Keresés

Részletes keresés

donjuan1984 Creative Commons License 19 órája -1 3 63774

A tegnapi nappal valószínűleg az enyém lett az első OKT jelvény amelyik járt a Schneeberg 2076 méteres csúcsán :D

Güsziológus Creative Commons License 1 napja -1 0 63773

"És mindezt csak itt 27 km-en kellett felvinni."

 

Azt hiszem, most értettem meg.

Erre vonatkozott a megjegyzés, miszerint "ha megfizetik".

 

Előzmény: garass (63768)
HEV Creative Commons License 2 napja 0 1 63772

Mályinkai iparvasút térképe.

 

Története.

 

Úgy tűnik a fővonal nem érintette azt a részt ahol jártál, esetleg ideiglenes, rövid ideig használt szárnyvonal vagy csak út lehetett.

Előzmény: kohászkék (63771)
kohászkék Creative Commons License 2 napja -1 0 63771

Némi kis ontopik színt is vinnék a dologba, mondjuk kéket...:-) Országos Kéktúra Mályinka-Bánkút.

Felfelé. 280 méterről 880 méterre 7 kilométeren.


Nemrégen a Kohász út befejezése kapcsán eltöltöttem egy hétvégét a Bükkben, bejártam a Mályinka-Bánkút szakaszt is, Mályinkától felfelé, hát az besza-behu. Eddig csak lefelé jöttem Bánkútról, összesen ha jól emlékszem háromszor, de ez az egy út felfelé addig tartott míg a másik három összesen.
Sanyinál frissítettem, nagyon szerény és barátságos az az ember, múltkor megírtam a ttt-n hogy éppen ezzel élt vissza egy "kéktúrázó" aki elkunyerálta a régi bélyegzőt. Látszott Sanyin hogy sajnálja, de nem tudott nemet mondani. Az új és a régi kohászos még mindig megvan. A Kohászos lehet vagy 50 éves.

 


Mályinkától a Baróc-patak völgyében mentem felfelé, egy ponton, a Piritó-kő közelében elgondolkoztam hogy vajon kisvasút lehetett itt, vagy épített út, mert fentről lefelé jőve ugyan nem tűnik fel, de ebből az irányból viszont feltűnt hogy töltésen vezet az út és nagyon is szabályos.

a Baróc-völgyben épített műút volt valaha, a kisvasutas oldalon úgy láttam hogy itt nem vezetett soha kisvasút. Tudja esetleg valaki hogy valójában hova vezetett, és miért? Hosszan követhető a vonala.

 


A réges régi kéken, amely később kék rom jelzés lett kapaszkodtam fel Dédesvárhoz. Mindkettő jelzésből találtam még értékelhetőt. Dédesvár kilátása a párás időben nem volt most olyan jó, de azért így is szép. Találkoztam egy geoládázó középkorú párral, akik egy kiskutyát vittek oldaltáskában, velük beszélgetve jöttem le a vártól.

A Vásárhely-kőnél semmi nem emlékeztet arra hogy itt nyugszik Burger barna, azt hittem van valamiféle emlékhely, de nincsen. A vásárhely-kő kilátása pazar.

Felfelé gyönyörű, enyhén emelkedő gerinc úton kaptattam, egy helyen újabb, egykori kék ösvényt fedeztem fel, amely a Torma-völgy felé ment le, az sem volt kevésbé meredek mint a rom, de a mélységéből úgy látszott hogy sokáig lehetett érvényben az az út. Ezzel együtt 4(!) különböző helyen ment már le a kéktúra a Torma/Baróc-völgybe, mind a négy meredek, a mai legkevésbé.


Az Ördög-oldal emelkedője lefelé sokkal élvezhetőbb mint felfelé, legyen ennyi elég, mit éltem át egy túra 20-22. kilométerénél, melyen 2 kilométeren több mint 300 méter a nettó szintemelkedés...
A Bánkúti turistaházban nagy élet volt, szerencsére mostanában ahányszor láttam ez mindig így volt, ez azt is jelentheti hogy jól megy a turistaháznak. (Fehér sas Panzió)

Az utakat az erdészet már járhatóvá tette az általam bejárt szakaszon.

 

 

kohászkék Creative Commons License 2 napja -1 0 63770

Ezt tanúsíthatom én is. Megmagyarázhatatlan érzések kerítenek olykor hatalmukba, múltkor is így volt mikor ez az alábbi írás született belőle. Kint is voltunk a reklámozott rendezvényen, elképesztő volt az a miliő, és állítólag jövőre még nagyobb rendezvény lesz. Az hogy nem vagyunk egyedül ezzel mutatja hogy több tízezer résztvevő/néző volt kint az Ősök napján.

 

És még kéktúra is...

Bugaci kéktúra a megtalált kolostorhoz

 

 

 

 

Előzmény: hadidoki (63769)
hadidoki Creative Commons License 2 napja -1 3 63769

Bizony szép az Alföld, örülök, hogy jót túráztál!

Az a legérdekesebb, hogy a szépségein túl, bennem kialakult egy elég nehezen elmagyarázható "harmónia" az alföldi vidékkel kapcsolatban. Mintha mélyen elásott, ősi érzések, érzelmek ébrednének bennem. Nem igazán hiszem a lélekvándorlást, de ha létezik, bizonyára valahol az alföldön élhettem egy boldog, régebbi életemben. 

További sok szép túrát kívánok!  

Előzmény: kohászkék (63760)
garass Creative Commons License 2 napja -1 1 63768

Hát igen, a tanösvények sok dologban kilógnak a sorból. A szóban forgó tanösvénynél is vannak többes elágazások, ezért is nem könnyű a követésük. A térképeknél pedig a ritkább jelelhelyezési lehetőségek eleve nem kedveznek ennek.

A tanösvények meg egyáltalán nem hiányzott ide és persze máshová sem. A jelzés formája is nagyon összetéveszthető, ráadásul ezekről egyáltalán nincs semmi információ kinn a helyszíneken. A nagy többség rendre turistaútjelzésként kezeli. Arról már nem is beszélek hogy a jelzés felfestése sokkal nagyobb idő és gyakorlat kérdése. És mindezt csak itt 27 km-en kellett felvinni. Ráadásul az útvonal többségében már egy meglévő útvonallal fonódik. Tehát nem ad új élményt a rajta túrázónak.

Csak abban bízom, hogy a projekt három év múlva lejár és talán nem kell majd ezeket továbbra is fenntartani.

Előzmény: olahtamas (63766)
garass Creative Commons License 2 napja -1 1 63767

A hírlevél csütörtök délben jelenik meg. De náluk minden térképeket egységes formában mellékelnek a híranyaghoz, ezért várni kell, hogy a híranyaghoz átszerkesszék. Remélem jövő csütörtökre olvasható lesz a teljes anyag. Az itt feltett térkép a Cartographia 2017-es kiadásának részlete, tőlük jóváhagyásunk van a másolásra és megjelentetésre.

Előzmény: Güsziológus (63765)
olahtamas Creative Commons License 2 napja -1 1 63766

Tanösvényeknél elfogadott, hogy három fele mennek, és ez a karsztbarlangos út meg a társai csak rátettek egy lapáttal a káoszra.

Látható az előzményekből is, hogy sokan keverik a barlang jelzéssel.

Hasonlóan a Mária út és a Meteor meg Mátrabérc meg egyéb M-hez hasonló jelekkel.

Ha engem kérdeznének, szerintem nem is kellene ennyiféle jelzés, mert azt a kevés szabványos jelzést sem mindenki ismeri...

Előzmény: garass (63764)
Güsziológus Creative Commons License 2 napja -2 0 63765

"Az általad említett Kbg jelzés nem új és nem barlang jelzés."

Köszönöm. Ez tiszta beszéd.

 

Mivel a TUHU térképén nincsenek tematikus utak, ezzel tehát nem kell foglalkoznom.

Jártam párszor arra, de nem ugrik be.

Jövő héten tervezek "körülnézni" Szögliget környékén, megnézem.

 

Várom a MTSZ hírlevelét!

 

A végére maradt, de választ kaptam a fel se tett kérdésre.

A Sbarlang jelzés kakukktojásnak tűnt, módosítani fogom, Zbarlang lesz.

Előzmény: garass (63764)
garass Creative Commons License 2 napja -1 3 63764

A terület változásainak szöveges leírását már postáztuk, az MTSZ heti hírlevelében fog megjelenni, ahogy az máskor is történt.

A Cartographia térképén valóban csak részben van rajta a Szabó-pallag - Tornanádaska közötti S sáv jelzés. A Szabó-pallag – Útmenti-zsomboly elágazás között a következők szerint módosult: 

Szabópallag és a Vecsembükki-zsombolytól ÉNy-ra lévő útcsomópontig a korábbi S sáv helyett K+ jelzést kapott. Innen a zsombolyig pedig Sbg helyett Zbg jelzése van. A csomóponton átfut még az újonnan kialakított Zsáv jelzés, mely a Jóbarát-zsomboly felől érkezve (korábban S sáv) kifut az országhatárra (XII.44. háp.).

A Jóbarát-zsomboly és Tornanádaska között a S sáv jelenleg nem lett felújítva. Terveink szerint 2018-ban módosított nyomvonalon Zöld négyzet jelen juthatunk el majd Komjáti település vasútállomására. Ennek a nyomvonalát még pontosítani kell.

 

Az itt lévő Alsóhegyi-Zsombolyos tanösvény nem a mi hatáskörünk, tudtommal ott is voltak felújítások, de nem jártunk utána. A Cartographia térképen részben szerepel, de nem egyértelmű számomra sem a nyomvonala.

 

Az általad említett Kbg jelzés nem új és nem barlang jelzés. Az a 2015-ben létrehozott Karsztbarlangok nyomában tematikus út. (Aggtelek Baradla bg bejárat-Csempész bg országhatár). Jelzése pedig egyedi, a barlangjelben lévő sztalagmit-sztalagtit kiegészítésekkel. Sajnálatos módon az OSM térkép Szádvár környékén a két jelzést keverve tünteti fel.

Viszont a felvetésed, mely szerint a jelzés felmegy a várba, sajnos igaz.  A PL- KL jelzés elágazásánál két felé ágazik. Egyik ága a várba megy, míg a másik a KL- Várkert- OKT- Vidomáj-puszta- Z sáv- országhatár(XII.33 háp.)nyomvonalon halad.

Ez egy újabb pont lehet az MTSZ szégyentábláján. Hiába jeleztük a hibás kettős elágazást, meg kellett festeni. Pénz beszél, a kutya meg ugat. A tematikus utaknál egyébként nem ez az egyetlen ilyen logikátlan útelágazás van. Sajnos!

Előzmény: Güsziológus (63757)
kohászkék Creative Commons License 2 napja -1 2 63763

Off.

Igen, az egyik a Lakiteleken megtalált Felső-Alpár nevű, gazdag, Árpád-kori település templomának romja, amely magánterületen fekszik, de ennek köszönheti feltárását is. Példás hozzáállás tapasztalható, egyedül is körbevezettek, mindent megmutattak. Szimpatikus volt.

Egyébként ha valakinek nem elég egy templomrom a látogatáshoz akkor jelzem hogy az "Ezerkilencszázharmincz" nevezetű pálinkaház és étterem udvarán található. :-)

 

viewArticle

 

A másik Árpád, sőt inkább avarkori emlék a Tiszaalpári földvár, amely a maga nemében páratlannak mondható, de ezt sem itt mutatnám meg bővebben, mert nem kéktúra.

 

Előzmény: Jesper Olsen (63762)
Jesper Olsen Creative Commons License 2 napja -1 0 63762

OFF

 

Ha az Árpád-kori emlék templom(rom), akkor kérlek, hogy írjál róla a megfelelő fórumon.

Köszönöm!

 

ON

Előzmény: kohászkék (63760)
hörpölin Creative Commons License 2 napja -2 0 63761

Szia! Jó látni téged újra a fedélzeten! :-)

Előzmény: kohászkék (63760)
kohászkék Creative Commons License 2 napja -1 1 63760

Egyébként ma eszembe jutottál te is és hadidoki is, ugyanis az Alföldön túráztam, ugyan nem a kéken, de jelzett turistaúton, a Tőserdőtől Tiszaalpárig tartó kb 9km hosszú zöld jelzésen, amely nagyon érdekes dolgokat mutat be.

Egy biztos, hogy pozitív irányba változott az Alföldről alkotott képem, káprázatos madárvilágba és két Árpád-kori emlék közepébe csöppentem.

 

Előzmény: Tavaszi Széll (63758)
kohászkék Creative Commons License 2 napja 0 0 63759

Ez egy pillanatig sem jelenti azt hogy ne járnám be veled az elmaradt szakaszokat még egyszer, csak már régen beszéltünk.

:-)

Erre a vidékre bármikor jövök.

 

Előzmény: Tavaszi Széll (63758)
Tavaszi Széll Creative Commons License 2 napja 0 0 63758

Őszintén gratulálok a Kohász Kéktúra bejárásához, mint ahogy a Turista Magazin online felületén megjelent írásokhoz is.

Előzmény: kohászkék (63753)
Güsziológus Creative Commons License 2 napja -1 0 63757

Ha jól látom, az általam eddig - OSM közreműködésével - megismert változásokon túlmenően más is változott.

A térképen csak részben látszik, de a Jóbarát-zsomboly és Tornanádaska közötti SÁRGA mintha megszűnt volna és Z4 lett.

 

Tudnám értékelni, hogy ha a tavalyi Sátoros-hegy környéki változásokhoz hasonlóan, idén is "kiadnátok" egy "leírást", hol, mi változott.

Tudom, nem a Ti "asztalotok", de jó lenne, ha látszana a tanösvény is.

Kaptunk (TUHU) egy visszajelzést, miszerint a Szabó-pallagi vadászháztól keletre változás van.

Gondot okoz nekem az új Kbarlang jelzés.

Az OSM térképén azt látom, hogy Szádvár alatt kettéágazik, "felmegy" a várba is.

 

Eddig abban a hitben voltam, hogy értem a változások logikáját, de ez a jelzés nekem furcsa.

Előzmény: garass (63756)
garass Creative Commons License 3 napja -1 5 63756

Amint az már korábban is megjelent, az idei jelzésfestések során jelentős változtatásokra (útvonal, jelzés) került sor az Aggteleki-hegység túraútjain. Ez a Szögliget-Bódvaszilas közti utakat érintette. Felteszem a módosított összesítő úttérképet. A változások már az OSM térképen is fel lettek vezetve.

A fontosabb csomópontokban az általunk megszokott laminált lapokon, szövegesen is informáljuk az arra járókat.

 

kohászkék Creative Commons License 3 napja 0 1 63755

Köszönöm, érdekel, folytatom. A legjobb mozgalomnak gondolom a Bükk megismerésére.

 

 Odvaskő, nem írtam bele a cikkbe, mert így is túlmentem a karakter-kereten 

Előzmény: Bikk Pubi (63754)
Bikk Pubi Creative Commons License 3 napja 0 0 63754

Ha folytatod a szirteket szólj, nagyon szép útvonalakat próbáltam, elmondom ha kell.

Előzmény: kohászkék (63753)
kohászkék Creative Commons License 3 napja 0 6 63753

Az elmúlt hetekben két szép túrával fejeztem be a Salgótarjántól Diósgyőrig húzódó, méréseim szerint szűk 117 kilométeres Kohász Kéktúrát. Az Ózd-Mályinka etapon a küzdelemfaktor sem volt elhanyagolható, Ózd külvárosát elhagyva akkora dzsungelbe értem hogy az őserdőket idéző inda- és csalánrengeteg szétszaggatta a ruhámat mikor csapkodva, olykor háttal, olykor szinte térden csúszva próbáltam előre jutni benne.
Ezen a kb 1 kilométeren kívül jól járható volt az út és kiválóan jelzett, még a gyakran tarvágásoknak áldozatul eső területeken is, az Ózdiak hősies küzdelemmel tartják karban a jelzéseket.
Sáta felett visszanézve hadidoki jutott eszembe "minden túrán kapunk egy kis csodát", a Csernely-patak pedig hűsítően árasztotta el a cipőmben lapuló fáradt lábacskáimat. :-)

 

Túraleírás:

Az Upponyi-hegység mesebeli lankáin

 

Az igazolófüzet úton van Wenzel Péter úrhoz Ózdra... 

 

Mályinkától Diósgyőrig a Csondró-völgye éppen-éppen járhatóvá van téve, egyébként gyönyörű, szalamandrát, őzet is láttam. A Látó-kövek alatt egy jó órát beszélgettem őrökkel, vannak dolgok amiket jobb talán nem is tudni, összességében nagyon érdekes sztorikat meséltek. Az is nonszensz hogy egy gallyat nem lehet kivinni az erdőből, de az is hogy koboztak már el olyan biciklit amelyre 0.8 köbméter fát is fel tudtak pakolni a leleményes őslakosok! :-O :-)
Ami az állatvilágot illeti: a Bükkben jelentős a farkaspopuláció.
Jókai Örvénykője nagyon tetszett, éppen úgy mint a Látó-kövek kilátása, és a Szentléleki romok is, bár itt nem történt semmi az elmúlt évben, pedig fel van állványozva.
Diósgyőri vár még mindig csodaszép, ha a terveknek megfelelően még a vizesárok is visszaépítésre kerül akkor pazar látvány lesz!

 

Túraleírás:

Az őserdő mélyétől a királynék váráig

 

 

 

donjuan1984 Creative Commons License 4 napja 0 2 63752

Mehettem volna akkor is, de ma hívtak és úgyse bírtam volna ki addig :D
Az egyik ellenőrrel amúgy is találkoztam anno a leadáskor, amikor a belgák ott jártak éppen :)

Előzmény: Bikk Pubi (63751)
Bikk Pubi Creative Commons License 4 napja 0 0 63751

:-) Tudom, de a  virtuális ismeretségre tekintettel kibulizhatta volna.

Előzmény: garass (63750)
garass Creative Commons License 4 napja 0 1 63750

A hétfő az ellenőrök munkanapja. De az "osztás" már nem az Ő hatáskörük. Osztani akkor osztanak, amikor ebben megegyeztek, illetve amikor bemész a Szövetségbe.

Előzmény: Bikk Pubi (63749)
Bikk Pubi Creative Commons License 4 napja -1 0 63749

Nem hétfőn osztják?

Előzmény: donjuan1984 (63748)
donjuan1984 Creative Commons License 4 napja 0 5 63748

Az 5976-os ügynök ma átvette méltó jutalmát! :)))

Güsziológus Creative Commons License 5 napja -4 1 63747

Turistautak Magyarországon

Börzsöny

 

Egy apró érdekesség.

Már a TUHU térképén is látható az útvonal, bár vannak kétségeim.

Természetesen bejártuk, és trekk is készült, jóllehet felmért útvonalról van szó.

 

Az útvonal 87%-a fonódó (P Z és P4).

A maradék 13% a P4.

 

Íme az itiner:

http://www.turistautak.hu/itiner.php?from_id=135244&to_id=48911&route=696299,696298,747028,747027,696290,696242

 

Ja, és van 5 tábla ott, ahol a vasútállomáshoz vezető, térköves járda "kiválik" a főútvonalból (P és Z).

Márianosztra központja innen 400 méter.

 

Ha már Márianosztra.

A kisvasút november elejéig jár, szombaton és vasárnap, a menetrend csatlakozik a zónázó vonat menetrendjéhez.

kohászkék Creative Commons License 2017.09.17 0 2 63746

Ebben az esetben teljesen jó a Borsodnádasd felől induló piros jelzés, és úgy összességében a túraterv is. Rá fogsz csodálkozni egy-két dologra. :-)

Előzmény: perempe (63744)
garass Creative Commons License 2017.09.17 0 4 63745

Akkor talán érdekelhet az az információ, hogy idén Vállós-tanya és a nógrádi megyehatár közötti mintegy 20km-es szakasza a hozzá tartozó becsatlakozó utakkal együtt (K4 Istenmezejénél, K+ Dávid-tanyánál és Z sáv Tarnalelesz felé) felújításra került. Ugyanígy a Partizán-út (Hangonyi-tó Borsodnádasd) P sáv jelzése is. Ellenőrzésük és átvételük ezekben a napokban történik.

Előzmény: perempe (63744)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!