit meg nem költenék rá. Na mindegy is, szétborítom és okosabb leszek, hol ereszt pontosan.
sziasztok, egy kis segítséget szeretnék kérni. quick mill 0650-esről upgradelnék és két gép között hezitálok. Rancilio Silviában gondolkoztam eredetileg, sok jót hallottam róla, de sose tetszett igazán a dizájn része. Most viszont megakadt a szemem egy La Pavoni Gran Caffé GCM gépen, erről viszont sajnos nem sokat tudok, a leírásokban a gépről azt se nagyon találom, hogy mekkora a filter átmérője.
Tudnátok esetleg picit segíteni, hogy eligazodjak ebben a problémában:) nagyon köszönöm!
Illetve, én Pavonihoz rendeltem még régebben külföldről (talán ebay, még tavaly nyáron volt) 1 lyukút, és gyönyörű habokat készítettem vele, viszont horror volt: valami 4ezer forint (+szállítás) körül egy ilyen kis semmi alkatrészért -nekem legalábbis durva.
Szia, lehet hogy tévút, de én most ugyanezen gondolkodom a Fiorenzato Bricolettám kapcsán, és arra jutottam, hogy azonos menetű úgynevezett "zárt anya csavar" fedőnevű alkatrészt veszek az eredeti gőzcsővég helyett mondjuk 10 darabot (filléres tétel), és lakatossal furatok/magam fúrok rá 1mm, 1,5mm, ill. 2mm átmérőjű lukakkal 1, 2 ill. 3 lukú "mintázatot". Aztán kipróbálom, melyikkel lehet/tudok mikrohabot készíteni :).
Nem tudom, de ha találsz akkor rendelj kettőt, egyet átveszek. A jelenlegivel gyári formában csak tojáshabot tudok készíteni, így a fogpiszkáló tuning is többnyire alkalmazva van.
csak egy gyors kérdés: az Olympia Creminám három lyukú gőzkarját szeretném leváltani egylyukúra. Van valakinek ötlete ezzel kapcsolatban azon kívül, hogy dugjam be fogpiszkálóval? Ki gyártana nekem egy új gőzkart? Köszönöm!
A gőzcső tömítése attól kopik el, hogy ha sokat mozgatják, akkor meg pláne, ha a kemény víz a tömítések közé megy. Tömítéseket könnyű cserélni, ha van hozzá javító kit, érdemes javítani. Sok esetben az alkatrészek egymással kompatibilisek, érdemes rákérdezni az alkatrészeket forgalmazó cégnél.
Nem horror? 60$-ért micsoda dolgokat lehet venni Silviához :)
Ha már a poémia szóba jött. Az én régimet anyós örökölte meg és elkezdett folyni a gőzcső mellett. Csak vízkötlenítéskor volt nyitogatva a csap, egyébként nem. Mintha lötyögne a gőzcső. Érdemes lehet javítani, vagy kuka?
Igen, itthon is beszerezhető, de nem olcsó, lásd a linken 31-es sorszám mellett. nekem volt is ilyen rezes karom, és Saeaco Aromához használtam, de kivettem belőle az "epedát". Mondjuk, a mostani műanyag karos Saecokhoz nem biztos, hogy vennék biztos, hogy nem vennék ilyen kart.
Sokféle karos gépet próbáltam már, semmi baj nincs a Poemiával a maga helyén természetesen Egy ilyen olcsó gépnél a lehetőségek nyilván behatároltak, de ha megszokod, hogy mit lehet vagy érdemes és mit nem, a Brikka után nem fogsz benne csalódni. A Saeco karja elsőre tényleg kissé szargyanús, de jól működik, ilyen volt a népszerű Saeco Aromában is. Óriási előnye a többi gyártó termékeihez képest, hogy nagyon könnyen átalakítható nyomásfokozó nélkülire. Három csavar ki, nyomásfokozó kiszed. Teljesen normális szűrőkosár van benne, így onnantól kezdve tiéd a terep. (A többi gyártónál vagy csak roncsolással lehet a szűrőkosarat átalakítani, vagy egy gumitömítés szerencsétlenkedik a szűrőkosárban még akkor is, miután átalakítod.) Nincs tudomásom arról, hogy lehetne kapni hozzá a videón látott kart, de ha már kitanultad a csínját a nyomásfokozó nélküli kávéfőzésnek és még mindig nem akarsz egy szintet feljebb lépni, még rendelhetsz egyet a neten keresztül, ha zavar ahogy kinéz. Vagy kipróbálhatod más gyártók szűrőkosarait. De számíts arra, hogy míg a nyomásfokozós kar nagyon megbocsátó tud lenni bizonyos hibákkal szemben, addig ha kiveszed belőle a nyomásfokozót, minden hibáért megbüntet.
A SCA-s receptre gondoltam azt hiszem. Úgy tűnik nem töltöttem le, mert sehol nem találom a receptet. A Daráló podcast valamelyik adásában volt róla szó, ha végignézed a 38 rész tartalomjegyzékét megtalálod a vízről szóló részt. Esetleg kérdezz rá a Telegram csatornájukon, biztosan segítenek.
Azt nem tudom, hogy itthon lehet-e olyan kart kapni, mint amilyen a videoban van. Arra viszont emlékszem, hogy szintén a youtube-on van video arról, hogyan lehet nyomásfokozótlanítani saeco szűrőtartó kart. Ha már nem garanciális a gép, próbáld meg azt, rosszabb nem lesz tőle a kávé.
Szervusztok Kávé szerelmesek! Tudom mi a véleményetek a Poemia témáról mégis ehhez kapcsolódik a kérdésem mivel anyagi lehetőségeim szűkösek. Jelenleg Brikka+Graef kombóval komponálom a reggeli szenvedélyem. Időnként meginnék egy kis itthoni esszpresszot. Van itthon Saeco Poemiám amit leginkább tejgőzölésre használok de láttam róla egy videót ( https://www.youtube.com/watch?v=92pIaIUWGSo&t= ) videóban nem a gyári múanyag sz*r kart használják... itthon beszerezhető a géphez a gyárinál jobb minőségű kar? Ha igen lesz belőle valaha minőségi ital vagy inkább gyűjtsek egy normális gépre? Köszönöm.
Akkor túl komolyra sikerült a szöveg számodra vagy nemtom.... Az gáz, hogy Győrben veszünk kávét és néha online rendelünk??
Ne már, örültem, hogy más is vásárol ott, mert sztem jó minőségű a kávéjuk. Igen próbáltam nem csak belökni egy La Pavonit, hanem komolyan megfogalmazni, mert szerintem megér annyit ez a márka. Most már viszont azt érzem gáznak, hogy kétségbe vonod a szavaim..