A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Paljoc féle Spicy Italy-val van hasonló tapasztalatom. 6 óra után készítettem, simán jó volt. Nem tesztelési céllal próbáltam, hanem mert nem volt más lehetőség ésmeglepett, hogy ennyire jó volt a végeredmény. Lehet, hogy valami specialty világos cucc nem bírta volna, de még az alap arabica blendek is egész jól bírják. Persze frissnek kell lenie daráláskor.
"...A kávédaráló viszont pozitív meglepetést okozott a hangja miatt. Nincs olyan veszedelmesen éles sivító hangja mint a késesemnek, a hajnali első kávémtól tartottam hogy nem lesz vállalható a darálás."
Egy megfelelő méretű kis üveg (pl. bébitápos, pestós...stb.), ami alámegy a KVdaráló "csőre" alá, előző nap este őrölsz, majd az őrlemény lezárva az üvegben, mehet a hűtőbe a következő (másnapi) felhasználáshoz. Nem fogsz érezni semmilyen minőségi különbséget a reggeli KV-ban, és nincs hajnali zaj, hajnali para! :-)
Megvolt az első kávéfőzés. Szemmel láthatóan ezer sebből vérzett, olyan hibákkal, amit még tapasztalat hiányában is el tudtam volna kerülni, de ez a legelső kávé is olyan lett, amit a Szarvasival soha nem értem még el. Magyarul: ízlett. :) Már ez alapján azt mondom, hogy jó csere volt, de azt is, hogy nem baj hogy nem az automatát választottam. Ez az egész "macera" meg nem is macera. Tulajdonképpen a Szarvasival is eltöltöttem az időt, és sokszor daráltam ott is a késessel. A kávédaráló viszont pozitív meglepetést okozott a hangja miatt. Nincs olyan veszedelmesen éles sivító hangja mint a késesemnek, a hajnali első kávémtól tartottam hogy nem lesz vállalható a darálás.
Én nem gondolnám hogy 92 fok magas lenne, vagy hogy attól keserű.
101-102 sem vészesen sok, de talán feleslegesen magas. Csak sokat kell hűtőcsapolnod. Gépe válogatja, lehet nálad nem.
Az én gépemen 1-1,5 között van a kazán nyomás, de sokat kell állnia hogy 100 fölé melegedjen. Ebből is látszik, hiába E61 HX, mindegyik más.
Álló helyzetben 90 fokig szoktam kb várni, míg felmelegszik, majd ahogy elkezdek hűtőcsapolni felszökik kb 98-ig és onnan kezd visszaesni. 95 körül elzárom és utána készítem a kávét. Így a fejhőmérőn csapolás közben 92-ről 90 környékén alakul az érték.
Mérni szoktad? Próbáld meg 1:2 aránnyal. 20g be, 40g ki.
Őrleménnyel és dózissal próbálkozz, de egyszerre csak egy valamit változtass.
Bár itt a Lelit név vörös posztó, de ha új gépet vennél és nem ragaszkodsz a Pavoni márkához, Lelit Anna PL41TEM néven kb. ugyan ez a kaliberű gép, csak olcsóbban.
Még két nehéz fém között is nagy különbség lehet, a Szamila drága tampere egy pompásan kiegyensúlyozott darab. De amúgy nem muszáj a fém, én sokáig egy keményfa tampert használtam nagy megelégedéssel.
A Szamilánál fogtam kézbe ilyet, úgyhogy bár nem használtam tampert soha, de belátom hogy egy nehéz fém eszköz való erre a célra és nem műanyag. Amúgy már mindegy, mert megrendeltem. Inkább csak a józan ész mondja azt, hogy valahogy nincs ár érték arányban egy ilyen termék. Valószínűleg ezt az érzést tompítja majd a következő pár nap, miután rájövök arra hogy egy célszerszámmal a kávét lapogatnom tizedannyi idő lesz majd, mintha valamilyen segédeszközzel bűvészkednék.
Oscart vettem. Emellett a javasolt maroktampert. ( Itt kívánom megjegyezni, hogy ez utóbbi vasdarab beszerzése fájt eddig a legjobban, mondhatni csak ez fájt. Erre nem muszáj reagálni. :) ) Mivel mindkettő valószínűleg hétfőn, max. kedden lesz itt, de holnap aránylag egész nap ráérek gépészkedni, úgyhogy ezek hiányában is kipróbálom pár főzésre a gépeket. Mondjuk vizet forralva, és átszűrve itatóspapíron. A tampert meg valami kanálfejjel pótolom.
Biztosan nem cserélném le az egyik legjobban tuningolható otthoni kisgépet egy thermoblokkos gépre. Ha magyarországon élsz újból, akkor szakembert is tudunk ajánlani aki kihozza belőle a maximumot, vagy leírást ami alapján megcsinálhatod magadnak. Ha tényleg el akarod adni, akkor egy gyári állapotú 2015 előtti Gaggia classic 200 eurót is érhet (vagy többet).
Dilemmában vagyok: van egy GC Gold edition-om. Kiállítási darabként vettem, gyakorlatilag nem volt használva. Nem volt őrlőm, így kb. egy "téglányit" használtam. Aztán lakásvásárlás, felújítás, gyerek születése, stb. így őrlőt nem tudtam venni. Ez azt jelenti, hogy szegény gép kb. 5-6 éve porosodik használatlanul. Menet közben külföldre költöztem és áttértem Nespressora. De most fellángolt a régi tűz és vettem egy alig használt Nemox Lux-ot.
Dilemma: használjam a GC-t vagy eladom, kicsit hozzáteszek és veszek mást helyette, pl. egy QM 820-at. Vagy mást? De mit?