Keresés

Részletes keresés

ha3flt Creative Commons License 1 órája 0 1 64687

A kettő közül valamelyik biztosan... ez nyilván nem probléma, a legközelebbi alkalommal ki lesz mérve. De műszaki információnak elégtelen.

Előzmény: Maketheworldabetterplace (64686)
Maketheworldabetterplace Creative Commons License 2 órája 0 0 64686

Riasztáskor nyitja/zárja a csavart érpárt?

Előzmény: ha3flt (64685)
ha3flt Creative Commons License 4 órája 0 1 64685

Ismeri esetleg valaki, hogy a biztonsági eszközök, IP-kamerák világában a riasztásra szolgáló be- és kimeneteknek _általában_ milyen elektromos jellemzői vannak, ill. létezik-e ilyen szabvány?

Ugyanis van egy HikVision dómkameránk, valamint az adott típushoz és a típuscsaládhoz többféle dokumentáció, amikben minden funkció részletesen le van írva példákkal - erről a csatlakozójáról viszont (kettő in, kettő out) gyakorlatilag semmi sem szerepel. Van még ugyanott pár másfajta is, amikkel kb. ugyanez a helyzet - egyik sem olcsókínai darab. Ezért gondolok arra, hogy valamilyen szabvány szerintiek.

Összesen ennyit találtam a kérdések és válaszok közt: "Alarm-Out Cable: ZR-RVS-2*1.5 twisted pair cable is recommended." Ez azért elég vicces. Mondjuk, nem végeztem túl nagy kutatást, mert minden sok időbe telik.

ha1ta Creative Commons License 28 órája -2 2 64684

Köszönjük hogy beszámoltál az eredményekről!

73

Előzmény: búvárruha (64679)
ha3flt Creative Commons License 3 napja 0 0 64683

Na, ez jó hír, örülök neki. : -) Az ilyesmi időnként mást is megtéveszt.

Jó a tuner is, megnéztem.

Előzmény: oregbela (64678)
ha1ta Creative Commons License 4 napja -3 1 64682

Amúgy ezt így is lehet.

De tudni kell mit, hogyan...

https://youtu.be/wBqVVykq3uE?si=HB0jVHWVF654Qml6

ha1ta Creative Commons License 4 napja -2 1 64681

Lehet hogy a világ legegyszerűbb hibája van nálad:

Vagy a mikrofonkábel

vagy annak a műanyag csatlakozója hagyta el magát

ha1ta Creative Commons License 4 napja -1 1 64680

Óvatosan bánni azzal a szerizmenüs megoldással!!!

Ott a berendezés igaz hogy ad, de full power megy ilyenkor ki.

Elsődlegesen meg kell nézned, hogy amatőrsávon FM üzemmódban mondjuk 434.500MHz en adva mi történik.

Aztán ha van rá mód, az SSb üzemmódot az AMet és a CW t  is megnézném.

Természetesen a kimenő powert vissza minimumra, kimenetre pedig egy 50ohmos műterhelést rakj.

Ezeket járd végig, ezek érfekelnek.

Első kötben még a fennt leírtak mellett cserélj próbára egy mikrofont.

Az hogy a PTT műxik, még nem garancia arra, hogy a kapszulája nem fosta össze magát.

Várjuk a beszámolódat!

Csak óvatosan!!!!

Sok sikert.

búvárruha Creative Commons License 4 napja 0 0 64679
Előzmény: ha1ta (64675)
oregbela Creative Commons License 4 napja 0 0 64678

Köszönöm a válaszod, meg, hogy foglalkoztál vele!

Roppant röstellem, bagatel hiba volt, a poszt után nem sokkal le is esett a tantusz! :-)

Úgy ahogy te is feltételezted, a HRD alkalmazás indulásakor a DTR (vagy RTS?)  tüske azonnal adásba kapcsolta a készüléket. Hogy nem vettem észre az is okozta, hogy nemrég óta van nálam a rádió és bénáztam, meg az is, hogy ennek a rádiónak az SWR mérő műszer átkapcsolója a hátlapon van, ami nagyon kényelmetlen megoldás!

Nekem olyan állásban van, hogy a műszer állandóan a visszavert teljesítményt mutatja. Azért használom így, mert olyan automata tunerem van, amin lehetőség van az automata hangolás mellett kézzel is változtatni a hozzáadott kapacitás és induktivitás értékét egy-egy le/fel gombbal. Az automata hangolás után időnként tudok a gombokkal finomítani, a beépített műszeren minimumot keresni.

Ezért nekem az adáskor alig mozdul meg a mutató és nem vettem észre, hogy adásba ment.

A tuner típusa mAT-125e.

Frankó kis cucc!

Előzmény: ha3flt (64676)
ha3flt Creative Commons License 4 napja 0 2 64677

Nem jön ki vagy nem megy ki... Hasonló ez, mint a magyarul tanuló idegennel, hogy bizony nem mindegy, hogy a hastáncosnőnek jár a hasa vagy hogy a hastáncosnőnek megy a hasa - pedig a járni és a menni közt még kisebb is a különbség. : -) De leginkább valamilyen részletesebb leírás kell.

Előzmény: XANTIi (64674)
ha3flt Creative Commons License 4 napja 0 1 64676

A korábbi kérdéshez: "A HRD programot szeretném használni PC-n és a problémám az, hogy amikor a HRD elindul, azon mód leválasztja a rádió belső hangszóróját!"

Az IC-735 egy öreg rádió, nem láttam rajta külön adat üzemmódot és nincs külön-külön kapcsolva az első-hátsó hangkimenet (néztem a rajzán, bár szárazon, mérés nélkül nehéz végigmenni rajta, fel is hagytam vele), de attól még lehet a CAT a ludas, mert azért egy 4066-os kapcsoló IC be van építve a hang útjába, ill. némítás is.

Közvetetten tudom elképzelni a dolgot: például a logprogram üzemmódot és/vagy sávot vált CAT-en keresztül, a hang pedig megszűnik a hangszóróban, mivel azt írja a leírása, hogy ha be van kapcsolva az előlapon egy szűrő, ami amúgy nincs a rádióba beépítve, akkor kifejezetten némítás lép életbe. Végső soron adásra is kapcsolhat egy rosszul beállított DTR vagy RTS lábtól, amik köztül az egyik nyilván a PTT, a másik meg a billentyűzés a rádió felőli oldalon, de az azért csak kiderült volna. : -)

Kevés az infó, pl. mozog-e az S-mérő, mikor megszűnik a hang, meg lehet-e találni a hangot a számítógép valamelyik hangbemenetén stb. Én arra tippelnék, hogy egyszerre szűnnek meg a rádió hangszórójának hangjával, de ki tudja.

Előzmény: oregbela (64670)
ha1ta Creative Commons License 4 napja -2 2 64675

Elsődlegesen én javasolnék egy pár perces youtube videó készítést a hiba elmondása és bemutatása mellett.

Ezután sokkal nagyobb eséllyel tudunk segíteni!

Vagy rossz az ötlet?

Előzmény: XANTIi (64674)
XANTIi Creative Commons License 4 napja 0 2 64674

Hová nem megy ki hang? Az éterbe? Vagy a hangszóró marad néma? Semmilyen üzemmódban nem megy? Vétel van rendesen? Vételben mutat valami S értéket a zajra?

Előzmény: búvárruha (64671)
mmormota Creative Commons License 4 napja 0 2 64673

Sokat segítene egy részletesebb eset leírás. Milyen üzemmód, mit lehet látni a műszereken, stb.

Előzmény: 5bdc (64672)
5bdc Creative Commons License 4 napja 0 1 64672

moduláció van de..

Akkor honnan tudni hogy van moduláció?

5bdc

Előzmény: búvárruha (64671)
búvárruha Creative Commons License 4 napja 0 0 64671

Sziasztok adott egy ft 991A rádió moduláció van de hang nem megy ki a rádióból mi lehet a probléma? Valaki esetleg találkozott ilyen problémával vagy csak valami beállítási gond lehet.

oregbela Creative Commons License 6 napja 0 0 64670

Sziasztok!

Egy régi Icom IC-735 rádióm van, amit szeretnék a szintén öregecske HP EliteDesk 800 G2 gépemmel összekötni.
A kettő közé egy U5 Link for Icom csatolót raktam, ami elvileg galvanikusan szétválasztja a a PC-t a rádiótól. 
Ebből sok változat létezik, a leírás szerint ennek kimondottan az IC-735-höz is alkalmasnak kell lennie!

Van benne egy USB CIV interface a rádió CAT vezérléséhez (optocsatolóval megoldva), ehhez mindkét végén 8-as DIN csatlakozós kábelt adtak. (Az ACC csatihoz)
A digitális üzemmódok megvalósításához a hangfrekis csatolást (SP és MIC) illetve a DC leválasztást transzformátoros csatolóval oldja meg.

A HRD programot szeretném használni PC-n és a problémám az, hogy amikor a HRD elindul, azon mód leválasztja a rádió belső hangszóróját!
Mi okozza ezt?
Ennek így kell működnie?
Valami a HRD-ben nincs jól beállítva?
A DTR, CTS, stb. jelek konfigurálásában nem kerek valami?
A rádión belül a soros vonal sebessége emlékeim szerint 9600 baudra van konfigurálva és a HRD-t is így állítottam be.
A CAT vezérlés működik is, azzal nincs gond.
Vagy elképzelhető, hogy ha fut a HRD, akkor a PC hangkártyája adja ki a rádió hangját?

Üdv, HA8DIG

roof222 Creative Commons License 2026.01.17 0 2 64669

Éppen megyen a HADX CW holnap délig.

A képen most a 20m -es CW aktivitás látszik.

roof2 Creative Commons License 2026.01.16 0 0 64668

Kössz a választ. További sikereket.

Előzmény: mmormota (64667)
mmormota Creative Commons License 2026.01.16 0 1 64667

Egész más. Ez a vétel frekvenciáját írja ki. Pl. pontatlan analóg skálájú régi katonai vevők rádióamatőr célú használatára alkalmas.

Előzmény: roof22 (64666)
roof22 Creative Commons License 2026.01.16 0 0 64666

Szintén gratula.

Nem vagyok otthon ebben (sem). Az alábbi videóban a vevő RTTY -t dekódol.

Ez ugyanaz mint a tiéd, vagy egészen más ?

https://www.facebook.com/py6cj/videos/it-is-so-fascinating-to-see-rtty-decoding-on-this-little-s14732-esp32video-ofhtt/1485616820239109/

Előzmény: mmormota (64659)
mmormota Creative Commons License 2026.01.16 0 0 64665

Tudnál dobni nekem egy elérhetőséget?

Küldtem emailt, nem válaszoltál.

Előzmény: HA5BRG (64663)
8jg Creative Commons License 2026.01.15 0 3 64664

Rádióamatőr találkozó korábban mint szokott!

2026.02.08. Vasárnap, Csorváson a szokott helyen, a művelődési házban tartjuk a találkozót.

A 30. találkozót 2026.02.08.  8 órakor megnyitja Baráth Lajos polgármester.

A találkozón nincs: belépő, asztal, terem, és parkolási díj, a termet a művelődési ház 30. éve ingyen bocsájtja rendelkezésünkre. Az előtérben büfé üzemel. Mindenkit szeretettel várunk. Csorvás Petőfi utca 12. Érdeklődni: Szente Károly /HG8JG/ +36 20 harminckettő71nyolc56 telefonon. Add tovább!

HA5BRG Creative Commons License 2026.01.15 0 1 64663

Tudnál dobni nekem egy elérhetőséget? Sajnos minden publikus címed le van tilva. Elérhető vagyok többek között itt: spam /kukac/ stornophone /pont/ hu

HA5BRG Creative Commons License 2026.01.15 0 1 64662

Szép munka :) 

_nyunyuka Creative Commons License 2026.01.15 -6 0 64661

Gratula, szép munka! 

(Meg eszembe jutottál, adósod vagyok egy kábellel. Ma bontok, hívlak!)

5bdc Creative Commons License 2026.01.15 0 1 64660

Gratulálok :-)

5bdc

Előzmény: mmormota (64658)
mmormota Creative Commons License 2026.01.15 0 2 64659

Ez a beállító oldal help-je:

Digitális rádióskála

Paraméterek: - band: Hullámsáv neve (max 6 kar.)

- mode: Üzemmód (AM, USB, LSB...)

- mult: Oszcillátor szorzó (+1, -1 stb.)

- if: KF frekvencia Hz-ben.

- dec: Tizedesjegyek kHz kijelzésnél.

[Kijelzett frekvencia] = [mért frekvencia]*[crystal corr]*[mult]+[if]

- Megméri az oszcillátor frekvenciát, majd fenti képlettel kiszámolja a tényleges vétel frekvenciáját, és kijelzi.

- A [crystal corr] a modul beépített kvarcoszcillátorának eltérését kompenzálja.

- A [mult] egész számú szorzó, esetleges előosztó vagy oszcillátor sokszorozó beállítására. Lehet negatív is, ha az oszcillátor ellentétesen változik mint a vételi frekvencia

- Az [if] a középfrekvencia értéke Hz-ben. Lehet negatív is. Ebben lehet figyelembe venni a CW offsetet (ha pl. 650Hz-en van a CW szűrő közepe)

A belső oszcillátor pontosítása Az ESP32 modulokban általábann 40MHz-es belső kvarcoszcillátor van. Tipikusan jó minőségű, de nem TCXO. A Setup részben a Crystal corr mező az esetleges eltérést kompenzálja. Kezdő értéke 1. Célszerű beállítási módszer: egyik sort be kell állítani sima frekvenciamérőnek. mult=1 if=0, dec=3, ezt a ort kiválasztani, majd ismert frekvenciájú jelet kell adni a bemenetre, lehetőleg 10MHz vagy több. A beadott frekvenciát el kell osztani azzal, amit mutat a kijelzőn, és az így kapott számot (pl. 1.00000734) beállítami crystal corr-nak.

Hardver szempontok

- a modul technikai leírása az irányadó

- tápfeszültség: 3.6V...5V

- a frekvencia bemenet maximum 0...3.3V négyszögjellel működik, ha túllépi a jel, tönkremehet

- célszerű egy tranzisztoros erősítőt kötni a bemenetre, amely a modul 3.3V-os stabilizátoráról kapja a tápfeszültséget

- 50% kitöltésű bemenet esetén 35MHz-ig stabilan mér, ha ez nem elég, külső előosztó szükséges, a mult-tal állítható be a helyes kijelzés (pl. kettes osztó, mult=2)

- nem kényes a meredek fel- és lefutásokra, nagyobb frekvencián szinuszos jellel is mér

Előzmény: mmormota (64658)
mmormota Creative Commons License 2026.01.15 0 6 64658

Elkészült a digitális rádióskála. Minden tervezett funkció működik, hiba még elképzelhető.

A setup web-serial, setup módban olyan mint egy usb drive, ezen van az index.html, ezt megnyitva böngészóben lehet beállítgatni mindent. Nem kell se net, se wifi, se telepített program.

A képeken az alsó zöld panel nem része a dolognak, az csak arra kellett, hogy jumperekkel teszteljem az üzemmódokat, meg stabilan rögzíteni tudjam.

Egy esp32 s2 mini meg egy i2c oled kijelző 4 dróttal összekötve. :-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!