A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
/A KV-zással és a KV-gépekkel, darálókkal most ismerkedő "lelkes amatőr" vitte el a szettet, akinek természetesen nem szóltam az Gaggia alubojler tömegpusztító erejéről, gyilkos pusztításáról..., úgysem olvassa. :D /
Erről lemaradtam, kíváncsi vagyok az eredményre, de az új labor eredmények ismeretében én nem aggódnék az alu miatt (mondjuk eddig sem gondoltam, hogy jelentős nehézfémterhelést okozna a presszózás gaggiából) egy rézcsöves gépet pedig vsz nem vernek el végeredmény tekintetében sem. Max nagyobb igénybevétel esetén lenne létjogosultsága egy nagyobb réz (vas, acél, kerámia, üveg, anyámtyúkja stb)bojlernek.
Folyamatban van egy réz kazán egy biztos helyen, illetve egy másik fórumtárs éppen egy rozsdamentes acélt fabrikál, de nem lőném le senki poénját én sem. :)
Tudtommal egy kísérleti darab készült, ami egy meglévő bojlert alakított át, de a jó eredmények várattak magukra, majd a kialakult csend miatt arra gondolok hamvába holt az egész.
Elektrolux E83D karos RETRO kávégép plusz kávédaráló A retro szerelmeseinek.Szép állapotú használt kávéfőző van hozzá egy használt kávédaráló.Fellelt állapotban tökéletes müködéssel (mondjuk a gép nem egy agyonhasznált kávéfőző).Egy db 1-es szűrővel..A gépet megbontva eredeti szinte gyári állapotban vannak benne az alkatrészek.
Poemia, karaván, extra röviden főzve nekem megfelel. De úgy érzem, valahogy/valahol ki kellene próbálni egy ilyen/bármilyen gépet, ahhoz drága, hogy "ez nem jött be" felkiáltással félrerakjam. Lehet, hogy pesten van ilyen hely, Debrecenben biztos nincs.
Volt Poemia is a melóban, de azt előre darált kávéval használtuk, lehet azért volt rossz, ugyanolyan kávéval nem próbáltuk. Nagyságrendileg hasonló a végeredmény szerintem.
Ez azért így ebben a formában nem igaz. Mármint,hogy az alu már nincs jelen a konyhában. Nemrég jártam egy menő budapesti olasz étterem konyhájában, alumínium edényeket használtak. Rá is kérdeztem. Azt mondták nem káros,nem tárolnak benne semmit,de ebben készítik az ételeket. Aztán ott van még az alufólia, a kotyogós kávéfőzők jó része, alumínium palacsintasütők és még sorolhatnám. Ezek mind a mai napig ott sorakoznak a polcokon. Szerintem el kell fogadni,hogy a környezetünk hatással van ránk,nincs olyan,ami ne lehetne ártalmas. Kérdés,hogy valóban káros-e vagy nem épül be, simán kimegy a szervezetünkből. A réz bojlerekben 0-3% ólom van, az sem tökéletes megoldás. Az műanyag ásványvizes palackból mennyi oldódik a vízbe,mikor áll a tűző napon egy raktárban? Vagy az alumínium dobozos üdítők,sörök belső bevonatából? Mikrogramnyi alumínium bármiben lehet. Azért is jó,hogy vizet is bevizsgáltattunk,mert mikrogrammnyi mennyiség akár a kávéban is lehetett volna. A talaj is tartalmaz ennyit, a levegő is. És akkor még olyasmikre ki sem tértem,hogy mennyi gázt lélegzünk be,míg a szikráztató begyújt, vagy mennyi , a konyha faláról leváló mikro nagyságú festéket lélegzünk be, vagy mit okozhat mondjuk az indukciós lapok "sugárzása". Szóval a konyha veszélyes üzem annak,aki mikrogrammoktól fél. Én egyébként maximálisan elfogadom,hogy van ilyen ember és semmi bajom ezzel. MIndenki döntse el maga,hogy mitől fél.
Arról van összehasonlításod, hogy egy saeco poemia-hoz képest is gyenge-e? Nekem az megfelel, ha kevés vízzel csinálom.
Egyébként az ode go kávéja valóban gyenge volt nekem, de ott több volt a víz, ismeretlen a kávé és nem fedeztem fel, hogy lehet az örlés-finomságot állítani. Szóval akár az is lehetett volna jobb, talán.
A legnagyobb baj velük, hogy gyenge kávét adnak. Ha meg is állítod korán akkor is csak egy gyenge rövidkávét kapsz. Ha rendesen karban van tartva azért elketyegnek pár évet, de a javítás nem olcsó. Ha jó lenne a végeredmény biztosan többen használnánk szuperautomatát a magunkfajta kávéőrültek is.
De úgy általában is, az ilyen kategóriájúakkal mi a baj? Azt tudom(?), hogy pl. az őrlőjük nem javítható, cserélni kell és elég nagy részét kell, mert jó összeépített darab - ergo nem olcsó, de legalább drága. De napi 3-4 (5-6, ha elengedem magam) kávé is hamar kicsinálja a gépet?
Mint írtam, a nyaraláson a szálláson egy saeco odea go-t találtam, nem egy mai darab, de tette a dolgát. (Persze azt nem tudom, kellett-e javítani.) Ahogy nézem, az még pl. ennél a de longhi-nál is olcsóbb volt (míg lehetett kapni), az értékelésnél 2 ember hulladéknak nevezte, másoknak meg cégnél tökéletesen működik évek óta, ez alapján itthon is bírnia kellene sokáig.
De tényleg érdekel a véleményetek, nem azért írtam ezeket, mert úgysem fogadom el a hozzáértők véleményét. :)
Ja, igen, még mindig ristretto, de azt írtátok, gombnyomásra megáll a víz, az nekem már elég.
Nincs szódáspalackom, nagyiéknak viszont volt és használták is nem keveset. /most 97 éves amúgy a nagyanyám, a vérképe tökéletes :-), sajnos 2 hete elesett és combnyaktörést szenvedett, de összecsavarozták és már kerettel járkál, nem tudom mi várható, de nem az alu lesz a sajnálatos vég oka majd, annyi bizonyos/
"nyilvánvalóról, mi szerint az alu nem való kávégép kazán anyagának :)"
Legközelebb ha megyek a digókhoz, mindenképp jelzem nekik, hogy 30+ évig tévedésben éltek a Gaggiákkal kapcsolatban, olyan anyagból készítették a kazán anyagát, ami nyilvánvalóan nem jó, sőt ilyen új kazán ma is kapható. Egyben felkeresem az olasz lakosság 70%-át aki kotyesszel indítja a napot /Illy adat/, hogy sajnos a napi elfogyasztott kotyogós kávéjuk 10x annyi alut tartalmaz, mintha egy régi Gaggia-t használnának. /itt csapajev mérési eredményeit is csatolom majd elrettentő példának :-)/
Látogatást teszek a Bialettinél is és végigjárom az összes hipermarketet, leszedem a polcról a kotyeszokat és elviszem a MÉH-be, vagyonos ember leszek végre. :-)))
Ha visszanézel, láthatod, hogy nem én jöttem az eü. dologgal... legelőször azt írtam, hogy gusztustalan.
...és persze az eü.: oldódik az alumínium, de ugye az nem káros :)) - ne vicceljetek már..
Én se azt mondom, hogy holnaptól senki se használja az alu Gaggiát, de legalább ne mosdassuk a szerecsent.
Ebben a kategóriában ma már nincs is alu gép - bizonyára költség okból, de én azért merem remélni, hogy eü okból sem - miként alu fazék sincs már, sem alu evőeszköz.
Tévedés volt a részemről, abban biztos, hogy egy ovis csoportot próbálok győzködni - a nyilvánvalóról, mi szerint az alu nem való kávégép kazán anyagának :)
Ez az egész alus diskurzus onnan kedzve válik okafogyottá szerintem, hogy a csapvíz egészségügyi határértéke 200mikrogramm/liter, mivel egy ember normál esetben simán megihat 2-3 liter vizet. Ha ezzel az ugyan legrosszabb esetet feltételező, de még biztonságosan fogyaszthatónak ítélt vízzel teszi ezt, akkor 600mikrogramm alut vesz magához, amit a határértéket meghatározó szakemberek ezek szerint még biztonságosnak tartanak. Tehát pont tízszer annyit, amit a mérések szerint 1 dl /azaz kb. 3 eszpresszó mennnyiségű/ leengedett gaggia bojler víz tartalmaz kávé szűrés nélkül. /ezt a mennyiséget szintén vehetjük egy átlagos napi fogyasztásnak szerintem/
Normál esetet véve pedig a mérések alapján pedig ehhez képest a sima csapvíz is meg a kávépogácsa által szűrt eszpresszó is is nudli amit tartalmaz az aluból.
A régi alu szódavizes palack amúgy egy liter szóda elkészítésekor 368ug alut oldott a vízbe, tehát a csapvíz alutartalmát 77-szeresére emelte, ezzel még mindig nem veri meg a gaggiát, de míg szódavizet simán megivott az ember egy litert, sima gaggia vizből ugye semmit nem iszik meg magában.
A magam részéről tehát továbbra is nagy-nagy nyugalommal kávézgatok a Catlerből! :-)))))
Talán a Quicmill Aquaviva. Újonnan drága, használtan meg nehéz szerelőt találni aki javítaná. A Prohardver fórumon van egy eladó nagyon jó áron (Tobee). Én már felszereltem a családot ezzel a géppel, csak azért nem csapok le rá.
"A tudomány legnagyobb tragédiája, hogy a gyönyörű elméleteket, romba döntik az ocsmány tények" Thomas Huxley
Itt most ez történt. Be lehet látni a tlvedést méltósággal, vagy ragaszkodni a hitünkhöz, de a számok makacs dolgok. Az alu nem a káros hatása miatt tűnt el, hanem mert ronda, nem időtálló stb. A dohányzás, alkohol sokkal károsabb még sem lett betiltva egyik sem.