A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Dilemmában vagyok: van egy GC Gold edition-om. Kiállítási darabként vettem, gyakorlatilag nem volt használva. Nem volt őrlőm, így kb. egy "téglányit" használtam. Aztán lakásvásárlás, felújítás, gyerek születése, stb. így őrlőt nem tudtam venni. Ez azt jelenti, hogy szegény gép kb. 5-6 éve porosodik használatlanul. Menet közben külföldre költöztem és áttértem Nespressora. De most fellángolt a régi tűz és vettem egy alig használt Nemox Lux-ot.
Dilemma: használjam a GC-t vagy eladom, kicsit hozzáteszek és veszek mást helyette, pl. egy QM 820-at. Vagy mást? De mit?
Azt a saicaffot nem mertem megkostólni, inkább kerestem dell ospite-t. Az legalább a megszokott minőség. Karácsonyra meg kaptam szintén lucaffetól exquisitet meg molinari orot. Most egy ideig jóvilág van. :o)))
Ez tényleg ízlés dolga, de arra, hogy beállítsa a darálót szerintem megteszi, a pellini és a lavazza meg drágább, s Kimbo-t meg lehet kapni az euronics-ban, de az akkor is a duplája, s feljebb meg lehet lépni, de akkor csak az internetes rendelés marad. Lucaffé-t már nagyon rég láttam a Debreceni mm-ben, régebben volt, s egyértelműen finomabb, de én az itteni lehetőségeket vettem számon.
Karesz, nem farmer ez! :-) Én mindkét graef őrlömhöz max 10 deka KV-t használtam el, de csak azért, hogy beállítsam a gépeket magamnak, aztán mentek élesben, nem tudom, hogy ilyen kiskúpos x.roknál van-e (lett volna-e) jelentősége bármilyen előmunkálatoknak.
/Bocs, de mindig az az érzésem, hogy kicsit túlbonyolítjuk az életünket az ilyen dolgokkal, ezek a kis háztartási gépek továbbra sem atomreaktorok./
Sziasztok, az új Graef darálók igényelnek "előkoptatást"? Át kell tolni rajtuk 1-2 kg "tesco" kávét az optimális teljesítményhez a használatba vétel előtt?
Nekem pedig most cm 802-esem van, abban is van kiskosár :-), de én még plusszban alátéttel is tudok finomítani. Az előző darálómból "lenyúltam" asszem 2 db-ot.
Nekem CM900 van, a kivehető kis kosáron-is lehet állítani, hogy milyen legyen az őrlemény finomsága, így bizony előfordul az, hogy két ugyan olyan gép pl. a 15-ös fokozaton más finomsággal őröl. A másik fontos dolog, hogy először a kis kosarat kell berakni utána kell rárakni a felső buroklatot.
Szerintem az semmivel se jobb a Pellini/Lavazzánál, mondjuk ízlés dolga... Az itteni MM-ban Kimbo a legjobb, no meg a Lucaffé, de az mostanában elég szórványosan kapható (és drága).
Már összeraktam. Igaz, először egy youtube videóval kezdtem, utána meg a használatival, és csak utána bontogattam a dobozt. Ha már a daráló szóba került. Erre nem találtam javaslatot a neten. A 40 fokozatnak kb. az alsó egynegyed érinthet a presszó szemcsemérethez? Indulásnak mondjuk 6-8? Gondolom, túl durvára sikerült darálás esetén nem érdemes újradarálni.
...hát, nem kifejezetten az, de azért nem is egy lelit!! :))
Kezdésnek szerintem tökéletesen alkalmas baráti áras gép-párosod lett. Ha még nem raktad össze, akkor a Graef őrlő egy kis odafigyelést igényel elsőre, de aztán az ember hamar kiismeri azt is.
Megrendeltem a vízlágyítót és a tampert még, és egyelőre úgy gondolom, a hardverből elég ennyi. Hétvégén veszek kávét is, a többit pedig meglátjuk. :) A gép is megjött, teljesen korrekt. Nem mondom hogy a formatervezés csúcsa, de rondának abszolút nem nevezném. Használati kopás sincs rajta számottevő. Nemsokára kezdhetem az ismerkedést.
Debrecenben a media marktban van (fekete zacskós) SAICAFElkafe kávé, kezdő kávénak nagyon jó és 3500 Ft/kg az ár, ha jól emlékszem, én ezt ajánlom, ha szereted a classic vonalat, s persze ott van a musetti, amire rátaláltál, de az már dupla áron. Black sheep kávéit is kóstoltam espressoként, azok nem a classic vonalat képviselik, több bennük a citrusosság, legalábbis én így éreztem. Ez benne a szép, hogy az értékelés szubjektív, magával az elkészített kávéval is lehet játszani (hőfok, darálás, idő), bár nekem nem pidelt gépem van, egyszer talán azt is veszek, de én annak idején SID-től vettem egy danndy gaggiát (krups xp4020 kezdtem, majd saeco aroma) amivel nagyon megszerettük egymást.
Mint fennebb is írják, ABC-ben, Metro-ban, Tesco, stb. ne vegyél kávét, mert jobb esetben is pár hónapja pörkölték. Biztos vannak MO-n is jó kis pörkölök, ahol 2000-3000 HUF/250 gr körüli áron kiváló kávét vehetsz. Kezdöknek pl. egy India Monsooned Malabar kitünö, lesz crema böven és kellemes csokis íze van. Ez csak egy tipp és itt pl. 5-6 Euro körüli árban van, tehát nem is drága.
Ezt én is csak megerősíteni tudom. Tamper tekintetében is egyetértek az előttem szólókkal. Egy kezdőnek hatalmas segítség tud lenni a Fragola féle Palm-tamp, sőt a haladók dolgát is megkönnyíti :)
Az Omnia Reserve ültetvényszelektált szemes kávéi megszűntek sajnos, pedig időnként a kilós kiszerelést nagyon jó áron lehetett elkapni.(3990 ft/kg, és nem döglött, régi cuccot!)
Én a lila csomagos HUILA Columbiát nagyon hiányolom.
Volt 58 mm-es, kétféle, sík és domború. Sajnos a telefonban ígért alapárú nem, csak Musetti, 12 és 13 E ft-ért. Ráadásul még kártyás fizetés sem volt, így elvi síkon sem tudtam megvenni. Lehet inkább webáruházból nézek. :) Csak kitelik egy márka nélküli 5-6 E ft-ból. Sík vagy domború legyen?
Felejtsd el. Annyi pénzért sokkal jobbat találsz. Kb fél éves pörkölés az olaszos, sötétebb pörkölést kedvelők szerint elfogadható, de erre minimális az esély. Az Illy talán tovább eláll, de a végeredmény ott sem jó, cserébe jó drága.