A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Igen más az ízlelés, mivel egy tanulható, fejleszthető dolog. De nem azért ajánlottam amiket tettem, hanem mert nem büntetnek annyira ha elhanyagolod az előkészítést mint egy Casino Mocca kávé pl. Ráadásul sok kézműves kávé citromlészerűen savanyú ha elrontod. Egy Malabar v. Indian choco max kevésbé balanszos, nem annyira krémes, de nem lesz citromlé.
És mire alapozom, hogy ízlene neki? Kb arra, hogy Omnia után minden klasszikus ízvilágú friss kávé megváltás lesz. A "savanyú" kávék meg vagy bejönnek vagy nem.
Az ízlelés ízérzékelés teljes mértékben íz és illatmemórián alapszik. Ezért kijelenthető hogy egy kezdő teljesen máshogy érez ízeket illatokat.
Erre nagyon jót tudja trénelni az ember magát. Nem véletlenül az SCAA cupping protocol azzal kezdődik, hogy a kiváló kávékóstolás - érzékelés inkább gyakorlattal és sok kóstolási tapasztalattal érhető el mintsem különleges genetikai ízérzékelő képességgel.
A "teljesen kezdőnek" más lenne az ízlelőérzéke? :-) Mi a garancia - szerintem semmi - hogy az általad javasolt KV-k ízlenek úgymond "egy kezdőnek" is?
Nyugodtan ki lehet próbálnia egy kezdőnek-haladónak-profinak is az ismeretlen KV-zók szemeseit, mert szerintem semmit nem veszít, viszont nyerni nyerhet vele.
Persze, hogy ki lehet (kell) próbálni. De ajánlani teljesen kezdőnek olyan kávét amit nem próbáltam, nem tudok. A legelején szerintem ragaszkodjon a megfelelő minőségű kávékhoz, amiket írtam az mind ilyen, és nem is kényes. Ha megvan a rutin akkor jöhet a kísérletezés. Azzal, hogy sokaknak ízlik nem tudok mit kezdeni, az Omnia is sokaknak ízlik.
Tök jó, hogy velem dobálózol, természetesen névtelenül. Gerinces húzás.
Szerintem senki, de senki nem tiltja, hogy mintákat pörköljek. Vagy akkor zúzzuk be az összes otthoni kis pörkölőt és teflonserpenyőt?
Ha meg nem gyakorolnék addig (jelezd, ha valahol a képeken több 100 kiló kávét látnál, amennyi a shop fogyása, nem pedig 2-3 kilót), akkor meg jönnétek a szokásos, "kezdő balfasz" című nótával, amikor majd kezdünk. Kérlek, ha már így megcsináltad a kötelező szemétkedést, akkor házi feladatként add össze az összes kávét, amit a képeimen látsz. Persze játszhatnak a kávézókban készültek is, ki tudja lehet mindet én pörkölöm és add össze. Na ha annyi kávét adnánk el, amennyit itt pörkölgettem, akkor éhen halnánk. De jó, bevalljuk, ezen kívül az összes tejes italhoz itt tartjuk a teheneket hátul a fészerben, engedély nélkül, Kínából importált GMO-s kukoricával etetve.
Szóljatok, ha bárkinek is ártottam volna és akkor jogosnak tartanám, hogy engem pécéztek ki alanynak.
Minden pörkölőre/forgalmazóra érkeznek panaszok. Ránk is volt/van, régebben is és lesz is. De hogy én legyek a felelős? Enyhén szólva is nevetséges.
Nem pörköljük itt a kávénkat. Saját fogyasztása, mintára meg azt csinálunk amit akarunk.
Éppen most reflektált hazai pályán az írásodra. Arról persze mély hallgatás van, hogy oda a Kapucziner pörköl, aki ha jól tudom, szintén nem üzemszerűen végzi tevékenységét, ergo ő sem árulhatna webshopban, vagy pörkölhetne nekik bérbe. De ez már csak ilyen, megszoktuk, amíg neki pörköl addig üdítő kivétel, ami erősíti a szabályt.
"Soha nem is hallottunk róla, így sem pro sem kontra nem tudunk érvelni...."
Ami természetesen nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a kérdezett cégnek is vannak, lehetnek jó KV-is, vagy hogy ne lenne érdemes kipróbálni ezen KV-kat is, pláne akkor, ha viszonylag könnyen el lehet érni az üzletet, megspórolva akár a postaköltséget is. :-)
/Legalábbis addig lenne érdemes próbát tenni ezekkel a KV-kkal is, amíg - kizárólag a fogyasztók védelme érdekében, persze :)) - egyszercsak be nem záratják ezt a pörkölőt./
Soha nem is hallottunk róla, így sem pro sem kontra nem tudunk érvelni. Amit merek ajánlani a kezdéshez:
Paljoc (pallyotzcoffee.hu): Locavore, Java mix (ezek robusztásak, de finomak), valamint Indian Choco és Choco maddness. Következő lépcsőnek a Spicy Italy
India Monsooned Malabar (én AVX-est kóstoltam, de a többi is vsz jó).
Ezek kiváló, és eléggé megbocsájtó kávék ami az előkészítést illeti.
E hónapban és februárban nem költök további hardverre ha nem muszáj. Még ha nem is nagy összeg az eddigiekhez képest. Mindenképpen esedékes lesz, mert leltárt tartottam és már csak 2 ép van meg 2 csorba, szóval nem igazán vendégképesek. 3 hét múlva meg kávéváltás. Ez most jobban piszkálja már az orrom. Az említett kávépörkölő nem ismerős valakinek?
Ha ragaszkodsz a régi megszokott kis virágos csészédhez, én aztán tényleg nem beszéllek le róla (az ember igenis kötődjön azokhoz a tárgyakhoz, amelyekhez szép emlékek fűzik! :-) ), de ha majd később esetleg mégis keresnél másfajta KV-s csészéket magadnak, csak javasolni tudom a kaposvári asszem, Brando Kft-t (?), és annak is a dancap csészéit.
A kávéra visszatérve. A tamper még mindig nem jött meg, a foxpost már másfél napja ül rajta. Kb. ennyit tudok kihozni az Omniából egyelőre, ami a képeken látszik. Egy olcsó beszerzési forrást találtam még, az ismerősök dicsérik, vagy ez már gyanúsan olcsó? Egy hajdúszoboszlói pörkölő, littlecharlescoffe. hu, ismeritek?
(Talán mondanom se kell, én magam is próbálkoztam egy ideig nem megfelelő csészével, macskás minibögrével, amihez amúgy kötődtem vmennyire, sőt az is csehszlovák volt... Ezeket a köröket mindenki lefutja. Minél előbb törődsz bele, hogy az olasz eszpresszó-kultúrában felhalmozódott sok tapasztalatot nem lehet lesöpörni, annál rövidebben szivatod önmagadat...)
Ok, persze..., ezt nem is vitatom, de egy normálisan gondolkodó, a minőségi eszpresszó kV-t szerető épeszű ember, (és nem az ""elborult elméjű"" home barista) nem fog a Gaggia szűrőkarjába dőlni, ha az előző nap este darált és hűtőben tartott KV őrleményből csak másnap készít italt magának. Nem fog harakirit elkövetni, mert nem foglalkozik ezzel ilyen szinten, és mert nem hajlandó a home barista agyával gondolkodni a saját hétköznapi KV-zása célján és örömén.
Elnézést a reklámért, de hátha érdekel valakit: A Tchibonál ma ingyen-futár van, a kétfajta Barista kávé pedig 3500,-ért kilója így szerintem egy próbát megér. (Szerintem pl. a Milano Style-hoz képest sokkal jobb kávé)
A te példád is csak azt bizonyítja (szerintem), hogy mennyire nincsenek úgmond "kőbevésett szabályok" sem a KV darálásnál de talán még az eszpesszó ital készítésénél sem. Mindenki úgy őről KV-t magának, ahogy azt a legpraktikusabbnak, legkényelmesebbnek tartja. Én pl. soha sem daráltam a KV-t karba, ezután sem fogom..., és a mai napig sem értem (de nem is érdekel! :-) ), amikor valaki azzal jön, vagy azt kérdezi, hogy de miért nem?? A Graef őrlökhöz, de talán még az Iberitalhoz is adtak szélesebb, a KV-gépek karjához jó tartót, amit én persze soha sem használtam.
/Ja, és adagonként sem fogok fagyasztani ezután sem. :-) /