A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Köszi, végül még korábban belebotlottam egy aldilidl cuccba <8.000 Ft-ért, ha kibírja a 3 évet már jobb mint a korábbiak, ha nem bírja, akkor meg visszakapják és ingyen volt (mínusz infláció). Gondolom pont olyan szar mint az összes többi ami eddig volt (KRUPS meg mittomén), de ennél legalább nem kell a valós érték dupláját kifizetni a KRUPS feliratért.
Hozzájutottam egy hibás Saeco aroma ss (sin 015xn) kávéfőzőhöz, szerintetek érdemes vele foglalkozni, nem találtam használtan sem, hogy kb milyen árban lehet, ha finom kávét főz akkor esetleg megtarnám tartaléknak.
Darabja 200 Forint volt, egyben a 20 darabot 2.000 Forintért adom. Átvehető: Budapest XI-ik kerület vagy Érd-Diósd-Törökbálint-Budaörs zónában. Postázás is megoldható. (Packeta,FoxPost,MPL,PickPackPont)
Ha a fűtőszál tönkremegy, és nem akarom elhajítani a kazánt, akkor lehet valahogy bontani ezt a forrasztást? Elnézést, ha butaságot kérdezek, erősen laikus vagyok.
Üdvözletem! Lenne egy kérdésem, hátha tud válaszolni valaki... Nemrég szert tettem egy Saeco Genio/Poccino Linea Uno gépre. Elsősorban a réz kazán miatt vettem meg, egy másik gépbe akarom később beépíteni. Szétszedtem teljesen, hogy lássam, milyen állapotban van (az eladó jelezte, hogy a pumpa nem működik, de a gép bekapcsol, fűt). A kazánt is szétszedtem, nem látszott vészesnek belül, egy kis vízkőmentesítés ráfért, pipa. Viszont szerettem volna kiszedni a fűtőszálat is, hogy egészen alapos legyen a mentesítés, de nem tudtam megoldani sehogy sem, erőltetni meg nem akartam. A kérdés az, hogy létezik-e olyan, hogy a kazán felső része és a fűtőszál egyben van? Azért kérdezem, mert a szétszerelésnél nem találtam rajta menetet, sem anyát, sem tömítést, mint más Saeco-rendszerű kazánoknál. Belülről is úgy látszik, mintha a kazán és a fűtőszál egy darab anyagból lenne. Csatolom a képeket, amik a vízkőmentesítés után készültek.
Előre is köszönöm a válasz(oka)t! Üdvözlettel: Frigyes
Jelenleg talán a Kingrinder K4 vagy K6, picit drágábban a 1z presszó J-max, még drágábban Kinu Simplicity. Tapasztalatom csak a J-maxról van, mert napi szinten használom a munkahelyemen. Én meg vagyok elégedve vele masszív darab. Szétszedés után kalibrálni sem bonyolult, a finomság beállítása is egyszerű. Lance Hedricknek van egy videója a YT-on, amiben több manuális örlőt is bemutat, köztük ezeket is. https://youtu.be/JySL64iigT4?si=sAKdMfBdmF_p24mB
Biztos van a kérdésemre vonatkozó bejegyzés, de nincs időm, kedvem végigolvasni a posztokat. Véleményt szeretnék kérni, hogy melyik kézi daráló a legalkalmasabb eszpresszó készítéshez.
Végül úgy döntöttem, hogy marad a Hario Mini Mill Pro.
Timemore ment tovább. Pedig a szívem szakadt meg érte, félár alatt kaptam volna meg.
Viszont: Hario könnyebb, és gyakran van hátizsákban. Itt ugye sok kicsi sokra megy alapon jelentősen csökkenthető a (háti)zsák súlya, ha mindenből a könnyebbet rakjuk bele. :)
S igazából a Hario is egy olyan őrlő, amivel a kotyogós kávé szintet simán "megütöd". Nem, vagy legalábbis nehéz észrevenni a különbséget a két őrlővel készített kávé között.
Ha még aktuális, akkor a Nespresso habosítóját használtuk kb. 5 évet - most is hibátlan- aztán eltettem mert a mostani kávégépem brutálisan gőzöl, azzal habosítok.
A lényeg, hogy a Nespresso Aeroccino3 strapabíró, megéri az árát.
A PH hardcore fórumban talán több tapasztalat van a Timemore C3 -al, próbálj meg ott is rákérdezni. Nekem ugyan más kézi örlőm van, de szerintem a kerámia késekhez képest mindenképpen előrébb vagy az acélkéses C3-al. Főleg ha jó árban megkapod.
Esetleg ebayen, na de az a 3 jaratu az a vilag legprimitivebb cucca, nincs minek tonkremenni benne. Nezd meg hogy odaig eljut-e a viz. a 3 jaratut pedig probald zseblampaval atvilagitani kifujkalni, kiszurkalni, megvuduzni. :) Sokszor csak torodesre vagyik es nincs lathato dugulas, megis megjavul utan minden.
háromjáratút szétszedtem, nem volt benne kosz. a kazán belsejében volt némi vízkő, de nem sok és az is inkább feltapadva , nem a leeső nagy darabok. Kiveszem a szelepet és meglátjuk hogy úgy nyomja-e a vizet. köszi. hol tudok venni bontott alkatrészt? nem szívesen költök 20k-t egy háromjáratúra :) Köszi.
De, siman beakad. Eleg bombabiztos az a technika, leszamitva hogy ha egyszer elkezdodik a dugulos moka, gyakran csak a kazancsere a vege, mert mindig ujra fog termelodni a kosz. Szoval takarits 3 jaratut. Illetve amikor leszeded a kazanrol, inditsd el a csapolast es pisilni kell a helyen. Ha igy tortenik, akkor 100%hogy a haromjaratu dugult el.
egy kis tech segítségre szorulok. Adott egy Gaggia Classic gold, 2000 előtti modell, gyári OPV és háromjáratú. Kicsit tuningoltam rajta, beépítettem a kazán és a pumpa közé egy automata gépből kiszerelt thermoblokkot amin egy 80c termosztát van, így megoldva az előmelegítést. A gyári OPV, ki van csavarva, helyette egy utólag beépített került beszerelésre rögtön a puma után, hogy ne a meleg vizet dobja el a rendszer. Szépen működött 1 évig, majd egyik napról a másikra nem ad vizet, üresen sem. Pumpa megy, ki is cseréltem gy másikra, az is megy, de víz nem jön. Godnoltam vízkőre, de az nem akad így be szerintem, hogy teljesen elzárja. Lehet hogy a háromjáratú döglött be? annak nem hallom a kattanását sem amikor lekapcsolom a pumpát. Hogy lehetne mérni a háromjáratú hibáját? Ha már így felmerült akkor bontott háromjáratú lehet érdekelne :)
15-17 ezer forint / kg-ért már nagyon kiváló kávékat kapsz, 12 a már teljesen jó kategória, de 4-5000 Ft-ért is kapsz valamit, ami igazi kávé, ha nem is a legjobb.