A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Evoban vsz nem lesz elég hely a házban a sok extrának. A rézcsövezés a bojler vékony rézcsővel való körbetekerését jelenti, ebben a bojler hulladékhője által melegített víz van, csapoláskor innen kap előmelegített vizet a bojler, így atom hőstabil a gép. És ahogy Parci is írta mehet bele a nyomásszabályozós cucc is, és akkor már nyomásprofil is van, a fixen 9 bar már nem trendi )
Azt szoktuk mondani, hogy egy Pides, rézscsöves Gaggiánál már ésszerű határon belül nincs feljebb (persze van, de ott már pörög a számláló). Keresd S.simit (v. simi.esp nick talán) , vagy lali.hu-t itt a fórumon egy full tuning Gaggiáért. 100000 körül szoktak menni ezek a kimaxolt, jó állapotú cuccok.
Itt, Pesten nekem elvileg lenne egy Graef cm 70-es darálóm (most 702-es számon fut, asszem), szét van szedve, kipucolva, dobozába elrakva, valahol itt a fórumon találsz is róla fotókat. Ha esetleg érdekel, dobj egy privit, este vagy holnap reggel tudok ránézni.
Hála e fórumnak és az akkor kapott javaslatoknak, 2009 óta megelégedéssel használunk egy Gaggia EVO-t egy Ascaso i-Minivel. (Régi szép idők, Paljoc akkor volt "új"... :-) )
Mégis eljátszottam a gondolattal, hogy milyen gép lenne és mennyiért amivel egy "szintet" lehetne feljebb lépni?
-Mi lenne az eggyel ("2-vel" (?)) jobb kategória? Milyen gépet javasolnátok, és mennyibe kerülne kb?
Ti milyen utat "jártatok be" a kávégépet illetően addig ahol most vagytok?
Nálunk a cégnél már több éve POD-os gép van, mindenki megelégedésére :-) A POD-okat közösen, "kávés keret"-ből rendeljük, Pető Attilától (Lucaffé - Kávésbol.hu), a gépet is ő biztosítja és tartja karban. Csak ajánlani tudom. Tel: +36-70/274-7095 (Elérhetősége nyilvános, a honlapján is kint van)
80? Az sok. Keresni kell egy vállalkozót, aki kihelyez gépet, és üzemelteti... ha saját lesz, az mindig kifogy, elkoszolódik, elromlik - sosem lesz KV...
Nem tudom, milyen a cégetek, de fogadnék, KVgép üzemeltetésre nincs meg az embere, kellékanyaga, tapasztalata, stb.
Srácok, felmerült a cégnél, hogy az új konyhába új kávégép kerülhetne. Ez jó, de rögtön felmerült az is, hogy ennyi embernek úgysem tud az új gép megfeleni mivel mindenki másként issza a kávét, más elvárásaivannak stb, stb.
Ezért én azt javasoltam ( bár senki sem vagyok) hogy vagy valami hagyományos kávégépet kéne venni, vagy pénzbedobós autómatát, akár asztali változatban. Mivel nincs külön takarítás a kávégépre vonatkozóan, ezért merült fel. Van valkinek ezzel tapasznyalata? Kb 80-an vagyunk....
Miért tennénk (kávé)tejszínt, vagy bármi mást a kávénkba. Magában az igazi. Epegörcsöt láttam párat, de kialakulásában a töltött káposzta nagyobb király a kávénál. Sőt, mondhatni még nem hallottam ilyenről, ami persze nem jelent semmit, főleg, hogy nem is vagyok epegörcsológus.
Én minden nap éhgyomorra iszom a reggeli kávét, annyi csak, hogy általában egy nagy pohár vizet előtte iszok. (nem reggelizek hétközben, ezért az éhgyomor)
Semmi bajom nincsen tőle, noha 2 éve mondjuk csak decaf-ot iszok.
A kávé savtartalma önmagában a gyomorsavhoz képest vicc kategória (kb mintha citromsavval savaznád a kénsavas tartályt). Az, hogy mennyire fokozza a gyomorsav termelést már más kérdés, nem hiszem, hogy savtartalom függő. Amiért én nem szoktam utána enni, annak az oka, hogy szeretem a kávé utóízét is, utána meg már többnyire úton vagyok.
Én lassan húsz éve :-), éhgyomorra..., szal, nem egészséges, de baromira jól esik, (pl. ugyanezt én teával nem tudom eljátszani, mert az azonmód visszaköszön, ha éhgyomora iszom), de az utóbbi időben azért már a KV-hoz is legalább egy kis darab kexet, vagy kis kockányi étcsokit megeszek, és csak jóval kéásőbb jön a reggeli.
...hogy ez hosszútávon szerintem sem egészséges, azt bizony el kell ismerni, habár én a KV-t minden nélkül iszom, és nem is gyújtok rá utána, közben.
A full arabika KV az amúgy nem inkább savasabb, mint a "normális" robis, vagy robi-arabikás??
Lassan három éve indulok reggel otthonról éhgyomorra egy duplaa presszóval, általában nem okoz gondot, de azért előfordul, hogy nyúlok a szendvicsért ami t lehet. Rövid távon nem fogsz tőle fekélyt kapni, hosszú távon meg egyénfüggő. Nem a kávé savtartalma számít igazán, hanem az, hogy beindítja a gyomorsavtermelést ezerrel, ami üres gyomorra kellemetlen lehet.
A diétám vége felé vagyok, olvastam egy tippet, hogy a kávé elveszi az éhségérzetet. Párszor mentem reggel éhgyomorra edzeni egy kávéval, nagyon jó volt, de nem akarom tönkre vágni sem a gyomromat.
Eddig nálam semmi probléma, de ha épp egy gyomorfekélyt készítek elő akkor leállok :-)