A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Lassan fél éve Nordázok, a GC víztartályának falán a nullához konvergál a vízkő. Bár ezt már az Oscar Blit tasak is hozta. Utóbbit 1 éve használtam, mikor kazántömítést kellett cserélni, Lali elmondása szerint pedig az egyik legjobb állapotú kazánnal találta magát szemben, semmi vízkő.
Nekem van egy ehhez hasonló eszközöm, konkrétan a Wacaco Minipresso nevű cucc, annak is a kapszulás változata. Nem tudom, mekkora nyomás jön létre benne, az elkészített italt nem nevezném eszpresszónak, viszont Colonna kapszulával és Norda vízzel használva meglepően finom kávékat lehet csinálni vele. Otthon ritkán szoktam használni, de utazáshoz vagy akár munkahelyre is igazán hasznos kis kütyü. :)
Nem konkrétan a videónál gondoltam a 8 bar-ra, a cucc leírásánál szerepel és nem látom, mi alapján adták ezt meg. Talán, mert jól hangzik? :) Semmit nem látok, ami ezt garantálná.
AT: nem akarok ilyet venni, kapszulával szenvedni sem. Csak valamelyik kínai cuccos blogon ajánlották éppen.
Köszönöm szépen a részletes leírást. Igen én is inkább a régebbi típusokat nézegettem pont ezekért amiket leírtál. Régebbi Classic vagy Baby, Baby Millenium.
Sztem itt szó sincs 8 bar-ról. Eléggé könnyen pumpálja, durva az őrlemyény is, hogy ne kelljen megszakadni, a víz is csak épp átcsordogál a kávén, szóval na!
Bevallom, nem gondolkodtam el azon, hogyan működik. Már a pumpásnál is ki voltam akadva a marketingrizsán ("bárhol készíthetsz igazi eszpresszót, csak forró víz kell hozzá"), de ez még annak is csak egy utánzata.
Most ettől eltekintek, lehet otthon is használni az outdoor cuccot :), de a nyomást nem értem. Volt itt egy pumpás, ott felpumpálom x bar-ra, egy gombbal ráengedem a vízre a fix nyomást (25 ml-nél vegyük egyenletesnek a nyomást), de itt? Ha jól látom, itt a gomb nyomásával hozom létre a nyomást - lehet, ha hirtelen benyomom, 8 bar-ig is felszökken egy pillanatra, de ahogy távozik a víz, folyamatosan megy le 1-ig.
Ez nem kérdés, viszel magaddal! Utazás előtt a forró víz, és az espresso-finomságúra őrölt, megfelelően tömörített kávé mellé bepakolsz 8 bar nyomást. Más aztán már tényleg nem kell ehhez a forradalmi készülékhez:)
Az mm-re valószínűleg rosszul emlékeztem. Az ed-nél még 7 %-ot lehet fogni hitelkártyával, talán még a 0 %-os kamattal is, bár ebben nem vagyok biztos. Gondolom, legkésőbb karácsony előtt megint lesz a 0 %-os akció - kérdés az értékhatár lesz.
MM-ben még soha nem láttam. Ednél van 33.9-t most is, csak nincs akciójuk. Én is darálóra vadászok jelenleg. :-) Ahogy írtam, el kellett passzolnom a GB-Ascaso kombót, pedig már kezdtem belejönni. Szarvasit már utálom, így úton van megint egy GB. És úton lesz nejem retórziója is, ha kiderül. A gyári daráltat nem merném újra darálni, max mákdarálóval. Kerülni nem tud sehova, csak a garatba, de kételkedem, hogy használható jönne ki belőle. Amíg nincs daráló, megpróbálom a kapucziner gondolásokat, palermo aranyát, mivel ők darálnak presszóhoz. Nekem bejöttek szemesen, szeretem az olasz pörit.
Igen, arra, de rosszul emlékeztem, mert nem találom a mm webáruházban. Várnom kell az ed-ra, úgyis van még 1 kg karaván (felköp, alaáll :) ), addig elhasználom. Bár nem fognak ütközni időben, de elméletileg egy gyári őrlésű kávét lehet utánőrölni, vagy olyan a technika, hogy olyan helyre is kerülhet, ahová egész babból indulva semmi nem jut?
A Gaggia Babyk nagyjából ugyanazt tudják pár apró, többnyire lényegtelen különbséggel. A Dosata (dose) programozható gombokkal rendelkezik, a Twinnek van egy plussz termoblokkja a gőzre (így párhuzamosan tudsz gőzölni és kávét készíteni, cserébe ritka és hajlamosabb a meghibásodásra). A Twin kivételével belül a Babyk egyformák.
Micsoda becsapás, csináltál magadnak egy másik kávét, amire rámondtad, hogy"pides főzővel" készült. majd a többiek rávilágítottak, hogy ez sem néz eszpresszószerűen. Wow. Aztán levontátok a következtetést, hogy az eszpresszó készítéséhez olyan őrleményre van szükség, lehetőleg friss kávéból.
Csak egy bátortalan javaslat: valóban eszpresszó finomságú őrleménnyel* csak ésszel - leginkább ne - tömjed a kotyeszt, szarvasit. Ezek legjobb tudomásom szerint nem ilyen őrleményre, és néhány bár üzemi nyomásra tervezett rendszerek. Nehogy az arcodban találd a gépet, ha a biztonsági szelep éppen nem megfelelően műxik.
*ha a képzeletbeli barátod tud ilyet darálni; amire az van írva, hogy eszpresszóhoz, az általában közel sem az a finomság
Ezt szokták/szoktuk is javasolni mindenkinek, aki a kávézással ismerkedik, hogy kóstoljon bele külön az elejébe, közepébe, végébe. Így képbe kerül, hogy mikor mi oldódik ki a kávéból, mi történik a karban.