A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Évek óta nem jártam itt, de gondoltam beírok, mert a rokon srác aki megvette anno a PID-del felszerelt Silvia/Rocky/saválló fiók kombómat, most megválna tőle, mivel kihasználatlanul áll a konyhájukban. Ha valakit érdekel, a számát itt hagyom. Keresztneve Csongor. harminc986hatvannyolcnyolcvanhét.
Hát ilyen nagyon sok van. Pl. a Coffee Stand a Fény utcai piac oldalában, hozzám ez van a legközelebb de hozzád nem feltétlenül 🙂 A casinomocca.hu-n találsz címlistát.
láttam, hogy érintőlegesen volt már itt szó kézműves pörkölésű speciality kávékról.
Ismertek esetleg Budapesten (fizikailag) elérhető boltot/kávézót, ahol vásárolni lehet? Világos pörkölésű (filterhez) a preferencia. Csak egy-két csomag, ajándékba kellene, de szuper lenne, ha pl. meg lehetne kóstolni is.
PID-elt rancilio silvia gépem van, az utóbbi időben érdekes jelenséget produkál: a készülék bekapcsolásákor a PID egység nem kapcsol be, csak percekkel később. Először csak pár másodperc volt az eltérés, most már több perc, és csak után kezdi tényleg melegíteni a gépet.
Van egy La San Marco 95-ös, egykaros gépem, aminek a kazánjánál oldalt sistereg. Valószínű a kazán oldalsó tömítése lesz ismét a ludas, ami, ha jól emlékszem, papírból van.
Múltkorában (2022. januárjában) cserélltem már egyszer, s emlékeim szerint nagyon meg kellett húzni a csavarokat.
Kérdésem, hogy Ti is papírtömítést használtok hozzá, van esetleg más megoldás?
Esetleg megpróbálhatod a polipos termékeket, (nem tudom írhatok e márkanevet ezért inkább azt írom le mi van a zacskón) nálam bevált, pedig sok helyről rendeltem már. Pontos leírásokat kasz a termékekről, mely ízvilágra számíthatsz.
Továbbá találtam egy Brazil sötétet egy esztergomi pörkölőtől, ez életem egyik legnagyszerűbb élménye volt a következő beállításokkal:
88°C, DF64-16 os beállítással, 16,5 gr őrlemény 16g kosárban, közepes tamper-erősség, csapolás előáztatás nélkül, 32 ml 31 sec csapolási idővel, gép: Lelit Bianca, és ami szerintem fontos, az a bottomless portafilter mikrohálós kosarakkal.
Ízvilág: tömény kakaó, csokoládé, édes lecsengéssel, hatalmas cremával.
Az édesebb vonulatot még a honey feldolgozással készült babokból kaphatsz ha ki tudud hozni. A "yeast" élesztős feldolgozástól gyümölcsös, de még nem a " kopogósan" citrusos
A CM lesz a te embered (carbonic maceration), ez levegőmentes CO val kiszorított fermentáció az egész cseresznyére, de nagy a választék másból is, mikor mi, érdemes mindíg körülnézni itt is.
Világos arabica, full city pörkölés közepes test, robusta nélkül. Ez gyümölcsös, és testes is egyben.
Ezeknél a világosoknál 95°C az kell, esetleg kevés előáztatással 2-3 sec lehet kísérletezni. Az őrlőt POTOSAN ÁLLÍTSD BE A KÁVÉHOZ.
Próbáltam utánanézni, hogy milyen alátétek kellenek neked, de nem találtam semmit. Ha jól értettem a forrásokat, akkor eleve van alátét a gépben. Én kivenném, és egy csavarboltban vennék olyanokat/hasonlókat. Ha nincs benne, akkor pedig meg lehet mutatni a netes videókat az üzletben, hogy mekkorák lehetnek az ott látható alátétek. Pl. a Tom’s Coffee Corner-nél lehet ilyet látni.
Egy kis segítséget szeretnék kérni egy géppel kapcsolatban.
Egy Isomac Giada-t vettem nemrég. A szokásos elhanyagolt állapotban volt (vízkő vastagon, kávéolaj, ahol csak lehet stb.), de egyébként működik, és a koszréteg alatt kifejezetten szép kívül-belül. Teljesen szétszedtem, a házat rendbe tettem, majd összeraktam a gépet. Szinte minden rendben működik. Szinte. A fejszelep a felfűtés vége felé néhány csepp vizet elenged, de ez nem gond. Ha rákapcsolom a gőzölést, akkor viszont rövid időn belül olyan csöpögés indul a fejből, mintha egy gyengébb csapolást látnék - már amennyire a hihetetlen mennyiségű gőztől látszik....
Amit már kipróbáltam:
- új gyári rugó és gomba a fejszelepbe - mindenféle egyéb (hosszabb-rövidebb, erősebb-gyengébb) rugó behelyezése
- más, nem gyári gombák beépítése
- vízkőmentesítés a teljesen szétszedett bojleren, majd összerakva is, hátha valami vízkődarab kavar be
- a gőztermosztát cseréje, ha esetleg hibás, és túlfűt.
Ezek nem segítettek.
Voltak már rugós fejszeleppel ellátott gépek a kezemben, többé-kevésbé mind csöpögött, amit megértek, mivel a fűtéskor növekvő nyomásnak - szolenoid híján - valahol távoznia kell. De ez a mostani szerintem már túl van az "ezzel még együtt lehet élni" szintjén.
Valaki esetleg meg tudna merni hogy mekkora alatetek mennek a GRAEF CM702 ujrakalibralasakor az orlokes ala? Lehet kapni a neten szettet, de a 2 Euros szettnek 12 Euro a postaja. Ezt kicsit rablasnak erzem.
Leírom a tapasztalataim, hátha segítek másnak is vele. Ha a kedves fórumtársak esetleg nem látták korábban, egy elég leharcolt Bezzera Hobby (Hob01) került hozzám, ennek a nyomását szerettem volna a megfelelő értékre állítani, sikertelenül.
Több helyen olvastam egy olyan nyomásállítási módszerről, melynél nem használnak nyomásmérőt. Vakszűrőt tesznek fel, és az OPV visszatérő ágán kifolyó víz mennyiségét mérik. A források szerint az ULKA E-sorozatának vízszállítása úgy néz ki, hogy 9 bar-ra állítva az OPV-t percenként kb. 260 ml víz folyik ki a visszaérő ágon.
Az első mérésem során kb. 70 ml víz jött le egy perc alatt. Apránként lazítottam az OPV szabályozó csavarján, és eljutottam kb. 115-120 ml/percig, ami kb. 10,5 bar nyomásnak felel meg, ha minden igaz. Ennél jobban nem lehetett kicsavarni a szabályzó csavart, mert a nyomás lelőtte a helyéről! És itt jön a csavar a dologban: ez az érték teljesen egybevág azzal, amit korábban az olaszpresszo.hu egyik cikkében láttam: Luca Bezzera szerint a háztartási gépeknél nincs értelme a 9 bar nyomásnak, mert a rezgőpumpák működéséhez inkább a 10-11 baros nyomás passzol.
Ez a nyomás megvan, a kávémmal elégedett vagyok. Ennyi. Mindenkinek jó éjszakát! Üdv: Frigyes
A gyári karra teszem fel. A kifolyót leveszem, és a helyére csavarom fel azt az idomot, amit a nyomásmérőhöz adtak. Annak a végébe megy a nyomásmérő szépen letömítve. A kart felrakom a helyére, jól meghúzom, és indítom a csapolást. Egy ideig nem történik semmi, majd a kar mellet jön a víz. A nyomásmérő nem jelez, pedig olyan nyomás van, hogy a kis szűrő, amit a műszerhez adtak, behorpadt a teszt közben.
Kipróbáltam szűrővel, ugyanúgy ereszt a tömítés mellett. Nekem egyre gyanúsabb, hogy a műszerrel van valami gond: csapolásnál simán megy minden, enyhe tamper mellett is működik az OPV, illetve a backflush is rendben lezajlik. Ha mégsem a műszer rossz, akkor viszont nincs ötletem.
Az a kar, amit kaptam a géphez (használt persze) egy apróságban eltér más karoktól: egymáshoz képest 180 fokban a peremén egy-egy kb. 1 mm-es bevágás van, ami nagyon precíz, gyárinak látszik.
Lehetséges, hogy ezeken a réseken jön a víz a tömítés mellett, ha nincs szűrő a karban? Márpedig az OPV beállításánál úgy tudom, hogy nem kell szűrőt berakni. Vagy tévednék?
Valószínűleg a kartömítéssel lehet gond szerintem, mert backflush-nál is van némi szivárgás a karnák. Ez azért is gáz, mert tegnap raktam be egy új gyári Bezzera-kartömítést….
Megvettem a mindenhol kapható kis manométert a kiegészítőkkel, és felraktam a kifolyó helyére. A gép indul, egy idő után a kartömítésnél elkezd jönni a víz, de a nyomásmérő mutatója nem mozdul. Mi lehet a gond?
Nekem most nagyon kellemes meglepi volt a Vergnano Espresso Crema 800, (a kék). Nem háklis, de a magasabb hofok es a lassu lefolyas all neki igazan jo. Csokis de meglepoen osszetett izvilag, semmi savanyu, semmi mocsari robusta iz. Viszont nem olcso, es csak kilosban van.