A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Köszönöm szépen a részletes leírást. Igen én is inkább a régebbi típusokat nézegettem pont ezekért amiket leírtál. Régebbi Classic vagy Baby, Baby Millenium.
Sztem itt szó sincs 8 bar-ról. Eléggé könnyen pumpálja, durva az őrlemyény is, hogy ne kelljen megszakadni, a víz is csak épp átcsordogál a kávén, szóval na!
Bevallom, nem gondolkodtam el azon, hogyan működik. Már a pumpásnál is ki voltam akadva a marketingrizsán ("bárhol készíthetsz igazi eszpresszót, csak forró víz kell hozzá"), de ez még annak is csak egy utánzata.
Most ettől eltekintek, lehet otthon is használni az outdoor cuccot :), de a nyomást nem értem. Volt itt egy pumpás, ott felpumpálom x bar-ra, egy gombbal ráengedem a vízre a fix nyomást (25 ml-nél vegyük egyenletesnek a nyomást), de itt? Ha jól látom, itt a gomb nyomásával hozom létre a nyomást - lehet, ha hirtelen benyomom, 8 bar-ig is felszökken egy pillanatra, de ahogy távozik a víz, folyamatosan megy le 1-ig.
Ez nem kérdés, viszel magaddal! Utazás előtt a forró víz, és az espresso-finomságúra őrölt, megfelelően tömörített kávé mellé bepakolsz 8 bar nyomást. Más aztán már tényleg nem kell ehhez a forradalmi készülékhez:)
Az mm-re valószínűleg rosszul emlékeztem. Az ed-nél még 7 %-ot lehet fogni hitelkártyával, talán még a 0 %-os kamattal is, bár ebben nem vagyok biztos. Gondolom, legkésőbb karácsony előtt megint lesz a 0 %-os akció - kérdés az értékhatár lesz.
MM-ben még soha nem láttam. Ednél van 33.9-t most is, csak nincs akciójuk. Én is darálóra vadászok jelenleg. :-) Ahogy írtam, el kellett passzolnom a GB-Ascaso kombót, pedig már kezdtem belejönni. Szarvasit már utálom, így úton van megint egy GB. És úton lesz nejem retórziója is, ha kiderül. A gyári daráltat nem merném újra darálni, max mákdarálóval. Kerülni nem tud sehova, csak a garatba, de kételkedem, hogy használható jönne ki belőle. Amíg nincs daráló, megpróbálom a kapucziner gondolásokat, palermo aranyát, mivel ők darálnak presszóhoz. Nekem bejöttek szemesen, szeretem az olasz pörit.
Igen, arra, de rosszul emlékeztem, mert nem találom a mm webáruházban. Várnom kell az ed-ra, úgyis van még 1 kg karaván (felköp, alaáll :) ), addig elhasználom. Bár nem fognak ütközni időben, de elméletileg egy gyári őrlésű kávét lehet utánőrölni, vagy olyan a technika, hogy olyan helyre is kerülhet, ahová egész babból indulva semmi nem jut?
A Gaggia Babyk nagyjából ugyanazt tudják pár apró, többnyire lényegtelen különbséggel. A Dosata (dose) programozható gombokkal rendelkezik, a Twinnek van egy plussz termoblokkja a gőzre (így párhuzamosan tudsz gőzölni és kávét készíteni, cserébe ritka és hajlamosabb a meghibásodásra). A Twin kivételével belül a Babyk egyformák.
Micsoda becsapás, csináltál magadnak egy másik kávét, amire rámondtad, hogy"pides főzővel" készült. majd a többiek rávilágítottak, hogy ez sem néz eszpresszószerűen. Wow. Aztán levontátok a következtetést, hogy az eszpresszó készítéséhez olyan őrleményre van szükség, lehetőleg friss kávéból.
Csak egy bátortalan javaslat: valóban eszpresszó finomságú őrleménnyel* csak ésszel - leginkább ne - tömjed a kotyeszt, szarvasit. Ezek legjobb tudomásom szerint nem ilyen őrleményre, és néhány bár üzemi nyomásra tervezett rendszerek. Nehogy az arcodban találd a gépet, ha a biztonsági szelep éppen nem megfelelően műxik.
*ha a képzeletbeli barátod tud ilyet darálni; amire az van írva, hogy eszpresszóhoz, az általában közel sem az a finomság
Ezt szokták/szoktuk is javasolni mindenkinek, aki a kávézással ismerkedik, hogy kóstoljon bele külön az elejébe, közepébe, végébe. Így képbe kerül, hogy mikor mi oldódik ki a kávéból, mi történik a karban.
Szerintem mindenki azon van, hogy lépjünk túl rajta, de az nem segít hogy a világos pörkölésű kávéval élcelődsz. Mi sem arról beszéltünk, de ha alapból ennyire ellenszenves számodra, akkor csak lazán lépj túl rajta. ;)
Szerintem még van pár lépcsőfok a határig, gondolj bele, tényleg frissen pörkölttel megtölteni. Esetleg saját keveréket tölteni, ahol már tudom a kb. ízt amit ki fog adni. Egyébként pusztán azzal is lehet bűvészkedni, hogy látod, először a sötét krém folyik, majd folyamatosan átvált világosra...Szóval ha a világosnál poharat cserélek, már változtatok a végső ízén. Ez szinte másodpercre pontosan változik az adott őrleménnyel. Hétvégén ezt fogom kipróbálni, a világosabb milyen ízt ad. Az íz kedvelése valóban szubjektív, van olyan aki a jobban megpörkölt sósmogyorót, pékárút kedveli. Régen harcot vívtunk a jó barna kenyérvégért. :D