A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Nem is szabad, hogy legyen. Elmélet szerint se, illetve a gyakorlat is azt mutatja. Elvileg Scott Raonak talán az everything but espresso könyvében vagy egy egyszerűsített kalkulációja erre. Ha lesz kicsi időm megkeresem, hogy ő hogyan kalkulál.
Hát ez bizony nem így nem helyes megállapítás. Van víz ahol nincs kicsapódás (nem desztvíz mert az zabálja az anyagot). Ez az időfaktor dolog ebben a formában nem számít. Javaslom utàna nézni a Langelier Indexnek.
A norda tökéletesen kicsapódásmentes egy kávégépben. A vera már határon van, azzal elkezdődik a kicsapódás kis mértékben.
Megindítottam egy kis pezsgést a fórumon, mint a citromsav a kazánban :) A másik kérdésemre (Rilsan cső otthoni peremezése, hogy ki tudjam cserélni a régit) valaki tudja a választ?
Aktuälis dilemma ez a vizkötelenites most nälam is, kizärolag Nestle Veraval hasznälom a kavefözöimet, idönkent igy is ät szoktam citromsavas vizzel mosatni (30g/Liter), de nekem is csak a gond Volt vele eddig, a La Scalabol napokig meregzöld viz jött, a Gaggia Babyböl meg valahonnan megindult a viz a burkolat alol, aztän szerencsere ez abba is maradt. Gondoltam most Puly Cleaner-el fogom elvegezni, hätha jobb lesz, de egyältalän csinäljak vizkötelenitest?! Tapasztalat Puly Cleaner-röl citromsavhoz kepest?
Szerintem olyan víz nincs, ami után 0 vízkő maradna, itt max az időfaktor lehet kérdéses. A Nordá és a Verátt sem emiatt javasolják elsősorban a megszállott KV-sok az otthoni gépekbe.
Persze ezzel most én sem adtam választ a fórumtárs kérdésére, csak lehet olyan szituáció, amikor a vízkőoldók használata bármilyen víz után sem kerülhető meg a KV-főzők hibaelhárításakor.
Két éve Nordával használva nálam sincs vízkő (felépítéséből adódóan bármikor megnézem egy zseblámpával), ennek ellenére átmostam két év után én is, nehogy valahol dugulást okozzon egy porszem.
Kösz, de úgy tolom már pár éve, ettől függetlenül időnként átmosom citromsavval. A bosszantó inkább az, hogy a Tebe-t félretettem, hogy majd kicserélem a tefloncsövet és most az sem üzemkész, így Aeropress-t kell toljak....
Tudom, ez nem válasz a kérdésedre, csak egy jótanács: sokkal célszerűbb olyan vízzel használni, amitől nem vízkövesedik... a vízkőmentesítés egyik alkatrésznek sem használ...
A Gaggia Classicom az utolsó vízkőmentesítés óta nagyon meleg kívülről (a kánikulához képest is melegebb volt, alig lehetett megfogni a tetejét). A vizet viszont nem forralja, annyira nem melegíti. Mitől lehet ez? Vízkövesedni nem szokott ennyire. Van ötletetek?
Más: egy Tebe-ben a pumpától menő cső végét le kellett vágni és nem tudom peremezni. Célszerszám nélkül hogy lehet a nagynyomású szilikon csövet maradásra bírni?
Lehet hozzá gyári bosch tisztitó tablettát venni de én ezt szoktam használni a Müllerben lehet kapni és a darált kávé fiókba kell majd dobni és elindítani a tisztító programmot!
Nem nagyon járok erre, de most lenne egy kérdésem, hátha tudtok segíteni!
Bosch B20 típusú kávéfőzőt vettem nemrég használtan,de kiváló állapotban. Most először jelez a gép, hogy tisztítás kéne neki. A kézikönyv szerint valamilyen tisztítótabletta kellene ehhez, hol lehet ilyet beszerezni?
Szerintem ezek azért nem rossz kis gépek, ha csak napi egy KV-ra használtad, illetve használod ezt, véleményem szerint nem biztos, hogy le kellene cserélned feltétlenül. Önmagában pedig a PID-del nem fox jobb KV-t inni, pláne nem napi egy KV-val számolva. Írjál privit Simi fórumtársnak, és kérd ki az ő véleményét! Ha netán váltani akarsz gépet, akkor különösen őt javasolom ez ügyben is.
Sziasztok! Van nekem egy Gaggia Baby Twin kávéfőzőm. Épp végeztem rajta az aktuális karbantartást (teljes tisztítás, vízkőoldás). Mikor kapcsoltam vissza és öblítettem volna ki a vízkőoldót 1 tartály vízzel, folyt pár bögrényi majd lecsapta a fírelét. A vízkőoldó állt benne pár órát, lehet átette magát valahol? Szétkaptam a gépet, egy pici víz befolyt tisztításkor (nagyon kevés, ez is inkább kávés szmötyi, szóval láttam hova ment de ahogy láttam csak a vázára), kitakarítottam de igazából semmi sem lett nagyon vizes, kb a friss hideg víztől a csövön kicsapódott pára ami vizes benne. De folyni, csöpögni sehol nem látom, nem hiszem hogy ez lenne a gond. Bekapcsolom működik, amint beindítanám a főzés gombbal akkor csapja le - tehát a szivattyúra gyanakodnék. Vagy a kiült pára - vagy a vízkőoldó mart bele. Mi a vélemény? Mit kéne most tennem? Kihez vigyem, ha nem boldogulnék vele? Előre is hála és köszönet.