A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Ki fogom próbálni, de most mintha felrémlene: annak idején, amíg megvolt a saecóm, mintha próbáltam is volna a dupla szűrővel (dupla adag KV-val is persze), de akkor mintha ennek a kis olasz gépnek a pumpája nem nyomta volna át rendesen a vizet a KV-n, magyarán, majdnem lefulladt.
..de most a Simitől a héten elhozott Gaggia eszpresszót próbálgatom. Karcsi írására én is emléxem... jók ezek a régi eredeti kis olasz moka potok, a maiak meg sem közelítik ezeket minőségben.
Ma vettem egy Pascucci márkájú egyszemélyes "kotyeszt" is, szerintem baráti áron..., a fekete a sorban, úgyhogy a "kotyesz-flottámból" a sor végén látható kis bialetti mokina főzőm valszeg feleslegessé vált. Egy éve használom. Akinek esetleg igénye lenne erre a legkisebb Bialettire, annak odaadom grátiszban, csak érte kell jönni, itt Pesten.
Arra emlékeztem, hogy maga, a Seaco kar az rámegy erre a kisgépre is - fordítva ez már nem igaz - , de hogy a Saeco duplaszűrő belemegy-e ebbe a kis rézkarba, azt nem tudtam, úgyhogy ma gyorsan szereztem egy Saeco kart szűrővel kölcsönbe, és valóban, a Saeco duplaszűrő is jó a Bleki kis karjába! Ki is fogom a hétvégén próbálni.
Olyan gond van vele, hogy folyik a kar mellett. Tudom, gumitömítés csere, de kiszedve a tömítés teljesen sértetlen állapotú, hibátlan, rugalmas... most vehetek bele esetleg (igen drága) de nem biztos, hogy ez a baja. OPV 9 bar körül kiold.
Találkoztatok már hasonló problémával?
ui: talán a kart felfogó lejtős pálya műanyag borítása nem jó, de azt nem találtam külön. Talán a kar áll ferdén? Szemre jó, feszesen áll is a helyén... állatul rá is húztam... nem értem...
Üdv, Szabi! A tied megvan még? :-) Nagyon "patent" kis gép ez (hogy pontosan mikori gyártás, én sem tudom, nem találtam erre utalást a burkolatán) , de az igazat megvallva, mondjuk, hogy 10-ből 6 esetben kicsit fosch nemeszpresszó minőségű italt ad, de a többi 4 esetben..., na, akkor sem :)), viszont ez a 4 egészen jó kis KV! Nem nyomásfokozós a réz kar. Valahol talán a brikkán túl lehet ez utóbbiaknak minősége, íze ugyanabból a szemes KV-ból. Véleményem szerint egy jó kis duplaadagos szűrő kellene hozzá, de ezt asszem, lehetetlen beszerezni hozzá.
Érdekes, és tanulságos "randi" volt. Sokan mondják, hogy a remina csak egy bedobozolt Pavoni, valahogy mégis csak az tudta egymás után hozni a jó kávékat. Ezeket a primadonnákat ha nem ismered ki, vagy kimozdítod a megszokott közegből akkor könnyen félrecsúszik minden.
"csukott szemmel, féllábon, részegen" aha... , hogyne,persze... Azért azt tisztázzuk,hogy ezekkel a karos gépekkel sokkal macerásabb kávét készíteni. Lehet,hogy élvezetesebb, lehet,hogy szuper érzés,hogy kezedben tartod a csapolás műveletét is,de szerintem sokkal macerásabb a kávékészítés velük,mint egy Classiccal pl. Macskakőben volt karos gépes "kávé randi" nap, nem cáfoltak meg.
Pár hónapja az europiccoláról annyira jó vélemény volt beeextől, (mármint hogy PID nélkül is tökéletes shotokat lehet vele húzni "csukott szemmel, féllábon, részegen"), hogy nagy reményekkel tekintek a jövőbe, és ki van tűzve mint cél.
Evoban vsz nem lesz elég hely a házban a sok extrának. A rézcsövezés a bojler vékony rézcsővel való körbetekerését jelenti, ebben a bojler hulladékhője által melegített víz van, csapoláskor innen kap előmelegített vizet a bojler, így atom hőstabil a gép. És ahogy Parci is írta mehet bele a nyomásszabályozós cucc is, és akkor már nyomásprofil is van, a fixen 9 bar már nem trendi )
Azt szoktuk mondani, hogy egy Pides, rézscsöves Gaggiánál már ésszerű határon belül nincs feljebb (persze van, de ott már pörög a számláló). Keresd S.simit (v. simi.esp nick talán) , vagy lali.hu-t itt a fórumon egy full tuning Gaggiáért. 100000 körül szoktak menni ezek a kimaxolt, jó állapotú cuccok.
Itt, Pesten nekem elvileg lenne egy Graef cm 70-es darálóm (most 702-es számon fut, asszem), szét van szedve, kipucolva, dobozába elrakva, valahol itt a fórumon találsz is róla fotókat. Ha esetleg érdekel, dobj egy privit, este vagy holnap reggel tudok ránézni.
Hála e fórumnak és az akkor kapott javaslatoknak, 2009 óta megelégedéssel használunk egy Gaggia EVO-t egy Ascaso i-Minivel. (Régi szép idők, Paljoc akkor volt "új"... :-) )
Mégis eljátszottam a gondolattal, hogy milyen gép lenne és mennyiért amivel egy "szintet" lehetne feljebb lépni?
-Mi lenne az eggyel ("2-vel" (?)) jobb kategória? Milyen gépet javasolnátok, és mennyibe kerülne kb?
Ti milyen utat "jártatok be" a kávégépet illetően addig ahol most vagytok?