A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
A tesztet nemzetközi csapat végzi, és nem sca képesítés alapján. Olyanokat mérnek mint energiatakarékosság, zajszint, bekapcsolás után eltelt idő a hadra foghatóságig, elkészült ital hőmérséklete stb. A teljes cikk fizetős (1800 v 2800 ft azt hiszem).
Fú, mit kapsz majd ezért :D Amúgy minden bizonnyal nem egy rossz gép ez, bár olvasd el mások mit írnak. Azt biztos tudod, hogy legalább ilyen fontos a daráló, arra is figyelj oda!
Breaking news. Megvan asszem az ország legolcsóbb, már e fórumon is minden bizonnyal jónak mondott kávézója :)
A helyszín ennek megfelelően szintén meglepő: az Óbudai Egyetem aulája. Egy fiatal hölgy és egy fiatalember állnak a kávégép mögött, egy világos és egy sötétebb pörkölésű keverékből készítve mindenféle földi jókat. Bocs, nem jegyeztem meg, sem a kávék típusát, sem a gépekét, de rendben volt minden. Nagyon. Pontosabban a "világosból" ittam egy presszót, az ízlett. Elsőre semmi extra, 100% arabica, de szép crema, kellően kis adag (jó értelemben), nem másfél deci. A harmadik pici korty után kezdett érdekes lenni, és utána minden korttyal (szippantással) egyre finomabb volt. A srác értette a dolgát, elmesélte, hogy egy egyetemen nem lehet túl "vad" ízekkel próbálkozni, de a hallgatók már megértették mi ez, miért jó. Engem abszolút meggyőzött. Hm, megvan a weblapjuk, asszem megérdemelnek egy kis ingyenreklámot: http://uniqafe.hu/
Bécsi út 96/B, egy egyetem, de szerintem be lehet sétálni. A büfé átépítés alatt, addig az aulában vannak, utána majd a büfében, szintén a földszinten. Ha már ott jártok, és érdekel az ilyesmi, mindenképp érdemes megnézni az ingyen látogatható informatikatörténeti kiállítást http://digit.mandiner.hu/cikk/20160803_informatikatorteneti_kiallitas_nyilt_az_obudai_egyetemen (Hátul kell felmenni a lépcsőn a kiállításhoz, de a portások szívesen útba igazítanak. vagy bárki az épületben.) A parkolás sajnos már itt is fizetős.
Apropó pénz. Azzal indítottam hogy ez az országban minden bizonnyal a legolcsóbb. Nos, a presszó 290 Ft. Az biztos, hogy meghazudtolja az árát :)
Nálatok a családban valaki borászattal nem foglalkozott/foglalkozik? Borospince esetleg...? :-)
Off: Bocsi, tényleg nem tennék rá megjegyzést, ha nem te lennél, de nálad most már rendre látom, hogy vmiért állandóan így írod. Azt hittem, hogy poén, de talán mégsem, mert ha nem, akkor ez bizony ciki.
Van a kotyogós (a régi szarvasi), van a robbanós/buffogós (brikka) és vannak a hörtyögős/fújtatósok az összes többi lóf..sz, mert a stovetop illetve a mocca pot kifelyezéseknek nincs külön megfelelője. Vagyis van: kotyogós :D
"Egészen eddig azt hittem, hogy a kotyogó elnevezés a súlyszelep folyamatos nyitása-zárása közben előálló jellegzetes (kotyogó) hang miatt született.."
...és a te Brikkád ilyen hangot ad ki, amikor KV-t készítesz vele? :-)
"a Brikka nem tartozik a kotyogós KV-főzők kategóriájába"
Ez érdekes. Egészen eddig azt hittem, hogy a kotyogó elnevezés a súlyszelep folyamatos nyitása-zárása közben előálló jellegzetes (kotyogó) hang miatt született. (Tehát feltételezi a súlyszelep létét.) Aztán később a főzők nagy részéből a súlyszelepet kispórolták, az elnevezés pedig maradt.
"mini midi plutó ciklámen..." Régi emlékeket ébresztettek bennem ezek a nevek. Az első főzőm még egyetemistaként a '70-es második felében egy kis Plútó volt, egy műanyag nyelű, alumínium kiöntővel.
"....Álláspontom szerint a "kotyogó" kategóriában verhetetlen...."
Már csak azért is, mert a Brikka nem tartozik a kotyogós KV-főzők kategóriájába, de ettől még természetesen az általános szóhasználat szerint mondhatjuk rá továbbra is. Én is kotyeszként emlegetem ezeket a kis gázos, egy-két-három személyes KV-főzőket , ahogy a mini midi plutó ciklámen...stb néven futó további kis KV-s szerkezeteket is.
A Bialetti Moka nem kotyogós abban az értelemben, hogy nincs nyomás fokozója (rúd, illetve tárcsa). Csak érdekesség, hogy a 3 személyes Moka szűrője (amibe a darált kávé kerül) megegyezik az új (román) 2 személyes Brikka szűrőjével.
Kb. 2 éve használok új (román) Brikkát, teljes megelégedéssel. (Tény viszont, hogy én is olvastam már panaszokat vele kapcsolatban.) Álláspontom szerint a "kotyogó" kategóriában verhetetlen. Ha bizonyos szabályokat betart az ember, egész jó kávékat lehet vele főzni.
Voltak gondok a Brikkával, de javítottak rajta, bár azért volt aki selejtbe futott az újjal is. Nézd meg a kavekalmar.hu -n, nem tudom van-e még, de anno Gábor tesztelte küldés előtt.
de ez a brikka a pukkanós, és itt mintha nem örvendene akkora népszerűségnek..., mert román.
Egyelőre bosch darálóm van (tudom ez xar - de egyelőre ez van és egész jól kezelem), tervezek egy ilyen kis hairo-t az amazonról.
A kávé amit most használok covim, orocrema. majd ha fejlettebb leszek technológiailag akkor veszek jobbat, de egyelőre megfelel, a kotyogóval is jó habot ad, többet mint az omnia, és nincs az a fura kissé savanykás íze.
A Brikkát ismerem csak, nekem bejött. 2 és 4 személyes van belőle, ezek 1 ill. 2 személyre elegendő kávét adnak. Tehát neked a 2 személyes ajánlott. Fontos kérdés: milyen darálód van és milyen kávét használsz?
Az idei évben sokat fejlődtem, a darált karavántól a saját darálású olasz szemesig.
A bajom az, hogy egy magyar kotyogós (békés megyei bt gyártja) kávéfőzővel szerencsétlenkedek, és az 4 személyes.
Ha csak magamnak főzők kávét, akkor 1 v. 2 személyes kotyogót vegyek? -ezt azért kérdem, mert megfigyeltem, hogy a kávé eleje finom, a vége - a harákolós rész- már nem, tehát célszerű nem teljesen lefőzni, de lehet, ha veszek egy prémium (bialetti)
kotyogót, akkor azzal ilyen nincs...
És itt jön a tudományos kérdés:
- a bialettinek van-e előnye, pl. egy forever miss, vagy eva collection kotyógóval szemben. Gondolok arra, hogy a víztartály kialakítása, a csövek vastagsága, magassága olyan, hogy az ad valami többletet, amit a többi nem?
Szóval ti mit vennétek 1 v 2 személyest, és megéri egy bialetti mokába beruházni?
Ezekről a régi Mikorpressz gépekről még Sid írt itt (klikk lent), közben nekem még az is eszembe jutott most, hogy ha esetleg vmilyen alkatrész kellene hozzá, lehet, érdemes lenne kimenni az ecseri piaca körbenézni a Nagykőrösi úton.
Még vagy 4-5 éve vettem az Expolygonban. Az elején párszor használtam, de a 3 személyes szűrő túl nagy volt, az egyest nem nagyon próbáltam, mer azt hittem nem lóg bele eléggé.