A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
"Sajnos 80-100k alatt otthoni espressózás nem jön össze"
De szerencsére nem feltétlen kell egyszerre kiadni. A Poemia olyan-milyen, de nem teljesen alkalmatlan eszpresszó főzésre. Most 30 körül vehet egy darálót, és azzal, ill. a nyomásfokozó kiszedésével elvan egy darabig.
Ha új, akkor a coffeeitalia.co.uk -n talán még van Rancilio Sylvia 130k-ért, vagy valamelyik Pides Lelit.
A fórum nagyközönség viszont egy felújított pidesített Gaggia Babyt vagy Classicot venne feleáron. Darálóból a Graef 700-as sorozat a belépő, kicsit többért Graef 800, Iberital challange, Imat Lux, Lelit Fred. + tömörítő, apróságok. Sajnos 80-100k alatt otthoni espressózás nem jön össze :(
Kösz, most elég sok mindent rendeltem, rendelek máshonnan is, jönnek az elem szűrők Angliából, aztán a danettitől a szőrtelenítő, és tervezek egy KV-s rendelést a nyugati országrészből is, plusz van is még KV-m otthon is, meg aztán nálam a németek és a KV, szal,. ez a két fogalom alapból antagonisztikus nekem, de tényleg kösz! :-)
A Krups állati kevés eszpresszóhoz. Ahelyett egy Iberital/Graef kategóriájú sokkal alapvetőbb és sokkal többet emelne a minőségen, mint a PID, ami később jön a logikus sorban.
Van darálóm (krups), azt is tudom, hogy majd le kell cserélnem. De ez politika, sorrendiség....ha szar kávét főznék, már van indok, hogy jobb örlő kell egy jó géphez. :) Ja és a PID mint lehetőség kell, először úgy is állandó 92-94 fok lesz rajta. Persze ha találok ilyen főzőt.
Darálni a darálók tudnak! Egybeépített automatára fölösleges vágyakozni, mert a minőségét még egy (ügyesen használt, jobbféle) kotyogós is könnyen lenyomja. És azoknak a magas áráért egész jó gép + daráló összeállítást lehet kapni.
Az én sztorim röviden: volt Szarvasim, szerettem. Tönkrement, vettem, Poemiat, sírtam-ríttam, hogy milyen szar, ami kijön belőle. Idejöttem, elmondták mi van. Vettem egy rendes darálót, valamivel többe került, mint a kávéfőző, szívtam a fogam rendesen, de akkor már nem volt megállás a lejtőn. Utána kiszedtem a nyomásfokozót. Innentől egész jó kávékat főztem vele, bár egy rendes tamper nem ártott volna. De ekkor láttam olcsón egy jobb, de régi gépet, azt megvettem. A poemiat elajándékoztam családon belül (nyomásfokozó vissza, nem olyan vészesen nehéz), most a tulaj boldogan használja, mert neki jobb, mint a kotyesz. Remélem ez még nem a sztorim vége, de most itt tartok. Ilyesmire készülj lelkiekben :) Igaz, semmi sem kötelező és bárhol ki lehet szállni. Ja és arra is készülj, hogy ha odáig eljutsz, ahol én tartok, onnantól az éttermek és kávézók kávéjának 95%-a nem fog ízleni. Akarod? :) Piros vagy a kék tabletta kell? Még választhatsz :)
Addig ne szedd ki a nyomásfokozót, amíg nem tudsz rendes örleményt rakni a szűrőbe. A Skertonnal én nem tudtam olyan finomra őrölni (és rendesen beállítani a fokozatot), ami jó lett volna az eszpresszóhoz. Át fog folyni rajta a kávé 10 másodperc alatt és kapsz egy savanyú löttyöt.
Ráadásul a skerton nagy baja, hogy lötyög az örlőműve (éppen ezért nem konzisztens az örlemény), mert messze van a tekerőkar felfogatása az örlőműtől. Van hozzá tuning, ami ezt megakadályozza, de akkor meg vesztesz a maximális darálási finomságból. French presshez meg driphez tökéletes.
Ha kiszeded a nyomásfokozót, beleteszel 16+g anyagot, egész használható dolgokat lehet belőle kihozni. nem egy csodagép, de a habszerű crema kihagyható.
a nyomásfokozót nem bonya visszarakni, a sorrend fontos. (A szűrőtartó belső részén lévő szürke izé kilógó részére kell felpattintani a nyf szerkezetét)
Ha szétszeded a nyomásfokozós kart, arra készülj, hogy nem olyan könnyű azt visszaszerelni, mint ahogy a youtube-os videók mutatják, továbbá az sem biztos, hogy ezzel fox tudni cremás KV-t készíteni ezzel a géppel. Szerintem ahhoz, amihez neked kell a lentiek szerint a KV, bőven jó a nyomifokis is, inkább a kart próbáld előbb kipucolni, szétszedés nélkül.