Keresés

Részletes keresés

donjuan1984 Creative Commons License 10 perce 0 0 65331

Kopp-kopp nékül nem merted meírni, mi? :D Nem azt mondom hogy senki ne merje otthagyni Borsodban pl..de azért az ördög nem alszik :)

 

Előzmény: Pulmy (65327)
garass Creative Commons License 1,5 órája 0 0 65330

A többször vonatozók számára lehet egy lehetőség a TEKA/Természetjáró Kártya is. Ez minden útra 20%-os kedvezményt biztosít jelenleg, de vannak tárgyalások további MÁV kedvezményekre is. Ráadásul regisztrált tagoknak a kártya ára is jelentősen kedvezményes. Továbbá az utazáson kívül is lehet egyéb szolgáltatási kedvezményeket elérni vele.

ódorvári Creative Commons License 11 órája 0 2 65329

Kohászok útja, hogyan csináld...

1.rész

 

A Salgótarjántól Ózdon át Diósgyőrig tartó, mintegy 120 kilométer hosszú utat a tapasztalataim alapján öt túranapra osztanám. Ezekről a túrákról a TM felületén írtam kedvcsináló beszámolókat, de azok számára akiket igazán érdekel megosztanék pár gondolatot, tanácsot, véleményt.

 

Először is: a Kohász Kéktúra hazai viszonylatban a spártai túrákhoz tartozik. Nagyobb részt ismeretlenebb, járatlan, turisták által alig látogatott vidékeken vezet. Az ösvények olykor nehezen járhatóak, elsősorban a középső szakaszokon, és leginkább nyári időszakban. (nagyjából Vállóspusztától Upponyig)

Saját bélyegzők elvétve vannak, elsősorban kocsmákra, egyéb helyi hivatalokra lehet támaszkodni, volt ahol mindkét alkalommal fotóztam. (Inászóbánya)

Vízre, élelemre figyelni kell, mert olykor hosszú kilométereken át vezet lakatlan területeken (a legtöbb 27km) és legalább a túra egyharmadán térerő sincsen. A kék jelzések viszont fel vannak újítva, szinte térkép nélkül is követhetőek az egész túrán, ez jó.


Még valami...
Óva intenék olyan emberkéket a túrától akiknek nincsen a vidék felé egy minimális érzelmi kötődésük, érdeklődésük. 
Olyanokat is akik a kéktúrán nyafognak ha nincsen pecsét, vagy éppen adódik egy kis sár, vagy bozót. Olyanokat akik előre szeretnek tájékozódni minden méterről. Olyanokat is akik percre tervezik a túráikat. Ez a túra nem erről szól. 

 

Bemelegítésnek...

 

Az első szakasz a Salgótarján-Istenmezeje 25 kilométere, ez bemelegítésnek, kedvcsinálónak kiváló, egy átlagos, látványosabb kéktúra szakasszal ér fel, ha valamihez hasonlítani akarnám akkor kb egy Hollókő-Mátraverebély, vagy éppen egy Tardos-Mogyorósbánya nehézségű.
A pár száz méter kitérő a Pécskőre nagyon megéri, hasonlót később a Bárnai Nagy-kőn fogunk látni, érdemes a gerincre ott is felkapaszkodni, mert a túra útvonala bár egykoron felvezetett rá, ma már nem. A Bárnai Nagy-kőnél a medvesi bazaltvidékből a Vajdavár-homokkővidék területére érünk.
Nehézség a közlekedésben és a bélyegzésben adódhat, de van megoldás, reggel 8-ra van busz Salgótarjánból Istenmezejére, és este 8 körül is van egy közvetlen járat vissza 'Tarjánba. Mindkettővel mentem már, jók, és nagyon szép helyeken mennek!
Bélyegzés
-'Tarjánban a Svejk sörözőben, vagy 11 óra után a vasútállomáson
-Inászóbánya fotó az erdészháznál, vagy a bányászemlékműnél
-Bárna Ibolya presszó
-Istenmezeje presszó. (van több is)

Szállás: Szikla vendégház, Istenmezeje, nagyon ajánlott, kaja is kérhető, övék egy pizzéria Pétervásárán. (kb 8km, mi bementünk, de ki is hozzák, meg kell beszélni)

Vagy Salgótarjánban a Galcsik fogadó, az a busz pályaudvarral éppen szemben van.

 

1. Kohászos tábla a Pécskő-nyeregben

2. Kilátás a Mátra felé a Csengős-bérc útjáról, ez a kép hosszan elkísér

3. a Szikla Vendégház nagyon jó, modern, új, 4000 huf, és szinte nincs is más pontja a falunak ahonnan ilyen jól lehetne fotózni a Noé szőlőjét.

 

A Turista Magazinos beszámolót hozzáolvassa aki akarja.

"Medvék nyomában a Kohász Kéktúrán"

 

Pulmy Creative Commons License 14 órája 0 1 65328

Ráadásul,ha elcsúszol valahol a "vonat nem vár" a busz más kérdés,azt le lehet inteni,ha nem éred el....

Előzmény: ódorvári (65322)
Pulmy Creative Commons License 14 órája 0 1 65327

  Ez hüleség. :D   Sok helyen hagytuk már az ótót. Kietlen helyeken,ösvényeken, erdüben,Belső-Somogyi falvakban(kb.Cserehát),sőt még Mátraverebélyen is,a 21-estől északra,ráadásul több napra. Sehol nem volt semmi baja(kopp-kopp),a Nagyfaluban jobban félek ott hagyni!

Előzmény: donjuan1984 (65324)
ódorvári Creative Commons License 14 órája 0 1 65326

Tavaly le akartunk menni Szegedre karácsonykor vonattal családostól, éppen a háromszorosa(!) jött ki költségként mint kocsival. 

Így ejtettük a vonatozást, pedig ha csak egy kicsivel drágább akkor mentünk volna, mert mindenki vonatozni akart.

 

Vannak más szempontok is...

Vonaton hogyan is hallgatnánk meg az Edda Művek első nyolc CD-jét egymás után, full hangerőn üvöltve a túráról hazafelé jövet, mint a múltkor a Csereháti túra után tettük? :-)))

 

 

Előzmény: Jesper Olsen (65323)
ódorvári Creative Commons License 15 órája 0 1 65325

Soha, sehol nem volt még ilyen gondom, Ózdon, 'Tarjánban, Miskolcon is hagytam már többször az autót, volt ahol több napra is, meg sok más helyen is. 

(lekopogom) :-)

Előzmény: donjuan1984 (65324)
donjuan1984 Creative Commons License 15 órája 0 0 65324

Lehet jobban megéri, csak merd otthagyni :P

Előzmény: ódorvári (65322)
Jesper Olsen Creative Commons License 15 órája 0 1 65323

És ha nagycsaládosként utazol? :-)

Előzmény: ódorvári (65322)
ódorvári Creative Commons License 15 órája 0 1 65322

Most már értem hogy ilyen jegyárak (nekem 100%) mellett miért megy mégis tönkre a vasút...:-))

 

Mert egyébként bárhova is mész vonattal 2 főtől, (ha nincsen kedvezmény) már jobban megéri az autó, nem beszélve arról hogy az ott tesz le ahol akarod.

3-4-5 főtől pedig nincs kérdés, autó a legolcsóbb.

topoly Creative Commons License 15 órája 0 1 65321

És akinek bejön/megéri, az a következő évi kártyát helyből 20%-kal olcsóbban veheti meg.

Előzmény: vViktor13 (65319)
donjuan1984 Creative Commons License 15 órája 0 1 65320

Én is inkább vonat..mert az ingyen van..más okokból mint neked :D

Előzmény: HEV (65314)
vViktor13 Creative Commons License 16 órája 0 1 65319

Ha már HC, akkor itt 20%-kal olcsóbban lehet megvenni. Ezért IS érdemes olvasgatni a kiszámolót!

 

https://kiszamolo.hu/hungary-card-20-kedvezmennyel/

Előzmény: topoly (65318)
topoly Creative Commons License 18 órája 0 1 65318

Ha már szóba került a vonatozás és a közösségi közlekedés, akkor a kedvezmény nélkülieknek érdemes ránézni a hungary card -ra (potya hu), akad hozzá vasúti és buszos kedvezmény. Nyilván számolgatni kell. Két évben használtam, akkor a lényeges kedvezmények működtek.

olahtamas Creative Commons License 18 órája 0 1 65317

Nekem évente egyszer van ingyenes vonatozásom, azt ki is szoktam használni, ha tudom :)

Neked pedig kellemes, élménydús túrákat kívánok!

Most már a távoli tájak is közelebb kerülnek hozzád, legalább is gazdasági szempontból :D

Előzmény: HEV (65314)
Pulmy Creative Commons License 20 órája 0 2 65316

Mi általában autóval megyünk az indulási helyre,de onnét/oda ha csak egy mód van rá vonattal megyünk ,jövünk vissza,van egy jó feelingje ,meg hát ugye a klasszikus túrázáshoz a ,tömegközlekedés dukál ;)  :D :)

Előzmény: hadidoki (65315)
hadidoki Creative Commons License 21 órája 0 4 65315

Gratulálok, nekem még van 6 évem addig. (...na meg a nyugdíjig) :-(

Én is ha tehetem inkább vonatozom, van egy nyugalmas hangulata. Pláne nagy zsákkal.

Előzmény: HEV (65314)
HEV Creative Commons License 22 órája 0 0 65314

Köszönöm!

Még nem is próbáltam ki milyen az ha nem kell jegyet venni de az AK-ra jól jön majd. Sokan nem szeretik a tömegközlekedést de én igen. Főleg a vonatot mert abban el is férek.  

Előzmény: donjuan1984 (65313)
donjuan1984 Creative Commons License 23 órája 0 1 65313

Igaz, akkor boldog 65. évfordulót! :D

Előzmény: HEV (65310)
Mr Long Creative Commons License 1 napja 0 0 65312

"nem ez a hosszú életű nick titka..."

kinek hosszabb???

topoly Creative Commons License 1 napja 0 0 65311

Rendes, hogy benéztél és őszintén írtál. Megértettem, többet nem nyekergek emiatt.

Annyira nem látom át a fórumot, de néhány őstag azt mondja, hogy több topikban radikálisan csökken a fórumozó kedv és már a trollok is unatkoznak. A többség átmegy a fészre, vagy ha megtelik a kiscipő, szimplán kiszállnak a júzerek a fórumból. Az is érthető, ha a tulajnak nem ez a legfőbb gondja. Részemről akkor pont.

Előzmény: Túramoderátor (65307)
HEV Creative Commons License 1 napja -1 7 65310

A nyugdíjasság még kevés, a korlátlan ingyenes utazáshoz a 65-öt kell megérni az pedig csak akkor lehetséges, ha az indexes dolgokat az ember hanyagolja. :-) Nektek még belefér, én meg maradok Read only!

Előzmény: donjuan1984 (65306)
HEV Creative Commons License 1 napja -1 9 65309

"Technikailag be lehet állítani a böngészőket úgy, hogy több eltérő profilt is tudjál használni párhuzamosan, ilyenkor a profilokhoz tartoznak a sütik is, úgyhogy nem feltétlenül szükséges a nevek között váltani."

 

Akkor nyilván ez a módszer, bár én ezt nem igazán értem, de ha nem lehet tenni ellene akkor ez van. Köszönöm az információt!

Előzmény: Túramoderátor (65307)
ódorvári Creative Commons License 1 napja -8 5 65308

Apró, hozzám is eljutó információ-töredékekből tudom hogy a Kohász Kéktúrát egyre többen járják, ami számomra nagyon örömteli, mert ez is a célom ezekkel az írásokkal. (A harmadik 500 darabos jelvénykollekció is szépen fogy, ez annyi teljesítő kb mint az RP-DDK teljesítői darabszáma)
Például a sátai presszóban tízfős fiatal csapatról is szó esett és az itt dolgozó "Isten háta mögött kettővel, Borsodból" származó kedves kis pultoslány hamarabb tudta hogy bélyegezni akarunk, és adta a céges pecsétet mint sok másik felkapottabb kéktúrás helyszín képviselői.

 

Meggyőződésem hogy jobb minél előbb bejárni ezt a szép és tanulságos túrát annak akit érdekel, mert a túra atyja, alfája és omegája, a hatalmas intelligenciával és tudásanyaggal rendelkező Wenzel Péter nyugalmazott ózdi kohómérnök immár éppen ebben az évben lett nyolcvan esztendős.
Biztosan lesz aki továbbviszi, de mégis...

 

Ezért azt hiszem csinálok majd egy rövidre szabott, de a nehézségeket is jobban érintő összefoglalót.

 

„…a magam részérõl mindig egyszerre vagyok szkeptikus és optimista, hátha egy parányit ettõl is tovább mozdul valami, és akkor már nem jártuk hiába végig ezt a több mint másfélmillió lépésnyi utat, ami a gondok-bajok ellenére is valamennyiünk számára felejthetetlen marad, és amirõl mindenfajta pátosz nélkül hadd mondok csak annyit: ehhez hasonló jókat és szépeket kívánok minden természetbarátnak, és nemcsak a kék túrán, és nemcsak õsszel, mert országot járni mindenhol és minden évszakban lehet.”
/Rockenbauer Pál, 1980/

Túramoderátor Creative Commons License 1 napja -7 7 65307

Szakadjatok már le erről a +/- dologról! Az index fórum egy elfuserált funkciója, az összes fórumban utálják, mert tényleg csak trollkodásra jó. Értsétek meg, ha az összes itteni fórumozó petíciót nyújt be a moderátorokhoz, akár a helyiekhez, akár az általános moderátorokhoz, akkor sem tudjátok/tudjuk elérni, hogy ezt a +/- -t kikapcsolja, eltüntesse az index! Mostanában elég stabil az index fórum, reméljük, hogy nem is nyúlnak hozzá.

NoScript kiegészítővel el tudod tüntetni az oldal elemeit, bár nem egyszerű hozzá megírni a szabályt. Vagy hozzászoksz, hogy van, vagy egyszerűen nem veszed figyelembe. A fórumcsoport összes topikját figyelemmel követem folyamatosan, de a +/- -ra nekem már rá sem fókuszál a szemem, átugrom, mert érdektelen.

Még sohasem próbáltam moderátori felhasználóval a +/- -t, de nem hiszem, hogy másként működne, mint normál jogú felhasználóként, ellenben nem szeretem, ha a trollkodással vádolod meg a moderátorokat, nem ez a hosszú életű nick titka... Régi motoros vagy, már ezerszer olvashattad a moderációs fórumokban, hogy hozzászólást tudunk törölni, felhasználót tudunk tiltani, és ennyi. Nem látunk IP-t, több eszközünk nincs.

Technikailag be lehet állítani a böngészőket úgy, hogy több eltérő profilt is tudjál használni párhuzamosan, ilyenkor a profilokhoz tartoznak a sütik is, úgyhogy nem feltétlenül szükséges a nevek között váltani.

 

Előzmény: HEV (65304)
donjuan1984 Creative Commons License 1 napja 0 2 65306

Kellemes nyugdíjas éveket! :)

Előzmény: HEV (65304)
topoly Creative Commons License 1 napja -2 1 65305

Valamikor a télen már írtam a moderációnak. A szokásos tucatnyi mínuszt erős ráhagyással lehet csak eredménynek nevezni... éppen ezért, ha lehetőség adódik, csatlakozom a csoportos bejelentéshez.

Előzmény: HEV (65304)
HEV Creative Commons License 1 napja -3 1 65304

Az biztos, hogy magának senki nem adhat +/- minősítést így eléggé kizárható, hogy honnan NEM eredhet. Kiszúrt 3 embert aki mindig +-t kapott és mindenki más - -t. Egy hónapig figyeltem van e benne logika de az emberek változatlanságán kívül nincs.  Le kell venni a 12-t és a maradék a valódi értékelés.

A tartalom nem számított tehát kizárólag a belső feszültség keltése és ellentétek létrehozása volt a cél. 

Ha kizárjuk, hogy belső ember azaz olyan valaki csinálja aki hozzáfér a rendszerhez pld. mint moderátor akkor csak valami nagyon gyors ember lehet, mert 12 különböző névvel egyszerűen nem lehet olyan gyorsan be/ki jelentkezni mint ahogy ezt látjuk.

Lehet, hogy érdemes lenne csoportosan a moderátorokhoz fordulni!

 

Ez a Kohász kék pedig egyre jobban tetszik és mivel pár napja az utazási költségeket törölhettem a költségvetésemből még az is lehet, hogy megnézzük közelebbről.

A TM oldalain való újra közlés nem ismeretlen én is évekig csináltam, személyes érintettség miatt hagytam abba  amikor névtelenül letámadtak. 

Hobo Bobó (öreg vagyok mindig megjegyezni az aktuális nicket) és a Te írásaid  valódi, politika mentes túrabeszámolók, sok segítő információval, jobb hogy ott is elérhető, a keresők jobban előhozzák mint innen de ez a téli szerintem sem volt ott, hiszen harmadszor járja.

 

Előzmény: Tavaszi Széll (65301)
Tavaszi Széll Creative Commons License 1 napja -6 2 65303

Szégyenszemre nem tudtam a Kohász Kéktúra topikról. Nem lenne szerencsés, ha átkerülne "Természetjáró klubba"? 

Előzmény: jzp2107 (65302)
jzp2107 Creative Commons License 1 napja -8 3 65302

Van egy kohász kék topik is, oda is feltette a szerző.

Naés

 

tucatember, ezen jót röhögtem :-)

 

 

Előzmény: Tavaszi Széll (65301)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!