Ismeri esetleg valaki, hogy a biztonsági eszközök, IP-kamerák világában a riasztásra szolgáló be- és kimeneteknek _általában_ milyen elektromos jellemzői vannak, ill. létezik-e ilyen szabvány?
Ugyanis van egy HikVision dómkameránk, valamint az adott típushoz és a típuscsaládhoz többféle dokumentáció, amikben minden funkció részletesen le van írva példákkal - erről a csatlakozójáról viszont (kettő in, kettő out) gyakorlatilag semmi sem szerepel. Van még ugyanott pár másfajta is, amikkel kb. ugyanez a helyzet - egyik sem olcsókínai darab. Ezért gondolok arra, hogy valamilyen szabvány szerintiek.
Összesen ennyit találtam a kérdések és válaszok közt: "Alarm-Out Cable: ZR-RVS-2*1.5 twisted pair cable is recommended." Ez azért elég vicces. Mondjuk, nem végeztem túl nagy kutatást, mert minden sok időbe telik.
Roppant röstellem, bagatel hiba volt, a poszt után nem sokkal le is esett a tantusz! :-)
Úgy ahogy te is feltételezted, a HRD alkalmazás indulásakor a DTR (vagy RTS?) tüske azonnal adásba kapcsolta a készüléket. Hogy nem vettem észre az is okozta, hogy nemrég óta van nálam a rádió és bénáztam, meg az is, hogy ennek a rádiónak az SWR mérő műszer átkapcsolója a hátlapon van, ami nagyon kényelmetlen megoldás!
Nekem olyan állásban van, hogy a műszer állandóan a visszavert teljesítményt mutatja. Azért használom így, mert olyan automata tunerem van, amin lehetőség van az automata hangolás mellett kézzel is változtatni a hozzáadott kapacitás és induktivitás értékét egy-egy le/fel gombbal. Az automata hangolás után időnként tudok a gombokkal finomítani, a beépített műszeren minimumot keresni.
Ezért nekem az adáskor alig mozdul meg a mutató és nem vettem észre, hogy adásba ment.
Nem jön ki vagy nem megy ki... Hasonló ez, mint a magyarul tanuló idegennel, hogy bizony nem mindegy, hogy a hastáncosnőnek jár a hasa vagy hogy a hastáncosnőnek megy a hasa - pedig a járni és a menni közt még kisebb is a különbség. : -) De leginkább valamilyen részletesebb leírás kell.
A korábbi kérdéshez: "A HRD programot szeretném használni PC-n és a problémám az, hogy amikor a HRD elindul, azon mód leválasztja a rádió belső hangszóróját!"
Az IC-735 egy öreg rádió, nem láttam rajta külön adat üzemmódot és nincs külön-külön kapcsolva az első-hátsó hangkimenet (néztem a rajzán, bár szárazon, mérés nélkül nehéz végigmenni rajta, fel is hagytam vele), de attól még lehet a CAT a ludas, mert azért egy 4066-os kapcsoló IC be van építve a hang útjába, ill. némítás is.
Közvetetten tudom elképzelni a dolgot: például a logprogram üzemmódot és/vagy sávot vált CAT-en keresztül, a hang pedig megszűnik a hangszóróban, mivel azt írja a leírása, hogy ha be van kapcsolva az előlapon egy szűrő, ami amúgy nincs a rádióba beépítve, akkor kifejezetten némítás lép életbe. Végső soron adásra is kapcsolhat egy rosszul beállított DTR vagy RTS lábtól, amik köztül az egyik nyilván a PTT, a másik meg a billentyűzés a rádió felőli oldalon, de az azért csak kiderült volna. : -)
Kevés az infó, pl. mozog-e az S-mérő, mikor megszűnik a hang, meg lehet-e találni a hangot a számítógép valamelyik hangbemenetén stb. Én arra tippelnék, hogy egyszerre szűnnek meg a rádió hangszórójának hangjával, de ki tudja.
Hová nem megy ki hang? Az éterbe? Vagy a hangszóró marad néma? Semmilyen üzemmódban nem megy? Vétel van rendesen? Vételben mutat valami S értéket a zajra?
Sziasztok adott egy ft 991A rádió moduláció van de hang nem megy ki a rádióból mi lehet a probléma? Valaki esetleg találkozott ilyen problémával vagy csak valami beállítási gond lehet.
Egy régi Icom IC-735 rádióm van, amit szeretnék a szintén öregecske HP EliteDesk 800 G2 gépemmel összekötni. A kettő közé egy U5 Link for Icom csatolót raktam, ami elvileg galvanikusan szétválasztja a a PC-t a rádiótól. Ebből sok változat létezik, a leírás szerint ennek kimondottan az IC-735-höz is alkalmasnak kell lennie!
Van benne egy USB CIV interface a rádió CAT vezérléséhez (optocsatolóval megoldva), ehhez mindkét végén 8-as DIN csatlakozós kábelt adtak. (Az ACC csatihoz) A digitális üzemmódok megvalósításához a hangfrekis csatolást (SP és MIC) illetve a DC leválasztást transzformátoros csatolóval oldja meg.
A HRD programot szeretném használni PC-n és a problémám az, hogy amikor a HRD elindul, azon mód leválasztja a rádió belső hangszóróját! Mi okozza ezt? Ennek így kell működnie? Valami a HRD-ben nincs jól beállítva? A DTR, CTS, stb. jelek konfigurálásában nem kerek valami? A rádión belül a soros vonal sebessége emlékeim szerint 9600 baudra van konfigurálva és a HRD-t is így állítottam be. A CAT vezérlés működik is, azzal nincs gond. Vagy elképzelhető, hogy ha fut a HRD, akkor a PC hangkártyája adja ki a rádió hangját?
2026.02.08. Vasárnap, Csorváson a szokott helyen, a művelődési házban tartjuk a találkozót.
A 30. találkozót 2026.02.08. 8 órakor megnyitja Baráth Lajos polgármester.
A találkozón nincs: belépő, asztal, terem, és parkolási díj, a termet a művelődési ház 30. éve ingyen bocsájtja rendelkezésünkre. Az előtérben büfé üzemel. Mindenkit szeretettel várunk. Csorvás Petőfi utca 12. Érdeklődni: Szente Károly /HG8JG/ +36 20 harminckettő71nyolc56 telefonon. Add tovább!
- Megméri az oszcillátor frekvenciát, majd fenti képlettel kiszámolja a tényleges vétel frekvenciáját, és kijelzi.
- A [crystal corr] a modul beépített kvarcoszcillátorának eltérését kompenzálja.
- A [mult] egész számú szorzó, esetleges előosztó vagy oszcillátor sokszorozó beállítására. Lehet negatív is, ha az oszcillátor ellentétesen változik mint a vételi frekvencia
- Az [if] a középfrekvencia értéke Hz-ben. Lehet negatív is. Ebben lehet figyelembe venni a CW offsetet (ha pl. 650Hz-en van a CW szűrő közepe)
A belső oszcillátor pontosítása Az ESP32 modulokban általábann 40MHz-es belső kvarcoszcillátor van. Tipikusan jó minőségű, de nem TCXO. A Setup részben a Crystal corr mező az esetleges eltérést kompenzálja. Kezdő értéke 1. Célszerű beállítási módszer: egyik sort be kell állítani sima frekvenciamérőnek. mult=1 if=0, dec=3, ezt a ort kiválasztani, majd ismert frekvenciájú jelet kell adni a bemenetre, lehetőleg 10MHz vagy több. A beadott frekvenciát el kell osztani azzal, amit mutat a kijelzőn, és az így kapott számot (pl. 1.00000734) beállítami crystal corr-nak.
Hardver szempontok
- a modul technikai leírása az irányadó
- tápfeszültség: 3.6V...5V
- a frekvencia bemenet maximum 0...3.3V négyszögjellel működik, ha túllépi a jel, tönkremehet
- célszerű egy tranzisztoros erősítőt kötni a bemenetre, amely a modul 3.3V-os stabilizátoráról kapja a tápfeszültséget
- 50% kitöltésű bemenet esetén 35MHz-ig stabilan mér, ha ez nem elég, külső előosztó szükséges, a mult-tal állítható be a helyes kijelzés (pl. kettes osztó, mult=2)
- nem kényes a meredek fel- és lefutásokra, nagyobb frekvencián szinuszos jellel is mér
Elkészült a digitális rádióskála. Minden tervezett funkció működik, hiba még elképzelhető.
A setup web-serial, setup módban olyan mint egy usb drive, ezen van az index.html, ezt megnyitva böngészóben lehet beállítgatni mindent. Nem kell se net, se wifi, se telepített program.
A képeken az alsó zöld panel nem része a dolognak, az csak arra kellett, hogy jumperekkel teszteljem az üzemmódokat, meg stabilan rögzíteni tudjam.
Egy esp32 s2 mini meg egy i2c oled kijelző 4 dróttal összekötve. :-)