Keresés

Részletes keresés

Frogzz Creative Commons License 2018.01.18 0 0 174797

Én inkább amolyan karcos robusztának éreztem. Jó alacsony hőfokon volt csak elfogadható, kotyogóba emiatt kevésbé tenném.

A citromos ízt én inkább az újhullámosokhoz társítom. :)

Előzmény: andrers253 (174791)
Szabi32 Creative Commons License 2018.01.18 0 0 174796

Ha erre gondolsz, ez egy biztonsági szelep a pumpa védelmére! De azt a funkciót

sem tölti be gyári állapotában, mert totál be van tekerve gyárilag! Opv-ként úgy látja

el a feladatát, ha a rugóból le van csípve egy darabka. Csak úgy lehet beállítani hogy

kb. 9-10 bar nyomáson nyitódjon. A rendes OPV-t, könnyedén be lehet állítani, csak

egy ínbuszkulcs kell hozzá szinte...

 

Előzmény: Atteeharp (174793)
Szabi32 Creative Commons License 2018.01.18 0 0 174795

 

Igen, a self-priming, az ami a gőzcsapon van, az a bojler légtelenítésére szolgál.

De amikor már nem zár benne a kis golyó, onnantól a víztartályba engedi vissza

a forró vizet,,és azt a pumpa nem igazán szereti..

Előzmény: endrepp (174794)
endrepp Creative Commons License 2018.01.18 0 0 174794

Ez engem is érdekel, de most melyik szelepről írsz? A gőzcsapon lévőről vagy a pumpa után lévőről? A pumpa utáni közvetlen a tartályba ürít, a gőzcsapon lévőről cső vezet a tartályba, ez utóbbi érdekelne, hogy jól gondolom ez egy légtelenítő?

Előzmény: Atteeharp (174793)
Atteeharp Creative Commons License 2018.01.18 0 0 174793

Nem vitázni szeretnék de az emlegetett álítható szelepet miért nem hívod OPV-nek? (Az OK, hogy különbözik a GC OPV-jétől, de ezért az már nem OPV?)

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9014122&go=86407003&p=1#86407003

 

Leginkább az kapcsán botlottam a linkelt posztba is, és a te posztodba is, hogy a self-priming valve megnézésén gondolkoztam, hátha tud még jobbat, a régi Gaggia Carezza-m, aminek ugyanilyen a felépítése.

És egyébként hogy kérdezzek is, már csak azt nem értem, hogy túlnyomás esetén mit csinál ez a szelep? Mármint a nem-OPV-nek hívott OPV(:D) biztonsági szelep.

A GC-nél világos, hogy túlnyomás esetén ürít, de erre a szelepre azon az ágon nincs cső kötve.

Amúgy arra gondoltam hogy mi lenne ha a self-priming-ot nem egy kupakkal, hanem egy manometerrel zárnám le, a házra meg vágnék neki valami helyet. Nagyon barbár gondolat?

Előzmény: Szabi32 (174659)
andrers253 Creative Commons License 2018.01.18 0 0 174792

Ha gondolod, én szoktam kávét rendelni, Kapuczinernél 5000 ft felett a postán maradó csomag díja 500 Ft, s ha következőre rendelek, ha gondolod megrendelem neked is, amit szeretnél. S akár nálam is megkóstolhatod a kávét, de én csak egy lelkes amatőr vagyok

Előzmény: LazacX (174788)
andrers253 Creative Commons License 2018.01.18 0 0 174791

Nekem is hoztak már ezüst zacskós szemes omniát, hogy őröljem meg mert azt szeretik. Kíváncsiságból le is főztünk pár adagot, de mind citrompótló ízű volt. De automatában, vagy kotyogóval, szarvasival másabb ízű.  

Előzmény: Frogzz (174790)
Frogzz Creative Commons License 2018.01.18 0 0 174790

Rendszeresen főzök egy ismerősnek (ízlésre nincs magyarázat) szemes Omniából presszót. Teljesen jól le szokott jönni másfél éves állapotában is 25 vagy akár 40 msp. alatt, szemcsemérettől függően. Crema is van rajta bőven, mivel full robuszta a gold kivételével mindegyik. Aki a mocsár keserű kávét szereti, alig talál jobbat! :D

Előzmény: Bazs09 (174789)
Bazs09 Creative Commons License 2018.01.18 -1 0 174789

Ne lepődj meg, ha nem tudod elég finomra őrölni az Omniát, ezek a legtöbb esetben már döglöttek, amiken bármilyen szemcseméret mellett átzubog a víz.

Előzmény: LazacX (174788)
LazacX Creative Commons License 2018.01.18 0 0 174788
Bőségesen kaptam javaslatot. Még 3 hétig tart az Omnia, azaz van 2 hetem a döntésre. Megjött a tamper is, lehet gyakorolni.
Előzmény: Mylord3 (174787)
Mylord3 Creative Commons License 2018.01.18 0 0 174787

Na, akkor a tegnapi vélemények és infók alapján majd a fórumtárs eldönti, mit csinál "KV-fronton". :-) Te javasolod a saját, bevált kipróbált szemes KV-idat, én pedig nem beszélem le arról, hogy ha van lehetősége személyesen kóstolni, vagy akár személyesen is vásárolni az említett KV-zóban, akkor bátran próbálja ki ezeket a KV-kat.

 

A magam részéről szinte biztos, hogy csak KV-rendelés céljából már nem vagyok hajlandó posta- és kiszállítási költséget fizetni, de azt is tudom, hogy itt, Pesten azért e tekintetben is mások a lehetőségek. Jut eszembe: 5-6 éve még milyen nagy sláger volt a győri "velencei gondolások" vagy "aranyások gondolája" /??/ nevű szemes KV, még én is kóstoltam X éve. Aki pl. Györben vagy épp Óváron, vagy valahol a környéken lakik, feltehetőleg szintén nem a webshopon kersztül rendel KV-t, hanem bemegy, és személyesen kóstol,  vesz. /Remélhetőleg, ezt még sokáig meg is teheti... :-) /

Előzmény: Katoczi (174778)
krizsi_l Creative Commons License 2018.01.17 0 1 174786

A Veronesi Super Bar egy megbízható, középkategóriás bárkeverék. Klasszikus "olaszos" vonal. Az "oro" becenévre hallgató blendek nem igazán az olaszos vonalat képviselik.

Az olcsóbb vonalból jó a Pacificaffe Rome. Jobb mint a Ciok Cream. Legalább is jobb volt mikor utoljára találkoztam vele.

Előzmény: szigetbecse (174782)
Katoczi Creative Commons License 2018.01.17 0 0 174785

Ha valaki szeretné, a Kopy Luwakon spórolt pénzt most Panama Geishára költeni :) akkor írjon mailt. A Colonnánál most jelent meg a shopban, én mindenképp rendelek.

szigetbecse Creative Commons License 2018.01.17 0 0 174784

Fákk!!!

 

Rendeltem a jó öreg Peldzsok-tól...

_MrB_ Creative Commons License 2018.01.17 0 1 174783

Ha ez kávéknál úgy megy, mint pálinkáknál, akkor ez nem hogy semmit nem jelent, de inkább "elgondolkodtató"...

Előzmény: szigetbecse (174782)
szigetbecse Creative Commons License 2018.01.17 0 0 174782

Azért gondoltam rá,mert írják,hogy többszörös aranymedál díjas kávé és megkapta az "Esspresso Italiano" matricát is...

Előzmény: krizsi_l (174781)
krizsi_l Creative Commons License 2018.01.17 0 1 174781

Maradva a Veronesi vonalon: Veronesi Super Bar, vagy árban picivel feljebb a Veronesi Alta Caffeteria.

Nekem a La Genovese egyik blenje sem jött be.

Előzmény: szigetbecse (174780)
szigetbecse Creative Commons License 2018.01.17 0 0 174780

Egy 3 hónapos LaGenovese Qualita Oro kávé öreg már szerintetek? Szeretnék venni valami igazán finom "olaszos" ,hagyományos ízvilágú kávét. A Veronesi Ciok Cream is nagyon finom,azt már próbáltam. De kipróbálnék mást is,azért gondoltam a LaGenovese-re. Esetleg valami javaslatotok van ilyen jellegű kávéra? 70-30 vagy 80-20-as keverékre gondoltam...

Köszönöm!

szigetbecse Creative Commons License 2018.01.17 0 0 174779

Sziasztok!
Tegnap olvastam az olaszpresszón,hogy mennyire kell feltölteni a szűrőkosarat,hogy jól terítsen a gép (Rancilio Nancy az enyém). Nagyon hasznos volt a cikk,most reggel így tettem,nem is volt permet a nyitott karnál,szépen lefolyt,bár egy nevenincs szűrőt tettem az eredeti (Lelit) helyére... Írta a cikk,hogy a Rancilio-nak rossz a vízterítése és tett bele egy IMS felsőszűrőt,de nem volt sokkal jobb tőle. Valakinek van még tapasztalata ezzel kapcsolatban? Érdemes beszerezni egy ilyen szűrőt? Egyébként az enyémnek kimondottan jó a vízterítése-látván a cikkben feltett fotókat..

Katoczi Creative Commons License 2018.01.17 0 0 174778

Már hogyne számítana, hogy helybéli vagy nem? Ha helybéli, akkor elmehet a kávézóba, megkóstolja, és tudja milyen kéne legyen amit otthon elkészít. De még akkor is ha belefut valamilyen problémába nem tudunk neki segíteni, mert nem ismerjük az alapanyagot amiből dolgozik (pl azért savanyú mert aluloldott vagy azért mert egy olyan kávét válsztott). Ez esetben max a kávézóba tudna elmenni a gondjával, ha ott segítenek tizedszerre neki az ok, de egyáltalán nem biztos. Ha győrben lakna simán ajánlanám a Kapuczinert, de egy számomra ismeretlen pörkölőt nem tudok ajánlani csak mert közel van (ettől lehet jó, csak mivel nem ismerem ne várd, hogy ajánljam). Különösen most, hogy naponta jelentkezik újabb pörkölő a piacon, a "kézműves" jelző nem garancia semmire.

Előzmény: Mylord3 (174775)
Bazs09 Creative Commons License 2018.01.17 -1 0 174777

Még ha odavalósi is lenne, akkor is osztom Katoczi fórumtárs véleményét. Érdemes egy bizonyított, bevált kávéval kezdeni, amiről tudhatja, hogy ha nem hozza a kötelezőt, akkor nem a kávéval van a baj. Neki minden új, nem ildomos még egy ismeretlent behozni az egyenletbe.

Előzmény: Mylord3 (174776)
Mylord3 Creative Commons License 2018.01.17 0 0 174776

Ja, közben látom, hogy Hajdúszoboszló, bocs..., de szerintem ez a lényegen sokat nem változtat.

Előzmény: Mylord3 (174775)
Mylord3 Creative Commons License 2018.01.17 0 0 174775

Ha jól értelek (és jól értelek!), akkor Lazacx fórumtárs, aki egyébként balmazújvárosi, a most beszerzett kezdő gépparkjához még véletlenül se menjen el KV-t kóstolni az amúgy neki helyben lévő, de még általa nem ismert KV-zóba, csak azért ne, mert még "kezdő" a KV-zás területén, és az ő "ízlelési fejlettsége" biztosan nem üti meg azt a mértékét, amelynek megléte esetén simán el tudná dönteni magának, hogy a kérdéses KV-zó bármelyik terméke jó-e, vagy rossz? 

Előzmény: Katoczi (174774)
Katoczi Creative Commons License 2018.01.17 0 1 174774

Igen más az ízlelés, mivel egy tanulható, fejleszthető dolog. De nem azért ajánlottam amiket tettem, hanem mert nem büntetnek annyira ha elhanyagolod az előkészítést mint egy Casino Mocca kávé pl. Ráadásul sok kézműves kávé citromlészerűen savanyú ha elrontod. Egy Malabar v. Indian choco max kevésbé balanszos, nem annyira krémes, de nem lesz citromlé.

És mire alapozom, hogy ízlene neki? Kb arra, hogy Omnia után minden klasszikus ízvilágú friss kávé megváltás lesz.  A "savanyú" kávék meg vagy bejönnek vagy nem.

Előzmény: Mylord3 (174772)
djboriska Creative Commons License 2018.01.17 -1 0 174773

Az ízlelés ízérzékelés teljes mértékben íz és illatmemórián alapszik. Ezért kijelenthető hogy egy kezdő teljesen máshogy érez ízeket illatokat.

Erre nagyon jót tudja trénelni az ember magát. Nem véletlenül az SCAA cupping protocol azzal kezdődik, hogy a kiváló kávékóstolás - érzékelés inkább gyakorlattal és sok kóstolási tapasztalattal érhető el mintsem különleges genetikai ízérzékelő képességgel.

Mylord3 Creative Commons License 2018.01.17 0 0 174772

A "teljesen kezdőnek" más lenne az ízlelőérzéke? :-) Mi a garancia - szerintem semmi - hogy az általad javasolt KV-k ízlenek úgymond "egy kezdőnek" is?

Nyugodtan ki lehet próbálnia egy kezdőnek-haladónak-profinak is az ismeretlen KV-zók szemeseit, mert szerintem semmit nem veszít, viszont nyerni nyerhet vele.

 

Csak legyen megbízható a pörkölőüzem! :))

Előzmény: Katoczi (174771)
Katoczi Creative Commons License 2018.01.17 0 0 174771

Persze, hogy ki lehet (kell) próbálni. De ajánlani teljesen kezdőnek olyan kávét amit nem próbáltam, nem tudok. A legelején szerintem ragaszkodjon a megfelelő minőségű kávékhoz, amiket írtam az mind ilyen, és nem is kényes. Ha megvan a rutin akkor jöhet a kísérletezés. Azzal, hogy sokaknak ízlik nem tudok mit kezdeni, az Omnia is sokaknak ízlik.

Előzmény: Mylord3 (174764)
x/mz Creative Commons License 2018.01.17 0 0 174770

Sajnálom, nem személyeskedés akart lenni.

Csupán egy gondolatmenet, ami ezek szerint téves.

Aminek leírására, "tudjuk kinek" folyamatos ellenségeskedése mindenkivel szemben, vezetett.

Tőled pedig még egyszer elnézést amennyiben személyesen érintett. 

Előzmény: BURN27 (174769)
BURN27 Creative Commons License 2018.01.17 0 0 174769

Sziasztok!

 

Tök jó, hogy velem dobálózol, természetesen névtelenül. Gerinces húzás.

Szerintem senki, de senki nem tiltja, hogy mintákat pörköljek. Vagy akkor zúzzuk be az összes otthoni kis pörkölőt és teflonserpenyőt?

 

Ha meg nem gyakorolnék addig (jelezd, ha valahol a képeken több 100 kiló kávét látnál, amennyi a shop fogyása, nem pedig 2-3 kilót), akkor meg jönnétek a szokásos, "kezdő balfasz" című nótával, amikor majd kezdünk. Kérlek, ha már így megcsináltad a kötelező szemétkedést, akkor házi feladatként add össze az összes kávét, amit a képeimen látsz. Persze játszhatnak a kávézókban készültek is, ki tudja lehet mindet én pörkölöm és add össze. Na ha annyi kávét adnánk el, amennyit itt pörkölgettem, akkor éhen halnánk. De jó, bevalljuk, ezen kívül az összes tejes italhoz itt tartjuk a teheneket hátul a fészerben, engedély nélkül, Kínából importált GMO-s kukoricával etetve.

 

Szóljatok, ha bárkinek is ártottam volna és akkor jogosnak tartanám, hogy engem pécéztek ki alanynak.

Minden pörkölőre/forgalmazóra érkeznek panaszok. Ránk is volt/van, régebben is és lesz is. De hogy én legyek a felelős? Enyhén szólva is nevetséges.

Nem pörköljük itt a kávénkat. Saját fogyasztása, mintára meg azt csinálunk amit akarunk.

 

Köszi a megértést!


Tibi

Előzmény: x/mz (174766)
Epsilon Creative Commons License 2018.01.17 0 0 174768
Meg lehet kerdezni mirol/kirol beszeltek? Milyen vevoi panaszok vannak melyik webshoppal kapcsolatban?
Előzmény: x/mz (174766)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!