A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Próbáltam beletenni a vízlágyító patront a Cremina bojlerébe, nem fért bele :)
Komolyra fordítva: Mivel a vízkő miatt kellett valami, és a legtöbben a Nordát ajánlják így az lett. A szemét része zavar engem is, de igyekszem megfogni máshol amit lehet, ezt feláldozom a hobbi oltárán.
Az ilyen oscar tipusu vizlágyitó teljesen kuka a világosabb pörkölésű kávékhoz. Ha valaki kompromisszumot akar akkor pl. a BWT Bestmax vagy a kávés Brita még úgy elmegy, de nyilván ha valaki áldoz pénzt, energiát, időt Nordára, mert ki akar zárni egy inkonzisztenciát a rendszerből, le a kalappal. Az ioncserélős megoldás a gépet védi de másra nem jó. A kávénak teljesen fedett íze lesz tőle, ráadásul gátolja az extrakciót. Nyilván van aki megérzi a vízkülönbéget nyilván van aki nem. Aki megérzi annak érdemes belefeltetni, aki meg nem, az boldog ember mert nem kell annyit áloznia rá.
Aki ezt nem érzi meg annak ez túltolás aki meg megérzi annak bizony kávés létszükséglet.
Nem egészen vágom, hogy a vízlágyító patronoknál, zsákoknál...stb miért jobbak még mindig szerinted a palackos vizek? (Cipekedés, tárolás, szemétfelhalmozás.) Én egy ideig a nestlé vízzel próbálkoztam, az esetemben ráadásul még "itt van a számban" a tesco is, de egy idő után meguntam a felesleges serpázást a 6-os csomagokkal. Ráadásul nem is olcsó mulatság volt, pláne úgy nem, hogy elég sok víz ment el nálam a gép takarításra, öblítésre. Szal, szerintem ez a nordázás, is kicsit túl van tolva. Ja, és az oscar esetében én pl. nem érzem ki, hogy más lenne a KV íze, tehát még ez sem róható fel a gyantának.
Itt az automatát nem csípik, tehát csak karost fognak ajánlani. Abból meg a Gaggiát, de abból sem mindegy, melyiket veszed.
Nekem Poemia van, főzni főz, de azt nem lehet mondani, hogy állandó lenne az eredmény. Gondolkodtam automatán, de az itteni vélemények, az egyik szerviz véleménye és a saját okoskodásom alapján inkább egy darálót veszek.
Sziasztok! A napokban két kapszulás kávéfőző is megadta magát, gyors egymásutánban. Most gondban vagyok, hogy milyen gépet vegyek... Gondolkoztam valami régebbi típusú autómatán (Saeco Syntia), vagy azon is, hogy egy karos gép mellé (DeLonghi Scultura, vagy Philips Saeco Poemia, esetleg Gaggia New Baby Class) veszek egy darálót. Utóbbi esetben talán kisebb a meghibásodás esélye, és bár körülményesebb az előkészület, a gépek karbantartása egyszerűbb. A fentiek közül mit választanátok? A manuális gépenél megéri többet költeni? Előre is köszönöm a segítséget!
Az alapanyagot ma kaptam, asszem, szerdai pörkölés, "olasz recept". Kicsit gyors volt a lefolyás, de ízre nekem továbbra is nagyon ok.
Külön köszönet a Pörkölde cégvezetőjének, hogy felhozta nekem a többi KV-val együtt Pestre, lényegében házhoz szállítva teljesen ingyen fuvarral. Maradok a törzsvásárlójuk. :-)
Van aldi-s tablettám, de azt csak a szarvasi-klónba mertem belerakni, a Piemiát a szomszédtól kapott porral tisztítottam, de annak 500 ft adagja (legalábbis Debrecenben a szervizben).
Igen, jut át dzsuva. :-) Mikor vakszűrőztem citromsavazás után, jó kis barnás, zsíros trutyi érkezett a háromjáratú szelepen. Kávézsír lerakódás mindenféleképpen van. Vettem aldis zsíroldó tablettát, felet feloldottam langyi vízben, és bele a vakszűrőbe.
Kösz ismét! Amúgy ellennék a citromsavval, annyira lusta nem vagyok :), de mivel a citromsavat én keverem, nem méricskélve, nem akarom túl erős savban tisztítani a gépet.
Viszont ha sav nem kell, akkor a tisztítócuccok sem. Jól gondolom? Fent nincs vízkő, alul meg el tudom mosni alaposan. Esetleg a nagy nyomás ellenére a felső szűrőn felfelé jut át dzsuva a kosárból?
Lassan fél éve Nordázok, a GC víztartályának falán a nullához konvergál a vízkő. Bár ezt már az Oscar Blit tasak is hozta. Utóbbit 1 éve használtam, mikor kazántömítést kellett cserélni, Lali elmondása szerint pedig az egyik legjobb állapotú kazánnal találta magát szemben, semmi vízkő.
Nekem van egy ehhez hasonló eszközöm, konkrétan a Wacaco Minipresso nevű cucc, annak is a kapszulás változata. Nem tudom, mekkora nyomás jön létre benne, az elkészített italt nem nevezném eszpresszónak, viszont Colonna kapszulával és Norda vízzel használva meglepően finom kávékat lehet csinálni vele. Otthon ritkán szoktam használni, de utazáshoz vagy akár munkahelyre is igazán hasznos kis kütyü. :)
Nem konkrétan a videónál gondoltam a 8 bar-ra, a cucc leírásánál szerepel és nem látom, mi alapján adták ezt meg. Talán, mert jól hangzik? :) Semmit nem látok, ami ezt garantálná.
AT: nem akarok ilyet venni, kapszulával szenvedni sem. Csak valamelyik kínai cuccos blogon ajánlották éppen.
Köszönöm szépen a részletes leírást. Igen én is inkább a régebbi típusokat nézegettem pont ezekért amiket leírtál. Régebbi Classic vagy Baby, Baby Millenium.
Sztem itt szó sincs 8 bar-ról. Eléggé könnyen pumpálja, durva az őrlemyény is, hogy ne kelljen megszakadni, a víz is csak épp átcsordogál a kávén, szóval na!
Bevallom, nem gondolkodtam el azon, hogyan működik. Már a pumpásnál is ki voltam akadva a marketingrizsán ("bárhol készíthetsz igazi eszpresszót, csak forró víz kell hozzá"), de ez még annak is csak egy utánzata.
Most ettől eltekintek, lehet otthon is használni az outdoor cuccot :), de a nyomást nem értem. Volt itt egy pumpás, ott felpumpálom x bar-ra, egy gombbal ráengedem a vízre a fix nyomást (25 ml-nél vegyük egyenletesnek a nyomást), de itt? Ha jól látom, itt a gomb nyomásával hozom létre a nyomást - lehet, ha hirtelen benyomom, 8 bar-ig is felszökken egy pillanatra, de ahogy távozik a víz, folyamatosan megy le 1-ig.
Ez nem kérdés, viszel magaddal! Utazás előtt a forró víz, és az espresso-finomságúra őrölt, megfelelően tömörített kávé mellé bepakolsz 8 bar nyomást. Más aztán már tényleg nem kell ehhez a forradalmi készülékhez:)